Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2013

Δεν άρεσε στην ΕΕ η υποβάθμιση της S&P

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβήτησε κατηγορηματικά την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poors να αφαιρέσει το τριπλό "AAA" από την πιστοληπτική διαβάθμιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξαιτίας των όλο και πιο δύσκολων διαπραγματεύσεων μεταξύ των μελών για θέματα προϋπολογισμού.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "διαφωνεί με τον S&P για το ότι οι υποχρεώσεις των κρατών μελών ως προς τη συμβολή τους στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μπορεί να τεθούν εν αμφιβόλω σε περίπτωση εντάσεων", δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Ολι Ρεν.
Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ΑΑ+ από ΑΑΑ, προχώρησε ο οίκος Standard & Poor's, επικαλούμενος τις αυξανόμενες εντάσεις στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό.
Πρόκειται για το δεύτερο “χτύπημα” της S&P στην ΕΕ, μετά τις υποβαθμίσεις των αξιολογήσεων αρκετών χωρών-μελών στις οποίες προχώρησε τους τελευταίους μήνες.
"Κατά την γνώμη μας, η συνολική πιστοληπτική ικανότητα των 28 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει μειωθεί", ανέφερε ο οίκος σε ανακοίνωσή του και προσθέτει πως "υπάρχει μεγαλύτερη διχογνωμία στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, σηματοδοτώντας αυτό που θεωρούμε αυξανόμενα ρίσκα ως προς την στήριξη ορισμένων κρατών μελών στην ΕΕ".
Ο οίκος πάντως διατηρεί αμετάβλητη την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση και "σταθερό" το outlook, γεγονός που σημαίνει πως δεν έχει την πρόθεση να μεταβάλει την αξιολόγησή του μεσοπρόθεσμα.
Όταν οι οίκοι διέσυραν την Ελλάδα κανείς στην ΕΕ δεν άρθρωνε κουβέντα, τώρα όμως που στράφηκαν εναντίον τους συνολικά, ξαφνικά θυμήθηκαν στην ΕΕ ότι οι οίκοι αξιολόγησης παίζουν περιεργα παιχνίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου