Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014

O Λοβέρδος ως υπουργός θα στηρίξει τον προϋπολογισμό που είχε καταψηφίσει;Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Ανδρέας Λοβέρδος διέβη τον Ρουβίκωνα. Αυτός που είχε ψηφίσει όλα τα μνημονιακά μέτρα, που ήταν υπουργός Υγείας και Εργασίας και διέλυσε τα πάντα, αποφάσισε ότι δεν πρέπει να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2014. Μαζί του και ο «λοχαγός» του βουλευτής Αηδόνης οι οποίοι καταψήφισαν τον προϋπολογισμό. Έκτοτε, μέσω του κόμματος που υποτίθεται ότι ίδρυσαν προσέγγισαν διαδοχικά τη ΔΗΜΑΡ και την Ελιά για να συνεργαστούν. Δεν τους βγήκε αυτό το γυρολόϊ και έμειναν ανεξάρτητοι, μέχρι προχθές. Όταν προτακούστηκε το όνομα του κ. Λοβέρδου για υπουργοποίηση. Ξαφνικά η Ελιά έγινε για τον Λοβέρδο κάτι σαν τη Γη της Επαγγελίας. Και τώρα, ως υπουργός Παιδείας καλείται να στηρίξει με κάθε τρόπο τον προϋπολογισμό που δεν ψήφισε.
Αν αυτό δεν είναι η επιτομή της κωλοτούμπας τότε τι είναι;
Θέλετε να δείτε τι έλεγε πριν έξι μήνες ο νέος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος;
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, όπως η καθημερινή συμπεριφορά των κυβερνώντων, έτσι και ο τρέχων προϋπολογισμός, έτσι και ο προϋπολογισμός που καλούμαστε να ψηφίσουμε σχετίζεται αποκλειστικά με τους εθνικούς λογαριασμούς και αδιαφορεί για την ιδιωτική οικονομία, για την οικονομία των ανθρώπων, των επιχειρηματιών και των εργαζομένων, που είναι όμως η πηγή των δημοσίων οικονομικών.
Όπου τα στοιχεία του προϋπολογισμού που καλούμαστε να ψηφίσουμε στηρίζονται στην ιδιωτική οικονομία, σχεδόν πάντα, κύριε Υπουργέ, θεμελιώνονται σε ένα μεγαλοπρεπές «θα», που είναι όμως «θα» ψεύδους, αδεξιότητας, δημαγωγίας και αοριστίας. Η κορωνίδα των «θα» βρίσκεται στη σελίδα 38 του προϋπολογισμού, όπου διαβάζουμε για το στόχο ενός δίκαιου και απλού φορολογικού συστήματος που το υποσχεθήκατε, όπως το υποσχεθήκαμε και εμείς, όπως και άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν, όπως και τώρα το υπόσχεται με τις αοριστίες του λόγου του ο κ. Παπαδημούλης. Μα εσείς που κυβερνάτε δεν το κάνατε.
Το μόνο που κάνατε μετά από έξι μήνες αποτυχίας –βγαίνατε στα κανάλια μετά την 25η Απριλίου και λέγατε «ανακουφίζουμε τον κόσμο», επειδή δεν μαζέψατε τα χρήματα που υπολογίζατε, γιατί έτσι ήταν βέβαιο και σας το λέγαμε- είναι αναγγελίες για καλύτερες ρυθμίσεις. Διαβάζουμε δε –μας ενημερώνετε διά του Τύπου- ότι το 8,5% του επιτοκίου θα γίνει 8,2%. Τοκογλυφία είναι και το ένα, τοκογλυφία είναι και το άλλο. Τα ασφαλιστικά ταμεία στερεύουν από χρήματα και φταίτε εσείς.
Κι όμως επικαλούμαστε όλοι –ο κόσμος ακούει και μας γυρίζει την πλάτη- τον πρωτογενή τομέα ως πηγή απορρόφησης της ανεργίας. Δεν θα είναι. Φταίτε εσείς. Φταίτε από πάνω μέχρι κάτω.
Συνεννοηθήκαμε με Υπουργούς, αποπειραθήκαμε να συνεννοηθούμε, χτυπήσαμε τηλέφωνα, κάναμε συναντήσεις με αρκετούς και καταλήγουμε ότι πεδίο συνεννόησης μαζί σας δεν υπάρχει. Δεν έχει νόημα πια η προσπάθεια. Έχουμε περάσει απέναντι. Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό κι αυτή μας η πράξη είναι μία πράξη πολιτικής ευθύνης.
Δείτε τι έλεγε στη Βουλή ο κ. Λοβέρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου