Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Το εσπευσμένο κλείσιμο της Βουλής οδηγεί οριστικά στο αρχείο σοβαρές υποθέσεις της περιόδου Παπανδρέου (μεταξύ αυτών, η προσφυγή στο ΔΝΤ και η ΕΛ.ΣΤΑΤ.)



Στα ντουλάπια της Βουλής θα μείνουν κλειδωμένες για πάντα 70 δικογραφίες που αφορούν ως επί τον πλείστον την περίοδο Παπανδρέου (από τις εκλογές του 2009) και στρέφονται κατά 30 υπουργών και υφυπουργών μετά το κλείσιμο (και μάλιστα το εσπευσμένο) της Ολομέλειας με απόφαση της κυβέρνησης, που οδηγεί όλες αυτές τις υποθέσεις σε οριστική παραγραφή.
Στα πρόσωπα με τις περισσότερες δικογραφίες σε βάρος τους περιλαμβάνεται ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός με δώδεκα (12) τον αριθμό, ενώ υπάρχουν 23 δικογραφίες -αριθμός ρεκόρ- που στρέφονται κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος βρίσκεται πρώτος στη λίστα. Ακολουθούν οι Ε. Βενιζέλος και Α. Λοβέρδος με δέκα (10), Α. Διαμαντοπούλου με επτά (7), Χρ. Παπουτσής και Ν. Σηφουνάκης με πέντε (5).
Η παραγραφή αφορά όλη την κοινοβουλευτική περίοδο από τις εκλογές του 2009 έως τη διάλυση της Βουλής το 2012, δηλαδή περιλαμβάνει και την κυβέρνηση Παπαδήμου.


Με απλά λόγια η Βουλή δεν θα διερευνήσει ποτέ αν υπήρχαν πολιτικές ή ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τα δύο Μνημόνια ή για το περίφημο «λεφτά υπάρχουν» του Γ. Παπανδρέου.
Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση του Γ. Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» αλλά και για τα αδικήματα που αφορούν υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος.
Σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, «η Βουλή μπορεί να ασκήσει δίωξη μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου, που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος». Δεν υπολογίζεται η σύντομη διάρκεια της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές του Μαΐου 2012.


Οι πιο σημαντικές -κατά χρονολογική σειρά- είναι:
*Κατά υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Μήνυση Βγενόπουλου (προέδρου Olympic Air, 19/5/2010).
*Κατά τ. προέδρου κυβέρνησης και πρώην υπουργών Οικονομικών και Υγείας - Κοινωνικής Αλληλεγγύης. *Μηνύσεις Γ. Καρατζαφέρη (αλλοίωση στατιστικών στοιχείων Eurostat) Ι. Σιάτρα κ.ά. για ενδεχόμενη συμμετοχή σε καταγγελλόμενες αξιόποινες πράξεις σε θέματα αρμοδιότητας των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (27/7/10).
*Κατά πρώην υφ. Υποδομών και πρώην αν. υπουργού Περιβάλλοντος Ν. Σηφουνάκη. Εγκληση της Marfin για τις πράξεις της συκοφαντικής δυσφήμησης ανωνύμου εταιρίας εξακολουθητικά διά του τύπου και μη (23/11/2010).
*Κατά αντιπροέδρου κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου για συκοφαντική δυσφήμηση (4/11/2010).
*Κατά πρ. υπουργού Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη (21/3/2010).
*Κατά Χρ. Παπουτσή, Σπ. Βούγια και Εμμ. Οθωνα. Δικογραφία που σχηματίστηκε έπειτα από υπομνήματα του Χρ. Μαρκογιαννάκη σχετικά με την εκκρεμούσα ποινική υπόθεση διαγωνισμού προμήθειας ελικοπτέρων στο Πυροσβεστικό Σώμα (20/5/2011).
*Κατά διατελεσάντων έως 2/8/2010 υπουργών Οικονομικών και Απασχόλησης. Μηνυτήρια αναφορά για εσχάτη προδοσία (30/5/2011).
*Κατά Γ. Παπακωνσταντίνου. Εγκληση του Θ. Αναστασιάδη για προνομιακή μεταχείριση του επιχειρηματία και ιδιοκτήτη της EXPRESS SERVICE Ι. Ραπτόπουλου (30/5/2011).
*Κατά Χρ. Παπουτσή και Α. Λοβέρδου. Εγκληση 160 πολιτών για τα επεισόδια που προκλήθηκαν στη γενική απεργία ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ ενάντια στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του Εφαρμοστικού Νόμου (21/9/2011).
*Κατά μελών κυβέρνησης σχετικά με το Μνημόνιο (4/10/2011).
*Κατά Α. Διαμαντοπούλου για παράβαση καθήκοντος σχετικά με την προκήρυξη θέσεων ΔΕΠ (8/11/2011).
*Κατά μελών κυβέρνησης το 2010. Αναφορά του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος για την ΕΛ.ΣΤΑΤ. *Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής 22/2/2012. Η μόνη που διερευνήθηκε, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
*Κατά Γ. Παπακωνσταντίνου, Ν. Σηφουνάκη, Χ. Καστανίδη, Ε. Βενιζέλου, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, Κ. Σκανδαλίδη, Π. Γερουλάνου και Ι. Ραγκούση. Μηνυτήρια αναφορά για την έγκριση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις Υδατοκαλλιέργειες. (21/12/2011).
*Κατά πρώην υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Σχετικά με την παραβατική συμπεριφορά της εταιρίας Hochtief για παρακράτηση ΦΠΑ προς το Δημόσιο (24/2/2012).
*Κατά πρ. υφ. Προστασίας του Πολίτη Εμμ. Οθωνα και Σπ. Βούγια έπειτα από μήνυση απόστρατου σχετικά με την υπογραφή μίσθωσης ελικοπτέρων (Erickson Crane Inc., 7/3/2012).
*Κατά Γ. Παπανδρέου. Μήνυση Κ. Πλεύρη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος με πρόκληση οικονομικής ζημιάς σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου (25/09/2012).
*Κατά των Λ. Παπαδήμου, Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαρά, Ε. Βενιζέλου, Γ. Παπανδρέου κ.ά. σχετικά με το Μνημόνιο 2 (10/10/2012).
*Κατά Γ. Παπανδρέου, Γ. Παπακωνσταντίνου και του υπ. συμβουλίου έπειτα από μήνυση για τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας και της εξαπάτησης των εκλογέων (10/10/2012).
*Κατά του Ευ. Βενιζέλου και του Γ. Παπακωνσταντίνου κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς της Χρυσής Αυγής για παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψης εγκληματίας σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ» (1/11/2012).
*Ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μελών της κυβέρνησης κατά τον χρόνο ένταξης στο Μνημόνιο 1. Αναφορά του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος που σχηματίστηκε αυτεπαγγέλτως με αφορμή δηλώσεις στον Τύπο του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Π. Ρουμελιώτη.
*Κατά του πρώην υπ. Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου έπειτα από μήνυση εταιρίας ανακύκλωσης (20/12/2012).
*Κατά Ευ. Βενιζέλου. Μηνυτήρια αναφορά για τα αδικήματα παραβίασης μυστικών Πολιτείας, της κατασκοπίας, της υπόθαλψης εγκληματία και της παρασιώπησης εγκλημάτων για την κατοχή της «λίστας Λαγκάρντ» αλλά και άλλων απόρρητων μυστικών. (8/3/2013).
*Κατά Γ. Παπανδρέου και πρ. υπ. Εθν. Αμύνης Π. Μπεγλίτη. Μήνυση για το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων σχετικά με δημοσιεύματα που διέρρευσαν στον Τύπο για επαπειλούμενο πραξικόπημα των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία οδήγησαν στην αποστρατεία της ηγεσίας των Ε.Δ. (8/3/2013).
*Κατά Ευ. Βενιζέλου για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας και της εσχάτης προδοσίας για την κατοχή της «λίστας Λαγκάρντ» (8/3/2013).
*Κατά Γ. Παπανδρέπου. Μήνυση πολίτη για το αδίκημα της απάτης με αφορμή το περίφημο «λεφτά υπάρχουν» (22/4/2013).
*Κατά πρ. υφ. Οικονομικων Δ. Κουσελά. Δικογραφία (9/5/2013) που σχηματίστηκε αυτεπάγγελτα έπειτα από μήνυση εφοριακού για μεθόδευση, προκειμένου να ευνοηθεί εταιρία πετρελαιοειδών.
*Μηνυτήρια αναφορά (20/8/2013) κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου του ΝΠΔΔ Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας για παράβαση καθήκοντος.
*Κατά του Ευ. Βενιζέλου και του Φ. Σαχινίδη (10/10/2013) έπειτα από μήνυση σωματείου για τη διαχείριση των διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου.
*Μηνυτήρια αναφορά πολίτη (10/10/2013) κατά του Γ. Παπανδρέου για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων και της διασποράς ψευδών ειδήσεων σε βάρος του εκλογικού σώματος το 2009.

Λευτέρης Γαλανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου