Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

«Κόμμα σε κώμα» ο ΣΥΡΙΖΑ: Ο «εμφύλιος» με την Αριστερή πλατφόρμα καλά κρατεί...

http://www.protothema.gr/Images/ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=ZmlsZXMvMS8yMDE1LzA4LzE5LzIzMTM3NzMuanBn&t=635755543444277065&w=820&h=457&a=CenterΕνώ η ηγεσία του Μεγάρου Μαξίμου μαδάει τη μαργαρίτα για το αν θα κάνει ή δεν θα κάνει εκλογές και πότε, στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη ο εμφύλιος πόλεμος με την αριστερή πλατφόρμα που ζητά την επιστροφή του κόμματος στην αντιμνημονιακή κατεύθυνση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διασπασμένος σε δύο ή ενδεχομένως και σε τρία κομμάτια που ακολουθούν πορείες αποκλίνουσες. Η ηγεσία με την πλειοψηφία έχει πάρει την απόφαση να κινηθεί στην κατεύθυνση που επιβάλλει η υλοποίηση του μνημονίου. Η Αριστερή Πλατφόρμα που κινείται μεταξύ 20-25 βουλευτών έχει επίσης πάρει την απόφαση ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συναινέσει σε μία τέτοια κυβερνητική πολιτική. Παράλληλα εμφανίζεται να τηρεί διακριτή στάση η ΚΟΕ του κ. Ρούντι Ρινάλντι η οποία αριθμεί πέντε βουλευτές και είναι σε συνεννόηση με την πρόεδρο της Βουλής κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία έχει στην επιρροή της επίσης μία μίκρη ομάδα βουλευτών. Είναι θέμα χρόνου να επέλθει και ανοικτά η σύγκρουση είτε με αφορμή την πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, εάν τελικά το Μέγαρο Μαξίμου προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση είτε στα όργανα του κόμματος εφόσον προχωρήσουν οι εσωκομματικές διεργασίες για το Συνέδριο. Η Αριστερή Πλατφόρμα θεωρεί ότι η ηγεσία δεν θα προχωρήσει σε συνέδριο αφού εκεί θα καταγραφεί η διαφωνία των στελεχών και θα ασκηθεί κριτική ενώ είναι αμφίβολο εάν θα περάσει τις θέσεις της για την στροφή του κόμματος.
Σε κάθε περίπτωση η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στον πρωθυπουργό. Εφόσον κάνει την κίνηση είτε για ψήφο εμπιστοσύνης και εκλογές είτε για Συνέδριο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με την αυτονόμηση της Αριστερής Πλατφόρμας και την προσέγγιση ή όχι με την κυρία Κωνσταντοπούλου και την ομάδα της.
Πόλεμος δηλώσεων
Στο πλαίσιο αυτό η Αριστερή Πλατφόρμα θεωρεί "εκβιαστική" την πρόθεση της ηγεσίας να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Τα στελέχη της θεωρούν ότι η ψήφος εμπιστοσύνης δεν είναι απαραίτητη και ότι έχει στόχο να φέρει σε δύσκολη θέση τους βουλευτές του κόμματος και να τους εμφανίσει να αναλαμβάνουν την ευθύνη για την πτώση της κυβέρνησης. Στις δηλώσεις τους αποφεύγουν να πάρουν θέση στο αν θα ψηφίσουν ή θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση και επιμένουν στην πολιτική ουσία που κατά την άποψή τους είναι η μνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ. Το στίγμα από την πλευρά της ηγεσίας έδωσε ο Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς ο οποίος δήλωσε ότι "το στηρίζω καταψηφίζοντας δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ" και κατηγόρησε την Αριστερή Πλατφόρμα ότι "θέλει επιστροφή στην δραχμή με μνημόνιο".
Η απάντηση ήλθε από τον κ. Στάθη Λεουτσάκο ο οποίος δήλωσε ότι "Εμείς δεν θέλουμε μνημόνια με κανένα νόμισμα. Τα μνημόνια είναι τεχνογνωσία άλλων κομμάτων και δυστυχώς έγινε και από μεγάλο μέρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Λέω δυστυχώς από μεγάλο μέρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ σαν πολιτικός φορέας δεν έχει πάρει καμία απόφαση στήριξης μνημονίων». Παράλληλα κατηγόρησε την ηγεσία ότι "τον ΣΥΡΙΖΑ σαν πολιτικό φορέα ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ τον έχουν βάλει στον κατάψυξη" αφού μεγάλες πολιτικές επιλογές παίρνουν παρουσιάζονται με την μορφή διαρροής χωρίς τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν συζητήσει, να έχουν αποφασίσει, να έχουν σχεδιάσει, καμία μα καμία από αυτές τις επιλογές».
Δεν ψηφίζει η Αριστερή Πλατφόρμα
Για το κρίσιμο θέμα του τί θα πράξουν οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας εάν τελικά η κυβέρνηση προχωρήσει στην ψήφο εμπιστοσύνης ένα πλαίσιο δίνει η βουλευτής κ. Σοφία Παπαδόγιαννη με ανάρτησή της στο Iskra: "Οι βουλευτές που έχουν αναφορά στην «Αριστερή Πλατφόρμα» δεν ψήφισαν, αντίθετα καταψήφισαν, το βάρβαρο νέο τρίτο μνημόνιο της λιτότητας για το λαό και της εθνικής υποτέλειας. Φαντάζομαι ότι οι ίδιοι βουλευτές δεν πρόκειται ούτε τώρα να υποκύψουν, σε περίπτωση που υπάρξει πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ώστε να ψηφίσουν έμμεσα την εφαρμογή του νέου μνημονίου. Η πρόταση εμπιστοσύνης, σε περίπτωση που κατατεθεί από την κυβέρνηση, δεν θα συνιστά τίποτα άλλο πάρα ένα κακόγουστο «τρικ» που θα αποβλέπει στο να δώσει την διάτρητη αφορμή στην κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει με απολύτως αντιδημοκρατικό τρόπο σε εκλογές εξπρές".
Η Αριστερή Πλατφόρμα δίνει σκληρή απάντηση και στα ΝΕΑ που την κατηγορούν για πιθανή αποστασία: "Ποιος «αποστατεί» και από τι τούτες τις κρίσιμες για τον τόπο ώρες; Για να μην τρελαθούμε, η Αριστερή Πλατφόρμα και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν μετατοπίστηκαν , δεν άλλαξαν θέσεις, δεν μεταλλάχθηκαν, ούτε είναι προσκολλημένοι σώνει και καλά στην κυβερνητική εξουσία... Από πότε, λοιπόν, μπορεί να «τιμωρείται», να «καταδικάζεται» και να ονομάζεται «αποστασία», η συνέπεια σε διακηρύξεις και θέσεις και να επιβραβεύονται οι «κωλοτούμπες», η εγκατάλειψη των δεσμεύσεων και επιλογές σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτές τις δεσμεύσεις ; Η μετάβαση και μάλιστα χωρίς καμία δημοκρατική εξουσιοδότηση, από το αντιμνημονιακό μετερίζι σε ένα σκληρό μνημόνιο, μετά , μάλιστα, από ένα δημοψήφισμα που στεντόρεια απέρριψε τις μνημονιακές επιλογές, πως μπορεί να χαρακτηριστεί και να ονομαστεί;". Εν τέλει ξεκαθαρίζει ότι: "Η Αριστερή Πλατφόρμα δεν μπήκε ούτε θα μπει στη «μνημονιακή» και «νεομνημονιακή» ολοκληρωτική συναίνεση που εξανδραποδίζει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό !".
Παρέμβαση Γλέζου
Παρέμβαση στα εσωκομματικά δρώμενα όμως κάνει και το ιστορικό στέλεχος του κόμματος ο κ. Μανώλης Γλέζος ο οποίος υποστήριξε: «Στα τρία είναι σήμερα χωρισμένο το ενιαίο κόμμα. Το ένα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου, το άλλο είναι με τον Λαφαζάνη και το τρίτο είναι η ΚΟΕ». Ζήτησε από τον κ. Αλέξη Τσίπρα να απεγκλωβιστεί από ορισμένες καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί ιδιαίτερα στο κυβερνητικό σχήμα και στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα χαρακτήρισε απαράδεκτη την συμφωνία που υποδουλώνει τον ελληνικό λαό ενώ απευθυνόμενος προς τον κ. Λαφαζάνη λέγοντας ότι η μορφή του νομίσματος δεν είναι καταλυτική.
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου