Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013

Κατέρρευσε το κόστος εργασίας στην χώρα αλλά επενδύσεις δεν ήρθαν
Κατέρρευσε το κόστος εργασίας μόνο για τους Ελληνες στην Ευρώπη
Πληρώνουμε άλλη μια ιδεοληψία -για την ακρίβεια την συνολική ιδεολογική βλακεία  των νεοφιλελέδων- που δήλωναν δημόσια ότι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας θα λυθεί με πτώση των μισθών η οποία θα οδηγήσει σε πτώση  του κόστους παραγωγής και σε επενδύσεις.
Κατέρρευσε το κόστος εργασίας μόνο για τους Ελληνες στην Ευρώπη
Το πέμπτο μικρότερο ωριαίο κόστος εργασίας στην Ευρωζώνη με 14,9 ευρώ είχε η Ελλάδα το 2012, δείχνουν τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη.
Οι Ελληνες εργαζόμενοι ήταν οι μόνοι που είδαν τις αμοιβές και τις εισφορές τους να μειώνονται την τελευταία τετραετία σε όλη την Ευρωζώνη και μάλιστα σημαντικά, κατά 11,2%.
Πλέον, το μέσο κόστος ανά ώρα εργασίας έχει υποχωρήσει στα 14,9 ευρώ για εργαζόμενους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις με τουλάχιστον 10 υπαλλήλους και χωρίς να συνυπολογίζεται η γεωργία/κτηνοτροφία και το Δημόσιο. Το 2008 ήταν 16,7 ευρώ.
Αντίθετα, οι Αυστριακοί δεν ανησύχησαν ιδιαίτερα για την ανταγωνιστικότητά τους και αύξησαν το κόστος εργασίας τους κατά 15,5% στα 30,5 ευρώ, όπως και οι Σλοβάκοι κατά 13,8%, αν και μόνο στα 8,3 ευρώ. Στην τρίτη θέση βρέθηκαν οι Φινλανδοί με αύξηση 13,7% στα 30,8 ευρώ. Συνολικά στην Ευρωζώνη το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας βρέθηκε πέρυσι στα 28 ευρώ, με ετήσια αύξηση 8,7%.
Σε απόλυτες τιμές η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση από το τέλος στην Ευρωζώνη με τα 14,9 ευρώ ανά ώρα, μπροστά μόνο από τις Μάλτα με 12,3 ευρώ, Πορτογαλία με 12,2 ευρώ, Εσθονία με 8,4 ευρώ και Σλοβακία με 8,3 ευρώ. Στην κορυφή βρίσκονται το Βέλγιο με 37,2%, το Λουξεμβούργο με 34,6% και η Γαλλία με 34,2 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου