Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Πώς ο Καραμανλής «τελείωσε» τον τεχνοκράτη!



Η απόφαση του Κώστα Καραμανλή να μη μείνει πλέον σιωπηλός προκάλεσε σοκ στο σύστημα. Οι αντιδράσεις του και ο πανικός τους ήταν τέτοιος που από τη μια έχουν βάλει διάφορα «παπαγαλάκια» να ισχυρίζονται ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν γνώριζε τίποτε για το non paper και ότι ήταν ενοχλημένος γιατί χρησιμοποιούν το όνομά του, ενώ από την άλλη έφτασαν στο σημείο να... απειλούν τον πρώην πρωθυπουργό με εξεταστική επιτροπή, επιχειρώντας να τον τρομάξουν, μιλώντας για συνεργασία ακόμη και πρώην υπουργών με τον ΣΥΡΙΖΑ! Προφανώς έμπλεξαν τις γραμμές τους πάνω στο άγχος τους να καλύψουν τόσο τον Κώστα Σημίτη όσο και τον Γιώργο Παπανδρέου και τις αλχημείες που έκαναν για να βάλει ο πρώτος τη χώρα στην ΟΝΕ και ο δεύτερος για να φουσκώσει το έλλειμμα. Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει σήμερα όλο το παρασκήνιο για το non paper-φωτιά, το «ΟΚ» που πυροδότησε τις εξελίξεις και τους πρωταγωνιστές του αλλά και το πώς έφτασε στις θυρίδες των βουλευτών.

Ηταν Τρίτη πρωί όταν έφτασε στην πλατεία Μαβίλη το «σώμα» των εφημερίδων. Εκεί οι στενοί συνεργάτες του κ. Κώστα Καραμανή διάβασαν ένα άρθρο εφημερίδας που μιλούσε για λωτοφάγους και... Πίπη Φακιδομύτη. Αυτό ήταν που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και χτύπησε «συναγερμός» στη στενή ομάδα. Εκεί εκτιμήθηκε ότι, εκτός από τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, το σύστημα που στήριξε τον Κώστα Σημίτη ετοιμάζει μια σειρά από χτυπήματα κάτω από τη μέση. Οι λόγοι είναι δύο: Από τη μια ότι οι σημιτικοί και αυτοί που κρύβονται από πίσω τους, δηλαδή η «σχολή Φρανκφούρτης», δεν πρόκειται ποτέ να ξεπεράσουν το «κατηγορώ» του κ. Καραμανλή για τον «αρχιερέα της διαφθοράς», ενώ από την άλλη διαπιστώνουν ότι ο Κώστας Καραμανλής θεωρείται από μεγάλη μερίδα πολιτών δικαιωμένος την ώρα που ο κ. Σημίτης και πολλοί από τους πρωταγωνιστές της περιόδου του είναι απαξιωμένοι.

Παράλληλα βλέπουν ότι τα σχέδια της ομάδας των δήθεν «εκσυγχρονιστών» να βάλουν τον κ. Στουρνάρα μπροστάρη ενός κόμματος τύπου Μόντι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, παρά τις διαψεύσεις που επιχειρεί το ίδιο μιντιακό σύστημα, που επιτέθηκε στην κυβέρνηση της Ν.Δ.

Ο κύβος, λοιπόν, στην ομάδα Καραμανλή είχε ριφθεί και η απόφαση που ελήφθη ήταν να σηκώσουν το γάντι και να μην αφήσουν αναπάντητες τις διαρροές που έκανε αρχικά ο υπουργός Οικονομικών και στη συνέχεια διάφορα «παπαγαλάκια» που παθαίνουν ίλιγγο στη σκέψη ότι ο κ. Καραμανλής παραμένει εθνική εφεδρεία, όπως εκτιμούν στελέχη της Κεντροδεξιάς.

Απ' ό,τι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, την Τρίτη το βράδυ υπήρξε σύναξη σε γραφείο πρώην υπουργού, στην οποία συμμετείχαν -τόσο με προσωπική παρουσία όσο και με τηλεφωνικές συνομιλίες- βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ., ώστε να διαμορφωθεί ένα κείμενο που θα απαντά σημείο σημείο στο παιχνίδι περί ελλείμματος και ευθυνών της περιόδου 2004-2009.

Μεταξύ άλλων, ενημερωμένοι και συμμετέχοντες στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου ήταν οι: Προκόπης Παυλόπουλος, Ευάγγελος Αντώναρος, Γιάννης Παπαθανασίου Νικήτας Κακλαμάνης, Γιώργος Βλάχος, αλλά και άλλα πρόσωπα του καραμανλικού περιβάλλοντος. Ως κύριο υλικό χρησιμοποιήθηκε το βιβλίο του πρώην υπουργού Γιάννη Παπαθανασίου (με τίτλο «Με τη γλώσσα των αριθμών - η αλήθεια για την οικονομία»), αλλά και στοιχεία που είχε ένα ακόμη στέλεχος εκείνης της περιόδου που βρισκόταν στο οικονομικό επιτελείο.

Το κείμενο ολοκληρώθηκε την Τρίτη αργά το βράδυ. Την Τετάρτη το πρωί βρισκόταν ήδη στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Οταν άναψε «πράσινο φως» το κείμενο άρχισε να αποστέλλεται σε δημοσιογράφους το βράδυ της Τετάρτης από ένα «άγνωστο» email. Την Πέμπτη το πρωί βουλευτής της Ν.Δ. έδινε εντολή να μπει το κείμενο στις θυρίδες των βουλευτών. Από κει και πέρα τα όσα ακολούθησαν είναι γνωστά.


Απάντηση επτά σελίδων με στοιχεία

Το κείμενο ήταν επτασέλιδο και απαντούσε με συγκεκριμένα στοιχεία και πίνακες για το πώς ο Γιώργος Παπανδρέου «φούσκωσε» το έλλειμμα, ενώ «έκαιγε» επί της ουσίας τον Γιάννη Στουρνάρα, που -διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα- επιτίθεται ως εκπρόσωπος του σημιτικού μπλοκ στην κυβέρνηση Καραμανλή.

Στο non paper καταγγέλλεται ο υπονομευτικός ρόλος του ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευσης, υπενθυμίζοντας ότι τον Μάρτιο του 2009 ο κ. Καραμανλής είχε καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς σε συζήτηση, προτείνοντάς τους «να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο έξι αρχών για να την οικονομική διαχείριση, το οποίο όμως απερρίφθη πρωτοστατούντος του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Παράλληλα, ρίχνουν τις ευθύνες στην κυβέρνηση Παπανδρέου, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση Παπανδρέου ξόδεψε συνειδητά 10 δισ. στο τελευταίο τρίμηνο του 2009. Στόχος της ήταν να αυξήσει το έλλειμμα στο 12,7% του ΑΕΠ, να κατηγορήσει τη Νέα Δημοκρατία και ταυτόχρονα να διευκολύνει την προσπάθεια μείωσής του την επόμενη χρονιά», που κατά τους συντάκτες του non paper αποδεικνύεται «από το γεγονός ότι τον Οκτώβριο, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε την εκτίμηση για έλλειμμα 12,7% στο τέλος του χρόνου, συμπεριέλαβε δαπάνες τις οποίες τελικά δεν έκανε. Για παράδειγμα, είχε υπολογίσει να πληρώσει 2,2 δισ. ευρώ για εξόφληση χρεών των νοσοκομείων, αλλά πλήρωσε μόνο 1,2 δισ.», ενώ ίδιου τύπου κατηγορίες γίνονται και για τη διαχείριση των αμυντικών δαπανών.


Νίκος Ελευθερόγλου

dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου