Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Ενας μήνας έμεινε

undefined Γράφει ο Γιάννης Καλαμίτσης



ΤΡΙΤΟΣ ΧΡΟΝΟΣ που, φθάνοντας στο τέλος του, λέμε πως όταν περάσει κι ο Αύγουστος και έρθει ο Σεπτέμβριος, ένας Θεός ξέρει τι θα γίνει σ’ αυτήν τη χώρα. Τρίτος χρόνος που οι περισσότεροι πιστεύουν πως τον Σεπτέμβριο θα γίνει εξέγερση, θα ξεσηκωθούν οι ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες άνεργοι, οι είκοσι χιλιάδες άστεγοι, οι τριάντα χιλιάδες σιτιζόμενοι από την Εκκλησία και οι αμέτρητοι νεόπτωχοι και θα γίνει χαμός.

Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν μπορεί να καταλάβει το γιατί, τόσο αγόγγυστα και μοιρολατρικά, αποδέχονται την τόσο ριζική αλλαγή στη ζωή τους, εξαιτίας των Μνημονίων, όλοι αυτοί οι Ελληνες. Κι όσοι έως τώρα δεν ανήκουν σ’ αυτές τις κατηγορίες ακούν και διαβάζουν για επερχόμενα σκληρά μέτρα, μειώσεις μισθών και συντάξεων, τα οποία θα τους στερήσουν τη δυνατότητα να τα βγάλουν πέρα, και απλώς κουνούν το κεφάλι τους και περιμένουν, μοιρολατρικά, τον ερχομό της καταστροφής τους.

Ακαταλαβίστικα πράγματα συμβαίνουν. Σε ραδιοφωνική εκπομπή, βγαίνει στον αέρα διαμαρτυρόμενος Ελληνας και λέει: «Εχω καρκίνο. Μου μείωσαν το ποσοστό αναπηρίας και δεν δικαιούμαι, πλέον, επιδόματος. Προειδοποιώ τον Βενιζέλο και τον Λοβέρδο πως...». Κι εκεί που περιμένεις πως, συνεχίζοντας, θα πει ότι θα τους εκτελέσει και ο παραγωγός της εκπομπής είναι έτοιμος να του πει «σου πληρώνω τις σφαίρες ή τα σκάγια!», ο κατεστραμμένος και άφραγκος ανάπηρος συνεχίζει λέγοντας «θα τους πάω στα δικαστήρια! Θα φτάσω έως και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων!».

Λεφτά για να ζήσει δεν έχει και θέλει να ξοδέψει για δικηγόρους και δικαστήρια! Για να τους κάνει τα μούτρα κρέας, όπως λέμε λαϊκά.
Αυτό που λείπει από τη σημερινή κοινωνία είναι η διάθεση για εκδίκηση. Οχι τη δικαστική δίωξη και άλλα τέτοια αναποτελεσματικά, αλλά τη σωστή εκδίκηση. Εκείνη στην οποία νιώθεις μέσα σου πως πρέπει να προβείς για να αισθανθείς πλήρως ικανοποιημένος. Ούτως ή άλλως, τελειωμένος είσαι.
Ενας μήνας έμεινε έως τον Σεπτέμβριο, τον μήνα των «αλλαγών». Θα την κάνουμε την αλλαγή στη ζωή μας ή θα παραμείνουμε με σκυμμένο το κεφάλι, να αποδεχόμαστε, αγόγγυστα, τις επιταγές της τρόικας και της τριολέ κυβέρνησης, με τον Αντώνη, τον Βαγγέλη και τον αστείο, τον άκρως δεξιόστροφο δήθεν αριστερό Κουβέλη;

Μεταπολεμικώς, οι Ελληνες άλλαζαν τον Σεπτέμβριο σπίτι, νοικιάζοντας καινούργιο. Αυτόν τον Σεπτέμβριο οι Ελληνες θα αλλάξουνε ζωή;
Μακάρι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου