Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012

ΠΡΟΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΙΣΡΑΗΛ - ΙΡΑΝ Ισραηλινά πλοία κατευθύνονται εναντίον ιρανικών στο Σουδάν


Σε νέα εστία έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν κινδυνεύει να μετατραπεί η Ερυθρά θάλασσα μετά την άφιξη και ελλιμενισμό στο Port Sudan μία ιρανικής φρεγάτας και ενός πλοίου ανεφοδιασμού, ενώ την ίδια στιγμή ισραηλινά πλοία διέσχισαν το Σουέζ και κατευθύνονται προς τα νότια προς τις ακτές του Σουδάν.
Τα ιρανικά πλοία ανήκουν στον 15ου στολίσκο του ιρανικού Ναυτικού, ενώ δεν θα πρέπει να προκαλέσει έκπληξη και το ενδεχόμενο στην Ερυθρά θάλασσα να περιπολεί και ένα ιρανικό υποβρύχιο κλάσης Kilo από τα τρία συνολικά που το Ιράν διαθέτει. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ  δύο Ισραηλινά πολεμικά πλοία διέσχισαν την διώρυγα του Σουέζ σήμερα και κατευθύνονται νότια. Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή του Ισραηλινού Ναυτικού δεν είναι άσχετη με την είσοδο στην Ερυθρά θάλασσα και τον ελλιμενισμό των Ιρανικών πλοίων στο Σουδάν σύμμαχο του Ιράν στην περιοχή.
Οι επισκέψεις του ιρανικού Ναυτικού στην περιοχή της Ερυθράς θάλασσας έχουν ενταθεί τα τελευταία δύο χρόνιας με την διαρκή και τακτική αποστολή πλοίων στην περιοχή του Άντεν για την αντιμετώπιση της πειρατείας και τις περιπολίες στην Ερυθρά ως μέσο επίδειξης δύναμης προς το Ισραήλ. Από την πλευρά του το Ισραήλ στο παρελθόν το 2009 είχε στείλει δύο από τις τρείς κορβέτες κλάσης Eilat που διαθέτει και ένα από τα τέσσερα υποβρύχια κλάσης Dolphin που διαθέτει, ενώ και τον Αύγουστο του 2011 Ισραηλινά πλοία διέσχισαν το Σουέζ.
Με δεδομένη την παραδοσιακή αντιπαράθεση των δύο κρατών και τις πρόσφατες περιφερειακές «αψιμαχίες» τους, όπως τον πρόσφατο βομβαρδισμό των σουδανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων από την Αεροπορία του Ισραήλ και την απόπειρα της Hamas να καταστρέψει τον πυρηνικό σταθμό του Ισραήλ στην Dimona με ρουκέτες, μία θερμή συνάντηση των ιρανικών και των Ισραηλινών πλοίων στην Ερυθρά με απρόβλεπτες συνέπειες δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί.
Φυσικά όλα εξαρτώνται από το πόσο οι δύο πλευρές επιθυμούν να έρθουν σε ευθεία αντιπαράθεση. Πάντως η περιοχή της Ερυθράς θάλασσας τείνει να μετατραπεί στο πρώτο ουσιαστικό πεδίο άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο κρατών οδηγώντας την ολοκληρωτική σύγκρουση των δύο πλευρών ολοένα και πιο κοντά στην πραγματθικότητα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου