Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Για πρώτη φορά η Ευρώπη μετά το 2008 γίνεται ουρά της Ελλάδας στην χάραξη διεθνούς πολιτικής.

Είναι η πρώτη φορά μετά το 2008 που η Ελλάδα οδηγεί την Ευρώπη στις διεθνείς της σχέσεις. Είχαμε αναφερθεί εκτενώς στην απόλυτη επιτυχία με την οποία εστεφθη η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου με τον ομόλογο του, Αμπντελ Φαταχ Αλ Σισι, που ολοκλήρωσε την εκπληκτική παρουσία του Πάνου Καμμένου λίγες ημέρες πριν. Το επιστέγασμα ήλθε με την υπογραφή της τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στην Λευκωσία, που ουδείς πλην της ναζιστικης Τουρκίας, τόλμησε να αμφισβητησει.
Σήμερα λοιπόν, ο Ευρωπαίος επιτροπος για την μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισκέφθηκε το Κάιρο και είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον πρόεδρο Σίσι. Το εντυπωσιακό όμως ειναι ότι οι δηλώσεις Αβραμόπουλου, όπως τις παρουσιάζει το Enikos (δεν τις έχουμε δει σε Αιγυπτιακό μέσο μεχρι αυτη την στιγμή), ταυτίζονται απόλυτα με τις δηλωσεις του Προκόπη Παυλόπουλου κατά την συνάντηση του δυο εβδομάδες πριν! Μιλάμε για θεσεις με μηδενική παρέκκλιση από την επίσημη Ελληνική θέση, ως αυτή εκφράστηκε από τον ΠτΔ, ενώ εώς τότε η Ευρώπη αγνοούσε πλήρως την σημασία της Αιγύπτου στα θέματα της παράνομης μετανάστευσης και στην μάχη κατά του ισλαμοφασισμού.
Όπως γινεται κατανοητό, οι θέσεις της Ευρώπης όπως εκφράστηκαν από τον κύριο Αβραμόπουλο, αποτελούν πλήρη αντιγραφή του Ελληνικού διπλωματικού θριάμβου με αρχιτέκτονα τον Προκόπη Παυλόπουλο. Μία νικη ιστορικής σημασίας, που δείχνει ακριβως τι σημαίνει ανεξάρτητη, υπερήφανη, πρωτοπόρος και πραγματικά Ευρωπαϊκή Ελλάδα. Ναι, τώρα οι Ευρωπαίοι οφείλουν να μας αντιγράψουν.

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο πραγματοποίησε ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Φατάχ αλ Σίσι και κυβερνητικούς παράγοντες.
Κατά τις συναντήσεις του, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογράμμισε το σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο της Αιγύπτου στη περιοχή και πρότεινε τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας ΕΕ - Αιγύπτου στα θέματα μετανάστευσης και ασφάλειας.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε:
«Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αιγύπτου είναι διαχρονικές και για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις θα πρέπει να εντείνουμε τη συνεργασίας μας. Η κατάσταση στη Μεσόγειο είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Οι κρίσεις στη Συρία και τη Λιβύη εξακολουθούν να υφίστανται και οι προοπτικές βελτίωσης δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες. Η αστάθεια στη περιοχή έχει συνέπειες στη μετανάστευση και στα θέματα ασφάλειας, τόσο για την Αίγυπτο, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και να εγκύψουμε στις δραματικές συνθήκες των ανθρώπων αυτών, είτε επειδή θέλουν να ξεφύγουν από πολέμους, είτε επειδή χρειάζονται διεθνή προστασία, ή είτε επειδή αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε τις βασικές αιτίες της παράτυπης μετανάστευσης, όπως είναι η φτώχεια, οι συγκρούσεις και η έλλειψη πόρων. Στις 23 Απριλίου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κατά την έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποφάσισαν να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων στη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της συνεργασίας με γειτονικές χώρες. Επιπλέον, η συνεργασία της ΕΕ με γειτονικές χώρες θα αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση που θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες. Επομένως, θα πρέπει να αναπτύξουμε με την Αίγυπτο μια κοινή στρατηγική προσέγγιση. Η έναρξη ενός νέου Διαλόγου για τη Μετανάστευση και την Κινητικότητα θα βοηθήσει τόσο την Αίγυπτο, όσο και την ΕΕ, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο, προσδιορίζοντας τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και αναζητώντας λύσεις με πνεύμα κοινής ευθύνης. Η Αίγυπτος είναι επίσης ένας σημαντικός εταίρος της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας. Γι' αυτό και θέλουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας για την αντιμετώπιση του τζιχαντισμού, που αποτελεί σοβαρή διασυνοριακή πρόκληση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου