Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012

Ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ για την προεκλογική τακτική Βενιζέλου


Ρήγμα στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ προκαλούν οι πρώτες δημόσιες αιχμές από κορυφαία στελέχη ενάντια στην προεκλογική τακτική Βενιζέλου, μόλις δέκα ημέρες πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.
Λίγα εικοσιτετράωρα μετά το δημοσίευμα του Τύπου της Κυριακής ότι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπάρχει γκρίνια για τον τρόπο με τον οποίο πορεύεται προς την 6η Μαΐου ο πρόεδρος του κόμματος, έρχονται βασικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος αλλά και ο Χρήστος Παπουτσής, να επιβεβαιώσουν αυτό το κλίμα.
«Μόνο με συγγνώμη και πηγαίνοντας πλάτη πλάτη δεν μπορούμε φυσικά να ζητήσουμε την ψήφο του κόσμου», είπε, μιλώντας στον «Αθήνα 984», η υπουργός Παιδείας και υποψήφια στην Α΄ Αθήνας, σχολιάζοντας την «πολιτική πράξη» – όπως την έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- της συγγνώμης που ζήτησε ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στα πεπραγμένα, στα λάθη και τις παραλείψεις της περασμένης διετίας, αλλά και των προηγούμενων χρόνων που το ΠΑΣΟΚ είχε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας.
«Δεν συμφωνώ με την προσέγγιση ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κατέβει στις εκλογές ζητώντας μόνο συγγνώμη. Εάν θεωρεί ότι μόνο το συγγνώμη (σ.σ.: εννοεί τη συγγνώμη του κ. Βενιζέλου) είναι αυτό που έχει να πει στον ελληνικό λαό είναι καλύτερα να αποχωρήσει», προχώρησε ένα βήμα περισσότερο η κ. Διαμαντοπούλου, ξεκινώντας μία συζήτηση εσωστρέφειας που έχει ως αντικείμενο τα όσα λέγονται περί έλλειψης κεντρικής προεκλογικής στρατηγικής από το νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Προχωρώντας μάλιστα σε …συστάσεις προς τον κ. Βενιζέλο, η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τα λάθη του και να κάνει την αυτοκριτική του, δεύτερον, να εξηγήσει το μεγάλο αγώνα που έδωσε και τι κατάφερε να κάνει και, τρίτον, να πει με ειλικρίνεια τι σημαίνει δανειακή σύμβαση, διαγραφή χρέους, να μιλήσει για το παραγωγικό μοντέλο και την ανάπτυξη και τι αλλάζουμε, για τις θεσμικές αλλαγές -πολιτικό σύστημα και πολιτικό χρήμα-, Βουλή, εκλογικό σύστημα, προνόμια βουλευτών και συνδικαλιστών, «για όλα αυτά που πραγματικά πρέπει να αλλάξουν». Που αυτονόητα σημαίνει ότι κατά την κ. Διαμαντοπούλου ο κ. Βενιζέλος δεν έχει μιλήσει μέχρι τώρα για όλα αυτά…
Σχολιάζοντας, δε, τη δήλωση Βενιζέλου ότι θα δεχόταν για πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά εάν η Ν.Δ. έβγαινε πρώτο κόμμα, ο πρώην υπουργός και υποψήφιος στην Α’ Αθήνας Χρήστος Παπουτσής σχολίασε χθες στο twitter: «Είναι αδιανόητο ορισμένοι δικοί μας να σπεύδουν να εκδηλώσουν προθυμία συμμετοχής σε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά».
Μικρότερες, αλλά επίσης εμφανείς αποστάσεις, πήρε η κ. Διαμαντοπούλου από την τακτική Βενιζέλου και στο θέμα του ρόλου του κ. Παπαδήμου την επομένη των εκλογών. Τι έχει πει ο κ. Βενιζέλος; Μιλώντας προσφάτως σε συνεντεύξεις του, έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί ο επόμενος πρωθυπουργός να είναι πολιτικό πρόσωπο και η επόμενη κυβέρνηση μία πολιτική κυβέρνηση και έχει μάλιστα επιχειρηματολογήσει για αυτό. «Δεν είμαστε καταδικασμένοι να προωθούμε τεχνοκράτες ή ουδέτερα πολιτικά πρόσωπα», είπε μόλις προχθές, ενώ και σε συγκεκριμένη ερώτηση «αν ο λαός ψηφίσει διαφορετικά και έρθουν τα πράγματα έτσι που τα κόμματα δεν μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας θα συμφωνούσατε με μία κυβέρνηση τεχνοκρατών με πρωθυπουργό τον κ. Παπαδήμο ή τύπου Παπαδήμου;», ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Ποιος θα ψηφίζει τα νομοσχέδιά της; Ποιος θα παίρνει το πολιτικό κόστος;».
Τι είπε χθες, επίσης στον «Αθήνα 984», η κ. Διαμαντοπούλου για το ίδιο θέμα; «Σε περίπτωση που δεν υπάρξει πολιτική επιλογή θεωρώ ότι είναι ένας άνθρωπος με επάρκεια και εκτιμώ ότι είναι ένας άνθρωπος που η συμφωνία με την οποία έγινε η προηγούμενη κυβέρνηση αδίκησε τις δυνατότητές του και την ικανότητά του να παράγει έργο. Ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι κοινής αποδοχής, βεβαίως μπορεί να είναι και πολιτικό πρόσωπο, αλλά και μη πολιτικό πρόσωπο. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πού θα μας οδηγήσουν οι πολίτες», είπε η κ. Διαμαντοπούλου και συμπλήρωσε: «Θα ήθελα να πάρει την εντολή ο κ. Βενιζέλος και αν μιλάμε για πολιτικό πρόσωπο να μιλάμε για τον κ. Βενιζέλο. Αλλά από τη στιγμή που μιλάμε για πολιτικά πρόσωπα, βεβαίως είναι και ο κ. Σαμαράς μέσα στην εικόνα».
Πιο προσεκτικός, αλλά με εμφανείς διαφορές από τη θέση Βενιζέλου υπέρ πολιτικού προσώπου για πρωθυπουργό και πολιτικής κυβέρνησης, εμφανίστηκε και ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος με συνέντευξή του στο «Ράδιο 9»: «Ο κύριος Παπαδήμος ήταν μία περίπτωση πολιτικού που τον κάλεσαν για ειδικό σκοπό, στον οποίο επέτυχε πλήρως, αλλά τα υπόλοιπα δεν τα ήξερε, τώρα τα ξέρει. Αν ξαναπεράσουμε διαδικασία όπου εμείς πρέπει τα 9 στα 10 σε έναν πρωθυπουργό να του τα μάθουμε, θα χάσουμε το 2012, και αν χάσουμε το 2012 και δεν έχουμε χτυπήσει την ύφεση, τότε το 2013 ο τότε υπουργός Υγείας δεν θα μπορέσει να κρατήσει όλα τα νοσοκομεία όρθια», είπε ο κ. Λοβέρδος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι και εκείνος τάσσεται υπέρ του σεναρίου Παπαδήμου την επομένη των εκλογών, αναλόγως φυσικά και του αποτελέσματος της 6ης Μαΐου.
Υποσχέσεις για μικρότερο κυβερνητικό σχήμα
Την ολική αναθεώρηση του Συντάγματος, διαδικασία της οποίας η πρώτη φάση -όπως είπε- μπορεί να ολοκληρωθεί από την επόμενη Βουλή, πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσιάζοντας χθες τις δεσμεύσεις του κόμματός του για το κράτος και το πολιτικό σύστημα. Ο κ. Βενιζέλος, μεταξύ άλλων, πρότεινε η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να γίνεται άμεσα από το λαό, καθώς και να παραχωρηθούν σε αυτόν και ρυθμιστικές αρμοδιότητες. Σε ό,τι αφορά στην κυβέρνηση, εισηγήθηκε την κατάργηση της κάθετης οργάνωσης των υπουργείων και τον περιορισμό του αριθμού των υφυπουργών, που δεν θα ξεπερνούν τους δέκα. Πρότεινε, επίσης, την τοποθέτηση μόνιμων γενικών γραμματέων για τα φορολογικά και τελωνειακά θέματα, καθώς και τη σύσταση υπουργείου Ναυτιλίας. «Τα κόμματα πρέπει να αλλάξουν ριζικά φυσιογνωμία, ενώ πρέπει να μειωθεί δραστικά η κρατική επιχορήγηση αυτών», είπε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επίσης πρότεινε μείωση του ορίου ηλικίας τού εκλέγεσθαι, κατάργηση του σταυρού προτίμησης και προσαρμογή των εκλογικών περιφερειών προς το διοικητικό σύστημα της χώρας, όπως και επανεξέταση του θεσμού των βουλευτών Επικρατείας. Σε ό,τι αφορά τον Κανονισμό της Βουλής, πρότεινε τη ριζική αναθεώρηση, προκειμένου -όπως είπε- να γίνουν αλλαγές στη σύνθεση των Εξεταστικών Επιτροπών, οι οποίες, σύμφωνα με την πρότασή του, πρέπει να είναι ολιγομελείς, με τη συμμετοχή δικαστικών και εμπειρογνωμόνων. Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε επίσης την πρότασή του να μην υπάρχει καμία ειδική παραγραφή και καμία ειδική μεταχείριση για τους υπουργούς, Ειδικότερα – όπως διευκρίνισε- για τις περιπτώσεις ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος πρότεινε η ευθύνη να υπάρχει εσαεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου