Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Πάνε για πόλεμο Ιαπωνία και Κίνα;

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, είπε πως ανησυχεί ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει μια σύγκρουση από κάτι αναπάντεχο.
Θα μπορούσε η Ιαπωνία και η Κίνα να πηγαίνουν σε στρατιωτική σύγκρουση; Πρόσφατα, δημιουργήθηκε ένας λεκτικός πόλεμος ανάμεσα στο Πεκίνο και το Τόκιο σχετικά με τις εδαφικές διαφορές, την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και μια επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε σε ένα αμφιλεγόμενο μνημείο του πολέμου, για τους νεκρούς της Ιαπωνίας. Αλλά ακόμη και αυτοί που συζητούν τα πιο τρομερά σενάρια, τείνουν να προσθέτουν, «Σίγουρα όχι …»
Σίγουρα, η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχουν πάρα πολλά να χάσουν από έναν πόλεμο, ακόμη και από μια μικρή αψιμαχία. Σίγουρα ο υπόλοιπος κόσμος (και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη δύναμη στον Ειρηνικό) θα συγκρατήσει τις δύο πλευρές προτού ξεκινήσουν έναν πραγματικό πόλεμο. Σίγουρα δύο σύγχρονα έθνη δεν θα επιτρέψουν στις ιστορικές διαφορές και τις θεωρούμενες προσβολές να τους οδηγήσουν σε πόλεμο. Σίγουρα όχι. Αλλά όταν ο Άμπε συναντήθηκε με τους δημοσιογράφους στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, προσπάθησε πολύ για να αποφύγει την έκφραση, «σίγουρα όχι».
Αντ ‘αυτού, ο Άμπε προειδοποίησε ότι κάτι εντελώς απροσδόκητο θα μπορούσε να γίνει το σημείο ανάφλεξης της πυρκαγιάς. «Μπορεί να υπάρξει κάποια σύγκρουση ή διαφορά που θα προκύψει ξαφνικά, σε επίπεδο ad hoc … ή λάθους», είπε. Δεν έδωσε παραδείγματα, αλλά σε διαφορετικό πλαίσιο τόνισε ότι το 2014 σηματοδοτεί την εκατονταετηρίδα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτή η συμφορά, όπως ήξεραν πολύ καλά οι συγκεντρωμένοι δημοσιογράφοι,  ξεκίνησε από ένα απρόσμενο συμβάν: μια δολοφονία στο Σεράγεβο .
Δεν βοήθησε το γεγονός ότι ο Άμπε δεν προσέφερε κανένα σχέδιο για να μετριάσει τις εντάσεις μεταξύ των ασιατικών γιγάντων. «Δυστυχώς, δεν έχουμε σαφή και ρητό οδικό χάρτη», είπε. Θα μπορούσε να βοηθήσει, πρότεινε χωρίς μεγάλη πεποίθηση, εάν το Πεκίνο και το Τόκιο καθιέρωναν ένα «κανάλι επικοινωνίας σε επίπεδο στρατιωτικών δυνάμεων». Και τι θα περίμενε να κάνουν οι ΗΠΑ εάν οι δύο χώρες άρχιζαν ένα πόλεμο; Ο Άμπε προσπέρασε το ερώτημα αν περίμενε από την Ουάσιγκτον να πάρει το μέρος της Ιαπωνίας, αλλά είπε ότι ήδη επιδιώκει στενότερους στρατιωτικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ.
Υπερασπίστηκε, ωστόσο, την επίσκεψή του στο αμφιλεγόμενο μνημείο Γιασουκούνι. Πολλές ασιατικές χώρες , συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας, υποστηρίζουν ότι κάποια θύματα του πολέμου που τιμούνται εκεί ήταν εγκληματίες πολέμου, υπεύθυνοι για φοβερές πράξεις κατά τη διάρκεια της κατοχής της Ιαπωνίας μεγάλου μέρους της Ανατολικής Ασίας. Ο Άμπε είπε ότι δεν ήταν ο πρώτος Ιάπωνας ηγέτης που επισκέπτεται το μνημείο και πως προκάτοχοί του ως πρωθυπουργοί το είχαν επισκεφθεί συνολικά 65 φορές. Οι επικριτές της επίσκεψης απλά παρεξήγησαν τις προθέσεις του, είπε. Η
Κίνα θα χάσει περισσότερα από έναν πόλεμο, είπε εμμέσως ο Άμπε, επισημαίνοντας ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη που χρειάζεται η κυβέρνηση του Πεκίνου για να διατηρήσει τη νομιμότητά της. Ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στο κόστος για την χώρα του, αλλά είπε ότι ένας σινο- ιαπωνικός πόλεμος θα διατάραζε την παγκόσμια οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου