Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Πυρ και μανία στο ΠΑΣΟΚ με τον Λοβέρδο



«Τρέχαμε εμείς στις εκλογές για να κάνουμε τον Λοβέρδο υπουργό;» Αυτό λένε πικρόχολα κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ μετά την υπουργοποίηση του προέδρου της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα. Μάλιστα, η κριτική έχει αυξηθεί μετά το αντάρτικό του σχετικά με τις απολύσεις στο Δημόσιο. Πολλοί κατηγορούν τόσο τον κ. Βενιζέλο όσο και τον κ. Λοβέρδο για «προσωπική ατζέντα» με αφορμή τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε Ελιά, ενώ κάνουν λόγο για «προσυμφωνημένη διαφωνία», προκειμένου ο υπουργός Παιδείας να κομίσει επικοινωνιακά οφέλη έναντι των υπόλοιπων στελεχών. Στην κατηγορία των επικριτών ανήκουν και πρωτοκλασάτα στελέχη, όπως η Φώφη Γεννηματά, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Κώστας Σκανδαλίδης, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Μιχάλης Καρχιμάκης αλλά και οι παπανδρεϊκοί, όχι μόνο γιατί ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος εμφανίζεται ως μεσσίας αλλά και διότι υπό τις ευλογίες του Βενιζέλου κερδίζει το εγχείρημα της Ελιάς (την οποία εκπροσωπεί στο κυβερνητικό σχήμα) έναντι του ΠΑΣΟΚ. Πολλοί εξ αυτών μάλιστα σημειώνουν ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στηρίζει τον κ. Λοβέρδο πολύ περισσότερο απ' όσο τους ίδιους σε ανάλογες κρίσιμες φάσεις.

Ενδεικτικά είναι άλλωστε όσα είπε μεσούσης της εβδομάδας ο Παναγιώτης Ρήγας, εξαπολύοντας πυρά προς τον υπουργό Παιδείας για την τακτική «να υπάρχουν κατ' επιλογή από τους υπουργούς θέματα προς επαναδιαπραγμάτευση». Παράλληλα και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που εκλέγεται και αυτός στη Β' Αθηνών, κάρφωσε, αν και με τακτ, τον κ. Λοβέρδο, μια και σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι «εμείς πάμε δουλεύοντας και όχι δηλώνοντας»!

Σε ανοικτή γραμμή καθημερινά οι κύριοι Βενιζέλος και Λοβέρδος εκτιμούν ότι αυτή η στροφή -έστω και επικοινωνιακή και σε μεγάλο βαθμό ανακόλουθη με την πραγματικότητα- μπορεί να τους βοηθήσει εν όψει των επόμενων βουλευτικών εκλογών. Πιστεύουν ότι αφενός θα επιτρέψει στην Ελιά να σταθεροποιήσει, αν όχι να ενισχύσει, τα ποσοστά της και αφετέρου να περιορίσει την «εξ αριστερών» εσωτερική κριτική για έλλειψη φιλολαϊκής πολιτικής, κατά συνέπεια και τις περαιτέρω διαρροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Λοβέρδος μάλιστα σκοπεύει να είναι «παρών» και σε όλες τις διεργασίες για τη «μετά Βενιζέλο» εποχή στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Αυτός είναι ακόμη ένας λόγος που δέχεται μαζικές επιθέσεις από τις άλλες εσωκομματικές πτέρυγες. Ηδη αρκετοί θυμίζουν τις παλινωδίες του με την υποτιθέμενη συνεργασία του με τη ΔΗΜ.ΑΡ., την οποία εν μια νυκτί πήρε πίσω. Αλλοι πάλι θυμούνται όσα καταλόγιζε στο ΠΑΣΟΚ. Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο έψεγε το ΠΑΣΟΚ διότι, όπως έλεγε, ήταν ένα «πολιτικό εκκρεμές», προσθέτοντας ότι «Κεντροαριστερά δεν μπορεί να υπάρξει με ένα ΠΑΣΟΚ που συναριθμείται με τη Ν.Δ.».

Και βέβαια στη Χαριλάου Τρικούπη δεν θέλουν να ξεχάσουν τον πόλεμο που είχε ξεσπάσει όταν ο κ. Λοβέρδος έλεγε τον Δεκέμβριο του 2012 αντίο στο ΠΑΣΟΚ. «Δεν γίνεται πριν από μερικό διάστημα να μιλούσε με τα χειρότερα λόγια για το κόμμα και τώρα να είναι φίλος με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ είναι αδύνατον» τονίζουν στελέχη της παλαιάς φρουράς. Μάλιστα, κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη σημείωναν τότε, μεταφέροντας τον θυμό του κ. Βενιζέλου, ότι «είναι εντυπωσιακά αντιφατική η τροχιά που διέγραψε στην τελευταία φάση ο κ. Λοβέρδος. Αφού επί περίπου τέσσερις μήνες απείχε από τις κομματικές διαδικασίες και σε σειρά δημοσίων εμφανίσεών του άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησής του από το ΠΑΣΟΚ και δημιουργίας νέου κόμματος, μόλις ψηφίστηκε το δύσκολο πακέτο μέτρων στη Βουλή επανήλθε φουριόζος στις κομματικές διαδικασίες...».

Το προσεχές διάστημα θα φανεί αν, σε μια περίοδο που όλοι επαναπροσδιορίζουν τις τακτικές τους, η επιστροφή Λοβέρδου θα αφομοιωθεί ή όχι από το ΠΑΣΟΚ. Προς το παρόν ζητήθηκε από το συντονιστικό του κόμματος στη Βουλή ενημέρωση για τον γενικότερο σχεδιασμό του στον χώρο της Παιδείας, οπότε και θα δώσει τις πρώτες «εξετάσεις» στους παλαιούς συντρόφους του...

Τα ξέχασε για το Μνημόνιο!

Πέραν των εσωκομματικών ανταγωνισμών, πάντως, για τον κ. Λοβέρδο φαίνεται ότι το θέμα των διαθεσιμοτήτων για τους εργαζομένους στα ΑΕΙ ήταν μόνο η αρχή. Αν και από τους πιο μνημονιακούς υπουργούς της περιόδου Παπανδρέου, στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας, ο ίδιος επιχειρεί να «απαρνηθεί» τώρα το παρελθόν του και να προλάβει να γράψει από τους πρώτους τη «νέα σελίδα».


Αλέξανδρος Διαμάντης
dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου