Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013

Η χαμένη ευκαιρία…

Του Κώστα Ροδινού
Η είδηση πέρασε, μάλλον, στα ….ψιλά.
Οι Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες «επέστρεψαν» στην Ελλάδα 1.5 δις ευρώ, από τα κέρδη που αποκόμισαν από τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που διακραττούσαν στα χαρτοφυλάκια τους.
Θυμάμαι, σαν να είναι χτές, πόσοι από εμάς,  αρθρογράφοι και σχολιαστές , γράψαμε και ξαναγράψαμε για την ανάγκη μιας ουσιαστικής παρέμβασης στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων, τόσο από την πλευρά της Ελλάδος, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελλάδα θα μπορούσε για παράδειγμα, γράφαμε τότε, να ιδρύσει μια εταιρεία ειδικού σκοπού, η οποία θα «μάζευε» από τη δευτερογενή αγορά τα ελληνικά ομόλογα τα οποία έφτασαν να διαπραγματεύονται ακόμα και στο 18% της ονομαστικής τους αξίας. Δηλαδή, ένα ομόλογο αξίας 1 ευρώ επωλείτο αντί 18 σέντς!
Την ίδια ακριβώς δουλειά θα μπορούσε να κάνει και κάποιος ευρωπαϊκός μηχανισμός μια και η ΕΚΤ, ως εκ της ιδρύσεώς της, (και αυτό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά σφάλματα της ευρωζώνης) έχει περιορισμένες δυνατότητες.
Προφανώς και δεν θα μπορούσαν να αποκτήσουν το σύνολον του ελληνικού χρέους, όμως όταν κορυφωνόταν η συζήτηση για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ, πολλές ήταν οι ιδιωτικές τράπεζες, αλλά και άλλοι επενδυτές που, άρον-άρον, έσπευδαν να απαλλαγούν από τα ελληνικά ομόλογα εισπράττοντας  έστω και ένα μικρό μέρος του κεφαλαίου που είχαν επενδύσει.
Aυτό που δεν έκαναν Ελλάδα και Ευρωζώνη, το έπραξαν τα λεγόμενα  «vulture funds», τα γνωστά κοράκια των αγορών δηλαδή, τα οποία στη συνέχεια αποκόμισαν θηριώδη κέρδη, είτε απαιτώντας να πληρωθούν στο ακέραιον, είτε συμμετέχοντας στο PSI, το οποίο «πλήρωνε» τα ομόλογα αυτά στο 50-55% της ονομαστικής τους αξίας. Όχι και …άσχημα να αγοράσεις κάτι στο 25% και να το πληρωθείς στο 55%!!!!
Εκείνη την περίοδο, οι γνωστοί παπαγάλοι του μνημονίου, που αποθέωναν τον «μεγάλο στοχαστή» και έβλεπαν το Μνημόνιο ως….ευλογία,  μας θεωρούσαν «γραφικούς» και  «λαϊκιστές». Έλεγαν και άλλα χειρότερα, που δεν είναι της παρούσης.
Η συνέχεια είναι γνωστή. Οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες απαλλάχθηκαν από το φορτίο των ελληνικών ομολόγων και η Ελλάδα μπήκε σ’ εκείνη την αργόσυρτη διαδικασία του PSI, που γονάτισε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κατέστρεψε τα ασφαλιστικά μας ταμεία και λήστεψε τους μικρο-ομολογιούχους, οι οποίοι είδαν τις αποταμιεύσεις μιας ζωής να κάνουνε φτερά.
Θα μπορούσαμε να είχαμε πληρώσει τις «αγορές» με το δικό τους «νόμισμα» και να έχουμε απομειώσει ουσιαστικά το ελληνικό χρέος, αλλά…..
Αλήθεια εκείνη η δέσμευση για τη σύσταση  Εξεταστικής Επιτροπής, που θα διερευνούσε την υποταγή μας στα Μνημόνια, ισχύει ακόμα;
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου