Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Αφού είδαν οτι δεν μπορούν να ρίξουν τον Καντάφι με τους "εσωτερικούς επαναστάτες"...PLAN B: Επέμβαση του NATO


Θέμα ωρών είναι πλέον η στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, μετά την απόφαση του ΟΗΕ. Τα στρατιωτικά πλήγματα θα πραγματοποιηθούν "εντός των επομένων ωρών" και οι γαλλικές δυνάμεις θα συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αυτές, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Φρανσουά Μπαρουέν. Οι αμερικανικές εφημερίδες, κάνουν λόγο για χτυπήματα σε επιλεγμένους στόχους, όπως τα αντιαεροπορικά ραντάρ, οι στρατιωτικές βάσεις και οι τηλεπικοινωνίες, αν και η Ουάσιγκτον λέγεται ότι θα αποφύγει την εμπλοκή στην πρώτη τουλάχιστον φάση των επιχειρήσεων. 



Το βάρος θα σηκώσουν Γάλλοι, Βρεταννοί, Ιταλοί και δυνάμεις αραβικών κρατών, ενώ κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσει η νατοϊκή βάση Σιγκονέλα στη Σικελία. Οι επιχειρήσεις, προβλέπουν αρχικά την απαγόρευση όλων των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, παρενοχλήσεις στις επικοινωνίες και στη συνέχεια βομβαρδισμούς των δυνάμεων του Καντάφι που βρίσκονται περίπου 150 χιλιόμετρα έξω από τη Βεγγάζη. 
Στην περιοχή, βρίσκονται ήδη περισσότερα από 25 πλοία του ΝΑΤΟ, μεταξύ αυτών και ένα από τα πλέον σύγχρονα ελικοπτεροφόρα.
Η εμπλοκή της Ελλάδας θεωρείται δεδομένη με τις βάσεις της Σούδας και του Ακτίου, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί και η συμμετοχή αεροπορικών δυνάμεων, κάτι για το οποίο αναμένονται ανακοινώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Σούδα βρίσκεται ήδη σε επιφυλακή επί 24ωρης βάσης, καθώς θα κληθεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση κατά των συστημάτων επικοινωνίας του Καντάφι, αλλά και στον ανεφοδιασμό των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, ενώ θα βοηθήσουν και με τα ραντάρ. 
Στη Σούδα, βρίσκεται ο περίφημος “γουρουνομύτης” το αεροπλάνο που έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί όλες τις συνομιλίες στη Λιβύη, αλλά και Γερμανοί πεζοναύτες. Τις προηγούμενες μέρες, από την Κρήτη πέρασαν εκατοντάδες πεζοναύτες των ΗΠΑ οι οποίοι επιβιβάστηκαν στα πλοία που έσπευσαν στον θαλάσσιο χώρο της Λιβύης. 
Έπειτα από τρεις ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε χθες το βράδυ υπέρ της προσφυγής στη στρατιωτική ισχύ εναντίον των στρατευμάτων του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, ανοίγοντας το δρόμο για αεροπορικά πλήγματα στη Λιβύη.
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Καντάφι είχε απειλήσει ότι θα επιτεθεί στη διάρκεια της νύχτας στη Βεγγάζη, το οχυρό των εξεγερμένων, χωρίς να δείξει "ούτε έλεος ούτε οίκτο".
"Θα έρθουμε. Σπίτι με σπίτι, δωμάτιο με δωμάτιο" δήλωσε ο Καντάφι σε ραδιοφωνική ομιλία του αργά χθες το βράδυ προς τους εξεγερμένους της Βεγγάζης, οι οποίοι υπολογίζονται σε 650.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου