Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Διάλυση της ΝΔ και νέο κόμμα μετά τις ευρωεκλογές από τον Σαμαρά ????

Ο κ. Σαμαράς σπεύδει να προλάβει την αμφισβήτηση των Καραμανλικών και να ελέγξει τις εξελίξεις - Το εγχείρημα Σαμαρά θα στηρίξουν Βενιζέλος, Χρυσοχοϊδης, Λοβέρδος και τα υπολείμματα του ΠΑΣΟΚ
 Μπορεί κάποιοι να βλέπουν εξελίξεις στη Ν.Δ και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, μετά από ένα κακό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, αλλά ο κ.Σαμαράς θέλει να αποδείξει για μία ακόμα φορά ότι είναι ''πολύ σκληρός για να πεθάνει''.
Ο Αντώνης Σαμαράς, έχοντας διανύσει μια πολυετή πολιτική έρημο, μετά την αποτυχία του εγχειρήματος της ΠΟΛ.ΑΝ, κατάφερε να επανέλθει, να κερδίσει την κούρσα της διαδοχής στη Ν.Δ και να γίνει και Πρωθυπουργός, έστω στην πιο δύσκολη και άχαρη πολιτική συγκυρία.
Ο Μεσσήνιος πολιτικός δεν είναι διατεθειμένος να παραδώσει τα όπλα.
Αντίθετα, θέλει να ελέγξει τις μετεκλογικές εξελίξεις έστω και αν το αποτέλεσμα δεν είναι διαχειρίσιμο πολιτικά.
Θέλει να προλάβει και να αιφνιδιάσει όσους ενδεχομένως θα θελήσουν να κινηθούν το βράδυ της 25ης Μαϊου αν η εκλογική επίδοση της Ν.Δ δεν είναι η αναμενόμενη ή αυτή που παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις.
Ο κ. Σαμαράς φλέρταρε με την ιδέα της δημιουργίας ενός νέου κόμματος, με νέο όνομα, νέα σύμβολα, φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση και ιδεολογία, εδώ και πάρα πολύ καιρό.
Είχε δεχθεί ανάλογες εισηγήσεις όταν ανέλαβε την Προεδρία της Ν.Δ αλλά θεώρησε πρόωρη και παρακινδυνευμένη μια τέτοια κίνηση. Ανάλογες εισηγήσεις και σκέψεις έλαβαν χώρα στο στενό επιτελείο του αμέσως μετά το ατυχές 18.8% που πήρε η Ν.Δ στις εκλογές του Μαΐου του 2012.
Τότε στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά ερμήνευσαν το αποτέλεσμα ως αποδοκιμασία ενός φθαρμένου και ξεπερασμένου, πολιτικά και ιστορικά, σχηματισμού, όπως θεωρούσαν και εξακολουθούν να θεωρούν τη Ν.Δ.
Συνάντηση Σαμαρά με τον Ρουμάνο ομόλογό του
Εκτίμησαν τότε ότι το απογοητευτικό 18.8% δεν ενέχει καμία ευθύνη για τον κ.Σαμαρά, αντίθετα το βαρίδι και αυτό που οδήγησε σε αυτό το ιστορικό χαμηλό ήταν η Ν.Δ.
Ασχέτως με την ορθότητα αυτών των εκτιμήσεων, γεγονός είναι ότι η δημιουργία ενός νέου κόμματος ποτέ δεν έφυγε από το μυαλό του κ.Σαμαρά.
Ο ίδιος ποτέ δεν αισθανόταν άνετα στην Καραμανλική Ν.Δ, άλλωστε υπήρξε πολιτικό και ιδεολογικό παιδί του Ευαγγέλου Αβέρωφ, κοντά στις παρακαταθήκες του οποίου κινείται.
Η σχέση του με τον ιδρυτή της παράταξης, Κωνσταντίνο Καραμανλή ουδέποτε υπήρξε καλή. Άλλωστε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το θέμα των Σκοπίων, που είχε συγκαλέσει το 1992, επί Πρωθυπουργίας Μητσοτάκη, ουσιαστικά απέπεμψε τον κ. Σαμαρά από την σύσκεψη καταλογίζοντας του ευθύνες για τον χειρισμό της υπόθεσης. Μάλιστα ο αείμνηστος Α. Παπανδρέου είχε αποκαλύψει σε στενό του συνεργάτη , αμέσως μετά το τέλος εκείνης της σύσκεψης, ότι ο κ. Σαμαράς έγινε δέκτης σκαιότατης συμπεριφοράς εκ μέρους του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας ( ...όλοι γνωρίζουν ότι όταν εκνευριζόταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αντιδρούσε με... εκρηκτικό τρόπο).
Η σχέση του με τον Κώστα Καραμανλή ήταν καλύτερη, λόγω και της ιδιοσυγκρασίας αλλά και του χαρακτήρα του πρώην Πρωθυπουργού, χωρίς ποτέ να γίνει ιδιαίτερα στενή. Ο κ. Καραμανλής τον επανέφερε στη Ν.Δ και στην κεντρική πολιτική σκηνή, διαπραγματευόμενος με την οικογένεια Μητσοτάκη και με αντάλλαγμα την ανάληψη του Υπουργείου Εξωτερικών από την Ντόρα Μπακογιάννη.
Ο κ. Σαμαράς δείχνει αποφασισμένος να μην παραδώσει όσα με τόσο κόπο κατέκτησε.
Ανοιχτή γραμμή Σαμαρά με κυβερνητικά στελέχη για τις διαπραγματεύσεις
Αν δεν μπορεί να παραμείνει Πρωθυπουργός μετά από ένα ατυχές εκλογικό αποτέλεσμα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα δεχθεί να φύγει από την ηγεσία της παράταξης.
Πιστεύει ότι η όποια διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια σύντομη παρένθεση και θα καταρρεύσει κάτω από το βάρος των αδιεξόδων, της πίεσης που θα ασκηθεί από την Ευρώπη αλλά και των προσδοκιών που έχει δημιουργήσει.
Τότε πιστεύει ότι θα κληθεί και πάλι να κυβερνήσει, κάτω όμως από διαφορετικές συνθήκες αφού θα έχουν διαλυθεί οι ψευδαισθήσεις για μία εναλλακτική πολιτική χωρίς τους περιορισμούς και την ανάγκη τήρησης συγκεκριμένων δημοσιονομικών κανόνων.
Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει επίσης ότι το βράδυ των ευρωεκλογών, πέρα από ένα άσχημο αποτέλεσμα για τη Ν.Δ μπορεί να έχει εξαερωθεί και ο βασικός κυβερνητικός του εταίρος, το ΠΑΣΟΚ. Σε μια τέτοια περίπτωση δύσκολα δεν θα οδεύσει η χώρα σε πρόωρες εκλογές μέχρι το φθινόπωρο.
Σε αυτές τις εκλογές όμως ο Μεσσήνιος πολιτικός θέλει να πάει με τους δικούς του όρους.
Θα προχωρήσει στην ίδρυση ενός νέου κόμματος, με φιλοευρωπαϊκή ιδεολογία και κατεύθυνση, διαλύοντας τη Ν.Δ, μέσα στο καλοκαίρι.
Εκτιμά ότι θα τον ακολουθήσει η πλειονότητα των βουλευτών και των στελεχών αφού δεν θα έχουν άλλη εναλλακτική λύση.
Ένθερμοι υποστηρικτές και θιασώτες του εγχειρήματος για μια νέα φιλοευρωπαϊκή παράταξη με σαφή ιδεολογικά χαρακτηριστικά είναι οι κ.κ Χ. Λαζαρίδης, Μ. Βορίδης, Α. Γεωργιάδης, Ν. Δένδιας, Χ. Αθανασίου κ.α.
Πιστεύει ότι οι Καραμανλικοί δεν πρόκειται να κινηθούν αφού ο Κώστας Καραμανλής εμφανίζεται απρόθυμος να διεκδικήσει ξανά ηγετικό ρόλο. Στην χειρότερη περίπτωση η ίδρυση του νέου κόμματος θα οδηγήσει στην πολιτική αποστρατεία τον πρώην Πρωθυπουργό.
Τον κ. Σαμαρά δεν δείχνει να ανησυχεί ενδεχόμενη αντίδραση της κ. Μπακογιάννη, παρά το γεγονός ότι η τελευταία έχει επικρίνει την ακροδεξιά στροφή της Ν.Δ την οποία χρεώνει, εξ ολοκλήρου στον κ. Σαμαρά και τους στενούς του συνεργάτες.
Θεωρεί ότι η κ. Μπακογιάννη δεν έχει δυνάμεις και ερείσματα για να αντιδράσει και να αμφισβητήσει τις κινήσεις του και αναγκαστικά θα συμβιβαστεί.
Θα έχει να επιλέξει μεταξύ της προσχώρησης στο νέο κόμμα του κ. Σαμαρά και της αποχώρησης από την πολιτική.
Το σχέδιο της ΝΔ για τους μεγάλους Δήμους και τις Περιφέρειες
Η συρρίκνωση και εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσει στελέχη και πρόσωπα όπως οι κ.κ Βενιζέλος, Χρυσοχοϊδης και Λοβέρδος να ενταχθούν, ως συνεργαζόμενοι, στο νέο κόμμα του κ. Σαμαρά. Για τον κ. Βενιζέλο μάλιστα εικάζεται ότι θα είναι ο νέος επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν.
Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Σαμαράς πιστεύει ότι θα ελέγξει τις μετεκλογικές εξελίξεις και παράλληλα θα δημιουργήσει μια νέα παράταξη, που σταδιακά θα επανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Οι σχεδιασμοί αυτοί εξαρτώνται όμως από μία και μοναδική προϋπόθεση.
Να υπάρχει ένα διαχειρίσιμο, πολιτικά, αποτέλεσμα που μεταφράζεται σε μια διαφορά 4 το πολύ μονάδων με το ΣΥΡΙΖΑ και με τον τελευταίο να υπολείπεται του ποσοστού που είχε πάρει τον Ιούνιο του 2012.
Αν η διαφορά όμως ανοίξει και κυρίως αν το πρώτο ψηφίο του ποσοστού της Ν.Δ δεν αρχίζει από 2 τότε ενδέχεται όλα αυτά να αποτελέσουν ''σχέδια επί χάρτου'' και να υπάρξουν εξελίξεις που θα αιφνιδιάσουν τον κ. Σαμαρά και την ηγετική του ομάδα.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/419511/dialysi-tis-nd-kai-neo-komma-meta-tis-eyroekloges-apo-ton-samara#ixzz2wK3IZxod

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου