Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι ξαναμπαίνουν στη Βεγγάζη



Στις Ανατολικές περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες πλησιάζουν οι δυνάμεις του Καντάφι, αποφασισμένοι να πάρουν υπό τον έλεγχο τους κι άλλες πόλεις της Λιβύης. Οι δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι κατέλαβαν σήμερα τη στρατηγικής σημασίας πόλη Ατζνταμπίγια, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για να προελάσουν στη Βεγγάζη.


Επιχείρηση στη ΒεγγάζηΟ στρατός της Λιβύης ετοιμάζει επιχείρηση στη Βεγγάζη και ενημέρωσε τους κατοίκους της πόλης ότι οργανώνει μια "ανθρωπιστική αποστολή", όπως την αποκάλεσε, για να τους "σώσει από τους αντάρτες" που ελέγχουν την πόλη. Στην ανακοίνωση, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της χώρας, ο στρατός κάλεσε επίσης τους κατοίκους της Βεγγάζης να μην αφήσουν τα παιδιά τους να ενωθούν με τους αντάρτες, τους οποίους χαρακτήρισε "τρομοκράτες". 


Κατέλαβε τη Μπέγκα
Μονάδες του στρατού με διοικητές τους γιους του Μουάμαρ Καντάφι το πρωι κατέλαβαν την πετρελαϊκή πόλη Μπρέγκα. Ο Καντάφι είναι αποφασισμένος να μη κάνει πίσω και απειλεί πως αν η Δύση στείλει στρατεύματα, θα συνεργαστεί με την Αλ Κάιντα. Δήλωσε μάλιστα σε συνέντευξη του σε ιταλική εφημερίδα, οτι η Δύση "δεν καταλαβαίνει" και εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την στάση του Μπερλουσκόνι.


H Ατζνταμπίγια 
Η πόλη Ατζνταμπίγια, που πολιορκείται εδώ και δύο ημέρες από τον κυβερνητικό στρατό, παραμένει στα χέρια των εξεγερμένων, υποστήριξε απόψε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου, του οργάνου των αντικαθεστωτικών, που εδρεύει στη Βεγγάζη. "Η Ατζνταμπίγια παραμένει στα χέρια των επαναστατών", είπε ο Χάλεντ Ελ-Σάγιεχ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη Βεγγάζη, 160 χιλιόμετρα βορειότερα από το μέτωπο των συγκρούσεων. "Βομβάρδισαν την πόλη από μεγάλη απόσταση. Όμως τώρα η κατάσταση είναι καλή. Μονάδες του στρατού επιχείρησαν να μπουν στην πόλη αλλά οι δυνάμεις μας τις απώθησαν", πρόσθεσε. Ερωτώμενος για την προέλαση των στρατευμάτων του Καντάφι προς τα ανατολικά, από την Ατζνταμπίγια προς το Τομπρούκ, ο εκπρόσωπος την διέψευση λέγοντας ότι ο Λίβυος ηγέτης δεν έχει αρκετούς στρατιώτες για να κάνει κάτι τέτοιο. "Η μοναδική στρατηγική του είναι να βομβαρδίζει και μετά να ανακτά τον έλεγχο μιας πόλης", είπε. Ο Σάγιεχ διέψευσε ότι δυνάμεις πιστές στον Καντάφι έχουν αναπτυχθεί στο δρόμο που οδηγεί από την Ατζνταμπίγια στη Βεγγάζη, παρά τις μαρτυρίες ξένων δημοσιογράφων. Επίσης, διέψευσε ότι οι εξεγερμένοι υποχωρούν στη Βεγγάζη, μολονότι ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είχε κάνει λόγο για σκηνές πανικού στη νότια είσοδο της πόλης. Αντιθέτως, υποστήριξε ότι καταδιωκτικά αεροσκάφη των ανταρτών έκαναν "επιτυχείς" επιχειρήσεις και ότι το ναυτικό τους βύθισε δύο πλοία "γεμάτα με όπλα" και προκάλεσε ζημιές σε ένα ακόμη, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.


Οι G8
Οι ηγέτες των G8 που συζήτησαν χθές το θέμα της Λιβύης δεν κατέληξαν σε κάτι δραστικό, συμφώνησαν πως πρέπει να παρθούν δραστικά μέτρα, χωρίς όμως να αναφερθούν σε κάτι συγκεκριμένο. Ούτε κάν αναφέρεται η επιλογή της επιβολής μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων, στην οποία αντιτίθενται πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία. Ουσιαστικά "εριξαν" για άλλη μια φορά το "μπαλάκι" στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπου θα συνεδριάσει εκ νέου για το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου