Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Εξαντλήθηκε η υπομονή μας με «τενεκέδες ξεγάνωτους» όπως ο ‘Ολι Ρεν

Προκλητικός και αμετανόητος εμφανίζεται για άλλη μια φορά ο κοινοτικός επίτροπος για τη δημοσιονομική πολιτική, Ολι Ρεν, ο γνωστός και σαν «καλό κουράγιο». Μάλιστα, προκαλεί αδιαφορώντας για τα ουσιαστικά επιτεύγματα της Ελλάδας, για την άνοδο του εξτρεμισμού ως αποτέλεσμα των επιλογών ανθρώπων σαν κι αυτόν αλλά και παραβλέποντας ότι πρόκειται για ένα «τενεκέ ξεγάνωτο» που λένε και στη χώρα μας.
Διότι αν δεν ήταν αυτός και μερικοί άλλοι «τενεκέδες ξεγάνωτοι» ώστε να σχεδιάσουν ένα λανθασμένο σχέδιο τότε η Ελλάδα δεν θα ήταν στα σημερινά χάλια.
Μπορεί η ελληνική οικονομία να είχε προβλήματα που έπρεπε να λυθούν, ωστόσο, το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ήταν και είναι εκτός πραγματικότητας και κάτι άθλιοι τύποι σαν τον Ρεν προκάλεσαν την οικονομική καταστροφή.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει υπομονή και ευγένεια με τις αθλιότητες του Ρεν, του Τόμσεν, του Μπαρόζο και των άλλων γραφειοκρατών. Όμως, η υπομονή έχει και τα όριά της και θα πρέπει να αρχίσει να στέλνει στο διάβολο ορισμένους από αυτούς που σαμποτάρουν τις όποιες προσπάθειες γίνονται.
Ο κ. Ρεν λοιπόν ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ότι δεν πολυπιστεύει για το πλεόνασμα, ότι στις 23 Απριλίου θα δει τι θα γίνει και μόνο το Eurogroup θα αποφασίσει αν θα δοθούν ελαφρύνσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έχουν αδικηθεί.
Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι παραπέμπει τις όποιες συζητήσεις για το χρέος μετά το καλοκαίρι ενώ μας στέλνει και στην Παγκόσμια Τράπεζα.
«Στην περίπτωση της Ελλάδας έχουμε τρία θέματα να αποφασίσουμε: Πρώτον, πρέπει να ολοκληρώσουμε την τρέχουσα αποστολή της τρόικας, η οποία ξεκίνησε ήδη από τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για την χρηματοδότηση της Ελλάδας για το 2014 και την κατάσταση των μεταρρυθμίσεων. Αυτό θα γίνει σύντομα. Δεύτερον, πρόκειται για τα κενά χρηματοδότησης για το 2015 και 2016 και τρίτον για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Για αυτό θα συζητήσουμε μόνο όταν θα ξέρουμε εάν η Ελλάδα πέτυχε τον προηγούμενο χρόνο πρωτογενές πλεόνασμα», τονίζει ο κ. Ρεν σε συνέντευξή του στην «Welt am Sonntag» και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιέσεις από την Αθήνα για μια απόφαση πριν από τις Ευρωεκλογές, επισημαίνει: «Θέλαμε προ πολλού να πάρουμε απόφαση για την ανάγκη χρηματοδότησης για το τρέχον έτος, αλλά αυτό εξαρτάται από την αποστολή της τρόικας. Ελπίζω μέχρι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο να το έχουμε καταφέρει. Για τα δύο άλλα θέματα, δεν υπάρχει ιδιαίτερη πίεση. Χρειαζόμαστε τα επικυρωμένα στοιχεία της Eurostat για να ξέρουμε εάν η Ελλάδα πέτυχε πράγματι πλεόνασμα. Τους αριθμούς θα τους πάρουμε στις 23 Απριλίου. Κατόπιν χρειαζόμαστε μια νέα αποστολή της τρόικας. Μόνο όταν αυτή έχει ολοκληρωθεί, μπορούμε να ξεκινήσουμε να αναλύουμε τον καλύτερο τρόπο για την βιωσιμότητα του χρέους και να καταπιαστούμε με το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 και το 2016. Αυτό θα γίνει από το καλοκαίρι και μετά». Αναφερόμενος στις καθυστερήσεις που σημειώνονται στο έργο της τρόικας, ο Όλι Ρεν τονίζει ότι «βρισκόμαστε σε δύσκολη φάση με την Ελλάδα» και συνεχίζει: «Η χώρα έχει κάνει πολλά, τόσο σε ό,τι αφορά την εξυγίανση του προϋπολογισμού όσο και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Θέλουμε όμως να ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να κάνει περισσότερα. Μια πιο δυνατή και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη θα βοηθήσει τους έλληνες πολίτες περισσότερο. Αυτός είναι ο λόγος που επιμένουμε ώστε να υλοποιηθούν οι όροι του προγράμματος βοήθειας και στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που διαρκεί τόσο πολύ. Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των Ελλήνων, περιμένω σύντομα ενημέρωση για το τι θέλουν να κάνουν».
Ο Φινλανδός Επίτροπος εξηγεί πάντως ότι η Ευρώπη έχει δεσμευθεί ξεκάθαρα να συνοδεύσει την Ελλάδα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της ανάκαμψης και εξηγεί ότι για αυτόν τον σκοπό ιδρύθηκε το 2011 η Ομάδα Δράσης, η οποία, «μαζί με κράτη-μέλη όπως η Γερμανία προσφέρει πολύ πολύτιμη εργασία στην μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης, της διοίκησης εν γένει» και παραδέχεται ότι «το συλλογικό μας σφάλμα ήταν ότι δεν προσφέραμε αυτή την τεχνική βοήθεια ήδη νωρίτερα», καθώς, όπως λέει, «η ελληνική οικονομία και διοίκηση ήταν στην έναρξη του προγράμματος σε μια κατάσταση όπου συχνά χρειαζόταν περισσότερο την Παγκόσμια Τράπεζα από το ΔΝΤ - θεσμοί έπρεπε πρώτα δημιουργηθούν από την αρχή». Πετύχαμε πολλά, υποστηρίζει ο ευρωπαίος αξιωματούχος, αλλά διευκρινίζει ότι απομένει ακόμη σημαντική δουλειά να γίνει. «Για αυτό είναι σημαντικό να εμπλακεί μελλοντικά στην Ελλάδα η Παγκόσμια Τράπεζα, ίσως και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης», επισημαίνει.
Αναφερόμενος στην εξέλιξη της κρίσης, ο Όλι Ρεν εκτιμά ότι η χειρότερη φάση ήταν την άνοιξη του 2012 και, ειδικά για την Ελλάδα, σημειώνει: «Η Ελλάδα μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2012 δεν είχε κυβέρνηση η οποία να μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα βοήθειας και έτσι μπήκε σε σημαντική καθυστέρηση. Ο τότε πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε, αλλά ηγείτο εκείνους τους μήνες μιας κυβέρνησης χωρίς πολιτική εντολή. Δεν υπήρχε λειτουργούσα διοίκηση. Το Σαββατοκύριακο των δεύτερων ελληνικών εκλογών μέσα σε λίγους μήνες, τον Ιούνιο, ήμασταν προετοιμασμένοι για το χειρότερο. Ήμασταν προετοιμασμένοι να κάνουμε το παν για να αποφύγουμε μια οικονομική καταστροφή. Δόξα τω Θεώ δεν είχαμε «bank run». Η καταστροφή δεν συνέβη, αλλά εκείνες τις μέρες ‘ξύπνησαν’ εκείνοι που παίρνουν τις αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Συμβούλιο της ΕΚΤ».
Ο κ. Ρεν δεν έχει αίσθηση της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας. Πολιτικής γιατί η άνοδος των άκρων στην Ελλάδα θα απειλήσει και την Ευρώπη, αλλά που να το καταλάβει ο καλοπληρωμένος χαρτογιακάς.
Κοινωνικής γιατί το «καλό κουράγιο» του πριν από μερικά χρόνια έγινε βρόχος στο λαιμό των Ελλήνων και τους έπνιξε.
Και οικονομικής γιατί η χώρα έκανε τεράστιες θυσίες, νοικοκύρεψε τα οικονομικά της, παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης κι αυτός ο άθλιος μας απειλεί με τρόικα, Παγκόσμιες τράπεζες και καθυστερημένη αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος. Μετά το καλοκαίρι και βλέπουμε. Αυτό είναι η μέγιστη αθλιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου