Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ Τριμερής στη Νέα Υόρκη με τουρκικό οδικό χάρτη!

Μήνυμα Χριστόφια: Όσοι μας αμφισβητούν, ας μας δοκιμάσουν...


Σε συναγερμό βρίσκεται η ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία εν όψει της τριμερούς, που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη στις 18 Νοεμβρίου μεταξύ του κύπριου Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, του τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου και του Γ.Γ. Μπαν Κι Μουν. Η τουρκική πολιτική ηγεσία έχει ήδη συνέλθει στην Άγκυρα την περασμένη Δευτέρα. Επικεφαλής και προεδρεύων ήταν ο τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Εκεί βρέθηκε και ο κ. Έρογλου για να πάρει γραμμή. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η Τουρκία διά του κ. Έρογλου θα ζητήσει όπως καθοριστεί οδικός χάρτης λύσης του Κυπριακού, καθότι οι συνομιλίες δεν μπορούν να συνεχίζονται επ' άπειρον.
Η λογική του οδικού χάρτη είναι συνώνυμη του χρονοδιαγράμματος και αποκρύπτει την επιδιαιτησία, η οποία θα προκύψει μέσω προτάσεων από τα Ηνωμένα Έθνη και πιο συγκεκριμένα από τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος κατηγορείται για μεροληπτική στάση υπέρ της τουρκικής πλευράς.
Διατήρηση momentum
Στη Λευκωσία, μετά τη συνάντηση των Χριστόφια - Έρογλου την περασμένη Δευτέρα με αντικείμενο συζήτησης το Περιουσιακό, ο κ. Ντάουνερ δήλωσε ότι η τριμερής στη Νέα Υόρκη γίνεται διότι παρουσιάζεται καθυστέρηση στις συνομιλίες και ότι θα πρέπει να διατηρηθεί στο «momentum».
Από την πλευρά του, ο κύπριος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ετοιμότητα για την τριμερή και πρόσθεσε ότι επιθυμεί λύση. «Όσοι μας αμφισβητούν» -είπε- «ας μας δοκιμάσουν»!
Έμμεση
πιδιαιτησία
Η τριμερής φαίνεται ότι έχει σχεδιαστεί προ καιρού, αφού η σύγκλησή της έχει γραφτεί στις κυπριακές εφημερίδες πριν από επτά μήνες.
Η διαρροή είχε γίνει από τη βρετανική πρεσβεία προς ελληνοκύπριους πολιτικούς.
Η αντιπολίτευση στη Λευκωσία τονίζει ότι εγκυμονούνται πολλαπλοί κίνδυνοι μέσω της τριμερούς, όπως είναι η αλλαγή της διαδικασίας, ο καθορισμός χρονοδιαγραμμάτων και η έμμεση επιδιαιτησία.
Όπως έχει πει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, η πολιτική και η τακτική που θα υιοθετήσει στην τριμερή θα συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο.
Πάντως, υπάρχουν πληροφορίες ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα επιδιώξει να κλειδώσει τις συγκλίσεις, όπου αυτές υπάρχουν, μεταξύ των δυο πλευρών και να δώσει ένα θετικό μήνυμα. Γνωρίζει ότι ως προς το θετικό μήνυμα καμιά πλευρά δεν θα έχει πρόβλημα. Ταυτοχρόνως, θα επιδιώξει να επιτύχει δεσμεύσεις επί της συνέχισης της διαδικασίας και να εκδώσει κοινό ανακοινωθέν.
Η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ
Ο ΓΓ του ΟΗΕ βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση διότι από τη στιγμή κατά την οποία της τριμερούς θα ακολουθήσει η δική του έκθεση αξιολόγησης για την πορεία των συνομιλιών, οι ηγέτες των δυο Κοινοτήτων θα πρέπει να ασκήσουν τέτοια πολιτική ώστε να μην υπάρχουν στην έκθεση αρνητικές για την πλευρά τους παρατηρήσεις ή καταλογισμός ευθυνών. Το ανησυχητικό είναι η σιγουριά με την οποία μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο κ. Έρογλου ο οποίος δίδει την εντύπωση ότι τα έχει συζητήσει με τον κ. Μπαν Κι Μουν και εμφανίζεται ως αυτός που έχει το πάνω χέρι και ως αυτός που θέλει τη λύση. Ποια όμως λύση, όταν ακόμη να κοπάσει ο σάλος από τις δηλώσεις του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς ότι η διευθέτηση του προβλήματος δεν μπορεί να είναι άλλη από εκείνη των «δύο κρατών».
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να τεθούν ασφαλιστικές δικλίδες στη διαδικασία, ώστε να μη σημειωθεί νέα εκτροπή, ενώ ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστόφιας, όπως και τα στελέχη του ΑΚΕΛ, υποστηρίζουν ότι ούτε χρονοδιαγράμματα θα γίνουν αποδεκτά ούτε αλλαγή της διαδικασίας και επιδιαιτησία. Η διαδικασία, επισημαίνεται, ήταν και θα παραμείνει κυπριακής ιδιοκτησίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου