Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Η Ευρώπη οργισμένη, οι Ηνωμένες Πολιτείες στην αντεπίθεση

 

Στο «κόκκινο» είναι η νευρικότητα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη για το ζήτημα των παρακολουθήσεων της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), με ένα διπλωματικό «πινγκ πονγκ» ανάμεσα στις δύο όχθες του Ατλαντικού να είναι σε εξέλιξη, χωρίς να μπορέσει να προβλέψει κανείς που θα χτυπήσει τελικά το μπαλάκι...Οι ΗΠΑ άφησαν τη θέση άμυνας (και σιωπής) και πέρασαν στην αντεπίθεση, διά του διευθυντή της NSA, στρατηγού Κιθ Αλεξάντερ.

Κατά την ακρόαση στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων αρνήθηκε τις αποκαλύψεις της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, της ισπανικής El Mundo και της ιταλικής L' Espresso για τις παρακολουθήσεις ευρωπαίων πολιτών, επισημαίνοντας ότι ήταν στοιχεία που δόθηκαν στην NSA από ευρωπαϊκές υπηρεσίες.

O εθνικός διευθυντής πληροφοριών, Τζέιμς Κλάπερ, ισχυρίστηκε, από την πλευρά του ότι η παρακολούθηση ξένων ηγετών είναι κάτι το σύνηθες και γίνεται από όλες τις χώρες. Ο ίδιος, μάλιστα, απάντησε καταφατικά στο εάν οι ΗΠΑ παρακολουθούνται από τους συμμάχους τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι παρακολουθήσεις ηλεκτρονικών δεδομένων σε Γαλλία και Ισπανία διεξάγονταν από τις εθνικές υπηρεσίες πληροφοριών των συγκεκριμένων χωρών και όχι από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, με την οποία μοιράζονταν τα στοιχεία αυτά, ισχυρίζονται αξιωματούχοι στις ΗΠΑ. Ο Κιθ Αλεξάντερ επιβεβαίωσε το δημοσίευμα, που αν ισχύσει θα αλλάξει δραματικά τα δεδομένα της υπόθεσης.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού εξακολουθεί να υπάρχει οργή για τις αμερικανικές πρακτικές. Στις 18 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει η Bundestag για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών της Άνγκελα Μέρκελ από την NSA, χωρίς να αποκλείεται η σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης είναι πολύ πιθανό η καγκελάριος να μιλήσεις για της αμερικανοαμερικανικές σχέσεις.

Η άρνηση της Ουάσινγκτον να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για τον «κοριό» στη Μέρκελ είναι το στοιχείο που εξοργίζει περισσότερο το Βερολίνο, πλήττοντας σημαντικά τις σχέσεις των δύο χωρών.

Παράλληλα, η ισπανική εισαγγελία άρχισε προκαταρκτική έρευνα με στόχο να εξεταστεί αν υπάρχουν αποδείξεις που να στοιχειοθετούν την διάπραξη εγκλήματος στην υπόθεση των παρακολουθήσεων από τις ΗΠΑ εκατομμυρίων τηλεφωνικών κλήσεων στην Ισπανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πάντως, φαίνεται πως φοβούνται τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι αποκαλύψεις στην έκβαση των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. για μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου.

«Θα ήταν ατυχές αν αυτό το ζήτημα, όσο σημαντικό κι αν είναι, μας αποσπάσει από τον κοινό μας στόχο να διαπραγματευτούμε μια συμφωνία», δήλωσε μια εκπρόσωπος της αμερικανικής υπηρεσίας για το εμπόριο (USTR), με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ να δηλώνει λίγο νωρίτερα ότι «πολλά θέματα», κυρίως όμως το ζήτημα της προστασίας των ψηφιακών δεδομένων, θα μπορούσαν να «εκτροχιάσουν» τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία.

«Οι φίλοι και οι εταίροι δεν κατασκοπεύουν ο ένας τον άλλο. Επείγει οι Αμερικανοί εταίροι μας να ενεργήσουν για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη», δήλωσε από την Ουάσινγκτον η κυρία Ρέντινγκ, στέλνοντας το μήνυμα των Βρυξελλών προς τον Λευκό Οίκο.

Ο αμερικανός πρόεδρος, πάντως, έδειξε ότι έχει τη διάθεση να βάλει «φρένο» στην ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των μυστικών υπηρεσιών. ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι χρειάζεται να επιβληθούν πρόσθετοι περιορισμοί στις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας, αφού, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του Τζέι Κάρνεϊ «είναι ανάγκη να υπάρξουν πρόσθετοι περιορισμοί στο πώς συγκεντρώνουμε και χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες», σημειώνοντας πως είναι σε εξέλιξη μια επανεξέταση των αμερικανικών δυνατοτήτων παρακολούθησης και θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου.

To «σίριαλ» αναμένεται να έχει πολλά επεισόδια ακόμα αφού οι ανατροπές (όπως για παράδειγμα η εμπλοκή της Ελλάδας) θα συνεχιστούν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου