Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Θύελλα για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα



Η αντίστροφη μέτρηση για τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει, με τις αποκαλύψεις να διαδέχονται η μία την άλλη και τον ίδιο προς στιγμήν να τηρεί σιγή ιχθύος ως προς την ουσία της υπόθεσης.
Η προμήθεια των Super Puma, με την οποία εμπλέκεται ο κ. Καρατζαφέρης, συνδέεται με το θέμα των αμαρτωλών υποβρυχίων, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται οι ενδείξεις για συμμετοχή του προέδρου του ΛΑΟΣ στην υπεράκτια εταιρία Catalina Ltd, προς την οποία διακινήθηκαν τα εμβάσματα ύψους 1.650.000 ευρώ από τον Στ. Κομνόπουλο. Από το «πόθεν έσχες» του, που είδε το φως της δημοσιότητας, προκύπτει πάντως ότι το 1994 δήλωνε μέτοχος της εν λόγω offshore εταιρίας. Στις μεταγενέστερες του 2007 δηλώσεις που υπέβαλε ως πρόεδρος του ΛΑΟΣ, τα ίχνη της Catalina Ltd χάνονται...


Το «πόθεν έσχες»

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να δοθεί το πόρισμα της επιτροπής της Βουλής για το «πόθεν έσχες» του κ. Καρατζαφέρη, στο οποίο θα καταγράφονται τα επίσημα συμπεράσματα, προκειμένου να διαβιβαστεί στη συνέχεια ο φάκελος στον εισαγγελέα.

Ηδη σε λογαριασμούς του κ. Καρατζαφέρη στο εξωτερικό φέρεται ότι έχουν βρεθεί, χωρίς να έχουν δηλωθεί, περίπου 6.000.000 ευρώ και μένει να ελεγχθεί αν αυτά έχουν ή όχι σχέση με μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα. Παράλληλα γίνεται έρευνα και για τα άλλα περιουσιακά στοιχεία του και συγκεκριμένα για ακίνητα των οποίων η αξία υπολογίζεται σε 20.000.000 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη υπόθεση, όπως αποκάλυψε η «κυριακάτικη δημοκρατία», θα αποτελέσει τον καταλύτη για να αρχίζει να ξετυλίγεται πάλι το κουβάρι με τις προμήθειες των εξοπλιστικών αλλά και να εξηγηθεί πληρέστερα η μεταστροφή του άλλοτε «ακραίου» κόμματος υπέρ του Μνημονίου, με αποκορύφωμα τη στήριξη και συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου.



Οι διαδρομές

Οι πληροφορίες μέχρι στιγμής αναφέρουν ότι καθώς η εισαγγελική έρευνα προσπαθούσε να εντοπίσει τις διαδρομές του χρήματος για τις διάφορες υποθέσεις της περιόδου Τσοχατζόπουλου, μια ανώνυμη επιστολή (για την ταυτότητα της οποίας διατυπώνονται ποικίλες εικασίες) έκανε τους εισαγγελείς να στρέψουν το βλέμμα τους προς τον κ. Καρατζαφέρη. Η συγκεκριμένη επιστολή φέρεται ότι έδινε συγκεκριμένα στοιχεία που αποδείχτηκαν πολύτιμα. Επί της ουσίας, επέτρεψαν στην έρευνα να φτάσει κατευθείαν στον στόχο και να εντοπιστούν οι offshore και τα εμβάσματα. Θεωρείται δε πολύ πιθανό έως βέβαιο ότι οι κινήσεις των λογαριασμών θα οδηγήσουν σε νέες εντυπωσιακές αποκαλύψεις.

Ιδιαίτερο, βέβαια, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι υπόγειες διαδρομές αλλά και οι σχέσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών. Για παράδειγμα, για την υπόθεση των υποβρυχίων ήταν προφυλακισμένος μέχρι τώρα ο Αντώνης Κάντας. Ο κ. Κάντας ήταν αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας την περίοδο 1996-2002, επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου και Παπαντωνίου, και σε λογαριασμό του στη Σιγκαπούρη εντοπίστηκαν 14.000.000 δολάρια. Στην απολογία του ο αναπληρωτής του Γ. Σμπώκου είχε κατονομάσει τον Σταύρο Κομνόπουλο, συνιδιοκτήτη της εταιρίας Kestrel, ως έναν από εκείνους που τον είχαν δωροδοκήσει. Ο κ. Κομνόπουλος, όμως, εμπλέκεται και στην περίπτωση Καρατζαφέρη, καθώς από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι η Catalina Ltd έχει λάβει εμβάσματα ύψους 1.650.000 ευρώ από την Kestrel.
Πέραν τούτου ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ γνώριζε και τον ίδιο τον Αντώνη Κάντα, και μάλιστα, όπως αποκάλυψε η «κυριακάτικη δημοκρατία», είχαν συχνές κοινωνικές επαφές με τη συμμετοχή δημάρχου των νότιων προαστίων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου