Δευτέρα, 23 Απριλίου 2012

Τσεχία: Κυβερνητικός συνασπισμός τέλος - Πιθανές οι πρόωρες εκλογές Τσεχία: Κυβερνητικός συνασπισμός τέλος - Πιθανές οι πρόωρες εκλογές


Ο κυβερνητικός συνασπισμός τριών κομμάτων στην Τσεχία συμφώνησε να διαλυθεί χθες, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός Πετρ Νέτσας πρόκειται να διαπιστώσει σήμερα εάν διαθέτει επαρκή πλειοψηφία ώστε να αποφύγει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Ο συνασπισμός πάσχισε να αντιμετωπίσει μια σειρά σκανδάλων που έπληξαν τον ήσσονα εταίρο του, το κόμμα Δημοσίων Υποθέσεων, και την αυτομόληση της αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Καρολίνας Πικ.
Ο Νέτσας έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνεχίσει να συγκυβερνά με το κόμμα Δημοσίων Υποθέσεων αφότου ο ηγέτης του Βιτ Μπάρτα καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή αυτόν τον μήνα διότι δωροδόκησε βουλευτές για να εξασφαλίσει την πειθαρχία τους.
"Οι πρόεδροι των τριών κομμάτων θα προτείνουν στα κόμματά τους την διάλυση της κυβέρνησης συνασπισμού. . . ως την Παρασκευή", δήλωσε ο Νέτσας, διαβάζοντας μια σύντομη ανακοίνωση εκ μέρους των ηγετών των τριών κομμάτων.
Τα κόμματα δεσμεύτηκαν ταυτόχρονα να υποστηρίξουν τα μέτρα που εισηγήθηκε η κυβέρνηση νωρίτερα αυτό τον μήνα, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό—την αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας, του φόρου εισοδήματος γενικά, καθώς και τις περικοπές δαπανών 57 δισ. κορονών (2,2 δισ. ευρώ) το 2013, είπε ο Νέτσας.
Η κοινή γνώμη αντιμετωπίζει με εντεινόμενη οργή τις περικοπές και τις αυξήσεις φόρων, καθώς και μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς.
Η Πικ έχει δεσμευτεί ότι η ομάδα της θα στηρίξει το Νέτσας και την κυβέρνησή του. Αναλυτές εκτιμούν ότι θα εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη ώστε να είναι σε θέση να κάνει πράξη την δέσμευσή της, αν και χθες έμοιαζε να μην διαθέτει τις 10 ψήφους που χρειάζονται για να σχηματίσει νέα κοινοβουλευτική ομάδα και να δώσει στην κυβέρνηση την "ασφαλή πλειοψηφία" που απαιτεί ο Νέτσας.
Εάν η Πικ δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, ο Νέτσας είπε ότι θα επιδιώξει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τον Ιούνιο. Με δεδομένο το χρόνο που χρειάζεται για τις προετοιμασίες, ο Νέτσας όρισε τη σημερινή ημέρα ως την προθεσμία για να κριθεί η τύχη της κυβέρνησης.
Η δημοτικότητα του Νέτσας και της κυβέρνησής του βρίσκονται στο ναδίρ στο μέσον της τετραετούς θητείας του, γεγονός που έγινε σαφές αυτό το σαββατοκύριακο με μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις μετά το 1989. Περίπου 90.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε μια πορεία στην Πράγα το Σάββατο διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας και την διαφθορά και απαιτώντας να γίνουν νέες εκλογές.
Εάν γίνουν πρόωρες εκλογές, δύο χρόνια μετά τις προηγούμενες, τη νίκη αναμένεται να εξασφαλίσουν οι Σοσιαλδημοκράτες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχουν προβάδισμα σχεδόν 20% στις δημοσκοπήσεις έναντι του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος των Πολιτών του Νέτσας.
Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν δεσμευτεί να ακυρώσουν ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, περιλαμβανομένων των αυξήσεων των φόρων και την επιβράδυνση στις αυξήσεις των συντάξεων, και να φορολογήσουν τις επιχειρήσεις και τους πλούσιους περισσότερο ώστε να διατηρήσουν υπό έλεγχο τον προϋπολογισμό.
Τα μέτρα λιτότητας που προώθησε η κυβέρνηση Νέτσας επιβραβεύτηκαν από επενδυτές και οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης με τα κόστη δανεισμού της Τσεχικής Δημοκρατίας να μειώνονται μετά την αναβάθμιση της βαθμίδας στην οποία τοποθετείται η χώρα, αντίθετα με ό,τι συνέβη με τις περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ, που είδαν τις αξιολογήσεις τους να μειώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου