Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Παραλίγο στάση πληρωμών στις ΗΠΑ!



Γεφύρωσαν τις διαφορές τους Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί και τα βρήκαν στις περικοπές του προϋπολογισμού. Το θρίλερ που προηγήθηκε ωστόσο δείχνει πόσο ευάλωτη είναι η ίδια η αμερικανική οικονομία.

 Η συμφωνία επετεύχθη μία ώρα πριν την προθεσμία, η οποία αν είχε χαθεί θα έκλειναν πολλές δημόσιες υπηρεσίες των ΗΠΑ. Τα κόμματα συμφώνησαν σε περικοπές 38 δισ. δολαρίων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. 

Ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα χαιρέτισε τη συμφωνία και προετοίμασε τους Αμερικανούς για “επώδυνες” περικοπές.

“Προγράμματα στα οποία ο κόσμος βασίζεται θα κοπούν. Σημαντικά έργα υποδομής θα καθυστερήσουν. Όσο για εμένα, κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα έκανα τέτοιες περικοπές” ανέφερε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε μάλιστα για τις μεγαλύτερες περικοπές” στην ιστορία της χώρας, ωστόσο υπογράμμισε ότι η Αμερική πρέπει να αρχίσει να ζει “με τα μέσα που διαθέτει” και να μην τα υπερβαίνει. 


Αν δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία από σήμερα η κυβέρνηση θα έπρεπε να εκδόσει οδηγία για κλείσιμο πολλών υπηρεσιών που θα άφηνε χωρίς δουλειά 800.000 υπαλλήλους.



Σημειώνεται ότι το έλλειμμα του αμερικανικού προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο του 2011 ανέρχεται στα 830 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 113 δισ. δολάρια, περισσότερα από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε φέτος τα 14 τρισεκατομμύρια δολάρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου