Ο Ομπάμα περικυκλώνει την Κίνα
ΗΠΑ Η χώρα με τις υψηλότερες δαπάνες στον κόσμο σπέρνει γύρω από το Πεκίνο στρατιωτικές βάσεις κυρίως για τα αεροπλάνα της καθώς το πεδίο αντιπαράθεσης των μεγάλων δυνάμεων είναι πλέον η περιοχή Ασίας -Ειρηνικού
Tου Μιχάλη Ψύλου
Μια αλυσίδα αεροπορικών και στρατιωτικών βάσεων δημιουργούν οι Ηνωμένες Πολιτείες γύρω από την Κίνα, καθώς όλοι συμφωνούν ότι στον 21ο αιώνα το μεγάλο πεδίο αντιπαράθεσης των νέων υπερδυνάμεων θα είναι η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.
Η νέα στρατηγική του αμερικανού Πενταγώνου για τον 21ο αιώνα έχει την κωδική ονομασία «Air-Sea Battle»- Μάχη από αέρα και θάλασσα- και ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή στην περιοχή του Ειρηνικού, όπως αποκαλύπτει το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy. «Στόχος αυτής της στρατηγικής είναι μέσω του συνδυασμού αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων να καταφερθούν ισχυρά πλήγματα στις όλο και περισσότερο ενισχυόμενες αμυντικές θέσεις χωρών, όπως η Κίνα και το Ιράν. Για τον σκοπό αυτό χρειάζονται μικρές και διασκορπισμένες βάσεις στον Ειρηνικό, ώστε οι αμερικανικές δυνάμεις να μπορούν να απαντήσουν σε περίπτωση που οι Κινέζοι επιτεθούν με βαλλιστικούς πυραύλους στις κύριες αμερικανικές εγκαταστάσεις» σημειώνει το αμερικανικό περιοδικό.
Τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των αμερικανικών βάσεων είναι το μικρό νησί Σαϊπάν, στον Ειρηνικό, όπου οι Αμερικανοί -παρά την αντίδραση των κατοίκων -κατασκευάζουν μια σημαντική αεροναυτική βάση «μισθώνοντας» για τα επόμενα 50 χρόνια μια περιοχή μερικών εκατοντάδων στρεμμάτων.
«Το Σαϊπάν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τα αμερικανικά αεροσκάφη εάν, στην περίπτωση στρατιωτικής αναμέτρησης, δεν θα είναι δυνατή η πρόσβαση στη γιγαντιαία βάση του Γκουάμ ή σε άλλα μεγάλα αεροδρόμια του Ειρηνικού», αναφέρει έγγραφο της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Εκτός από το νησί Σαϊπάν, η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει να αναπτύξει αεροσκάφη ταχείας επέμβασης σε σκόρπιες νησιωτικές βάσεις που απλώνονται από την Αυστραλία ώς την Ινδία. Τα σχέδια αυτά περιλαμβάνουν την επέκταση των αεροπορικών βάσεων στο Ντάργουιν και το Τίνταλ στην Αυστραλία, στο Τσάγκι Ιστ της Σιγκαπούρης, την περιοχή Κοράτ της Ταϊλάνδης, στο Κιούμπι Πόιντ στις Φιλιππίνες, στο Τριβάντρουμ της Ινδίας, τη Μαλαισία και την Ινδονησία.
Η αντίδραση της Κίνας
Το θέμα της βάσης της Σαϊπάν ήταν ανάμεσα στα «αγκάθια» που προέκυψαν κατά την επίσκεψη του Κινέζου υπουργού Αμυνας, στρατηγού Τσανγκ Γουάνκουαν στην Ουάσινγκτον στις 20 Αυγούστου. Ο Κινέζος υπουργός Αμυνας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τσακ Χέιγκελ, δεν δίστασε μάλιστα να αναφερθεί στο αυξημένο ενδιαφέρον του αμερικανικού στρατού στον Ειρηνικό: «Η Κίνα είναι ένα φιλειρηνικό έθνος. Ελπίζουμε ότι η στρατηγική της Αμερικής δεν θα έχει στόχο ουδεμία συγκεκριμένη χώρα στην περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Οι σχεδιαζόμενες αμερικανικές βάσεις έχουν στόχο να αποτρέψουν οποιαδήποτε μελλοντική κινεζική επέκταση στον Ειρηνικό Ωκεανό», λέει ο Αντονι Κόρντσμαν, αναλυτής του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. «Η Κίνα θα αναγκαστεί να είναι πολύ πιο διακριτική σε όλη την περιοχή, επειδή η ισχύς των ΗΠΑ είναι ήδη εκεί, είναι ορατή. Δεν μιλάμε θεωρητικά, είμαστε ήδη εκεί στην πράξη», προσθέτει ο Αμερικανός αναλυτής, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον θέλει ταυτόχρονα να καθησυχάσει και τους συμμάχους της στην περιοχή, ότι η παρουσία των ΗΠΑ στον Ειρηνικό θα είναι δεδομένη.
Το παγκόσμιο δίχτυ των βάσεων
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν 837 στρατιωτικές βάσεις σε 150 από τις 192 συνολικά χώρες του κόσμου, χωρίς να λογαριάζονται οι μυστικές βάσεις αλλά και οι εγκαταστάσεις που έχουν αξία μικρότερη των 10 εκατομμυρίων δολαρίων ή εμβαδόν μικρότερο των 10 στρεμμάτων. Αλλωστε και το ίδιο το Πεντάγωνο, το μεγαλύτερο κτίριο στην ανθρώπινη ιστορία με εμβαδόν 2,2 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, είναι 37 φορές μεγαλύτερο από το Καπιτώλιο.
Το Πεντάγωνο κατέχει ένα παγκόσμιο ρεκόρ που δύσκολα θα καταρριφθεί: τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες στον κόσμο για την «υπεράσπιση» των Ηνωμένων Πολιτειών. Υπό το πρόσχημα αυτό ο Χάρι Τρούμαν έστειλε στρατό στην Κορέα, για να ακολουθήσουν αμερικανικές εισβολές σε 11 χώρες που κάθε άλλο παρά απειλούσαν το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών (Δομινικανή Δημοκρατία, Βιετνάμ, Λάος, Καμπότζη, Γρενάδα, Παναμά, Λιβύη, Σομαλία, πρώην Γιουγκοσλαβία, Ιράκ και Αφγανιστάν).
Μόνο τα τελευταία 20 χρόνια -και παρά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και του «υπαρκτού σοσιαλισμού»- οι αμερικανικές αμυντικές δαπάνες έχουν ξεπεράσει τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Από το 1999 ώς το 2010, ο προϋπολογισμός του υπουργείου Αμυνας αυξήθηκε κατά 153%.
Από το 2001, κάθε δύο χρόνια ο στρατιωτικός προϋπολογισμός του αμερικανικού Πενταγώνου αυξάνεται περίπου κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με το Ερευνητικό Ινστιτούτο της Στοκχόλμης για την Παγκόσμια Ειρήνη, «οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για 41,5% των συνολικών δαπανών για την άμυνα σε όλον τον κόσμο και ακολουθούν σε πολύ μεγάλη απόσταση η Κίνα με 5,8% η Γαλλία με 4,5%, όσο και η Βρετανία και η Ρωσία με 4%».
Τι σημαίνει αυτό για τους Αμερικανούς πολίτες; Σε κάθε δολάριο που δίνουν για φόρους τα 44 σεντς πηγαίνουν για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου –και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης …
Για να καταλάβουμε τα μεγέθη θα πρέπει να πούμε ότι τα κέρδη των δέκα μεγαλύτερων επιχειρήσεων της λίστας του περιοδικού Fortune 500 (συμπεριλαμβανομένης της Exxon, της Wal-Mart, της BP και της Chevron) δεν φτάνουν καν το 50% του προϋπολογισμού του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου