Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Άκυρη η συμφωνία Πολωνίας-ΗΠΑ για την αντιπυραυλική άμυνα


Σε μια ένδειξη μετατόπισης πίστεως, ο Πολωνός πρόεδρος ακύρωσε την προηγούμενη απόφασή της κυβέρνησής του να επιτραπεί η ανάπτυξη στοιχείων του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ στο έδαφός της χώρας του, αποκαλώντας τη «λάθος».
Η συμφωνία για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων των ΗΠΑ στο έδαφος της Πολωνίας ήταν «ένα πολιτικό λάθος» που απέτυχε να λάβει υπόψη τους εγγενείς πολιτικούς κινδύνους της συμφωνίας, δήλωσε ο Πρόεδρος κ. Bronislaw Komorowski.
Η συμφωνία, σύμφωνα με τον Komorowski, καθιστούσε την Πολωνία όμηρο στις ιδιοτροπίες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.
«Το λάθος μας ήταν ότι, ενώ αποδεχτήκαμε την πρόταση των ΗΠΑ, δε λάβαμε υπόψη τους πολιτικούς κινδύνους που σχετίζονται με την αλλαγή του Προέδρου των ΗΠΑ. Έχουμε πληρώσει πολύ υψηλό πολιτικό τίμημα για αυτό.»
Ο Komorowski δεν είναι αντίθετος στη γενική ιδέα της αντιπυραυλικής άμυνας και υποστήριξε ότι η Πολωνία χρειάζεται τη δική της αντιπυραυλική ασπίδα σε μια συνέντευξη του στο περιοδικό Wprost το Σάββατο.
«Πρέπει να έχουμε αυτό το στοιχείο της πολωνικής άμυνας (το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας),» είπε. «Να δαπανούμε μεγάλα ποσά σε στρατιωτικό υλικό αν δεν είναι εξασφαλισμένο από πυραυλικές επιθέσεις και αεροπορικές επιδρομές είναι ανούσιο.»
Κάθε Πολωνικό σύστημα θα πρέπει επίσης να αποτελεί μέρος του υφιστάμενου ευρωπαϊκού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, πρόσθεσε ο Komorowski.
Τα αρχικά σχέδια της Ουάσινγκτον για ένα ευρωπαϊκό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας – το πνευματικό τέκνο του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ George W. Bush – περιελάμβανε μια σειρά δέκα βαλλιστικών πυραύλων στο πολωνικό έδαφος, κατευθυνόμενα από μια εγκατάσταση ραντάρ στην Τσεχική Δημοκρατία. Ο Πρόεδρος Ομπάμα, σε μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες του ως προέδρου, συμφώνησε να βάλει στην άκρη το όλο σχέδιο μετά από έντονες επικρίσεις από τη Μόσχα.
Σύντομα αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα σκόπευε να κατασκευάσει ένα νέο σύστημα πυραυλικής άμυνας, εξίσου επικίνδυνο – τουλάχιστον από τη σκοπιά της Μόσχας – με την πρόταση του Μπους. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει την Ουάσιγκτον ότι εάν αποκλειστεί η Ρωσική συμμετοχή στο έργο, τότε η Μόσχα θα εκλάβει το σύστημα ως απειλή για την εθνική της ασφάλεια.
Η ακύρωση του έργου σίγουρα δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στη Βαρσοβία, η οποία πήρε ένα σημαντικό πολιτικό ρίσκο με το να εγκρίνει το σχέδιο: Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της κυβέρνησης, το 57% των Πολωνών ήταν αντίθετοι στην ιδέα της χώρας τους να φιλοξενεί τους πυραύλους των ΗΠΑ.
«Δεν είναι ότι χρειαζόμαστε την ασπίδα, αλλά πρόκειται για τον τρόπο που μας αντιμετωπίζουνε εδώ,» δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα στην πολωνική τηλεόραση, λίγο μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για την ακύρωση του προγράμματος.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν πρόθυμοι να ενταχθούν στο νέο σχέδιο του ΝΑΤΟ, παρά τις εσωτερικές και διεθνείς διαφωνίες. Οι παρατηρήσεις του Komorowski σχετικά με τους πολιτικούς κινδύνους της φιλοξενίας των πυραύλων των ΗΠΑ εν μέσω αυτού του μεταβαλλόμενου πολιτικού σκηνικού ήρθαν λίγο μετά από τις δηλώσεις του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου, Mitt Romney, ότι η Ρωσία είναι « ο νούμερο ένα γεωπολιτικός εχθρός της Αμερικής».
Η Βαρσοβία σίγουρα δεν επιθυμεί να εμπλακεί στο ενδιάμεσο μιας αναμέτρησης μεταξύ δύο πυρηνικών δυνάμεων.
Η δέσμευση της Ουάσιγκτον για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου συστήματος πυραυλικής άμυνας έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση διεθνώς. Η Μόσχα έχει ήδη αναπτύξει το δικό της σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, S-400, στο Kaliningrad, μια ρωσική περιοχή μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας. Η δήλωση του Προέδρου της Πολωνικής Δημοκρατίας δείχνει ότι οι φόβοι της απαρχής μιας νέας κούρσας εξοπλισμών εντείνονται συνεχώς, καθώς οι συνέπειες του αντιπυραυλικού αμυντικού σχεδίου των ΗΠΑ αρχίζουν να γίνονται αισθητές στην ευρύτερη περιοχή.
TopGunZ, από RT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου