Σύμφωνα με σχέδιο της Κομισιόν, το νέο πακέτο περιλαμβάνει την ανταλλαγή από ιδιώτες ελληνικών ομολόγων λήξης πριν το 20019 με νέα 30ετή ομόλογα, οδηγώντας έτσι την Ελλάδα σε επιλεκτική χρεοκοπία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στους όρους του σχεδίου περιέχεται μια μείωση κατά 20% της αξίας των ελληνικών ομολόγων, με στόχο της συγκέντρωση δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη της ελληνικής διάδωσης. Επιπροσθέτως οι χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ θα συνεισφέρουν 71 δις ευρώ, ή 101 δις δολάρια, στο πακέτο διάσωσης μέχρι το 2014.
Επιπλέον μια φορολόγηση τραπεζών ίση με το 0.025% των κεφαλαίων τους θα μπορούσε να συγκεντρώσει ένα ποσό ύψους 50 δις ευρώ στην διάρκεια πέντε ετών και θα χρηματοδοτούσε μια επαναγορά ομολόγων από το ευρωπαϊκό ταμείο σταθερότητας (EFSF). Αυτό θα μείωνε το ελληνικό χρέος κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. (ΣΣ, οι τράπεζες, ωστόσο, απείλησαν πως θα προχωρήσουν σε αγωγές στην περίπτωση που θα τους επιβάλλονταν φόροι στο πλαίσιο της χρηματοδότησης της Ελλάδας).
Με την προθυμία της να εξετάσει το ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεοκοπίας σε συνδυασμό με φιλόδοξους στόχους όπως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να προσελκύσει τη Γερμανία, που έχει επανειλημμένως ζητήσει από τις τράπεζες να αναλάβουν ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος.
Η Γερμανία , η Φιλανδία και η Ολλανδία αντιπαρατίθενται με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας (ΕΚΤ) και άλλες χώρες της Ευρωζώνης λόγω της επιμονής τους στην συμμετοχή των ιδιωτών. Η ΕΚΤ ανησυχεί για την μετάδοση της ελληνικής ασθένειας και θεωρεί ότι η επιλεκτική χρεοκοπία θα καθιστούσε αδύνατη την αποδοχή ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση.
Παράλληλα οι κορυφαίοι οικονομικοί σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης (οι λεγόμενοι “Πέντε Σοφοί”) προτείνουν την ιδέα μιας μερικής ελληνικής χρεοκοπίας, με κούρεμα κατά 50% της αξίας των ελληνικών ομολόγων, το οποίο θα οδηγήσει, όπως υποστηρίζουν, στην μείωση του χρέους στο 106% του ΑΕΠ (από 160%). Ταυτόχρονα οι ιδιώτες θα μπορούν να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με άλλα που θα εκδώσει το ταμείο διάσωσης (E.F.S.F.)
Οικονομολόγοι όμως επιμένουν ότι μια επαναγορά του χρέους θα έχει και άλλες συνέπειες. Για παράδειγμα, εάν η συμμετοχή των ιδιωτών θα είναι εθελοντική, ορισμένοι επενδυτές ενδέχεται να μην συμμετάσχουν , ελπίζοντας ότι θα ανεβούν οι τιμές τις αγοράς. Έτσι η συμμετοχή θα πρέπει να είναι υποχρεωτική, με άλλα λόγια πτώχευση, προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία μείωση του ελληνικού χρέους.
Επιπλέον οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να διασωθούν επειδή έχουν μεγάλο τμήμα του ελληνικού χρέους. Θα χρειασθεί επίσης παρόμοια συμφωνία επαναγοράς για την Πορτογαλία και της Ιρλανδία προκειμένου να προστατευθούν από τις επιθέσεις της αγοράς. Τέλος η ΕΕ θα πρέπει να αυξήσει σημαντικά το ταμείο σταθερότητας για να δείξει στις αγορές ότι μπορεί να προστατέψει την Ισπανία και την Ιταλία.
Αξιωματούχος όμως της Ευρωζώνης δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αρκετοί πόροι για να στηριχθούν η Ιταλία και η Ισπανία, έτσι το πακέτο για την Ελλάδα πρέπει να δουλέψει εν μέσω γενικότερης σύγχυσης. Όπως υποστηρίζει το “εύκολο μέρος” θα είναι να δοθεί στο E.F.S.F. “περισσότερη δύναμη παρέμβασης στις δευτερογενείς αγορές” αγοράζοντας ομόλογα .
Αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς το Ευρωομόλογο, δηλώνει ο Richard McGuire, αναλυτής της αγγλικής Rabobank. Το Ευρωομόλογο, ένα ενιαίο δηλαδή ομόλογο για όλα τα κράτη- μέλη, θεωρείται ως ένα μείζονος σημασίας βήμα προς την πλήρη δημοσιονομική εξυγίανση
http://www.nytimes.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου