Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Ουκρανία: τα “κοράκια” άρχισαν τις βόλτες για τις “μεταρρυθμίσεις”

Υπάρχει μόνο μια βεβαιότητα στην Ουκρανία: ο ενεργειακός τομέας πρέπει να μεταρρυθμιστεί και θα μεταρρυθμιστεί, και το πόσο καιρό θα πάρει θα εξαρτηθεί απ’ το ποιος θα καθήσει τελικά στη θέση του οδηγού και πόσο σοβαροί θα είναι στο να γίνουν μέρος της Ευρώπης και να μειώσουν την εξάρτηση απ’ τη Ρωσία“. Έτσι αρχίζει ένα άρθρο, που είδαμε στο βρετανικό oilprice.com, “a CNBC Partner site”.
Γράψαμε προχθές για τα “μαθήματα απ’ την Ουκρανία” και το πώς η τωρινή κατάσταση θέλει να μετατρέψει την ενεργειακή εξάρτηση απ’ τη Ρωσία σε εξάρτηση απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση (που παίρνει με τη σειρά της αέριο απ’ τη Ρωσία), με τις “ευλογίες” και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Απ’ ό,τι φαίνεται τώρα απ’ το άρθρο, τα διεθνή κοράκια στοχεύουν κατευθείαν στο “ψητό”, στο φυσικό αέριο της Ουκρανίας. Τα δάνεια απ’ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κοστίζουν πάντα πολύ πιο ακριβά απ’ τους ονομαστικούς τους όρους, κοστίζουν σε …
απώλεια εθνικής κυριαρχίας, πλουτοπαραγωγικών πηγών και κοινωνικής συνοχής. Το μάθαμε κι εμείς εδώ άλλωστε. 
Ο καθοδηγητικός παράγοντας για κάθε ενεργειακό επενδυτή στην Ουκρανία είναι οι τιμές“, συνεχίζει το άρθρο.” Δεν υπάρχει πουθενά αλλού στη Ευρώπη -ίσως και στον κόσμο ολόκληρο- μέρος που να δίνει πρόσβαση στα αποθέματα -και σε πιθανά αποθέματα- σε τέτοια τιμή. Το φυσικό αέριο πωλείται προς $13,66/Mcf, ενώ η παραγωγή και διανομή κοστίζει $4-$5, δηλαδή οι παραγωγοί κερδίζουν κάπου $8-9/Mcf“. Εύκολα λεφτά και εισόδημα μεγάλο. Αλλά η Ουκρανία παίρνει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου απ’ τη Ρωσία, οπότε, τι γίνεται τώρα; 
Η απάντηση στο τι γίνεται τώρα είναι στις συμφωνίες που υπέγραψε πέρυσι η Ουκρανία με τη Shell το Σεπτέμβριο και τη Chevron το Νοέμβριο, για έρευνα και εκμετάλλευση σχιστολιθικού φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του BP Statistical Review of World Energy 2013, η Ουκρανία το 2012 παρήγαγε 18,6 δισεκ. κυβ.μέτρα αερίου και κατανάλωσε 49,6, τα περισσότερα απ’ τα οποία εισήγαγε απ’ τη Ρωσία. Αν αυτή η ποσότητα σταματήσει να εισάγεται και καλυφθεί απ’ την επιτόπια παραγωγή των Shell και Chevron, κι ανεβεί και λίγο η τιμή πώλησης, (όπως ανεβαίνει και στην Ελλάδα η τιμή του ηλεκτρικού πριν να ξεπουλήσουν τη ΔΕΗ), να τα εύκολα λεφτά για όποιον ελέγχει την παραγωγή. Κι επειδή η Ουκρανία είναι διάδρομος διέλευσης των αγωγών του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, θα είναι εύκολο να χρησιμοποιηθούν οι αγωγοί για να πουληθεί το ουκρανικό αέριο στη διψασμένη για ενέργεια Ευρώπη. 
Η Chevron πήρε το κοίτασμα Olesska, στη Δυτική Ουκρανία, στην περιοχή του Λβιβ και του Ιβανο-Φρανκίβσκ, που ελπίζεται ότι περιέχει 2,98 τρισεκ. κυβ. μέτρα αερίου. Η Shell πήρε το κοίτασμα Yuzivska, στην περιοχή του Ντονέτσκ και του Χάρκιβ στην Ανατολική Ουκρανία, που ελπίζεται ότι περιέχει πάνω από 4,0 τρισεκ. κυβ. μέτρα αερίου. Στο παιχνίδι είχε μπει και η ExxonMobil, που πήρε το 2012 το θαλάσσιο πεδίο Skifska στη Δυτική πλευρά του Εύξεινου Πόντου, για συμβατικό φυσικό αέριο, δεν πρόλαβε να ξεκινήσει έρευνες και τώρα τις μεταθέτει χρονικά λόγω της αστάθειας στην περιοχή, καθώς και η Ιταλική Eni, που πήρε για έρευνα έκταση στην περιοχή της Κριμαίας και τώρα περιμένει να δει πώς θα τα βρει με τους Ρώσους. 
Τώρα που όπου να ‘ναι θα δούμε και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στα νότια της Κρήτης, πόσο λέτε να δίνει στο Πάμε Στοίχημα ότι θα είναι αμερικάνικες οι εταιρείες; Λέτε για πάνω από 1,10; Μπαααα …..Υπάρχει κι ένας στόλος παρκαρισμένος κάπου εκεί δίπλα. Στις βάσεις που έδιωξε το Πασοκ το 1986….
Τα λινκς τεκμηρίωσης βρίσκονται στο http://greeklignite.blogspot.gr/2014/04/blog-post_4660.html και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου