Παρά τα λεγόμενα και τη θέση του Κώστα Καραμανλή, ότι δεν θέλει και δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τη ΝΔ, εν τούτοις η συνείδησή του και οι κληρονομικές του ευθύνες δεν του επιτρέπουν να αφήσει επί των ημερών του να διαλυθεί το κόμμα που έφτιαξε ο θείος του. Προς αυτή την κατεύθυνση τον πιέζουν και πολλοί βουλευτές και στελέχη της ΝΔ.
Ο Κ. Καραμανλής πιστεύει ότι ενδεχόμενη πολυδιάσπαση και διάλυση της Νέας Δημοκρατίας, θα προκαλέσει κατάρρευση σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Η εξέλιξη αυτή θα ήταν καταστροφική για τη χώρα που παλεύει με νύχια και με δόντια να σταθεί όρθια και να ξεφύγει από τη λαίλαπα των μνημονίων.
Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις που είχε με βουλευτές και άλλους παράγοντες της Κεντροδεξιάς ο Κ. Καραμανλής φαίνεται να έχει καταλήξει στις ακόλουθες εκτιμήσεις:
• Οι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος δεν διαθέτουν εκτόπισμα στην κοινωνία και οδηγούν τη ΝΔ σε αποσυσπείρωση.
• Εγκυμονεί ο κίνδυνος γεωγραφικού διχασμού του κόμματος, αφού ο Απόστολος Τζιτζικώστας κυριαρχεί στη Μακεδονία και την Ήπειρο, ενώ ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης φαίνεται να συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά στην Αθήνα και την Κρήτη.
• Ο κίνδυνος διάσπασης ακόμα και πολυδιάσπασης την επόμενη των εκλογών είναι υπαρκτός. Μεγαλύτερος όμως είναι ο κίνδυνος συρρίκνωσης και απαξίωσης της δεξιάς Παράταξης.
• Δύο από τους υποψηφίους έχουν καταφύγει στην αντισυστημική ρητορική, διανθισμένη με κρεσέντο ακροδεξιών θέσεων. Ο Κ. Καραμανλής θεωρεί επικίνδυνο σύμπτωμα την αλλοίωση της ιδεολογικής φυσιογνωμίας του κόμματος και πιστεύει ότι τα στελέχη αυτά που διεκδικούν την ηγεσία δεν έχουν καμιά θέση στο κόμμα που ίδρυσε ο θείος του.
• Η αλλοίωση της ιδεολογικής φυσιογνωμίας του κόμματος μπορεί να φέρει άλλους πολιτικούς σχηματισμούς στον ορίζοντα με αποτέλεσμα και πάλι να περιθωριοποιηθεί η ΝΔ, όπως έγινε και με το ΠΑΣΟΚ, που η συντριπτική πλειοψηφία του προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ.
• Η παρουσία και λειτουργία με το γνωστό συνωμοτικό τρόπο των πυρήνων της Πολιτικής Άνοιξης του Αντώνη Σαμαρά στην ΝΔ εμποδίζει το άνοιγμα στον κεντρώο χώρο.
• Η στείρα αντιπολιτευτική τακτική που εκδηλώθηκε με την καταψήφιση των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση, και τα οποία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είχαν ψηφίσει στη Βουλή τον Αύγουστο, βάζει τη ΝΔ σε αντιευρωπαϊκή τροχιά και την καθιστά στρατηγικά ανακόλουθη, για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους.
Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε ο Κ. Καραμανλής προβληματίζουν τα κορυφαία στελέχη, τους βουλευτές και όλους τους παράγοντες της Δεξιάς οι οποίοι του ζητούν να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη σωτηρία της παράταξης.
Ο ίδιος εμφανίζεται ως εγγυητής της ενότητας της ΝΔ, δεν έχει καταλήξει ακόμα αν θα πάρει πρωτοβουλίες πριν ή μετά την εκλογή νέου προέδρου. Γιατί στην περίπτωση που αναλάβει πρωτοβουλίες στην παρούσα φάση υπάρχει ο κίνδυνος να κατηγορηθεί ότι ακύρωσε πραξικοπηματικά τις εκλογές, οι οποίες βέβαια δεν αφορούν στην κοινωνία ούτε καν τα κομματικά μέλη. Ο Κ. Καραμανλής έχει αποφασίσει να παρέμβει και στην κατεύθυνση αυτή περιμένει την κατάλληλη στιγμή. Το πιθανότερο είναι να παρέμβει μετά τις εκλογές, αφού όποιος και αν εκλεγεί δεν διαθέτει το ειδικό βάρος να ηγηθεί μιας μεγάλης Κεντροδεξιάς παράταξης. Τα βλέμματα όλα είναι στραμμένα πάνω του, γιατί είναι ο μόνος που μπορεί να βγάλει τη ΝΔ από το τέλμα, αλλά και να διασφαλίσει τη σταθερότητα στη δημόσια ζωή. Γιατί το πολιτικό σύστημα λειτουργεί όταν υπάρχει σταθερή κυβέρνηση και ισχυρή αντιπολίτευση με προγραμματικό ρόλο για να τη διαδεχθεί. Βεβαίως, όλοι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, τον κυρίαρχο λαό, ο οποίος δεν θέλει να βλέπει κανενός παλαιού πολιτικού τη φάτσα, γιατί τους θεωρεί όλους υπεύθυνους για την τραγωδία που ζει εδώ και 6 χρόνια και την οποία κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου