Τετάρτη, 1 Μαΐου 2013

Ορατός ο κίνδυνος διάσπασης στο ΠΑΣΟΚ- Στα μαχαίρια Βενιζέλος- Παπανδρέου

Ο Βενιζέλος δέχεται εισηγήσεις να διαγράψει τον Παπανδρέου...

Ορατός ο κίνδυνος διάσπασης στο ΠΑΣΟΚ- Στα μαχαίρια Βενιζέλος- Παπανδρέου
Μπαρούτι μυρίζει η ατμόσφαιρα στο ΠΑΣΟΚ, στον απόηχο της συνάντησης των Ευ.Βενιζέλου και Γ.Παπανδρέου για τα οικονομικά του κόμματος. 
Το τετ-α-τετ των δύο έριξε λάδι στη φωτιά της σύγκρουσης, με αποτέλεσμα ορισμένοι να μιλούν ανοιχτά για κίνδυνο διάσπασης του ΠΑΣΟΚ.
Κύκλοι της Ιπποκράτους διευκρίνιζαν ότι δεν τίθεται ζήτημα διαγραφής του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργού και σε κάθε περίπτωση πρώτα θα παραληφθεί το πόρισμα των έξι ελεγκτικών εταιρειών και έπειτα θα ληφθούν αποφάσεις από το Πολιτικό Συμβούλιο και την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ).
Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ δεν άφηνε περιθώρια παρερμηνειών. Ο κ. Βενιζέλος είναι αποφασισμένος να φέρει το πόρισμα στα όργανα του κόμματος, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται για τη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας και του ΠΑΣΟΚ εν γένει.
Το ερώτημα είναι πως θα αντιμετωπίσει αυτό το ενδεχόμενο ο κ. Παπανδρέου. Θεωρείται απίθανο, πάντως, να παραστεί ως μέλος της ΚΠΕ στη συνεδρίαση που θα συζητηθούν τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ.
Αρνήθηκε μάλιστα να πάρει το φάκελο με τα οικονομικά στοιχεία του κόμματος που του έδωσε ο κ. Βενιζέλος, καθώς όπως εξηγούν στελέχη του περιβάλλοντός του, δεν μπορούσε να συνεργαστεί με αυτούς που προσπαθούν να τον απαξιώσουν ηθικά.
Η ανακοίνωση του πρώην πρωθυπουργού κάνει σαφές ότι ο ίδιος θεωρεί υπεύθυνο για τις διαρροές περί μαύρης τρύπας εκατομμυρίων ευρώ στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ και υπέρογκες δαπάνες ταξιδιών, τον κ. Βενιζέλο.
Ο κ. Παπανδρέου είχε εκνευριστεί πολύ από τις πρώτες κιόλας διαρροές, αλλά κανείς δεν αντιλήφθηκε το μέγεθος της ενόχλησης του μέχρι το απόγευμα της Μ.Τρίτης. 
Η φράση στην πρώτη άτυπη ενημέρωση της Ιπποκράτους ότι «οι κ.κ. Βενιζέλος και Παπανδρέου είχαν καιρό να μιλήσουν επειδή ο πρώην πρωθυπουργός απουσίαζε τους προηγούμενους μήνες στο εξωτερικό» πυροδότησε μια οργισμένη ανακοίνωση για τις «απαράδεκτες, άθλιες και ανήθικες διαρροές που στηρίζονται σε ψεύδη σχετικά με την οικονομική διαχείριση στο κίνημα κατά τη περίοδο της προεδρίας του».  
Η Ιπποκράτους απάντησε ότι η σημερινή ηγεσία δεν ασχολείται με διαρροές, υπαινιγμούς, και χυδαίες συκοφαντίες και προέτρεψε τον κ. Παπανδρέου αν ενοχλείται από δημοσιεύματα να προσφύγει στη δικαιοσύνη
Έπειτα από αυτά υπάρχει η εκτίμηση ότι ο κ. Παπανδρέου χάραξε τη δική του πορεία, αλλά και ότι ο κ. Βενιζέλος σήκωσε το γάντι όταν τον προέτρεψε να συμμετάσχει στην ΚΠΕ «ως πρώην πρόεδρος, αλλά και ως βουλευτής» όπου θα έχει τη δυνατότητα να πάρει μέρος στη σχετική συζήτηση για την οικονομική κατάσταση του ΠΑΣΟΚ.
Από την πλευρά Παπανδρέου λέγεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν είχε σχέδιο εξόδου από το ΠΑΣΟΚ, αν και δέχτηκε σχετικές εισηγήσεις, αλλά και ότι δεν πρόκειται να δεχτεί τη ρετσινιά ότι «φαγώθηκαν» χρήματα από το ταμείο του κόμματος επί των ημερών του.
Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι δεν έχει στο μυαλό του να φτιάξει κόμμα και να συγκεντρώσει τους πιστούς παπανδρεϊκούς κάτω από μια νέα στέγη.
Στο βάθος της σύγκρουσης βρίσκεται η βαθιά καχυποψία του ενός πολιτικού για τον άλλο. Ο κ. Παπανδρέου εμφανίζεται να πιστεύει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο πολιτικής και ηθικής εξόντωσης του από τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι υπονομεύεται συστηματικά από στελέχη προσκείμενα στον πρώην πρόεδρο, ο οποίος δεν κάνει καμία προσπάθεια να τα συγκρατήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου