Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

«Ανεξάρτητη Βενετία, τώρα»


Εμπνευσμένοι από τα αυτονομιστικά κινήματα σε Σκωτία και Καταλονία, η χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βενετία είχε ένα παρόμοιο αίτημα: την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής από την υπόλοιπη Ιταλία. Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από την κεντρική κυβέρνηση του Βένετο, απαιτώντας άμεσα δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίησή τους από τη Ρώμη, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Η νέα περιοχή που θέλουν να δημιουργηθεί θα περιλαμβάνει τη Βενετία και τμήματα της Λομβαρδίας, του Τρεντίνο και της περιοχήςΦρίουλι-Βενέτσια Τζούλια. Τη συγκέντρωση διοργάνωσε το κόμμα Indipendenza Veneta, με επικεφαλής τον Λοντοβίκο Πιτσάτι, και είχε απρόσμενα μεγάλη συμμετοχή.
Οι αυτονομιστές θέλουν να ονομάσουν το κράτος τους, που θα περιλαμβάνει περί τα 5 εκατ. κατοίκους, «Repubblica Veneta». Είναι μια κίνηση που υποστηρίζει το 70% των κατοίκων της περιοχής, σύμφωνα με δημοψήφισμα της τοπικής εφημερίδας Il Gazzettino. «Ο βασικός λόγος είναι οικονομικός» σχολιάζει ο Πιτσάτι. «Βρισκόμαστε σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι μια αποικία επειδή η φορολογία στην Ιταλία είναι η υψηλότερη στον κόσμο και οι υπηρεσίες εξαιρετικά φτωχές. Έχουμε έλλειμμα 20 εκατ. ευρώ από τις περιφερειακές πηγές μας, κάτι που δεν υποφέρεται».
Το αίτημα ανεξαρτησίας πάντως, παρότι δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό όπως τα άλλα αποσχιστικά κινήματα της Ευρώπης, δεν είναι κάτι νέο, δεδομένου μάλιστα ότι η Βενετία έγινε μέρος της Ιταλίας πριν από 146 χρόνια. Ιστορικά, οι Βενετσιάνοι αισθάνονταν πάντα απομακρυσμένοι από τη Ρώμη, ενώ έχουν τοπική διάλεκτο. Ο Πιτσάτι εξάλλου υποστηρίζει ότι αν το Βένετο ανεξαρτητοποιηθεί θα γίνει η δεύτερη πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης. Τονίζει, επίσης, ότι παρόμοιες τάσεις έχουν η Σικελία και η Σαρδηνία.
http://rt.com/news/venice-protest-independence-rally-826/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου