Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Συμβόλαιο υποταγής στον Αλέξη «Στάλιν»


Ο Τσίπρας με τον Κώδικα Δεοντολογίας που ενεργοποίησε έχει στόχο να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό του όσους εκλεγούν βουλευτές
Υπό τον πλήρη έλεγχό του επιχειρεί να θέσει τον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά τους βουλευτές του ο Αλέξης Τσίπρας με τον Κώδικα Δεοντολογίας που ενεργοποίησε. Ο φόβος ότι ακόμη και αν κερδίσει τις εκλογές οι φυγόκεντρες τάσεις θα είναι πολύ ισχυρές οδηγεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε «προληπτικά» μέτρα σταλινικού χαρακτήρα. Οι βουλευτές μετατρέπονται ουσιαστικά σε «λόχο», υποχρεώνονται να συμπεριφέρονται ομοιογενώς και η απειλή του «αποκεφαλισμού» τους θα επικρέμαται διαρκώς. Την ίδια ώρα ευνοούνται μόνο οι προβεβλημένοι και οι εκλεκτοί της ηγεσίας, ενισχύοντας έτσι το αρχηγικό πρότυπο σε ένα κόμμα που δεν μπορεί να ξεπεράσεις τις ασθένειες του εσωτερικού πολυκερματισμού. Οπως αναφέρουν μάλιστα οι πληροφορίες, η σύνταξη του κώδικα αυτού έγινε υπό την ισχυρή επιρροή και καθοδήγηση των στελεχών που προέρχονται από το ΚΚΕ, έχουν θητεύσει στη λογική «είναι το κόμμα» και έχουν γαλουχηθεί από συγκεντρωτικές αντιλήψεις, τις οποίες θεωρούν ότι έφθασε η ώρα να εφαρμόσουν και ως πιθανή αυριανή κυβέρνηση...
Ας δούμε όμως τα κυριότερα σημεία του Κώδικα (κατ' ευφημισμό) Δεοντολογίας που μοιράστηκε στους υποψηφίους και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφέρει συγκεκριμένα:

Α. Ολοι/ες οι βουλευτές που εκλέγονται με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα και όχι στους/στις ίδιους/ες! Η παραίτηση όλων των βουλευτών είναι στη διάθεση του κόμματος. Το κόμμα μπορεί να ζητήσει την παραίτηση βουλευτή με απόφαση των κεντρικών καθοδηγητικών οργάνων του (Κεντρική Επιτροπή, Διαρκές/Εκτακτο/Τακτικό Συνέδριο).
  • Πρόκειται για ένα άρθρο που είναι βαθύτατα αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό. Ο βουλευτής είναι εκπρόσωπος του λαού και όχι του κόμματος και ψηφίζει με βάση τη συνείδησή του και όχι με βάση τις εντολές της ηγετικής ομάδας. Είναι παράλληλα αντιδεοντολογικό και ανισοβαρές, καθώς πουθενά δεν αναφέρεται ότι το κόμμα ως κυβέρνηση θα τηρήσει τα όσα υπόσχεται προεκλογικά.
Ολοι/ες οι βουλευτές δεσμεύονται από τον Κανονισμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως περιγράφεται στο άρθρο 10 του Κανονισμού, σύμφωνα με το οποίο «όλα τα μέλη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ (είτε είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είτε όχι) δεσμεύονται από τον παρόντα κανονισμό».
  • Εδώ η ηγετική ομάδα καταργεί τις τάσεις εντός του κόμματος (κάτι που αποτελούσε από τις παντιέρες της δημοκρατικής και της ριζοσπαστικής Αριστεράς) αλλά και δείχνει τη νοοτροπία του από όσους σκοπεύουν να συνεργαστούν μαζί του, αφού τους δείχνει ότι απλώς τους χρησιμοποιεί χωρίς να τους επιτρέπει την επόμενη μέρα να εκφράζουν την πολιτική ομάδα που τους στήριξε.
Το κόμμα μπορεί να ζητήσει παραίτηση βουλευτή όταν κατηγορείται για σοβαρό ποινικό ή οικονομικό αδίκημα ή για πράξη μεγάλης κοινωνικής απαξίας που αντιβαίνει τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, και οι εξηγήσεις του/της κρίνονται ανεπαρκείς από τα όργανα του κόμματος.
  •  Ενώ είναι ορθή η συλλογιστική, η τελευταία πρόταση την ακυρώνει στην πράξη. Δηλαδή εάν κάποιος κατηγορείται για τα παραπάνω και το κόμμα πειστεί από τις δικαιολογίες του δεν πρέπει να παραιτείται επειδή θα διαθέτει άνωθεν κάλυψη;
Ολοι/ες οι βουλευτές υποχρεούνται να παραιτούνται από τη χρήση του δικαιώματος βουλευτικής ασυλίας σε περιπτώσεις που η αίτηση άρσης της δεν συνδέεται με πολιτικές πράξεις ή με πράξεις σχετικές με την άσκηση του έργου του/της βουλευτή.
  • Ορθή η πρόβλεψη και είναι καιρός να εφαρμοστεί από όλα τα κόμματα και στην τελευταία Βουλή δεν τηρήθηκε. Δεν τηρήθηκε όμως ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ σε περιπτώσεις βουλευτών του, όπως του Γ. Σταθάκη, οι οποίες δεν αφορούσαν την περίοδο που είναι βουλευτής.
Οσον αφορά τις βουλευτικές παροχές και διευκολύνσεις (αυτοκίνητο, ατέλειες κ.λπ.), ο/η βουλευτής οφείλει με τη χρήση τους να συμβάλλει όσο το δυνατόν περισσότερο στη συλλογική λειτουργία του κόμματος.
Ειδικά όσον αφορά τα αυτοκίνητα, ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι σε κάθε περίπτωση, και χωρίς να πλήττεται και να περιορίζεται η δυνατότητα του/της βουλευτή να ασκεί τα καθήκοντά του, πρέπει να επιλέγονται λύσεις με το μικρότερο δυνατόν κόστος για τον Κρατικό Προϋπολογισμό και φιλικότερες προς το περιβάλλον.
  • Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει ανοικτά τα παράθυρα και τις πόρτες για να απολαύσουν οι βουλευτές του τις λιμουζίνες. Και δεν λέει κουβέντα για τα κυβερνητικά στελέχη που θα απολαμβάνουν τέτοιου είδους προνόμια.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται να μην αναλάβουν διοικητικό, εκτελεστικό ή αποφασιστικό ρόλο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, εταιρίες κ.λπ. που έχουν σχέση με το Δημόσιο ή με οποιαδήποτε πτυχή του αντικειμένου τους ως βουλευτών για 10 χρόνια από τη λήξη της θητείας τους.
  • Η απορία είναι το πώς θα ζουν αυτοί οι άνθρωποι 10 χρόνια χωρίς να μπορούν να εργαστούν επί της ουσίας πουθενά. Οπως επίσης και η κάλυψη των στελεχών που υπηρετούν ήδη στο Δημόσιο.
Η παρουσία των υποψηφίων και των βουλευτών στα ΜΜΕ καθορίζεται με δεσμευτικό τρόπο από τις αποφάσεις των οργάνων του κόμματος, που ισχύουν απαρέγκλιτα για όλους/ες, ανεξάρτητα αν είναι μέλη του κόμματος ή όχι... Ο τρόπος παρουσίας των υποψηφίων στα ΜΜΕ καθορίζεται από τα όργανα του κόμματος.
  • Πρόκειται για ένα ιδιότυπο και αντιδημοκρατικό φερμουάρ. Η ηγετική ομάδα θα αποφασίζει για το ποιοι θα βγαίνουν στα κανάλια και ποιοι όχι αλλά και για το τι ακριβώς θα λένε (εν αντιθέσει με τη Βαβέλ που υπάρχει σήμερα).

Απαγορεύσεις με πρόσχημα την ισότητα
Οι υποψήφιοι/ες του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν:
• Να διατηρούν προσωπικό εκλογικό κέντρο ή κιόσκι.
• Να εκδώσουν προσωπική αφίσα.
• Να διοργανώνουν προσωπικές ανοιχτές συγκεντρώσεις.
• Να έχουν επί πληρωμή προσωπικό μηχανισμό προώθησης της υποψηφιότητάς τους (διανομή φυλλαδίων κ.λπ.).
• Να χρησιμοποιήσουν προσωπική διαφήμιση στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο.
- Εδώ η απόφαση με πρόσχημα την ισότητα στην ουσία ευνοεί αυτούς που είναι αναγνωρίσιμοι ή έχουν άκρες και βοήθειες από το κόμμα. Στόχος η εκλογή των «αγαπημένων παιδιών» της ηγεσίας, αλλά και των media που τους προβάλλουν πριν από την προεκλογική περίοδο. Μάλιστα εάν αναλογιστούμε ότι οι 21 μέρες εκλογικής προετοιμασίας δεν φτάνουν στους... αγνώστους ούτε να γίνουν γνωστοί, τότε όλοι καταλαβαίνουν ποιοι κερδίζουν από αυτήν την πρόβλεψη. Προφανώς μιλάμε για μια ιδιότυπη λίστα.
Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου