Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2011

Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για κατασκοπεία για τις υποκλοπές


Ποινική δίωξη για την υπόθεση των υποκλοπών άσκησε η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Η δίωξη αφορά στο αδίκημα της απόπειρας διακεκριμένης κατασκοπείας και ασκήθηκε κατόπιν σχετικής παραγγελίας της εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας.
Πιο συγκεκριμένα, η δίωξη είναι κατά παντός υπευθύνου και αφορά στις υποκλοπές συνομιλιών μελών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, κορυφαίων κρατικών αξιωματούχων, κ.ά, το διάστημα 2004 – 2005, την περίοδο δηλαδή που η χώρα βρίσκονταν στο διεθνές προσκήνιο λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων.
Σχετική έρευνα είχε διενεργήσει ο εισαγγελέας Εφετών Δημήτρης Δασούλας. Το 2007 η υπόθεση των υποκλοπών είχε μπει στο αρχείο αγνώστων δραστών, καθώς η ανάκριση που είχε διενεργηθεί δεν είχε μπορέσει να ρίξει φως στα «πως» και τα «γιατί» της υπόθεσης. Πριν όμως, από περίπου ένα χρόνο η υπόθεση ανασύρθηκε από το αρχείο κατόπιν παρέμβασης του σημερινού υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, τότε προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Τη νέα έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει ο κ. Δασούλας, ο οποίος με τη συνδρομή μελών της ΑΔΑΕ κατάφερε να συγκεντρώσει στοιχεία που καταδεικνύουν εμπλοκή στην υπόθεση, υπαλλήλων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα «ύποπτο» κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιούνταν από υπαλλήλους της πρεσβείας στην Αθήνα. Όπως προέκυψε από την έρευνα η συσκευή αγοράστηκε μαζί με άλλα τρία καρτοκινητά από κατάστημα στην Ακτή Μιαούλη, στον Πειραιά, από ένα πρόσωπο που είχε δηλώσει ψευδή στοιχεία.
Εντοπίστηκαν ακόμη και άλλοι «ύποπτοι» τηλεφωνικοί αριθμοί στο Μέριλαντ, που επικοινώνησαν με τα καρτοκινητά-σκιές των υποκλοπέων στην Ελλάδα. Τα στοιχεία ωστόσο, των δραστών δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη, καθώς οι αμερικανικές αρχές δεν απάντησαν ποτέ στο αίτημα του Έλληνα εισαγγελέα για παροχή επιπλέον πληροφοριών σχετικά με τα πρόσωπα που χρησιμοποιούσαν τα συγκεκριμένα τηλέφωνα.
Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης θα ακολουθήσει ανάκριση η οποία και θα προσπαθήσει να προσωποποιήσει τις κατηγορίες.
Πηγή: Πρώτο Θέμα
σσΟ: Αφορά και τον Τόμας Μίλερ η ποινική δίωξη που πλέον δεν καλύπτεται από διπλωματική ασυλία και κάνει business σε Ελληνικές εισηγμένες εταιρείες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου