Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Πράκτορα της ΕΥΠ χαρακτηρίζει η Sabah διπλωματικό μας υπάλληλο

Ενα περίεργο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ», με τον τίτλο «Ποιος είναι ο Ελληνας Μαγκλάρας;», αναστάτωσε το ελληνικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης πριν από λίγες ημέρες. Στο κείμενο της εφημερίδας, που συνοδεύει φωτογραφία του έλληνα γενικού πρόξενου Βασίλη Μπορνόβα, εκφράζεται η απορία (μαζί με ενόχληση) για το πού βρίσκει τα χρήματα το ελληνικό προξενείο και οργανώνει πολιτιστικές δραστηριότητες, την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε ύφεση και δεν έχει χρήματα. 
  
Στην ερώτηση αυτή η «Σαμπάχ» δίνει μόνη της την απάντηση, υποστηρίζοντας ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργανώνονται από τον υπάλληλο του προξενείου Παναγιώτη Μαγκλάρα, τον οποίο κατονομάζει ως «πράκτορα της ΕΥΠ». 
Υπονοεί δηλαδή ότι τα χρήματα προέρχονται από μυστικά κονδύλια και εκθέτει τον συγκεκριμένο υπάλληλο, κατονομάζοντάς τον ως πράκτορα της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη.
Στο προξενείο, σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, πάγωσαν όταν είδαν το δημοσίευμα και ο Π. Μαγκλάρας σοκαρίστηκε όταν είδε το όνομά του στον τίτλο. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, είχαν συμβεί κι άλλα παράξενα περιστατικά, καθώς δύο υπάλληλοι επιστρέφοντας στα σπίτια τους βρήκαν παραβιασμένες τις εξώπορτες και το εσωτερικό του σπιτιού αναστατωμένο.
Το προξενείο αρνείται να σχολιάσει το θέμα και παραπέμπει στο ΥΠΕΞ. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΕΞ, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, διαβεβαιώνει την «Κ.Ε.» ότι έχει υπόψη του το θέμα αλλά αναφέρει ότι «δεν έχει να πει κάτι επ’ αυτού».
Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι στόχος είναι μάλλον ο γενικός πρόξενος Β. Μπορνόβας, παρ’ ότι δεν βάλλεται ευθέως. Αναφέρει γι’ αυτόν η «Σαμπάχ»: «Ο Μπορνόβας αναδεικνύεται ως ο πιο δραστήριος πρόξενος του πρόσφατου παρελθόντος, όσον αφορά τις πρωτοβουλίες που πήρε σε θρησκευτικά και πολιτιστικά θέματα. Παρά την εφαρμογή πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα, συνέβαλε στην έναρξη εκθέσεων σχετικά με την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στην Τουρκία, τη λειτουργία δωρεάν ελληνικών φροντιστηρίων και τη διάθεση πόρων σχετικά με έρευνες των ελληνορθόδοξων εκκλησιών αλλά και για την έκδοση βιβλίων».
Συνεχίζει, δίνοντας στη δημοσιότητα το όνομα του Π. Μαγκλάρα ως «πράκτορα»: «Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εν λόγω πολιτιστικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε μία περίοδο που οι σχέσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας πάνε καλά οικονομικά και πολιτικά, οργανώνονται από τον έμπειρο πράκτορα της ΕΥΠ Π. Μαγκλάρα».
Οι Τούρκοι φαίνεται να έχουν ενοχληθεί με την απροσδόκητα μεγάλη συμμετοχή νεαρών Τούρκων στα δωρεάν μαθήματα ελληνικής γλώσσας που παραδίδει το πολιτιστικό παράρτημα του προξενείου, το οποίο δημιούργησε ο -πράγματι δραστήριος- Β. Μπορνόβας. Ωστόσο, μοιάζει υπερβολικό, καθώς στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα από 200 κέντρα διδασκαλίας της τουρκικής γλώσσας. Οσο για τα χρήματα, οι Τούρκοι είναι καλά πληροφορημένοι ως προς το ένα μόνο σκέλος: Πράγματι, έχουν γίνει μεγάλες οικονομικές περικοπές στις διπλωματικές αποστολές της χώρας. Ομως αυτές οι δράσεις πραγματοποιούνται με χορηγίες των ιδρυμάτων Νιάρχου, Κανελλόπουλου και Μποδοσάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου