Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα μείωση μισθών 20% στο Δημόσιο από τον Οκτώβριο


 O Βενιζέλος επιστρέφει θριαμβευτής από τις ΗΠΑ. Ρίξτε τα τείχη της Αθήνας να μπει ο μεγάλος νικητής. Κατάφερε να αλλάξει τη γνώμη της τρόικας και να τους «αναγκάσει» να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να μας δώσουν την 6η δόση.
Σοβαρά τώρα. Το Σαββατοκύριακο του τρόμου που προσπάθησε να μας εθίσει η κυβέρνηση μετατράπηκε τελικά στη γνωστή αμερικανική κωμωδία:«Τρελό γουίκ εντ στου Μπέ(ρ)νι».
Η κυβέρνηση ρακένδυτη πήγε,, ξεβράκωτη γύρισε, κι αυτά που λέει ο Βενιζέλος για αλλαγή του διεθνούς κλίματος υπέρ της Ελλάδας είναι φούμαρα.
Όλες οι συζητήσεις είχαν μια κοινή συνισταμένη. Δεν πάτε καλά, πάρτε κι άλλα μέτρα. Και αυτό θα είναι το θέμα που θα κυριαρχήσει τις επόμενες ημέρες, μέχρι να έρθει η τρόικα.
Το αργότερο μέχρι την Παρασκευή η κυβέρνηση θα ανακοινώσει συνολικό πακέτο μέτρων, ύψους 7 δισ, ευρώ, ουσιαστικά πλήρη αλλαγή των όρων του μεσοπρόθεσμου, έτσι ώστε να δώσει και στους δανειστές τις γραπτές εγγυήσεις που θέλουν.
Τα πρώτα μέτρα τα είδαμε πριν μερικές ημέρες, τώρα έρχεται το δεύτερο μέρος του θρίλερ. Θα έχει την ονομασία «μείωση των δημοσίων δαπανών» και θα ξετυλιχθεί στις εξής παραμέτρους:
  1. Νέα μείωση μισθών 20% στους μισθούς του δημόσιου, επιπροσθέτως του 15% που έχει ήδη εφαρμοστεί για τους δημοσίους υπαλλήλους και τις περικοπές της τάξεως του 25% στις ΔΕΚΟ. Οι απώλειες στους μισθούς των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα θα προέλθουν από την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου-Βαθμολογίου από 1ης Οκτωβρίου. Το 20% δεν περιλαμβανόταν στις ανακοινώσεις που έκανε ο υπουργός Επικρατείας κ. Η. Μόσιαλος της προηγούμενη εβδομάδα.
  2. Ανακοινώσεις για νέες αυξήσεις σε φόρους στα ποτά και τσιγάρα.
  3. Ένταξη σε εργασιακή εφεδρεία 30.000 δημόσιων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2011.
  4. Χιλιάδες άλλες απολύσεις στο δημόσιο τομέα, παρακάμπτοντας την εργασιακή εφεδρεία. Αυτό θα γίνει με κατάργηση οργανικών θέσεων έτσι ώστε να παρακαμφθεί ο σκόπελος του Συντάγματος.
  5. Σημαντική περικοπή στις φοροαπαλλαγές της τάξεως του 0,6% του ΑΕΠ που θα ισχύσει αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2011.
  6. Νέες υποσχέσεις για πάταξη της φοροδιαφυγής. Αν αυτή τη φορά γίνουν πραγματικότητα θα ματώσουν δικηγόροι, γιατροί, μεσίτες, μηχανικοί, τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές και άλλα επαγγέλματα που κινούνται με μαύρο χρήμα.
  7. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα έκτακτη εισφορά για τους ελεύθερους επαγγελματίες που αποδεδειγμένα κρύβουν εισοδήματα.
  8. Ανακοινώσεις για άμεση πώληση περιουσιακών στοιχείων. Ακίνητα και εταιρείες που μπορούν να πουληθούν θα πουληθούν με στόχο την είσπραξη 28 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2014. Την πώληση δύο λιγνιτικών μονάδων στη ΔΕΗ προανήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου.  Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τις συμφωνίες για την επέκταση της παραχώρησης του αεροδρομίου της Αθήνας και του ΟΠΑΠ.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η κυβερνητική επιτροπή ανακοίνωσε την πρώτη δόση  μέτρων:
- Μείωση του αφορολόγητου ορίου  στα 5.000 ευρώ, υφαρπάζοντας φόρο ακόμα και από συνταξιούχους των 350 ευρώ μηνιαίως,
- Περικοπή 20% έως 40% των συντάξεων
- Μείωση από 10% μέχρι 30% του εφάπαξ
- Το μόνιμο ειδικό τέλος στα ακίνητα
- Μείωση έως και 50% των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων μέσω του ενιαίου μισθολογίου
-  Ένταξη 30.000 εργαζομένων του δημόσιου τομέα στην εργασιακή εφεδρεία.
Όλα αυτά βέβαια προκειμένου να μας δοθεί η 6η δόση και μέχρι να οριστικοποιηθεί το σχέδιο για κούρεμα έως 50% του ελληνικού χρέους. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι βρίσκονται σε διαρκείς συζητήσεις για την ενίσχυση του EFSF κεφάλαια έως και 2 τρις ευρώ ώστε να σωθούν οι τράπεζες που θα υποστούν το σοκ της ελληνικής χρεοκοπίας.
Φυσικά όταν θα ανακοινωθεί το σχέδιο του κουρέματος θα έρθουν σταδιακά άλλα επώδυνα μέτρα με μειώσεις μισθών παντού που θα μας μετατρέψουν αυτόματα σε τριτοκοσμική χώρα της ζώνης του ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου