Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Στην Ουγγαρία οι πρώην πρωθυπουργοί πάνε φυλακή


Με 306 “υπέρ” και 52 “κατά” στο σύνολο των 386 μελών της, η ουγγρική Βουλή ψήφισε αργά χθες το βράδυ, την άρση της βουλευτικής ασυλίας του πρώην πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Φέρεντς Τζιούρτσιανι, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ενδεχόμενη δίωξή του από τη γενική εισαγγελία, με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας και πρόκλησης ζημίας στο κράτος, ενός και πλέον δισεκατομμυρίων ουγγρικών φιορινίων.
Πέρα από το κυβερνόν δεξιό κόμμα Ένωση Νεαρών Δημοκρατών του νυν πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, υπέρ της άρσης ασυλίας του Σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού, από τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, ψήφισαν τόσο το οικολογικό όσο και το ακροδεξιό “Γιόμπικ”, ενώ καταψήφισαν οι Σοσιαλιστές.
Στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Τζιούρτσιανι χαρακτήρισε τις κατηγορίες εναντίον του ως “ψεύδη” του γενικού εισαγγελέα της χώρας και τη διαδικασία εναντίον του ως “πολιτικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών”.
Η άρση ασυλίας του πρώην πρωθυπουργού αφορά την αποκαλούμενη “υπόθεση Σούκορο”, γύρω από την αμφισβητούμενη αγοροπωλησία οικοπέδων στην ομώνυμη περιοχή προστατευόμενης φύσης στη λίμνη Βέλενσερ, έξω από τη Βουδαπέστη, στην οποία ένας αμερικανο-γερμανο-ισραηλινός επενδυτικός όμιλος του ουγγρο-ισραηλινής καταγωγής επιχειρηματία Γιόαβ Μπλουμ σχεδίαζε τη δημιουργία ενός ουγγρικού “Λας Βέγκας”, κόστους 1,5 δισεκατομμυρίων Ευρώ.
Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα Πέτερ Πολτ, από την προβλεπόμενη ανταλλαγή ακινήτων ανάμεσα στο ουγγρικό κράτος και τον επιχειρηματία, προκλήθηκε ζημία στο ουγγρικό κράτος ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων φιορινίων, εξαιτίας λανθασμένων αξιολογήσεων, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορείται ότι άσκησε επιρροή στη διαδικασία έγκρισης από την πολεοδομία.
Από την πλευρά του ο Φέρεντς Τζιούρτσιανι έχει διαψεύσει επανειλημμένα οποιαδήποτε ανάμιξή του, καταγγέλοντας πως, πίσω από τις ενέργειες εναντίον του, κρύβονται πολιτικά κίνητρα και πως, εάν αλήθευαν οι υποψίες του γενικού εισαγγελέα, αυτό θα σήμαινε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας υπερβαίνει αμέτρητες φορές τις αρμοδιότητές του, όταν υπόσχεται γενικά την υποστήριξή του απέναντι σε τέτοιες μεγάλες επενδύσεις που δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, μια παρόμοια υποστήριξη είχε εγγυηθεί ο ίδιος και για τις επενδύσεις στη χώρα από την πλευρά των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών “Αουντι” και “Μερτσέντες”, που ως γνωστό δημιούργησαν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Η δεξιά κυβέρνηση του σημερινού Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν είχε εξαγγείλει, πριν μερικές εβδομάδες, την ποινική δίωξη των προκατόχων της, σοσιαλιστικών κυβερνήσεων, τις οποίες η ίδια θεωρεί ένοχες για την αύξηση του κρατικού χρέους.
Στο στόχαστρο του Βίκτορ Ορμπάν βρίσκονται οι Σοσιαλιστές προκάτοχοί του στην πρωθυπουργία κατά το διάστημα 2002 μέχρι 2010, τους οποίους κατηγορεί ως υπεύθυνους για την αύξηση μέσα στην οκταετία, του κρατικού χρέους, από το 53% στο 82% του ΑΕΠ, κάτι, που, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, συνιστά ένα “πολιτικό έγκλημα”.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβερνητική πλειοψηφία ανέθεσε ήδη στην Επιτροπή Συντάγματος της Βουλής την εξέταση των νομικών δυνατοτήτων για την παραπομπή σε δίκη των επικεφαλής των προηγούμενων κυβερνήσεων και συγκεκριμένα, των πρώην πρωθυπουργών Πέτερ Μέντγκιεσι (2002-2004), Φέρεντς Τζιούρτσιανι (2004-2009) και Γκόρντον Μπαινάι (2009-2010), του Ουγγρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο, μετά τις εκλογές του Απριλίου 2010, βρίσκεται σήμερα στην αντιπολίτευση.

http://www.antinews.gr/2011/09/14/122075/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου