Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Ποιοί (;) ξέρουν την αλήθεια



Ποια είναι είναι τα πρόσωπα που γνωρίζουν την αλήθεια (ή έστω τμήματά της) για την παραποίηση της «λίστας Λαγκάρντ»; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα από το οποίο ξεκινά η αναζήτηση της αλήθειας με κύριο ύποπτο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Εκτός από τον ίδιο τον κ. Παπακωνσταντίνου, τουλάχιστον άλλα δύο είναι τα πρόσωπα που -με βάση τις επίσημες δηλώσεις- πήραν στα χέρια τους το στικάκι με τη λίστα, είτε την αρχική είτε την αλλοιωμένη. Ο ένας είναι ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης και ο άλλος ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Οπως έχει υποστηρίξει ο κ. Παπακωνσταντίνου, όταν παρέλαβε τη λίστα σε μορφή CD έδωσε απλώς σε ένα χαρτί μερικά από τα ονόματα (περί τα 10-20) στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Κεπελέρη, για να επεξεργαστεί το «φορολογικό προφίλ» τους.

Είπε επίσης ότι έδωσε εντολή να γίνει αντιγραφή του υλικού και μεταφορά του σε μορφή ψηφιακής μνήμης USB για λόγους ασφαλείας. To αρχικό υλικό το παρέδωσε, όπως ισχυρίζεται, «για εμπιστευτική φύλαξη» στο γραφείο του (χωρίς να θυμάται σε ποιον!), αλλά «χάθηκε». Δυνητικά λοιπόν όλοι όσοι διετέλεσαν συνεργάτες του θα μπορούσαν να γνωρίζουν κάτι.

Οταν αποχώρησε από το υπουργείο Οικονομικών το καλοκαίρι του 2011, ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι δεν αλλοίωσε τη λίστα, παρέδωσε το USB στον κ. Διώτη, ο οποίος στο μεταξύ είχε αντικαταστήσει τον κ. Κεπελέρη. Ο κ. Διώτης όταν κατέθεσε στη Βουλή παραδέχτηκε ότι άνοιξε το αρχείο, «έριξε μια ματιά», είδε ονόματα και ποσά, αλλά «δεν συγκράτησε» στοιχεία και λεπτομέρειες. Απαντώντας σε ερώτηση πάντως, είπε τότε ότι δεν είδε ονόματα πολιτικών.

Ο κ. Διώτης ισχυρίστηκε ότι, ύστερα από ένα δίμηνο, παρέδωσε χωρίς να κρατήσει αντίγραφο το USB στον κ. Βενιζέλο, που είχε ήδη αναλάβει υπουργός Οικονομικών. Αυτό το στικάκι κράτησε στο συρτάρι του ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο παρέδωσε στον ΣΔΟΕ όταν ξέσπασε τον Οκτώβριο η γνωστή θύελλα.

Από αυτό το σύντομο ιστορικό προκύπτει ότι κομβικός είναι ο ρόλος του κ. Διώτη, ο οποίος σιωπά. Αν ευσταθούν οι ισχυρισμοί του κ. Παπακωνσταντίνου, η λίστα παραδόθηκε στον κ. Διώτη άθικτη. Σε μια τέτοια περίπτωση, η αλλοίωση έγινε από το στάδιο αυτό κι έπειτα. Στην αντίθετη περίπτωση, η παραποίηση είχε ήδη γίνει όταν την παραλάμβανε ο κ. Διώτης.

Υπενθυμίζεται ότι προ τριμήνου δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «ΗΟΤ DOC» του Κ. Βαξεβάνη η λίστα χωρίς τα ονόματα των συγγενών του πρώην υπουργού, άρα η αλλοιωμένη. Ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος φωτογράφησε ως «πηγή» του σχετικού δημοσιεύματος τον κ. Διώτη «που, ενώ δήλωσε στη Βουλή και τη Δικαιοσύνη ότι δεν διαθέτει τη "λίστα", τη διοχέτευσε προς δημοσίευση σε συγκεκριμένο έντυπο με την ενθουσιώδη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ». Τον κ. Διώτη έχει ήδη κατονομάσει ευθέως και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου, ενώ το θέμα παίρνει και εσωκομματική διάσταση, καθώς ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ υπήρξε στενός συνεργάτης του (σφοδρού εσωκομματικού αντιπάλου του κ. Βενιζέλου) Μιχ. Χρυσοχοΐδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου