Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013

ΣΕ ΙΣΧΥ ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΡΩΣΙΑ "Νίκη κόντρα στον παγκόσμιο πόλεμο κατά της Συρίας"


Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα συμμετείχε κατ' αρχήν σε ειρηνευτικές συνομιλίες με την αντιπολίτευση, υπό την προϋπόθεση ότι η όποια συμφωνία μεταξύ τους θα έπρεπε στη συνέχεια να εγκριθεί από το λαό με δημοψήφισμα.
Είπε ακόμη ότι είναι αισιόδοξος για τη νίκη και ότι οι συμφωνίες με τη Ρωσία για την παράδοση οπλικών συστημάτων θα τηρηθούνΣε συνέντευξη που παραχώρησε στο αλ Μανάρ, το τηλεοπτικό κανάλι της λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, ο Άσαντ ρωτήθηκε αν θέτει όρους για να συμμετάσχει σε συνομιλίες. "Η μοναδική προϋπόθεση είναι οτιδήποτε συμφωνηθεί να τεθεί στην κρίση της συριακής κοινής γνώμης σε δημοψήφισμα",απάντησε.
Ο Σύρος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι στη χώρα του "υπάρχει πραγματικά μια λαϊκή πίεση" προκειμένου να ανοίξει το μέτωπο του Γκολάν με το Ισραήλ που έχει καταλάβει την περιοχή αυτή από το 1967. "Υπάρχει μια σαφής λαϊκή πίεση για να ανοίξει αυτό το μέτωπο αντίστασης (κατά του Ισραήλ). Ευθύνονται πολλοί παράγοντες για αυτό, όπως οι επαναλαμβανόμενες ισραηλινές επιθέσεις", πρόσθεσε.
Ο Άσαντ δήλωσε "πολύ αισιόδοξος" για τη νίκη του στρατού του απέναντι στους αντάρτες."Υπάρχει ένας παγκόσμιος πόλεμος κατά της Συρίας και της πολιτικής αντίστασης (σ.σ. Συρία, Ιράν και Χεζμπολάχ) όμως είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τη νίκη", είπε.
Αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές του 2014, δήλωσε ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος, εφόσον τον θέλει ο λαός. "Το ζήτημα αυτό θα αποφασιστεί την κατάλληλη στιγμή  εάν αισθανθώ ότι υπάρχει ανάγκη να είμαι υποψήφιος, και αυτό θα αποφασιστεί αφού συμβουλευτώ το λαό, δεν θα διστάσω να το κάνω".
Σχετικά με τις στρατιωτικές συμφωνίες που είχε υπογράψει η Δαμασκός με τη Μόσχα πριν ξεσπάσουν οι συγκρούσεις, είπε ότι η Ρωσία θα τις τηρήσει. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για την παράδοση των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 είπε: "Οι συμβάσεις με τη Ρωσία δεν συνδέονται με την κρίση και η Ρωσία δεσμεύεται να εφαρμόσουν αυτές τις συμφωνίες".
"Ό,τι συμφωνήσαμε με τη Ρωσία θα γίνει και ένα μέρος από αυτά γίνεται ήδη", πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου