Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Γερμανικό SPD: Ούτε ένα λεπτό δεν πλήρωσε η Γερμανία για την Ελλάδα


Δεν πληρώσει ούτε ένα λεπτό μέχρι στιγμή η Γερμανία για την Ελλάδα, αλλά είναι πιθανό τελικά να καταβάλει τις εγγυήσεις που έχει αναλάβει, «προειδοποιεί» ο επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Πέερ Στάινμπρουκ σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Bild που προδημοσιεύεται το Σάββατο.
Στο πλαίσιο των μέχρι τώρα προγραμμάτων, το Βερολίνο έχει αναλάβει μόνο εγγυήσεις, και είναι «πιθανό» αυτές οι εγγυήσεις να καταστούν πληρωτέες, είπε ο υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία το 2013. Η Ελλάδα, συνέχισε, δεν θα επιστρέψει στις αγορές στα επόμενα χρόνια και θα χρειαστεί «γέφυρες χρηματοδότησης, για τις οποίες θα πρέπει να φροντίσουμε εμείς, και αυτό κοστίζει».
Η Ευρωζώνη χρειάζεται «θυσίες», τόνισε ο Στάινμπρουκ, λέγοντας πως οι Γερμανοί πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με το ερώτημα «πόσο αξίζει για εμάς η Ευρώπη». Ο Στάινμπρουκ επανέλαβε την άποψή του ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται «εδώ και καιρό» σε μία ένωση κοινής νομικής ευθύνης, με την ανάληψη εγγυήσεων για τα προγράμματα στήριξης.
Τον τελευταίο καιρό, το SPD έχει φέρει στην κορυφή των επικρίσεών του κατά της καγκελαρίου το «αστάθμητο» του ελληνικού προγράμματος για τα γερμανικά ταμεία, καλώντας επανειλημμένα την κυβέρνηση του Βερολίνου «να πει πόσο θα κοστίσει η ελληνική διάσωση».
Αυτό φάνηκε και στην τοποθέτηση του Στάινμπρουκ στη γερμανική Βουλή αμέσως μετά το Eurogroup, το οποίο δεν κατέληξε στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για το ελληνικό χρέος (ενώ «όλες οι επιλογές κοστίζουν», όπως είχε πει ο Στάινμπρουκ).
Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο Στάινμπρουκ ανέφερε στη συνέντευξή του ότι «πρέπει να πει κανείς στους πολίτες ότι μπορεί να προκύψει οικονομική ζημιά από τα δάνεια προς την Ελλάδα».
«Ήμασταν έτοιμοι να κινητοποιήσουμε τεράστια κεφάλαια για τη γερμανική επανένωση, την οποία χαιρέτισαν όλοι μας οι γείτονες παρά τις άσχημες ιστορικές εμπειρίες» κατέληξε ο Στάινμπρουλ στη συνέντευξή του, λέγοντας πως «τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ερώτημα, πόσο αξίζει για εμάς η Ευρώπη».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου