Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Χάνει δυο πυραυλάκατους το ΠΝ!



Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Αυτή τη φορά όμως για τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Η ΒΑΕ έστειλε τελεσίγραφο σύμφωνα με το οποίο αν δεν έχουν εξοφληθεί μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου θα καταγγείλουν τη σύμβαση που έχουν με το ναυπηγείο με αποτέλεσμα οι δύο τελευταίες πυραυλάκατοι που ναυπηγούνται εκεί να μείνουν ατελείωτες! Από το ναυπηγείο Ελευσίνας, λένε ότι έχουν ζητήσει προθεσμία μέχρι το τέλος Μαρτίου,αλλά η ΒΑΕ δεν φαίνεται διατεθειμένη να τη δώσει ,προτιμώντας όπως όλα δείχνουν να «χαλάσουν» το συμβόλαιο. 

Η Ελληνική Κυβέρνηση τον Οκτώβριο 1998 διατύπωσε την επιθυμία πρόσκτησης τριών ΤΠΚ και μετά από διαπραγματεύσεις και αξιολόγηση προσφορών, αποφάσισε την προμήθεια 3 νέων ΤΠΚ με βάση την πρόταση της Αγγλικής εταιρείας VOSPER THORNYCROFT σε συνεργασία με τις εταιρείες THALES, MBDA, RAMSYS, OTOBREDA MTU-ZF-RR.
Το πρόγραμμα ναυπήγησης υπεγράφη στις 7 Ιανουαρίου 2000. Το πρόγραμμα ναυπήγησης των νέων Πυραυλακάτων του Πολεμικού Ναυτικού περιλάμβανε την κατασκευή τριών (3) πλοίων, ενώ την 28η Αυγούστου 2003 υπεγράφη και ενεργοποιήθηκε η εξάσκηση ΟΡΤΙΟΝ για την κατασκευή άλλων δύο ΤΠΚ ομοίου τύπου από τα ΝΒΕΕ. 

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2008 υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) και των Ναυπηγικών και Βιομηχανικών Επιχειρήσεων Ελευσίνας (ΝΒΕΕ) για την προμήθεια δύο ακόμη Ταχέων Περιπολικών Κατευθυνόμενων βλημάτων (ΤΠΚ) τύπου Super Vita κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ, συγκεκριμένα του έκτου και έβδομου από την έναρξη του σχετικού προγράμματος. Επρόκειτο ακριβέστερα για άσκηση δικαιώματος προαίρεσης, το οποίο προβλεπόταν στο 'Aρθρο 34 της αρχικής Σύμβασης 001Β/2000. Η παράδοση των δύο σκαφών προβλεπόταν να πραγματοποιηθεί τέλος του 2012 και 2013 αντίστοιχα.Κάτι που πλέον δεν φαίνεται πιθανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου