Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

$5 ΤΡΙΣ ΣΕ CDS ΕΧΟΥΝ ΠΑΙΞΕΙ ΔΙΕΘΝΩΣ ΣΕ CDS ΟΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ! GOLMAN SACHS KAI JP MORGAN ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΟΥΝ ΠΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ!


Δις ευρώ ή καλύτερα τρις ευρώ έχουν παιχτεί σε CDS χωρών της Ευρωζώνης που οι αγορές πιέζουν εδώ και μήνες.
Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια στην Ευρώπη τα έχουμε αναλύσει εδώ και καιρό.
Οι κερδοσκόποι καθοδηγούν τις αγορές με τις επιθέσεις τους στις αγορές νομισμάτων, ομολόγων, παραγώγων κτλ, σε σημείο που να ..«φανταζόμαστε» ότι κομμάτι των αγορών είναι οι ίδιοι!
 Η Ελλάδα είναι απλά ένας πυροκροτητής στα ασφάλιστρα κινδύνου για τα CDS χωρών όπως αυτά της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας, που εδώ και καιρό χτυπιούνται αλύπητα από τις αγορές.
Δημοσίευμα του Bloomberg, αναφέρει ότι οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ (όπως η Goldman Sachs, JP Morgan) αρνούνται να δώσουν στη δημοσιότητα το ακριβές άνοιγμα στα CDS προβληματικών χωρών, όπως Ελλάδας, Ιρλανδίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα.
Το μόνο που έχει γίνει γνωστό, είναι μια γενική περιγραφή του ποσού που έχουν πωλήσει σε CDS κρατικών ομολόγων διεθνώς: 5 τρις δολάρια!
Παραμένει όμως, μεγάλο ερωτηματικό, το πόσα παράγωγα έχουν εκδώσει συγκεκριμένα για την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, αφού αρνούνται να δώσουν τα στοιχεία.
Ούτε οι Bank of America, Citigroup και Morgan Stanley δεν κοινοποιούν τα μικτά μεγέθη CDS που έχουν πωλήσει για τις προβληματικές χώρες της ευρωζώνης. Και οι τρεις τράπεζες δημοσιεύουν μεγέθη που περιλαμβάνουν μόνο το καθαρό ποσό από τα CDS, που αγοράστηκαν και πωλήθηκαν επί των εν λόγω ομολόγων.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, οι επενδυτές να μην γνωρίζουν τι ποσά θα μπορούσαν να χάσουν οι αμερικανικές τράπεζες από μια στάση πληρωμών σε κρατικά ομόλογα.
Γι’ αυτό και ο οίκος Fitch, χτυπά σήμερα «καμπανάκι» στις αμερικανικές τράπεζες, λόγω της «έντονης ανησυχίας για την κρίση στην Ευρωζώνη».
Με άλλα λόγια, αν σκάσουν τα CDS τα ποσά που θα πρέπει να εκταμιευθούν από όσους έχουν εκδώσει CDS, θα είναι ..αμύθητα.
Οι δύο κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες κοινοποιούν μόνο τα καθαρά ανοίγματά τους ή και αποκλείουν από τις δημοσιεύσεις συγκεκριμένα παράγωγα.
Καθοριστικό ρόλο έχει παίξει εδώ και εβδομάδες η κατάρρευση της MF Global, η οποία στην πλατφόρμα της «έπαιζε» και CDS σε χώρες της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου