Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ο Βα. Κλάους προβλέπει μία χαμένη δεκαετία για την Ευρώπη


Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μία "χαμένη δεκαετία", όπως η Ιαπωνία τη δεκαετία του 1990, εκτίμησε ο Τσέχος πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους σε συνέντευξή του στο περιοδικό Tyden που δημοσιεύθηκε σήμερα. 

"Φοβάμαι ότι η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μία χαμένη δεκαετία, όπως η Ιαπωνία τη δεκαετία του 1990. Μία δεκαετία χωρίς οικονομική ανάπτυξη, μία δεκαετία με μέτρα λιτότητας και μόνιμες περικοπές, μία δεκαετία κοινωνικών αναταραχών", προειδοποίησε ο Κλάους. 

Σύμφωνα με τον Τσέχο πρόεδρο, που είναι πρώην οικονομολόγος, η ξέφρενη αύξηση των δημόσιων δαπανών, τα τραπεζικά δάνεια και η αδυναμία των κυβερνήσεων να καταρτίσουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ευθύνονται για την κρίση χρέους στην Ευρώπη. 

Ο Κλάους εκτιμά επίσης ότι η κρίση στην Ευρώπη δεν είναι χρηματοοικονομικό ή νομισματικό ζήτημα. "Πρόκειται για μια κρίση της ευρωπαϊκής κοινωνίας όσον αφορά τη συμπεριφορά της, τον τρόπο σκέψης της", δήλωσε ο Τσέχος πρόεδρος. 

Ο Κλάους κατήγγειλε επίσης το "δημοκρατικό έλλειμμα" στην Ευρώπη ή αυτό που αποκάλεσε "απουσία δημοκρατίας ή ίσως μετά-δημοκρατία".

Τέλος, ο Τσέχος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ μίας βαθιάς αλλαγής στην Ευρώπη διότι διαφορετικά, σύμφωνα με τον ίδιο, θα περιθωριοποιηθεί "από τον υπόλοιπο κόσμο που αλλάζει γρήγορα" και κυρίως από τις αναδυόμενες χώρες. 



http://www.e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου