Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Έργα & ημέρες Γ.Παπανδρέου: Έγκλημα σε ΑΕΠ/χρέος και "μαγική" απογραφή


Image
Τα πάντα είναι μαθηματικά στην ζωή και στην οικονομία. Την ώρα, που ο εισαγγελέας κ. Πεπόνης παραγγέλνει έρευνα για εγκλήματα κατά της οικονομίας οι αριθμοί λένε την αλήθεια ενώ η απογραφή αποτελεί «μαγική» εικόνα». 
Το ΑΕΠ του 2009 ήταν 270 δισ. και το χρέος 300 δις. περίπου. Τρία χρόνια μετά – και την λαίλαπα του ΔΝΤ- το ΑΕΠ συρρικνώθηκε στα 210 δις. και το χρέος παρά το «κούρεμα» 380 δισ. ευρώ.

Και όπως φαίνεται από τα νούμερα, το πρόβλημα το 2009 ήταν διαχειρίσιμο, όσο κι αν έλεγε για χρεοκοπίες και για την διαφθορά των Ελλήνων ο Παπανδρέου. Η θεωρία της συρρίκνωσης και της ισοπέδωσης την οποία θα ακολουθούσε η ανάπτυξη – δεν την πιστεύει ούτε ο Τόμσεν που βάζει λάθος στοιχεία στους υπολογιστές. 
Μια απλή καταγραφή και το έγκλημα βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας. Πάμε, όμως, στην απογραφή. Η ελληνική στατιστική υπηρεσία του κ. Γεωργίου – πρώην υπαλλήλου του ΔΝΤ- μας μέτρησε και μας βρήκε 9.903.268 ανθρώπους.

Οπερ σημαίνει, ότι με βάση το ΑΕΠ το κατά κεφαλή εισόδημα διαμορφώνεται στα 21.205 ευρώ για το 2012. Κι, όμως, αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει όταν οι εκτιμήσεις για το κατά κεφαλή εισόδημα ένα χρόνο πριν, το 2011- ήταν 26.000 δολάρια ή 21138 ευρώ. (Τα στοιχεία είναι από worldfactbook της CIA)

Η τελευταία απογραφή είναι γεμάτη κενά όπως λ.χ. ο πληθυσμός της Αττικής, οι μετανάστες. Δικαίως μας εγκάλεσε χαιρέκακα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ερντογάν όταν είπε «Τι χώρα είναι αυτή; Δεν ξέρουν πόσοι είναι, τι ΑΕΠ έχουν, ποιο είναι το κατά κεφαλή εισόδημα;».Βεβαίως, και πίσω έχει η αχλάδα η ουρά και για τον Τούρκο πρωθυπουργό, αλλά εμείς δεν θα ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας όταν είμαστε 10-11 εκατομμύρια και εμφανιζόμαστε 9,9 εκατομμύρια. Το πόσοι είμαστε και το πόσα βγάζουμε πρέπει να αποκτήσει ξανά αξία. Αλλιώς θα υπομένουμε τους τύπους σαν τον Τόμσεν που περίμενε ύφεση -3,5% και πήγε στο - 7%. 
[Του Δημήτρη Παφίλα από protothema.gr]
ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ του defencencenet.grhttp://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=49660&Itemid=139
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου