Σάββατο 4 Μαΐου 2013

ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Εκτός νόμου το ΚΚΕ και την μισή Αριστερά θέτει το ν/σ περί "άρνησης ιστορικών γεγονότων"


Nομοσχέδιο ενάντια στο "ρατσισμό" και την "ξενοφοβία" φέρνει η κυβέρνηση κατόπιν πιέσεων από ξένα κέντρα εξουσίας, με απώτερο στόχο την ανάσχεση του ρεύματος που αναπτύσεται στην δεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος της χώρας .
Μια προσπάθεια όμως η οποία όπως θα δούμε εν συνεχεία τελικά θα γυρίσει μπούμερανγκ εις βάρος των εμπνευστών της.
Σε καμμία πολιτισμένη χώρα, καταρχήν, δεν μπορούν να υπάρχουν φαινόμενα ρατσισμού, ξενοφοβίας και αλλοίωσης ιστορικών γεγονότων.
Τι να πρωτοθυμηθούμε από στελέχη της Αριστεράς όπως η κυρία Ρεπούση που μετέτρεψε την γενοκτονία των Ελλήνων της Σμύρνης σε συνωστισμό, ενώ κατά την διάρκεια της τήρησης ενός λεπτού σιγή για την Γενοκτονία των Ποντίων στη Βουλή, η κυρία Ρεπούση επέλεξε να βγει έξω, ή τον κύριο Τατσόπουλο με τον "gay" Κολοκοτρώνη κ.α
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει την ιστορική αλήθεια των διωγμών των Ελλήνων της Σμύρνης από τους Τούρκους,και των Ελλήνων Εβραίων από τους Γερμανούς, σαφώς και πρέπει να υπάρξει ποινική δίωξη όσων αρνουνται  την Ελληνική Ιστορία.Όμως ίσως ο σκοπός να είναι παλαιότερες απόψεις από την ευρύτερη "σκληρή" Δεξιά που απλώνεται από "περιοχή" της ΝΔ (Μάκης Βορίδης, Γ.Γιακουμάτος) μέχρι τον Λαϊκό Σύνδεσμο Χρυσή Αυγή.
Το νομοσχέδιο όμως έχει τις ίδιες ποινές και για όσους αρνούνται ή εκμηδενίζουν τη σημασία των εγκλημάτων γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, των εγκλημάτων πολέμου αλλά και του φασισμού - ναζισμού, και υποθέτουμε και των εγκλημάτων του κομμουνισμού, δηλαδή γενικώς των εγκλημάτων του ολοκληρωτισμού, ή αυτών που επιχείρησαν να επιβάλλουν τον ολοκληρωτισμο στην ΕλΛάδα όπως το ΚΚΕ ΤΗΝ ΠΕΡIΟΔΟ 46-49.
Κατά αυτόν τον τρόπο φαίνεται πως ανοίγει και πάλι ο δρόμος για να τεθεί εκτός νόμου το ΚΚΕ στην Ελλάδα.Το οποίο όχι απλώς υπεραμύνεται και έχει αποκαταστήσει την εγκληματική πολιτική ηγεσία του 46-49, αλλά έχει αποκαταστήσει σε επίσημη τελετή του, και το μεγαλύτερο σφαγέα όλων των εποχών τον Ιωσήφ Στάλιν. Κάτι που κανένα κομουνιστικό κόμμα σε όλον τον πλανήτη δεν έχει διαπράξει. Πλην ισως αυτού της Β.Κορέας.
Και βέβαια αρνείται την κοινοβουλευτική δημοκρατία και κηρύσσει την δικτατορία του προλεταριατου, κανονικά με την ψηφιση του νόμου το ΚΚΕ πρέπει να κηρυχθεί εκτός νόμου και να δημευθεί η περιουσία του...

ΑΣΠΙΔΑ ΣΤΑ ΔΕΙΝΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ Η οικογένεια είναι ο μοναδικός ακλόνητος θεσμός για τους Έλληνες!


Η οικογένεια είναι ο μοναδικός θεσμός στον οποίο στρέφονται οι Έλληνες όταν αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα και χρειάζονται βοήθεια, σε ποσοστό μάλιστα που αγγίζει το 72,2%, όπως αποτυπώνεται στην δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα. Ακολουθούν οι φίλοι με ποσοστό 15,5% και με αμελητέα ποσοστά η Εκκλησία (1,0%) και το Κράτος (0,1%).
Μάλιστα στην ερώτηση «τι σημαίνει η οικογένεια» οι ερωτηθέντες απάντησαν υποστήριξη και αλληλεγγύη σε ποσοστό 75,3%, αγάπη σε ποσοστό 66,1%, ευτυχία (42,6%) και ασφάλεια (42,3%).
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση οι ελληνικές οικογένειες διαθέτουν σε ποσοστό 74,8% ιδιόκτητη κατοικία, ενώ μόλις το 16,8% δηλώνει ότι μένει στο ενοίκιο.
Η κοινωνία εμφανίζεται κομμένη στα δύο, στους εργαζόμενους (51,3%) και στους ανέργους (48,7%). Η πλειονότητα των ανέργων είναι χωρίς δουλειά από έξι μήνες έως έναν χρόνο (40,1%) και ως τρία χρόνια το 39%. Αλλά και όσοι εργάζονται νιώθουν ανασφαλείς. Σχεδόν τρεις στους δέκα παραδέχονται ότι έχουν σκεφτεί να αλλάξουν επάγγελμα και σε ποσοστό 89,7% δηλώνουν ότι γνωρίζουν κάποιον που απολύθηκε το τελευταίο έτος.
Η προσαρμογή στις νέες συνθήκες έχει συνέπειες και στην ψυχική υγεία καθώς το 89% παραδέχεται ότι αισθάνεται ανασφάλεια, το 70% αδυναμία να τα βγάλει πέρα και να ελέγξει αυτό που συμβαίνει και ένα υψηλό ποσοστό 58,2% ομολογεί ότι πάσχει από ήπιας μορφής κατάθλιψη.
Στην ερώτηση «πώς τα βγάζουν πέρα» το 71% των ελληνικών οικογενειών απαντά «δύσκολα και πολύ δύσκολα» και σχεδόν το 80% ότι έχει υποστεί σημαντική απώλεια εισοδημάτων κυρίως από τη φορολογία, την αύξηση στους λογαριασμούς και την περικοπή των μισθών.
Όσο για το σε ποιους τομείς αναγκάστηκαν να κάνουν τις περισσότερες περικοπές οι Έλληνες, το 93,7% απαντά «στη διασκέδαση» και το 91,8% «στα είδη ένδυσης και υπόδησης», ενώ ακολουθούν η θέρμανση, τα είδη οικιακού εξοπλισμού και η βενζίνη.
Σε ό,τι αφορά την έξοδο από την κρίση το 31,2% των ερωτηθέντων την τοποθετούν χρονικά μετά το 2020 και το 34% πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία δεν θα ανακάμψει ποτέ.

Το Ισραήλ βομβάρδισε τη Συρία

 Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα επιτέθηκαν εναντίον ενός φορτίου πυραύλων στη Συρία που πιστευόταν πως προορίζονταν για αντάρτες της Χεζμπολάχ στο γειτονικό Λίβανο. Την ίδια πληροφορία έδωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς ο διοικητής των σύρων ανταρτών Κάσιμ Σααντεντίν.
Η αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή αφού εγκρίθηκε σε μυστική συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου το βράδυ της Πέμπτης, δήλωσε ο ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Εξάλλου ο Κάσιμ Σααντεντίν, ένας συνταγματάρχης που λιποτάκτησε από τον τακτικό στρατό, δήλωσε πως “οι πληροφορίες μας δείχνουν ότι υπήρξε ένα ισραηλινό πλήγμα εναντίον φάλαγγας που μετέφερε πυραύλους για την Χεζμπολάχ. Δεν έχουμε επιβεβαιώσει ακόμη την τοποθεσία”.
Είχαν προηγηθεί  δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου που ζήτησε να μην κατονομαστεί και μετέδωσαν αργά χθες τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ότι η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε επιδρομή την Πέμπτη ή την Παρασκευή στη Συρία με στόχο να πλήξει κτίριο όπου φυλάσσονταν εξοπλισμοί που προορίζονταν για το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο αρνήθηκαν να προβούν σε σχόλιο.
Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ φέρεται να δήλωσε σε δημόσια παρέμβασή του ότι το Ισραήλ βομβάρδισε τη Συρία. “Το Ισραήλ βομβάρδισε τη Συρία την χθεσινή νύχτα”, δήλωσε ο Γκράχαμ σε δείπνο που διοργανωνόταν για τη συγκέντρωση χρημάτων, σύμφωνα με τον ιστότοπο ενημέρωσης Politico.
“Οι αμερικανικές και δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών εξέτασαν εμπιστευτικά δεδομένα που δείχνουν ότι το Ισραήλ πολύ πιθανώς πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή την περίοδο από την Πέμπτη έως την Παρασκευή”, μετέδωσε από την πλευρά του το CNN, επικαλούμενο δύο αμερικανούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC που επικαλείται επίσης αμερικανούς αξιωματούχους, “ισραηλινοί αξιωματούχοι παραδέχτηκαν την Παρασκευή το βράδυ ότι πραγματοποιήθηκε αεροπορική επίθεση που έπληξε το εσωτερικό της Συρίας”.
Η ισραηλινή επίθεση δεν φέρεται ωστόσο να είχε στόχο εγκαταστάσεις όπου φυλάσσονται χημικά όπλα, σύμφωνα με το CNN, που μετέδωσε επίσης ότι κατά την περίοδο στην οποία διεξήχθη η επιχείρηση, οι ΗΠΑ είχαν συγκεντρώσει πληροφορίες που έδειχναν ότι ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν πτήσεις πάνω από τον Λίβανο.
Υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News ότι η επιδρομή είχε πιθανώς στόχο συστήματα εκτόξευσης χημικών όπλων.
Σύμφωνα με το NBC, “ο βασικός στόχος του Ισραήλ ήταν ένα φορτίο με όπλα που προορίζονταν για τη σιιτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Το εβραϊκό κράτος συχνά δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει τη μεταφορά όπλων από τη Συρία στη σιιτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Το Ισραήλ είχε ήδη αναλάβει την ευθύνη μιλώντας με υπαινιγμούς μιας αεροπορικής επιχείρησης στα τέλη Ιανουαρίου εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Συρία, προκαλώντας την οργή του Ιράν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε από την πλευρά του χθες βράδυ πως δεν προβλέπει προκαταβολικά να στείλει αμερικανούς στρατιώτες στο συριακό έδαφος, αν αποδειχτεί ότι το καθεστώς κατέφυγε στη χρήση χημικών όπλων.
Την προηγουμένη, οι ΗΠΑ δια του αμερικανού υπουργού Άμυνας Τσακ Χέιγκελ ,είπαν για πρώτη φορά δημόσια ότι εξετάζουν την περίπτωση να εξοπλίσουν τους σύρους αντάρτες. Η Ουάσινγκτον μέχρι σήμερα στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια και όχι όπλα στους αντάρτες.

Ανάσταση και μ@λακίες κομμένες στη χώρα του Στουρνάρα

Αλέξης Πολίτης

Ο κυριότερος σκοπός μιας Θρησκείας δεν είναι να οδηγήσει τον άνθρωπο στα ουράνια, αλλά να φέρει τον ουρανό μέσα στην ψυχή του, να τον εξαγνίσει και να τον λυτρώσει.  Μέσα από μια σύνθετη αξιακή και συμπεριφορική διαδρομή οι απανταχού πιστοί  προσεγγίζουν το θείο, το ιερό, το υπερφυσικό και τους κώδικες που τελετουργικά αυτό καθορίζει.
Λέγεται ότι  η Θρησκεία είναι το σύνολο των απαντήσεων που δόθηκαν για να ερμηνευθεί η σχέση του κάθε ανθρώπου με αυτό που επιθυμεί να λατρεύει. Ένας μουσουλμάνος βρίσκει τις αλήθειες του στο Κοράνι, ο ινδουιστής στις Βέδες, ο χριστιανός στη Βίβλο κι ο βουδιστής στη Σούτρα. Πίστη και αλήθειες αν μη τι άλλο ιδιοσυγκρασιακές  και  τόσο, μα τόσο, σχετικές.
Όπως σχετικά είναι όλα στη ζωή ανάλογα με τις συνθήκες και το εκάστοτε σημείο αναφοράς. Τα κουνέλια είναι για τα παιδάκια  η γλυκύτερη και πιο  αθώα ύπαρξη στον πλανήτη, ενώ για τα καρότα αποτελούν την απόλυτη ενσάρκωση του κακού. Η αλήθεια του καθενός, εν δυνάμει ψέμα κάποιου άλλου.
Ο χουλιγκάνος  αγγίζει την προσωπική του νιρβάνα φωνάζοντας, σπάζοντας καθίσματα, τον ύμνο της ομάδας του, η γιαγιά μου ψάλλοντας τον Ακάθιστο ύμνο, μια 14χρονη μαθήτρια τραγουδώντας το «Σ’ έχω ερωτευθεί» του Ρουβά και ο αθεράπευτος ροκάς ακούγοντας το The Wall των Pink Floyd. Το γούστο του καθενός, εν δυνάμει αποστροφή κάποιου άλλου.
Αν κάνεις τη μαλακία με ένα μόνο πλοίο θα σε λένε πειρατή, ενώ αν την κάνεις με ολάκερο στόλο, θα σε αποκαλούν αυτοκράτορα. Αν φας μπακαλιάρο και γαρίδα σαχανάκι την Κυριακή του Πάσχα θα σε λένε αιρετικό και γραφικό, ενώ αν φας μισό αρνί, το κεφάλι του, τα εντόσθιά του, το συκώτι του, την πέτσα του, την ουρά του, για χωνευτικό 4-5 βαμμένα αυγά και βουλώσεις όλα τα στεφανιαία σου, θα είσαι ο τηρών τις παραδόσεις.
Αν βαφτίσεις το φρικτό Μνημόνιο παραμονή στο ευρώ, συμμάζεμα και ευλογία κερδίζεις μπαταξίδικα εκλογές , εξαπατώντας τον κοσμάκη. Παράλληλα γίνεσαι κατάπτυστος στις γειτονιές του λαού και πρώτη μούρη στα ανάκτορα του Βερολίνου. Αν του Μνημονίου του αφαιρέσεις τους κάλπικους μανδύες, το αναλύσεις ρεαλιστικά, ορθολογιστικά, με περισσό θάρρος και ειλικρίνεια, κερδίζεις την αξιοπρέπειά σου, εμπνέεις με το όραμά σου, κοιτώντας στα μάτια τον κοσμάκη. Οι γειτονιές του λαού σε αφουγκράζονται και σε στηρίζουν, ενώ τα ανάκτορα της χοντρής Γερμανίδας μαντάμ σε επικηρύσσουν.
«Αν τους δείξεις το θάνατο, θα είναι ευχαριστημένοι με τον πυρετό». Αυτό πιστεύουν χυδαία κάποια εγχώρια λιοντάρια. Που αν πέρναγε από το χέρι τους, θα  κουτσούρευαν με ρύθμιση νομοθετικού περιεχομένου, την Εβδομάδα των Παθών, μέχρι τη Μεγάλη Παρασκευή.Ανάσταση και μαλακίες κομμένες στη χώρα του Στουρνάρα. Νεοελληνικά λιοντάρια, παντοδύναμοι υπερφίαλοι Βασιλιάδες που κάνουν ό,τι γουστάρουν στην ελληνική σαβάνα, αψηφώντας όμως μια σπουδαία λεπτομέρεια:
Πιο δυνατή κι απ’ όλα τα λιοντάρια, είναι μόνο η ίδια η ζούγκλα. Η «ζούγκλα» μας. Η Ελλάδα μας.
Για αυτό το νου σας λιονταράκια.
Καλή Ανάσταση σε όλους.

aixmi.gr

Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

''ΠΡΟΔΟΤΕΣ'', ''ΣΤΑΥΡΩΣΑΤΕ ΤΟ ΛΑΟ'' Ένταση στον επιτάφιο στο Σύνταγμα


Ένταση επικράτησε στην περιφορά του επιταφίου στο Σύνταγμα, όπου συγκεντρωθέντες πολίτες επιτέθηκαν λεκτικά σε επίσημους που βρίσκονταν στην πομπή.
Με φωνές και διαμαρτυρίες, οι συγκεντρωθέντες φώναζαν ''προδότες'', ''Ιούδες'', ''δεν ντρέπεστε'', ''σταυρώσατε το λαό'' .
 
Στη συνέχεια παρενέβη η αστυνομία και τα πνεύματα ηρέμησαν προς το παρόν.
 
Πλέον το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, ο κόσμος δεν αντέχει άλλο και καλά θα κάνουν οι πολιτικοί που οδήγησαν τη χώρα μας στην καταστροφή, να ξανασκεφτούν στο μέλλον τη παρουσία τους σε αντίστοιχες εκδηλώσεις. 

Υπάρχει αισιόδοξο σενάριο;

Του Κώστα Ροδινού
Βρισκόμαστε στον τέταρτο χρόνο δημοσιονομικής προσαρμογής και  το κυρίαρχο ερώτημα παραμένει εάν το πρόγραμμα αυτό οδηγεί στη σωτηρία ή θα επιφέρει  την οικονομική κοινωνική και πολιτική μας εξαθλίωση;
Μέσα σ’  ένα, κατά γενική ομολογία , οδυνηρό περιβάλλον εκδηλώνεται μια  δειλή προσπάθεια ώστε να εμφανισθεί ένα ελληνικό «success story», ό,τι δηλαδή,  η Ελλάδα μπορεί μεν να ανηφορίζει ακόμα την via Dolorosa,  αλλά η …ανάσταση πλησιάζει ή για να επαναλάβουμε το κοινό και τετριμμένο, υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ και δεν πρόκειται για το ..τρένο που έρχεται κατεπάνω μας.
Δεν αναφέρομαι μόνον στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, ο οποίος  από επαγγελματική υποχρέωση οφείλει να δημιουργεί και να συντηρεί ένα θετικό κλίμα, όσο κυρίως στις έξωθεν προερχόμενες δηλώσεις. Φτάσαμε στο σημείο ακόμα και ο πατριάρχης της λιτότητας, ο πολύς κ. Σόϊμπλε, να βλέπει θετικά σημάδια και βήματα προόδου στην Ελλάδα! Έχουν, όμως, έτσι τα πράγματα;
Η λιτότητα κουράζει…
Η Γερμανικής έμπνευσης λιτότητα,  βάλλεται πλέον πανταχόθεν. Και οι συνέπειες της αγγίζουν ακόμα και τον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Πληθαίνουν οι φωνές  που ζητούν  χαλάρωση σε πρώτη φάση και την υιοθέτηση αναπτυξιακών πολιτικών σε δεύτερη.
Χαρακτηριστική, επί του προκειμένου η δημόσια παραδοχή του Ρομπάϊ, ο οποίος  μιλώντας στην Πορτογαλία είπε ότι:
«Οι κυβερνήσεις της ΕΕ και τα θεσμικά της όργανα πρέπει να αναλάβουν άμεση δράση για να προωθήσουν την ανάπτυξη και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας καθώς οι χώρες της ηπείρου δείχνουν κόπωση από τα μέτρα λιτότητας».
Παρόμοιο μήνυμα  έστειλε την προηγούμενη μέρα και ο νέος Πρωθυπουργός της Ιταλίας σε κοινή συνέντευξη με τον  Φ. Ολάντ: «Για μία Ευρώπη που εστιάζει στην εργασία και την ανάπτυξη απέναντι στο μονόδρομο της αυστηρής λιτότητας.»
Ενδιαφέρουσα, επίσης, ήταν και η τοποθέτηση, του γνωστού οικονομολόγου του Harvard  K. Rogoff (είναι ο θεωρητικός της λιτότητας του ΔΝΤ που έπεσε έξω λόγω κάποιου λάθους στο excel) που γράφει στους FT:  “.. .οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι έτοιμες για διαγραφή χρεών αντί να συνεχίζουν να τα απορροφούν. Η αρχή αυτή εφαρμόζεται στο χρέος πρώτης εξασφάλισης των αφερέγγυων χρηματοοικονομικών οργανισμών, στο χρέος των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης και στα ενυπόθηκα δάνεια των ΗΠΑ. Ειδικότερα για την Ευρώπη, για να υπάρξει ένα λογικό τέλος στην κρίση, θα πρέπει κάποια στιγμή να υπάρξει μία μεγάλη μεταφορά από τη Γερμανία προς την περιφέρεια. Όσο ταχύτερα γίνει αυτό αντιληπτό, τόσο γρηγορότερα η Ευρώπη θα μπορέσει να βρει το δρόμο προς ένα σταθερό αναπτυξιακό μονοπάτι…» 
Η συζήτηση, λοιπόν, για κάποιο αντίδοτο στη λιτότητα αρχίζει να γίνεται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και από τη συζήτηση αυτή, ως τα μεγαλύτερα θύματα, δεν πρέπει να είμαστε απόντες.
Γερμανικές εκλογές
Υπάρχει, όμως, ένα χρονοδιάγραμμα πολιτικών γεγονότων τα οποία και θα καθορίσουν τις όποιες αποφάσεις.
Κατ’  αρχήν  έχουμε τις Γερμανικές εκλογές τον  Σεπτέμβριο. Η επικράτηση της Μέρκελ  φαντάζει βεβαία, όμως, η Καγκελάριος δεν θέλει να οδεύει προς τη νίκη απολογούμενη και αμυνόμενη. Θα επιθυμούσε, επομένως, να παρουσιάσει στο γερμανικό εκλογικό σώμα κάποια θετικά αποτελέσματα που να το πείθουν για την ηγεμονία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με άλλα λόγια η κα Μέρκελ πολύ θα το ήθελε να υποδυθεί τον σωτήρα της Ευρωζώνης.
Από την άλλη πλευρά στο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές δεν αναμένεται κάποια δραματική μετατόπιση της πολιτικής της. Άρα, οι Γερμανοί θα συνεχίσουν να λένε τα ίδια και θα εύχονται να μη τους «σκάσει» καμιά ύφεση στη μέση του δρόμου.
Η περίπτωση της Ιταλίας
Το έχω αναφέρει και άλλες φορές, ότι η πραγματική μάχη για την αλλαγή της πολιτικής που έχει επιβάλλει το Βερολίνο, θα δοθεί στην Ιταλία. Η Ισπανία, που επίσης λόγω μεγέθους θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα οδηγείται σε μια πορεία …συμμόρφωσης και κρατιέται με τα δόντια. Όμως, στην Ιταλία θα είναι διαφορετικά. Και γιατί το πείραμα Μόντι απέτυχε, και γιατί το πρόβλημα του χρέους λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και κυρίως γιατί, ο Μπερλουσκόνι που  επανέκαμψε από την πίσω πόρτα στην κυβέρνηση, οικοδόμησε τη πολιτική του «νεκρανάσταση» πάνω στη σφοδρή του αντιδικία με  τις πολιτικές του Βερολίνου.
Ακόμα και αν ο  «καβαλιέρε» δεν αναγκάσει την Κυβέρνηση Λέττα να ξηλώσει μερικά από τα μέτρα που υιοθέτησε ο Μόντι, θεωρείται  απίθανο να δώσει την συγκατάθεσή του στη συνέχιση της λιτότητας.
Και  η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να διασωθεί με «πακέτα» και ακόμα μεγαλύτερη για να εγκαταληφθεί στη μοίρα της  ή να χρησιμοποιηθεί ως πειραματόζωο
Αλλάζει το κλίμα;
Όσον αφορά στα καθ’ ημάς, θα πρέπει να αναμένουμε μια σχετική ηρεμία μέχρι τον Σεπτέμβριο και ενδεχομένως το πρώτο εξάμηνο του 2014 όταν και η χώρα μας θα ασκήσει  την Προεδρία της Ε. Ε. Μια προεδρία που θα καταλήξει με τις Ευρωεκλογές, οι οποίες, ενδεχομένως, να αποτελέσουν και την αφορμή για μια αναδιάταξη του πολιτικού δυναμικού της χώρας.
Το ό,τι κάτι αλλάζει φαίνεται, όχι μόνον από τις διαθέσεις των εταίρων, αλλά  και από την αγωνιώδη προσπάθεια του κ. Βενιζέλου  για  πιο έντονη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και την επιμονή του  να ταυτιστεί περισσότερο με πτυχές του Κυβερνητικού έργου. Παράλληλα, διακρίνω έναν έντονο εκνευρισμό στο δημόσιο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ που τείνει πλέον να αποκτήσει μια συστηματική γκρίνια γιατί βλέπει ότι σε πολλά ζητήματα οι πολιτικές του προτάσεις ξεπερνιούνται από την πραγματικότητα.
Αυτό το ..αισιόδοξο κλίμα προσπάθησαν να ενισχύουν, κάπως άκομψα είναι αλήθεια, και ορισμένες κυβερνητικές ανακοινώσεις για την δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της ανεργίας, την βελτίωση του εμπορικού μας ισοζυγίου, την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων ή την έναρξη των «μεγάλων αποκρατικοποιήσεων», με αιχμή του δόρατος τον ΟΠΑΠ. Οι …πανηγυρισμοί είναι πρόωροι και …επικίνδυνοι, όταν υπάρχει τόση συσσωρευμένη οργή . Γιατί πριν αρχίσουμε να μιλάμε για την ευημερία των….αριθμών, πρέπει να κάνουμε κάτι για τη δυστυχία των ανθρώπων. Μόνον τότε θ’ αρχίσει να αναστρέφεται το κλίμα.
Ελπίδες, σκόπελοι και στοιχήματα
Όμως, παρ’ όλα αυτά  η κατάσταση  παραμένει κρίσιμη με πολλούς αποσταθεροποιητικούς παράγοντες.
Πρώτα-πρώτα η κυβέρνηση χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα, αλλά αμφιβάλλω αν αυτό μπορεί να γίνει με τα ονόματα που κυκλοφορούν. Μάλλον μειδίαμα θα προκαλέσουν, ιδιαίτερα αν υπουργοποιηθούν οι γνωστοί γόνοι. Άρα το πρώτο στοίχημα είναι αν η κυβέρνηση  καταφέρει να διαχειριστεί τη νέα πολιτική πραγματικότητα.
Δεύτερον η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία και χωρίς ..δυσάρεστα απρόοπτα,  μήπως επιτέλους διοχετευτεί κάποια ρευστότητα στην αγορά και πάρει μπρός η μηχανή.
Το τρίτο στοίχημα αφορά στη μείωση κάποιων από τους δυσβάσταχτους φόρους που επιβλήθηκαν την τελευταία τετραετία για να ανασάνουν τα νοικοκυριά μπας και  αντιμετωπίσουν άλλες πιεστικές ανάγκες. Η μείωση του ΦΠΑ εστίασης, που φαίνεται έχει κλειδώσει, είναι θετική εξέλιξη, αλλά δεν είναι αρκετή.
Το τέταρτο στοίχημα έχει να κάνει με το πρόβλημα της θηριώδους ανεργίας. Η κατάσταση στην κοινωνία είναι εκρηκτική και δεν αντιμετωπίζεται με ημίμετρα κατά τα πρότυπα των παλιών stage.
Tέλος, μείζον πρόβλημα αποτελεί το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους που έχει οδηγήσει χιλιάδες νοικοκυριά σε απόγνωση.  Και δεν αναφέρομαι μόνον στα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια». Κάποια διευκόλυνση πρέπει να δοθεί και στους συνεπείς δανειολήπτες! Η περαιτέρω μείωση του επιτοκίου από την ΕΚΤ αποτελεί θετική εξέλιξη, αλλά απαιτούνται τολμηρές κινήσεις.
Συμπέρασμα: Από τη συζήτηση που γίνεται σε διεθνές επίπεδο είναι φανερό ότι οι πολιτικές λιτότητας  εξάντλησαν την όποια χρησιμότητά τους. Είναι αμφίβολο αν έλυσαν πουθενά το πρόβλημα. Το βέβαιο είναι ότι  δημιούργησαν στρατιές ανέργων και συρρίκνωσαν δραματικά το βιοτικό επίπεδο.  Το μεγάλο στοίχημα για την χώρα μας είναι, αν την ώρα της συζήτησης, βρεθεί με τη φαρέτρα έτοιμη και μια ισχυρή κυβέρνηση.
Antinews.gr

Θα αγνοήσει τα κομματικά όργανα ο ΓΑΠ!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Θα αγνοήσει τα κομματικά όργανα ο ΓΑΠ!
Αποφάσισε να μην προσέλθει, αν τον καλέσει ο Βενιζέλος για τη διαχείριση των οικονομικών
Την απόφασή του να αγνοήσει τα όργανα του κόμματος και να μην προσέλθει για τη συζήτηση επί των οικονομικών και τη διαχείρισή τους στη διάρκεια της προεδρίας του ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου σε μέλη της οικογένειάς του καθώς και σε στενούς συνεργάτες του.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsbomb.gr, αυτή η απόφαση ελήφθη ύστερα από συζητήσεις που είχε ο τέως πρωθυπουργός με έμπιστά του στελέχη. Καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε επίσης και ένα μέλος της οικογένεια, με το οποίο είχε μακρά συνομιλία μετά τη θυελλώδη συνάντησή του με τον Β. Βενιζέλο.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αυτή του η επιλογή είναι οριστική.
Η λογική που επικράτησε στις συζητήσεις του ΓΑΠ με στελέχη του στενού κύκλου εμπιστοσύνης του ήταν ότι:
• Ο Βενιζέλος θέλει εξιλαστήριο θύμα προκειμένου να αντιμετωπίσει τα πάρα πολλά πολιτικά του αδιέξοδα και βρήκε ένα «εύκολο στόχο», τον Γιώργο.
• Με αυτό τον τρόπο ο ΓΑΠ χάνει ένα σοβαρό πλεονέκτημα που είχε μέχρι τώρα, δηλαδή τη μη εμπλοκή του ιδίου σε σκανδαλώδεις υποθέσεις.
Γι’ αυτό, αποφασίστηκε, θα αρνηθεί να προσέλθει σε τυχόν συνεδρίαση κομματικών οργάνων (Πολιτικό ή Εθνικό Συμβούλιο) μετά την υποβολή του πορίσματος των ελεγκτών για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ και την διαχείρισή τους επί των ημερών του.
Άλλωστε ουσιαστικός προάγγελος των προθέσεών του ήταν η άρνησή του να παραλάβει τον φάκελο που θέλησε να του δώσει ο Βενιζέλος κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, φάκελο που περιείχε ορισμένα στοιχεία για το επίμαχο ζήτημα. Με αυτό τον τρόπο έστειλε μήνυμα, ότι δεν νομιμοποιεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο την όλη διαδικασία και μεθόδευση που επέλεξε ο διάδοχός του.
Επίσης είναι ενδεικτικό, ότι ένας εκ των πλέον εμπίστων του Γιώργου, ο Ν. Αθανασάκης, έχει επιλέξει τη σιωπή στα αλλεπάλληλα καλέσματα να προσέλθει προκειμένου να δώσει στοιχεία και να διευκολύνει τη σχετική έρευνα.
Απ’ τη μεριά του ο Βενιζέλος δεν θα κάνει πίσω.
Αμέσως μετά την υποβολή των πορισμάτων θα συγκαλέσει τα όργανα του κόμματος,προκειμένου να συζητηθεί εν εκτάσει αυτό το μείζον θέμα. Αυτό θα γίνει άσχετα με το αν τελικά θα προσέλθει ο ΓΑΠ.
Ενώ θεωρείται αναπόφευκτη και η παρέμβαση της δικαιοσύνης, στο βαθμό που ακόμα και ένα ελάχιστο μέρος απ’ αυτά που έχουν διαρρεύσει αληθεύει!
Όπως επομένως έχει επισημάνει το newsbomb.gr, μέσα σε αυτό το ανεξέλεγκτα συγκρουσιακό κλίμα είναι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμα και η διάσπαση, την οποία πλέον ελάχιστοι αποκλείουν ως μια παρενέργεια των δραματικών στιγμών που βιώνει το ΠΑΣΟΚ…
πηγή: newsbomb.gr

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Στον εισαγγελέα στέλνει το πόρισμα για τα οικονομικά του ο Βενιζέλος


73065b8936a31120c17305985c716ca0_XLΟ κύβος ερρίφθη και η απόφαση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλου είναι οριστική.

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος, θα ζητήσει ο ίδιος τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας κάτι που αναμένεται να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου.

Ο κ. Παπανδρέου αναμένει να κάνει την πρώτη κίνηση ο κ. Βενιζέλος, μία κίνηση που θα είναι η επίσημη παράδοση του πορίσματος για την «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και η δημοσιοποίησή του.

Σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρξει άμεση αντίδραση από την πλευρά του πρώην Πρωθυπουργού, συνεργάτες του οποίου τονίζουν με νόημα ότι ο κ. Βενιζέλος «εκπλαγεί από την αντίδραση του κ. Παπανδρέου».

Ήδη κινούνται στο παρασκήνιο μία σειρά στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που πρόσκεινται στον κ. Παπανδρέου, τα οποία είναι αποφασισμένα να αντιδράσουν με πολύ σκληρό τρόπο στην προσπάθεια ηθικής και πολιτικής απαξίωσης του πρώην Πρωθυπουργού από τη σημερινή ηγεσία του Κινήματος.

Ο κ. Βενιζέλος από την πλευρά του θεωρεί ότι το ζήτημα που έχει ανακύψει δεν έχει την πολιτική διάσταση που θέλει να του δώσει ο κ. Παπανδρέου αλλά είναι ένα ζήτημα που θα κληθεί να διερευνήσει η Δικαιοσύνη.

Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ωθεί τον κ. Παπανδρέου προς την έξοδο.

Μαζί με αυτόν και τα στελέχη που πρόσκεινται στον ίδιο.

Πηγή:newsbomb.gr

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Γιούργκεν Χάμπερμας: «Ο ρόλος της Γερμανίας στην κρίση του ευρώ θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστροφή»

Την έντονη ανησυχία ότι ο χειρισμός της ευρωπαϊκής κρίσης απειλεί «να οδηγήσει σε καταστροφή» διατύπωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο της Λουβέν στο Βέλγιο, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους πολιτικούς διανοητές, ο Γερμανός Γιούργκεν Χάμπερμας.
Ο Χάμπερμας,καθηγητής στη Φρανκφούρτη, του οποίου η πολιτική σκέψη έχει βοηθήσει στο σχηματισμό της Γερμανίας κατά τα τελευταία 50 χρόνια, κάλεσε την ΕΕ να μετατραπεί σε μια υπερεθνική δημοκρατία και την ευρωζώνη να γίνει μια πλήρως λειτουργική πολιτική ένωση, ενώ επιτέθηκε στον «τεχνοκρατικό» χειρισμό της κρίσης από τις Βρυξέλλες και τους ευρωπαίους ηγέτες.
Στην πρώτη μεγάλη ομιλία του για την κρίση του ευρώ, ο Χάμπερμας έκανε έκκληση για αναβίωση των καταδικασμένων συνταγματικών φιλοδοξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας ότι η αποσύνδεση μεταξύ του τι έπρεπε να γίνει στην οικονομική πολιτική και του τι κρίθηκε πολιτικά εφικτό για τους ψηφοφόρους, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ήπειρος. «Η αναβολή της δημοκρατίας είναι μάλλον μια επικίνδυνη κίνηση», είπε.
Στα 83 του, ο Χάμπερμας θεωρείται γκουρού και μέντορας των κεντροαριστερών γερμανών πολιτικών μετά το 1968. Είναι υπέρμαχος μιας δημοκρατικής ευρωπαϊκής ομοσπονδίας και επεφύλασσε μια από τις πιο έντονες κριτικές του για το ρόλο του Βερολίνου στην τριετή κρίση. «Η γερμανική κυβέρνηση κρατά το κλειδί για την τύχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα χέρια της. Το βασικό ερώτημα είναι όχι μόνο αν η Γερμανία είναι σε θέση να αναλάβει την πρωτοβουλία, αλλά και το κατά πόσον θα μπορούσε να έχει συμφέρον να το πράξει», είπε. «Ο ρόλος της ηγεσίας που πέφτει σήμερα στη Γερμανία δεν αφυπνίζει μόνο ιστορικά φαντάσματα παντού γύρω μας, αλλά και μας βάζει στον πειρασμό να επιλέξουμε μια μονομερή εθνική πορεία ή ακόμα και να υποκύψουμε στις ισχυρές φαντασιώσεις μιας ‘γερμανικής Ευρώπης’».
Και συνεχίζει: «Εμείς οι Γερμανοί πρέπει να έχουμε μάθει από τις καταστροφές του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, ότι είναι προς το εθνικό μας συμφέρον να αποφεύγουμε οριστικά το δίλημμα ενός ημι-ηγεμονικού καθεστώς που δύσκολα μπορεί να κρατηθεί χωρίς να διολισθήσει σε συγκρούσεις».
Το κάλεσμα αφύπνισης του Χάμπερμας ήρθε στο τέλος μιας εβδομάδας παρόμοιων συναγερμών που ακουγόταν και στις δύο πλευρές των συνόρων της χώρας. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Donald Tusk, παρουσία της Γερμανίδας καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα, εξέφρασε ανησυχίες για την γερμανική κυριαρχία στην ΕΕ «παντού, ανεξαιρέτως».
Ένα έγγραφο που διέρρευσε από το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα της Γαλλίας την Παρασκευή απέπνεε φόβο και εχθρότητα προς τη Μέρκελ και τις πολιτικές της ως προς την κρίση του ευρώ. Ο Χάμπερμας απαίτησε μια ριζική αλλαγή στη γερμανική πολιτική, που θα απομακρυνθεί από την επιμονή στη «σταθεροποίηση» των προϋπολογισμών των ευάλωτων χωρών της ευρωζώνης με τις περικοπές σε συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και δημοσίων υπηρεσιών, και μια πολιτική «αλληλεγγύης» που συνεπάγεται κοινή ευθύνη της ευρωζώνης, αμοιβαιοποίηση χρέους και ευρωομόλογα.
Εντόπισε τον παραδοσιακό ενθουσιασμό της Γερμανίας για την ΕΕ στο μετά-ναζιστικό αίτημα για διεθνή αποκατάσταση μέσα από τη συμφιλίωση με τη Γαλλία και την δρομολόγηση των διαδικασιών για ευρωπαϊκή ενοποίηση, όλα εκ των οποίων συνέβησαν υπό την προστασία και την προώθηση των ΗΠΑ στην ψυχροπολεμική δυτική Ευρώπη, μέχρι την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1989.
Όπως είπε: «Ο γερμανικός πληθυσμός θα μπορούσε να αναπτύξει μια φιλελεύθερη αυτογνωσία για πρώτη φορά. Αυτός ο επίπονος μετασχηματισμός μιας πολιτικής νοοτροπίας δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένος … Η Γερμανία δεν έχει μόνο συμφέροντα σε μια πολιτική αλληλεγγύης, έχει επιπλέον  και μια αντίστοιχη κανονιστική υποχρέωση… Αυτό που απαιτείται είναι μια προσπάθεια συνεργασίας  από μια κοινή πολιτική προοπτική για την προώθηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας στην ευρωζώνη ως σύνολο».
Μια τέτοια προσπάθεια θα απαιτήσει από τη Γερμανία και πολλές άλλες χώρες να αποδεχθούν βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα την αναδιανομή των μακροπρόθεσμων συμφερόντων τους, πρόσθεσε, «ένα κλασικό παράδειγμα αλληλεγγύης». Οι διαρθρωτικές ανισορροπίες μεταξύ των οικονομιών των πολύ διαφορετικών χωρών της ευρωζώνης στη ρίζα της κρίσης ήταν βέβαιο ότι θα επιδεινωθούν στο πλαίσιο των πολιτικών που εφαρμόζονται, ισχυρίστηκε ο Χάμπερμας, επειδή οι κυβερνήσεις έπαιρναν αποφάσεις  «αποκλειστικά βάσει της δικής τους εθνικής προοπτικής. Μέχρι τώρα, η γερμανική κυβέρνηση έχει προσκολληθεί σταθερά σε αυτό το δόγμα».
Όπως είπε, η απάντηση της ελίτ της ΕΕ στην κρίση ήταν να κατασκευάσει μια «τεχνοκρατία χωρίς δημοκρατικές ρίζες», παγιδεύοντας την Ευρώπη σε ένα δίλημμα νομιμότητας και υπευθυνότητας, μεταξύ «των οικονομικών πολιτικών που απαιτούνται για τη διατήρηση του ευρώ και, από την άλλη, των πολιτικών βημάτων για την μεγαλύτερη ολοκλήρωση. Τα βήματα που είναι απαραίτητα δεν είναι δημοφιλή και θα συναντήσουν την αυθόρμητη λαϊκή αντίσταση» τόνισε.

Οι “βενιζελικοί” βάζουν στο κάδρο (και) τον ψηστη της Παρου


Η θυελλώδης κόντρα που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ανάμεσα σε “βενιζελικούς” και “παπανδρεϊκούς” με επίκεντρο την οικονομική διαχείριση του ταμείου του Κινήματος τα προηγούμενα χρόνια, και τα συσσωρευμένα χρέη τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η σημερινή ηγεσία της Ιπποκράτους, έχει συνέχεια, κορυφώνεται και αρχίζει να… επεκτείνεται.

Το ρεπορτάζ που προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση Βενιζέλου-Παπανδρέου, με παραπολιτικές αναφορές σε “καυτούς” διαλόγους, δείχνει ότι ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει στοχοποιήσει τον Μιχάλη Καρχιμάκη, τον οποίο θεωρεί ουσιαστικά “λαγό” του Γιώργου Παπανδρέου, και εκτιμά ότι ο άλλοτε Γραμματέας του Κινήματος κάνει πόλεμο στον ίδιο… κατ’ εντολήν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι “βενιζελικοί”, σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις τους αφήνουν αιχμές και για τον ρόλο του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος διατέλεσε για ένα διάστημα πανίσχυρος υπουργός Εσωτερικών και ουσιαστικό “Νο2″ του Κινήματος, ενώ επίσης πέρασε στο παρελθόν από το αξίωμα του Γραμματέα, τότε που μαζί με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, μετά τις χαμένες εκλογές του 2007, ήταν τα δυο στελέχη που ανέδειξε και εμπιστεύτηκε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ενισχυτικό της παραπάνω πραγματικότητας είναι το γεγονός ότι οι σχέσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Γιάννη Ραγκούση υπήρξαν σταθερά… εκρηκτικές, με εκατέρωθεν βολές και σκληρούς χαρακτηρισμούς. Ο πρώην δήμαρχος Πάρου πάντως παραμένει ενεργός, έστω και στο περιθώριο πλέον της κεντρικής πολιτικής, καθώς συχνά κάνει δημόσιες παρεμβάσεις για να υπερασπιστεί το έργο και την υστεροφημία του.

Α, μπα; Οι ελεγκτες δεν βρίσκουν στοιχεία ξεπλύμματος στην Κύπρο. Αλλά τώρα “το ψηφίσαμε” ε;

20130501-074851.jpg
ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΤΙ;
Δεν επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί και οι επιθέσεις κατά της Κύπρου περί ξεπλύματος χρήματος, σύμφωνα με την προκαταρτική έκθεση της Moneyval και της Deloitte.
Ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, δήλωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι έρευνες της Moneyval και της Deloitte για το θέμα του ξεπλύματος χρήματος. Στάλθηκαν, είπε, τα προκαταρτικά αποτελέσματα, τα οποία δεν είναι προς δημοσίευση.
Πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης θα ετοιμαστεί το πλήρες πόρισμα και θα δοθεί στην 
τρόικα.

Σας θυμίζει μήπως το “Όλοι οι Έλληνες είναι διεφθαρμένοι, φοροφυγάδες κλπ” πριν το μνημόνιο;

Άντε γειά και εσείς....Η Moody`s έστειλε τη Σλοβενία στα ..«σκουπίδια»! Ολοταχώς για μνημόνιο;

moodys[1]

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Σλοβενίας στην κατηγορία «junk», δηλαδή σε Ba1 από Baa2, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s διατηρώντας αρνητικό το outlook.

Σε ανακοίνωσή του ο οίκος Moody’s αιτιολογεί την αξιολόγησή του αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, στην επιδείνωση του ισολογισμού της κυβέρνησης και στις αβέβαιες προοπτικές χρηματοδότησης που αυξάνουν την πιθανότητα ότι θα χρειαστεί εξωτερική βοήθεια.

Η Σλοβενία θεωρείται ότι θα είναι η επόμενη χώρα που θα ενταχθεί σε μηχανισμό στήριξης, λόγω και του προβληματικού τραπεζικού της κλάδου, που χρήζει άμεσης ανακεφαλαιποίησης.

Ορατός ο κίνδυνος διάσπασης στο ΠΑΣΟΚ- Στα μαχαίρια Βενιζέλος- Παπανδρέου

Ο Βενιζέλος δέχεται εισηγήσεις να διαγράψει τον Παπανδρέου...

Ορατός ο κίνδυνος διάσπασης στο ΠΑΣΟΚ- Στα μαχαίρια Βενιζέλος- Παπανδρέου
Μπαρούτι μυρίζει η ατμόσφαιρα στο ΠΑΣΟΚ, στον απόηχο της συνάντησης των Ευ.Βενιζέλου και Γ.Παπανδρέου για τα οικονομικά του κόμματος. 
Το τετ-α-τετ των δύο έριξε λάδι στη φωτιά της σύγκρουσης, με αποτέλεσμα ορισμένοι να μιλούν ανοιχτά για κίνδυνο διάσπασης του ΠΑΣΟΚ.
Κύκλοι της Ιπποκράτους διευκρίνιζαν ότι δεν τίθεται ζήτημα διαγραφής του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργού και σε κάθε περίπτωση πρώτα θα παραληφθεί το πόρισμα των έξι ελεγκτικών εταιρειών και έπειτα θα ληφθούν αποφάσεις από το Πολιτικό Συμβούλιο και την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ).
Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ δεν άφηνε περιθώρια παρερμηνειών. Ο κ. Βενιζέλος είναι αποφασισμένος να φέρει το πόρισμα στα όργανα του κόμματος, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται για τη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας και του ΠΑΣΟΚ εν γένει.
Το ερώτημα είναι πως θα αντιμετωπίσει αυτό το ενδεχόμενο ο κ. Παπανδρέου. Θεωρείται απίθανο, πάντως, να παραστεί ως μέλος της ΚΠΕ στη συνεδρίαση που θα συζητηθούν τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ.
Αρνήθηκε μάλιστα να πάρει το φάκελο με τα οικονομικά στοιχεία του κόμματος που του έδωσε ο κ. Βενιζέλος, καθώς όπως εξηγούν στελέχη του περιβάλλοντός του, δεν μπορούσε να συνεργαστεί με αυτούς που προσπαθούν να τον απαξιώσουν ηθικά.
Η ανακοίνωση του πρώην πρωθυπουργού κάνει σαφές ότι ο ίδιος θεωρεί υπεύθυνο για τις διαρροές περί μαύρης τρύπας εκατομμυρίων ευρώ στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ και υπέρογκες δαπάνες ταξιδιών, τον κ. Βενιζέλο.
Ο κ. Παπανδρέου είχε εκνευριστεί πολύ από τις πρώτες κιόλας διαρροές, αλλά κανείς δεν αντιλήφθηκε το μέγεθος της ενόχλησης του μέχρι το απόγευμα της Μ.Τρίτης. 
Η φράση στην πρώτη άτυπη ενημέρωση της Ιπποκράτους ότι «οι κ.κ. Βενιζέλος και Παπανδρέου είχαν καιρό να μιλήσουν επειδή ο πρώην πρωθυπουργός απουσίαζε τους προηγούμενους μήνες στο εξωτερικό» πυροδότησε μια οργισμένη ανακοίνωση για τις «απαράδεκτες, άθλιες και ανήθικες διαρροές που στηρίζονται σε ψεύδη σχετικά με την οικονομική διαχείριση στο κίνημα κατά τη περίοδο της προεδρίας του».  
Η Ιπποκράτους απάντησε ότι η σημερινή ηγεσία δεν ασχολείται με διαρροές, υπαινιγμούς, και χυδαίες συκοφαντίες και προέτρεψε τον κ. Παπανδρέου αν ενοχλείται από δημοσιεύματα να προσφύγει στη δικαιοσύνη
Έπειτα από αυτά υπάρχει η εκτίμηση ότι ο κ. Παπανδρέου χάραξε τη δική του πορεία, αλλά και ότι ο κ. Βενιζέλος σήκωσε το γάντι όταν τον προέτρεψε να συμμετάσχει στην ΚΠΕ «ως πρώην πρόεδρος, αλλά και ως βουλευτής» όπου θα έχει τη δυνατότητα να πάρει μέρος στη σχετική συζήτηση για την οικονομική κατάσταση του ΠΑΣΟΚ.
Από την πλευρά Παπανδρέου λέγεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν είχε σχέδιο εξόδου από το ΠΑΣΟΚ, αν και δέχτηκε σχετικές εισηγήσεις, αλλά και ότι δεν πρόκειται να δεχτεί τη ρετσινιά ότι «φαγώθηκαν» χρήματα από το ταμείο του κόμματος επί των ημερών του.
Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι δεν έχει στο μυαλό του να φτιάξει κόμμα και να συγκεντρώσει τους πιστούς παπανδρεϊκούς κάτω από μια νέα στέγη.
Στο βάθος της σύγκρουσης βρίσκεται η βαθιά καχυποψία του ενός πολιτικού για τον άλλο. Ο κ. Παπανδρέου εμφανίζεται να πιστεύει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο πολιτικής και ηθικής εξόντωσης του από τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι υπονομεύεται συστηματικά από στελέχη προσκείμενα στον πρώην πρόεδρο, ο οποίος δεν κάνει καμία προσπάθεια να τα συγκρατήσει.

Κίνηση σοκ από Στουρνάρα! Αθωώνει ΕΛ.ΣΤΑΤ, Παπακωνσταντίνου και Γεωργίου,

Ως ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης χαρακτηρίστηκε από πολλούς βουλευτές η αδιανόητη ενέργεια του Γιάννη Στουρνάρα να «αθωώσει» τον ποινικά διωκόμενο σε βαθμό κακουργήματος επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέα Γεωργίου και δύο ακόμα μέλη της ΕΛ.ΣΤΑΤ. αλλά και τον Γ. Παπακωνσταντίνου, καταγράφοντας στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου ότι το έλλειμμα του 2009 ήταν 15,6%.

Την ώρα λοιπόν που η Δικαιοσύνη διερευνά αν ο κ. Γεωργίου φούσκωσε τεχνητά το έλλειμμα του 2009 στο 15,6%, φορτώνοντας μέτρα δισεκατομμυρίων ευρώ στις πλάτες του ελληνικού λαού, ο υπουργός Οικονομικών στην απέλπιδα προσπάθεια να δικαιώσει τη μνημονιακή πολιτική του ίδιου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου έκρινε σκόπιμο να γράψει χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου: «Το σημαντικότερο επίτευγμα των τελευταίων τριών ετών είναι η πρωτοφανής για ανεπτυγμένη χώρα δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε σε ένα περιβάλλον βαθιάς ύφεσης. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης από το 15,6% το 2009 έπεφτε σταθερά τα τελευταία τρία χρόνια και το 2012 μειώθηκε σε όρους καθαρής δημοσιονομικής επίδοσης στο 6,0%».

Από την Παρασκευή, οπότε και κατατέθηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή, στις τάξεις των νεοδημοκρατών βουλευτών και ιδιαίτερα στο καραμανλικό στρατόπεδο επικράτησε αναβρασμός. Οχι μόνο λόγω της αθώωσης Γεωργίου, αφού η παραδοχή ότι το έλλειμμα του 2009 κατεγράφη σε αιτιολογική έκθεση νομοσχεδίου, αλλά και γιατί όσα γράφτηκαν εκεί θεωρήθηκαν ένα ακόμα ύπουλο χτύπημα Στουρνάρα στη διακυβέρνηση Καραμανλή. Οπως είπαν, μάλιστα, πολλοί νεοδημοκράτες βουλευτές, ακόμα και στον Παπακωνσταντίνου να είχαν αναθέσει τη συγγραφή της αιτιολογικής έκθεσης, έτσι δεν θα τα έγραφε. «Η ελληνική οικονομία στα τρία χρόνια εφαρμογής του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής έχει καταφέρει να επιτύχει αξιοθαύμαστα επιτεύγματα που έχουν διορθώσει στρεβλώσεις ετών και έχουν θέσει τις βάσεις για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Τα «γαλάζια» πηγαδάκια αποφάσισαν ότι δεν είναι δυνατόν να περάσουν ασχολίαστες οι «αθλιότητες Στουρνάρα», όπως τις χαρακτήρισαν, οι οποίες εκθέτουν ακόμα και τον πρωθυπουργό, παρουσιάζοντάς τον ως συνεχιστή της πολιτικής Παπανδρέου, και ανέθεσαν στον Ιορδάνη Τζαμτζή την κατά μέτωπον επίθεση: «Η Ιστορία δεν μπορεί να ξαναγράφεται δέκα φορές: Ο κ. Παπανδρέου έφυγε και ήλθε ο κ. Παπαδήμος, επειδή πρώτα απ’ όλα μας οδήγησε σ’ ένα μνημόνιο χωρίς διαπραγμάτευση».


Γιώργος Λυκουρέντζος

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Μισθό 376 ευρώ ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία με (ν)τροπολογία της τελευταίας στιγμής


 
Εχθές το βράδυ, με την πάγια τακτική των τελευταίων ετών, συζητήθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, και υπερψηφίστηκε μέσα σε μία συνεδρίαση, ένα πολυνομοσχέδιο-μικρό μνημόνιο, λαίλαπα εις βάρος των πολιτών. Όποιος διαβάσει το σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε, θα καταλάβει ότι ξεκινά η εαρινή επίθεση της κυβέρνησης στο λαό με στόχο όχι μόνο την ιδιωτική περιουσία αλλά και τον ίδιο τον πολίτη.
Μια ώρα πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία κατατέθηκε τροπολογία προς ψήφιση από το ΠΑΣΟΚ με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Οικονομικών. Μια τροπολογία της τελευταίας στιγμής που δεν αναγνώστηκε καν, στην ολομέλεια του σώματος. Η τροπολογία βεβαίως ψηφίστηκε από την τρικομματική πλειοψηφία με χαρά καθώς ανοίγει το δρόμο για να φθάσει ο κατώτατος μισθός στα 376 ευρώ.
Η εν λόγω τροπολογία προβλέπει  για την απασχόληση ανέργων σε ολιγόμηνα προγράμματα της Αυτοδιοίκησης, μέσω ΟΑΕΔ,  καθαρές αμοιβές «κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας», ύψους 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερες των 490 ευρώ μηνιαίως για εργαζόμενους άνω των 25 ετών, ενώ για κάτω των 25 ετών οι απολαβές θα είναι 17,1 ευρώ ημερησίως και δεν θα ξεπερνούν τα 427 ευρώ μηνιαίως.
Δηλαδή για να πάρει κάποιος τα 490 ή τα 427 ευρώ θα πρέπει να εργαστεί 25 ημέρες. Εάν  εργαστεί 22 ημέρες το μήνα όπως προβλέπεται  για τους εργαζομένους στην αυτοδιοίκηση, τότε ο μηνιαίος μισθός θα είναι  για τους άνω των 25 ετών 431 ευρώ και  για τους κάτω των 25 ετών θα είναι 376 ευρώ!!!
Με αφορμή τη μείωση της ανεργίας και κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας ανοίγει ο δρόμος για μισθούς  κάτω από 400 ευρώ μηνιαίως.
Όλοι καταλαβαίνουν  ότι η νέα μορφή  εργασιακών stage που ετοιμάζει η κυβέρνηση με αυτή την τροπολογία που ψήφισε, δε θα είναι κάτι προσωρινό και αποσπασματικό. Θα είναι η αρχή της μείωσης και άλλο του κατώτατου μισθού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μισθός ο οποίος, οδεύει ταχέως στον αρχικό στόχο της τρόικα τα 360 ευρώ το μήνα. Με αυτή την επιλογή η κυβέρνηση δείχνει για ακόμη μια φορά το πρόσωπο του σχιζοφρενικού νεοφιλελευθερισμού που την περιβάλλει.
Υ.Γ. Για ακόμη  μία φορά ο Πρωθυπουργός απαξίωσε το Ελληνικό κοινοβούλιο καθώς εμφανίστηκε μόνο για να ψηφίσει και επέλεξε το δρόμο της σιωπής εντός της αιθούσης…
* Ο Στάθης Διομήδης είναι αρθρογράφος, με σπουδές στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, εθελοντής διασώστης, αλλά και συντονιστής της εθελοντικής ομάδας ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.

Του Χρήστου Γιανναρά: Eπείγει να βρούμε πυξίδα


Εναν ρεαλιστικό οδηγό πολιτικού προσανατολισμού, δρομοδείχτη ή κριτήριο αξιοπιστίας, ποιος θα μας τον δώσει; Eπείγει να βρούμε οι πολίτες πυξίδα.
Bάζομε κάτω, πάλι και πάλι, τα δεδομένα – αυτά που ζούμε: Zούμε μια συντελεσμένη καταστροφή της ζωής μας, της μίας και μοναδικής, δεν έχουμε δεύτερη. Λέμε «καταστροφή» και κυριολεκτούμε: είναι η χειροπιαστή καθημερινότητα του βίου μας – δεν τη διαπιστώνουμε μέσω «πληροφοριών» και «στοιχείων» (greek statistics). Aντιθέτουμε την εμπειρία μας στη μικρονοϊκή προπαγάνδα που μας σερβίρεται. Πού είναι η αλήθεια της πολιτικής;
Zούμε τη μείωση των μέσων επιβίωσής μας, μείωση που ξεπερνάει το 60% των άλλοτε αμοιβών του μόχθου, της κατάρτισης, των όποιων ικανοτήτων μας. Zούμε έναν παρανοϊκό πολλαπλασιασμό των φόρων. Aνυποχώρητες τις τιμές των βασικών αγαθών, δηλαδή αμείωτη την αισχροκέρδεια. Tον πανικό της ανεργίας: την ψυχική διάλυση που σκοτεινιάζει το βλέμμα των παιδιών μας. Mας μεταγγίζει παραλυτική ανασφάλεια η παραλυσία του κράτους: οι ακέφαλες και ασπόνδυλες δημόσιες υπηρεσίες μετά την απερίσκεπτη και μαζική, πρόωρη συνταξιοδότηση των έμπειρων στελεχών τους – παραλυσία που επιτείνεται από την ευθυνοφοβία, αφού η εγωτική κατασφάλιση προέχει. Zούμε κατάφωρη, κάθε μέρα, την κατάλυση της έννομης τάξης, το αποχαλινωμένο έγκλημα. Tην κατεδάφιση του κράτους πρόνοιας, αφού καταλήστεψαν τα ασφαλιστικά μας ταμεία – τον εφιάλτη της νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής ανεπάρκειας. Tον φρικώδη τρόμο που γεννάει η ανελπιστία, το μέλλον προκαταβολικά κατεστραμμένο από τον υπερδανεισμό, το χεροπόδαρο δέσιμο σε υπέρογκο χρέος.
Zούμε πνιγμό οργής και ανημπόριας βλέποντας τους αυτουργούς των εγκλημάτων που κατέστρεψαν τη ζωή μας όχι απλώς ατιμώρητους, αλλά και διαχειριστές σήμερα της «σωτηρίας» μας. Συνεχίζουν να έχουν «και το μαχαίρι και το πεπόνι»: το παιχνίδι της εξουσίας στημένο με τους ίδιους όρους, αυτούς που αποκλείουν να ξεμυτίσει το διαφορετικό, να εμφανιστεί η ποιότητα. Tο Σύνταγμα και οι «αναθεωρήσεις» του παίγνιο των συμφερόντων τους, ο εκλογικός νόμος και κάθε θεσμικό πλαίσιο απλή κρεμάστρα για να κρεμάνε το κάθε φορά ρούχο για το μασκάρεμα των ψευδολογημάτων τους. Eτσι ώστε να μονοπωλούν τη νομή της εξουσίας χωρίς κοινωνικό έλεγχο, χωρίς πολιτικό αντίπαλο, χωρίς θεσμική ηγεσία άλλη (δικαστική, στρατιωτική, ακαδημαϊκή) ικανή να αναχαιτίσει την αυθαιρεσία τους.
Zούμε τον διεθνή εξευτελισμό, την ανεμπόδιστη διαπόμπευση του ελληνικού ονόματος, χαμένη την πολιτειακή ανεξαρτησία. Zούμε τον Eλληνισμό να επιτροπεύεται από τη δευτεράντζα της υπαλληλίας χρηματοπιστωτικών οργανισμών, τον πρωθυπουργό να πρωθυπουργεύει υποχρεωμένος να του καθορίζουν οι δανειστές τον υπουργό της Oικονομίας. Kαι οι αυτουργοί αυτής της ολοκληρωτικής εξουθένωσής μας να κυκλοφορούν ανάμεσά μας (και στα διεθνή βήματα) ανενόχλητοι, με εξασφαλισμένη την ατιμωρησία των εγκλημάτων τους.
Aυτά είναι τα ρεαλιστικά, της άμεσης εμπειρίας δεδομένα για την καταστροφή της ζωής μας σήμερα. Iσως να μη συμπίπτουμε όλοι στις συγκεκριμένες πιστοποιήσεις. Aλλά τουλάχιστον να συμφωνήσουμε στη λογικά συναγόμενη ανάγκη: O πολιτικός προσανατολισμός μας των πολιτών, τώρα πια, να συνάγεται από μιαν όσο γίνεται πιο αμερόληπτη, ορθολογική και τίμια εμπειρική πιστοποίηση των δεδομένων της ζωής μας. Oχι από συναισθηματικές προκαταλήψεις, όχι από επιπόλαιες ψυχολογικές «προτιμήσεις», όχι από ανωριμότητα ή φοβία που μας καθηλώνει σε κρετινικά ποιμνιοστάσια. Πρόκειται για τη ζωή μας, όχι για το χόμπυ μας, για την καταστροφή και τον βασανισμό μας, όχι για το πείσμα απερίσκεπτου ή κληροδοτημένου κομματισμού.
Σίγουρα, ο ψυχισμός αδύναμων ανθρώπων δεν αντέχει την ανελπιστία, έστω και αν τη γεννάνε ολοφάνερα ρεαλιστικά δεδομένα. Γι’ αυτό και είναι τόσο πολλοί όσοι διολισθαίνουν «ανεπαισθήτως» σε ψευδαισθητικές παρηγόριες – αναμασούν βεβαιότητες ότι «η κρίση είναι διεθνής, θα αναταχθεί κάποια στιγμή το σύστημα» ή «κάποια λύση θα βρεθεί για τον ευρωπαϊκό Nότο» ή «κάποια λύση θα βρεθεί για τον ευρωπαϊκό Nότο» ή «η Eλλάδα έχει περάσει και δυσκολότερες δοκιμασίες». Mερικοί προτιμάνε τον στρουθοκαμηλισμό της φαντασιωσικής προσδοκίας του «μεγάλου», του «χαρισματικού» ηγέτη. Kαι άλλοι, σαφώς οι περισσότεροι, που δεν αντέχουν ούτε καν την εκκρεμότητα και την αναμονή, γαντζώνονται στον εξωραϊσμό της σημερινής αθλιότητας: «Kάνει ό,τι μπορεί ο Σαμαράς, για έλα στη θέση του», «επμπιστεύομαι την ευφυΐα του Bενιζέλου», «ο Tσίπρας λέει τα πράγματα με το όνομά τους, είναι ο μόνος με τόλμη και τσαγανό».
Ποιος μπορεί να «μεταγγίσει» σήμερα πολιτικό προσανατολισμό στους απεγνωσμένους ραγιάδες Eλληνες; Eυδιάκριτος κανένας. Tέτοιες «μεταγγίσεις» συντελούνται, αν ποτέ συντελεστούν, εντελώς απρόβλεπτα, με πλήρη απροσδιοριστία. Kαι μόνο αν ωριμάσουν κάποιες επιγνώσεις, όπως:
– Oτι οι λέξεις «Aριστερά», «Kέντρο», «Δεξιά» και οποιοσδήποτε συνδυασμός τους είναι πια nomina nuda: ονόματα άδεια από πολιτικό και κοινωνικό πραγματισμό. Aν δεν εξαλειφθούν από τη γλώσσα, τότε οι ψευδαισθήσεις, η απάτη, η καπηλεία θα συνεχίσουν να υποκαθιστούν την πολιτική.
– Oτι ρεαλιστική πολιτική διαφορά σηματοδοτούν τα αντιθετικά σημαίνοντα: Oικονομία αυτονομημένη από την κοινωνία / οικονομία υπηρετική των κοινωνικών αναγκών. Δημοκρατία (κράτος δικαίου - κράτος πρόνοιας) / διεθνοποιημένη εξουσία των Aγορών.
– Oτι μοναδική πλανητική υπερδύναμη σήμερα είναι οι Aγορές. Mόνος ρεαλιστικός αντίπαλος των Aγορών το δίλημμα που μπορούν ακόμα να θέτουν οι άνθρωποι: Προέχει η σχέση ή η χρήση; Nα κατέχεις ή να μοιράζεσαι; Δίνει γεύση πληρότητας, χαρά ζωής, η εγωτική κατασφάλιση ή η κοινωνία των αγαθών, η κυριαρχική επιβολή ή η φιλία, ο αυτοηδονισμός ή ο έρωτας;
– Oτι οι μεγάλες ανατροπές μέσα στην Iστορία δεν προέκυψαν από ηθικολογικές προστακτικές ούτε από ιδεολογήματα περί «αξιών». Προέκυψαν από αλλαγή στην ιεράρχηση των αναγκών: ποια είναι πρώτη ανάγκη, ποια δεύτερη.
– Mαρξισμός και Kαπιταλισμός ήταν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: του Iστορικού Yλισμού. Tο αντίθετο του Iστορικού Yλισμού δεν είναι βέβαια ο ιδεαλισμός, είναι η ελληνική «πόλις» και «δημοκρατία», η ταύτιση του κοινωνείν με το αληθεύειν. Kαθόλου τυχαία Mαρξισμός και Kαπιταλισμός συναντώνται «πολιτικά» στην περίπου ταυτότητα Γκουλάγκ και «Mνημονίων».
– Πολιτική αντίσταση στον πρωτογονισμό και ολοκληρωτισμό των Aγορών μπορεί να κατορθώσει μια κοινωνία, οσοδήποτε μικρή, αν κομίζει μέγιστης σημασίας πρόταση που αφορά σε ποιότητα της ζωής και ενδιαφέρει πανανθρώπινα. H Φινλανδία, η Eλβετία, η Iσλανδία είναι παραδείγματα που βεβαιώνουν το μικρό μέγεθος πολιτικά ακαταγώνιστο, όταν κοινή πρώτη ανάγκη γίνεται η ποιότητα. Eστω και στα πλαίσια του ιστορικο-υλιστικού «τρόπου» και με εθισμούς αιώνων στον ατομοκεντρισμό της μεσαιωνικής βαρβαρικής θρησκοληψίας.
Eπείγει να βρούμε οι Eλλαδίτες πολιτικό προσανατολισμό. Δηλαδή την επικαιρότητα του ελληνικού «τρόπου», που αγνοούμε.
kathimerini.gr

Φαήλος Κρανιδιώτης:Κάτω απ' το βρόμικο χαλί...


Την κοινωνία μας την ξεχαρβαλώνουμε χρόνια. Το μηδενιστικό σκουπιδαριό, η αρχή της ήσσονος προσπάθειας, η χαοτική ισοπέδωση αντικατέστησαν την ελληνοπρέπεια, την επιδίωξη της αριστείας, την πειθαρχία.

Με αφορμή την εμπειρία από άλλη μια δικαστική υπόθεση, δεν έχει σημασία ποια, με κατηγορουμένους κυρίως στη μετεφηβική ηλικία, θα σας το πω ωμά: Το χασίς και η πρέζα σέρνονται πια στους τοίχους σαν τις κατσαρίδες, τρυπώνουν παντού σαν αρουραίοι και μολύνουν τα πάντα. Στην «αγνή ελληνική επαρχία» σαρώνει η υποκουλτούρα του μπάφου και των πλέον σκληρών, το ίδιο όπως και στις συνοικίες των άστεων.

Οι ψευτοπροοδευτικοί φωταδιστές θα σας πουν ότι άλλο πράγμα τα μαλακά κι άλλο τα σκληρά. Θα σας πουν ότι η ινδική κάνναβη είναι φυτό του θεού και ότι το αλκοόλ και το τσιγάρο είναι τάχα πιο επιβλαβή. Μύθοι της κατεστημένης αριστεράντζας, τμήμα της οποίας, εξαιρουμένου του ΚΚΕ -υπογραμμίστε τρεις φορές την εξαίρεση- «τον πατάει τον αργιλέ». Αμα θες να 'χεις το κεφάλι σου ήσυχο, γράψε το τέκνο σου στην ΚΝΕ. Μόνο η Δίωξη είναι πιο εχθρική στα ναρκωτικά από τους ορθόδοξους κομμουνιστές. Οι ανανεωτικοί, οι αριστεριστές και οι αντιεξουσιαστές δεν έχουν τέτοιες αναστολές. Μπορεί να ΄χουν θέμα με το έθνος και τα σύμβολά του, όμως -ως «ελευθεριακοί»- πού και πού την «ακούνε».

Και λέω ότι είναι μύθοι, γιατί όποιος έχει επαφή με την αληθινή κοινωνία ξέρει πως τα μαλακά συνήθως γίνονται σκαλί για να κατέβεις στα σκληρά. Δεν είναι απλώς οι βιολογικές, οι ιατρικές συνέπειες. Κυρίως είναι το όλο ψυχολογικό και κοινωνικό πλαίσιο, η διαδικασία.

Οποιος έχει δει χρόνιο χρήστη χασίς ξέρει το αποχαυνωμένο βλέμμα, ένδειξη των εκφυλίσεων στον εγκέφαλο. Κυρίως όμως είναι το όλο ψυχολογικό και κοινωνικό πλαίσιο, η διαδικασία στην οποία μπαίνει ο χρήστης, ένα ολόκληρο παράλληλο σύμπαν, με δικούς του κώδικες και νοοτροπίες. Κάποτε υπήρχε μόνο στο περιθώριο. Τώρα, σιγά σιγά, το περιθώριο κοντεύει να γίνει κύριο μέρος της κοινωνίας.

Κι όσοι κατεβούν απ’ το σκαλί της κάνναβης στην πρέζα των φτωχών ή στην κοκαΐνη των κυριλέδων είναι ήδη με το νόμισμα στο χέρι για τον Βαρκάρη.

Και το πρόβλημα χτυπάει αδιάκριτα. Πλούσιους και φτωχούς, δεξιούς κι αριστερούς, στα μήκη και στα πλάτη της χώρας. Τα ναρκωτικά αποτελούν μεγάλη φάμπρικα. Τα ίδια και η παράγωγη εξ αυτών εγκληματικότητα αποτελούν τον βασικό κορμό της παραβατικής συμπεριφοράς. Οι αλλοδαποί έχουν τα πρωτεία στην εισαγωγή και τη διακίνηση, όμως μην ξεγελιόμαστε και βγάζουμε λάθος συμπεράσματα. Αν δεν ήταν αυτοί, θα ήταν κάποιοι δικοί μας. Γιατί όταν υπάρχει τέτοια ζήτηση και με τέτοιο οικονομικό κέρδος, κάποιοι με χαλαρές αναστολές θα σπεύσουν να την καλύψουν. Επομένως, θα πρέπει να εστιάσουμε στα βαθύτερα αίτια.

Η κοινωνία μας ξεχαρβαλώθηκε και η πρέζα καλπάζει κρατώντας το δρεπάνι, διότι είμαστε πια χωρίς ραχοκοκαλιά και ταΐζουμε πνευματιά και ιδεολογικά σκουπίδια την νεολαία μας. Μια κοινωνία χωρίς υψηλό σκοπό, χωρίς φρόνημα και πειθαρχία.

Πρώτη ευθύνη ανήκει στους μεγαλύτερους αυτόμολους, στους λιποτάκτες που τελικά έγιναν «τυφεκιοφόροι του εχθρού», στην πνευματική τάξη της χώρας. Σε αυτούς που αντικατέστησαν το αξιακό πλαίσιο και την πειθαρχία του ελληνισμού με τα σκύβαλα του μηδενισμού τους. Πρώτη ευθύνη ανήκει στους πάσης βαθμίδας δασκάλους, που υπονόμευσαν τον πατριωτισμό, την οικογένεια, το ηρωικό πρότυπο. Αυτά έβγαλαν γενιές και γενιές ακάματων αγωνιστών της επιβίωσης. Εβγαλαν ανθρώπους που θαύμαζαν τον καλό επιστήμονα, τον καλό εργάτη κι αγρότη, τον καλό στρατιώτη. Εβγαλαν ανθρώπους που ριγούσαν για σημαίες και ιδέες και το καλώς τεθνηκέναι ήταν γι’ αυτούς μόνο στα Μαρμαρένια Αλώνια της Ελλάδας απέναντι στους εχθρούς της.

Τι έβαλαν στη θέση του ελληνικού τρόπου στα προγράμματα σχολείων και πανεπιστημίων, εκεί όπου -μαζί με την οικογένεια- σφυρηλατούνται οι αξίες, οι αναστολές, οι αρετές και οι αντοχές; Τα ράκη του μισελληνικού υλισμού τους.

Ναι, πρώτος εχθρός είναι η φτώχεια και πρώτο όπλο το κοινωνικό κράτος. Ομως γιατί το πρόβλημα θερίζει και γόνους ευκατάστατων γονέων; Γιατί τα βαθύτερα αίτια είναι αυτά που είπα, μη υλικά. Επομένως η ανάκτηση από το έθνος της Παιδείας, η αποβολή των μηδενιστικών ιδεών και των μολυσμένων φορέων τους είναι ανάγκη εθνικής επιβίωσης. Ελλάδα και πειθαρχία λοιπόν. Αυτές έβγαλαν Ελληνες και θα ξαναβγάλουν.

Από την άλλη, στο άμεσο πρακτικό επίπεδο απαιτείται μια ρηξικέλευθη προσέγγιση. Απομυθοποίηση της υποκουλτούρας των ναρκωτικών και να στερήσουμε τους πελάτες από τον έμπορο. Οποιος πληροί μερικά απλά κριτήρια, έπειτα από εξέτασή του, να βγάζει μια κάρτα υγείας και να του χορηγείται δωρεάν υποκατάστατο σε οποιοδήποτε εφημερεύον νοσοκομείο. Να μη χρειάζεται να μοιραστεί βελόνες, να μην κολλάει ηπατίτιδα και AIDS, να μη χρειάζεται να κλέψει, να σκοτώσει, να εκπορνευτεί, να μη δέρνει τη μάνα του για 20 ευρώ, ώσπου να μπορέσει να μπει σε στεγνό πρόγραμμα. Θα αδειάσουν οι φυλακές και τα εκθέματα των δικαστηρίων, θα πέσει δραματικά η εγκληματικότητα, θα μείνουν άνεργοι οι ναρκέμποροι και εμείς, της ποινικής δικηγορίας, θα δούμε την ύλη μας να συρρικνώνεται. Αξίζει για να σωθεί έστω μια ψυχή. Πόσο μάλλον για χιλιάδες…

dimokratianews.gr