Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015

Το Bloomberg αποδομεί τους παράφρονες του μνημονίου! Μόνο τρεις χώρες στην ιστορία πέτυχαν πλεονασμα 5%!

Ελάχιστες χώρες στον κόσμο, που είχαν ειδικές οικονομικές συνθήκες, κατάφεραν να διατηρήσουν πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο από 3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο έχει τίτλο: «Γιατί η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει το χρέος της με λιτότητας».
Το σημερινό μνημόνιο ζητά από την Ελλάδα να διατηρεί πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ (αρχής γενομένης από το 2016) για όλη της διάρκεια του προγράμματος, ώστε να επιτευχθεί η σταδιακή μείωση του ελληνικού χρέους που σήμερα φθάνει το 175% του ΑΕΠ.
Υπάρχει μικρή πιθανότητα να είναι αυτό δυνατό, σημειώνει το Bloomebrg:
«Από το 1995, οι χώρες της Ευρωζώνης ως σύνολο είχαν πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% μόνο το 2010. Τώρα, οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν πρωτογενές πλεόνασμα μικρότερο από το μηδέν (δηλαδή, έχουν πρωτογενές έλλειμμα).
Ακόμη και η Γερμανία πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ μόνο δύο φορές, στο τελευταίο τρίμηνο του 2007 και στο πρώτο τρίμηνο του 2008. Από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για την περίοδο 1980-2010, τα οποία εξέτασε το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου, διαπίστωσε ότι λίγες χώρες του ΟΟΣΑ μπορούσαν να διατηρούν πλεόνασμα πάνω από 3% του ΑΕΠ και σχεδόν καμία δεν μπορούσε να διατηρήσει πλεόνασμα πάνω από 5% του ΑΕΠ».
«Πέρυσι, ο Μπάρι Άιχενγκριν του Πανεπιστημίου Μπέρκλει στην Καλιφόρνια και ο Ούγκο Πανίτσα του Πανεπιστημίου της Γενεύης διαπίστωσαν ότι από το 1974 έως το 2013 μόνο τρεις χώρες είχαν πρωτογενή πλεονάσματα μεγαλύτερα από 5% του ΑΕΠ για περισσότερο από μία δεκαετία: Η Σιγκαπούρη, που είναι ένα νησιωτικό κράτος – πόλη που κυβερνάται από πατερναλιστική ολιγαρχία. Η Νορβηγία που έχει τεράστιο πετρελαικό πλούτο. Και το Βέλγιο τη δεκαετία του 1990, όταν είχε ανάπτυξη. Οι καθηγητές σημειώνουν ότι οι χώρες που έχουν πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια πιθανότατα έχουν μία ανθηρή οικονομία, την οποία δεν έχει η Ελλάδα».
Πηγή: Bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου