Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Πιο αριστερος πεθαινεις - Η συμμαχία δύο (πρώην πρόθυμων) απελπισμένων!

«Κράτα με να σε κρατώ για να μην... καταποντιστούμε και οι δυο». Κάπως έτσι μπορεί να ερμηνευτεί το πρόσφατο πολιτικό «συνοικέσιο» του Φώτη Κουβέλη με τον Ανδρέα Λοβέρδο, από τη στιγμή που τα δημοσκοπικά ποσοστά των κομμάτων τους είναι επιεικώς απογοητευτικά. Με τη ΔΗΜ.ΑΡ. να βρίσκεται καθηλωμένη περίπου στο 3%, ο κ. Κουβέλης «πιάστηκε» από μια επιστολή προκειμένου να συμπορευτεί με τον κ. Λοβέρδο, ο οποίος συνειδητοποίησε ότι το κόμμα που δημιούργησε, η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, δεν μπορεί να έχει αυτόνομο καμία εκλογική τύχη. Μάλιστα, σε αυτήν την επιστολή (κοινοποιήθηκε και στον Ευάγγελο Βενιζέλο) υπήρχαν μονάχα προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση, εντούτοις συμφωνήθηκε να ξεκινήσει εντός των επόμενων μηνών επεξεργασία κοινών θέσεων και προτάσεων, αλλά και να οργανωθούν κοινές εκδηλώσεις εν όψει ευρωεκλογών.
 
Αλλωστε, από την Αγίου Κωνσταντίνου αναφέρουν ότι υπήρχε καταρχάς συμφωνία για τον «τρίτο πόλο» και συνεπώς έγινε το πρώτο βήμα συνεργασίας. Διευκρινίζουν, ωστόσο, ότι δεν «υπεγράφη κάποια σύμβαση», αλλά θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Σε κάθε περίπτωση, οι δύο άνδρες, σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», συμφώνησαν στο ότι «συρρικνώνεται ο αέρας μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ». Και εκεί εκτίμησαν ότι πρέπει να δημιουργηθεί ο «τρίτος πόλος». Φυσικά, έσπευσαν να αποκλείσουν από τη διαδικασία το ΠΑΣΟΚ, καθώς εκτίμησαν ότι η Χαριλάου Τρικούπη επιθυμεί να δημιουργήσει μια «νέα Ελιά», η οποία όμως θα έχει χαρακτηριστικά πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία.
 
Το νέο σχήμα Κουβέλη - Λοβέρδου θα απευθύνεται κατά βάση στους αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που μετακινήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τώρα εμφανίζονται αναποφάσιστοι. Ωστόσο, στελέχη και των δύο πλευρών εκφράζουν επιφυλάξεις για την επιτυχία του εγχειρήματος, δεδομένου ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο οι κ. Κουβέλης και Λοβέρδος δεν μπορούν να απαλλαγούν εύκολα από το μνημονιακό παρελθόν τους. Ο κ. Λοβέρδος υπήρξε ως υπουργός Εργασίας και Υγείας εκείνος που προώθησε τις πιο σκληρές μνημονιακές επιλογές επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, ενώ ο κ. Κουβέλης έχει χάσει μεγάλο τμήμα της αξιοπιστίας του, ακόμη και εντός της ΔΗΜ.ΑΡ., με τη συμμετοχή και στήριξη στην κυβέρνηση.
 
Πλέον, πάντως, και οι δύο πλευρές αναζητούν νέους συμμάχους, καθώς γνωρίζουν ότι ο νέος «συνασπισμός» δύσκολα θα περάσει το φράγμα του 3%. Ισως, μάλιστα, όπως κάποιοι λένε, η συμπόρευση με τον κ. Λοβέρδο θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ για την Αγίου Κωνσταντίνου, αφού η φυγή της ΔΗΜ.ΑΡ. από την κυβέρνηση έγινε λόγω του Μνημονίου, το οποίο όμως υπερασπίστηκε και εφάρμοσε με πάθος ο πρώην υπουργός!
 
Σε κάθε περίπτωση, και οι δύο έχουν ήδη ξεκινήσει έναν «μαραθώνιο» έτσι ώστε να βρουν «συμπαίκτες» σε αυτήν την προσπάθεια. Ο Φώτης Κουβέλης έχει ζητήσει ραντεβού με την Αννα Διαμαντοπούλου, τον Γιώργο Φλωρίδη και άλλα στελέχη, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με πέντε ανεξάρτητους βουλευτές και συγκεκριμένα τον Μίμη Ανδρουλάκη, τον Μάρκο Μπόλαρη, τον Θόδωρο Παραστρατίδη, τον Οδυσσέα Βουδούρη και τον Πάρι Μουτσινά. Οι δύο τελευταίοι ωστόσο κοιτούν ολοένα και περισσότερο προς την Κουμουνδούρου.
 
 
Αλέξανδρος Διαμάντης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου