Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Η κίνηση ΜΑΤ της Ρωσίας που έδειξε τη δύναμή της – Ιστορικό της γεωπολιτικής σύγκρουσης

(του Νίκου Καρατουλιώτη)

karatouliotisΗ ουκρανική κρίση που ξεκίνησε από την πλατεία του Κιέβου, είχε σαν αποτέλεσμα τον διαμελισμό της χώρας και την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία. Εκ των πραγμάτων απεδείχθη το αυτονόητο, δηλαδή ότι η κάθε ενέργεια σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο πρέπει να υποστηρίζεται και από επαρκή  στρατιωτική ισχύ.
Η Γερμανία στερείται ενόπλων δυνάμεων και ως εκ τούτου οι όποιες διεκδικήσεις της πρέπει να περιοριστούν σε οικονομικό επίπεδο. Η δημιουργία στρατιωτικής ισχύος μιας χώρας είναι χρονοβόρα και απαιτεί βάθος χρόνου όσο οικονομική ισχύ και εάν διαθέτει. Μέχρι πρότινος η Γερμανία ήταν ανύπαρκτη από πλευράς στρατιωτικής ισχύος και επιπλέον το σύνταγμα της είναι απαγορευτικό για στρατιωτικές επιχειρήσεις   εκτός συνόρων της.

Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να στραγγαλίσουν την Ρωσία και να την απομονώσουν στη ενδοχώρα της, γιατί μια Ρωσία με ναυτική ισχύ και με έξοδο σε θερμά νερά (Μεσόγειο), αυτομάτως μεταβάλλεται σε παγκόσμιος γεωπολιτικός παίκτης και κινδυνεύει η πρωτοκαθεδρία της Αμερικής.
Μέσα σε αυτή την λογική και σε πρώτη φάση, οι ΗΠΑ εκμεταλλευόμενες τον μεγαλοϊδεατισμό της Τουρκίας αλλά και την επιθυμία  επέκτασης του ζωτικού χώρου της Γερμανίας δημιούργησαν μια ανίερη συμμαχία ισλαμοφασιστών και επιχείρησαν την ανατροπή της κυβέρνησης Άσαντ, προκειμένου η Ρωσία να στερηθεί  των ναυτικών βάσεων που διατηρούσε στην εν λόγω χώρα.
Το σχέδιο δεν δούλεψε……  η Ρωσία στήριξε το καθεστώς Άσαντ και επέβαλε τα συμφέροντα της, δηλαδή την διατήρηση των ναυτικών βάσεων της στην Ταρτούς (τις οποίες και εκσυγχρονίζει), με ότι αυτό συνεπάγεται.
Το εναλλακτικό σχέδιο (όπως απεδείχθη εκ των πραγμάτων), ήταν να αποκόψουν και πάλι την έξοδο της Ρωσίας στην Μεσόγειο, αλλά αυτή την φορά το μέτωπο δημιουργήθηκε στην Ουκρανία, προκειμένου η Ρωσία να απολέσει τις ναυτικές βάσεις στην Κριμαία και Ρωσικός στόλος να μείνει παντελώς ορφανός και ουσιαστικά ανύπαρκτος.
Οι ΗΠΑ χρησιμοποιώντας και πάλι τον Γερμανικό επεκτατισμό, δημιούργησαν τα γεγονότα της πλατείας Κιέβου, χρησιμοποιώντας τους γερμανόφωνους ουκρανούς  και (ενδεχομένως νοσταλγούςτου Γ΄ ράιχ).
Η Γερμανία βλέποντας το τυρί αλλά μη βλέποντας την φάκα, επαναλαμβάνει τα γεωπολιτικά της λάθη. Τα κράτη όπως και οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς στην επανάληψη των λαθών τους.
Η Ρωσία αντιλήφθηκε έγκαιρα το γεωπολιτικό παίγνιο και μέσα σε μια νύκτα, με αστραπιαία στρατιωτική κίνηση, αποδεσμεύτηκε από την πλατεία Κιέβου και επεχείρησε στρατιωτικά στην  Κριμαία, στην οποία και επεκράτησε κατά κράτος (από στρατιωτικής άποψης). Με χρηστικό εργαλείο την Ρωσική καταγωγή των κατοίκων της περιοχής και με έξυπνες πολιτικές κινήσεις (δημοψήφισμα κλπ), εύκολα την στρατιωτική νίκη την μετέτρεψε και σε πολιτική με αποτέλεσμα την πλήρη προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία.
Παρούσα κατάσταση           
Η ρώσικη αρκούδα αυτή την φορά έδειξε τα νύχια της και η Δύση ένοιωσε την καυτή ανάσα της στον λαιμό της.
Η δημοτικότητα του Πούτιν στον Ρωσικό λαό, εκτοξεύτηκε στα ύψη (άνω του 75%). Η είσοδος του στην Δούμα αλλά και το διάγγελμα ενσωμάτωσης της Κριμαίας συνοδεύτηκαν από ιαχές, ακόμη και της αντιπολίτευσης.
Ταυτόχρονα , μετασεισμικές γεωπολιτικές άρχισαν να αναδύονται στην ευρύτερη περιοχή.
Αμέσως μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, η Υπερδνειστερία κατέθεσε και αυτή αίτημα ένταξης στην Ρωσία.
 


Η Υπερδνειστερία είναι μια περιοχή  Μολδαβίας στα ανατολικά σύνορα της (κόκκινο χρώμα).
Η συγκεκριμένη περιοχή επαναστάτησε εναντίον της Μολδαβίας και στις 2 Σεπτεμβρίου του 1990 βοηθούμενη από Ρώσους, Κοζάκους, Ουκρανούς εθελοντές (ρωσόφωνους)  και την 14 Ρωσική  Στρατιά, νίκησε τον Μολδαβικό  στρατό, η δε σύρραξη ονομάστηκε ως, ο Πόλεμος της Υπερδνειστερίας. Έκτοτε υπάρχει κατάπαυση πυρός και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει την Υπερδνειστερία ως περιοχή «παγωμένης διαμάχης». Από τότε ρωσικές δυνάμεις παραμένουν εντός του εδάφους της για να προστατεύουν την περιοχή από τις βλέψεις του ΝΑΤΟ και των Μολδβορουμάνων (η συγγένεια με τους Ρουμάνους είναι ιδιαίτερα στενή).
 Σε δημοψήφισμα του 2006 οι κάτοικοι της ψήφισαν με ποσοστό 93% υπέρ  της ανεξαρτητοποίησης από την Μολδαβία και την ένωση της με την Ρωσία. Παρόλα αυτά η περιοχή εξακολουθεί  να έχει ένα ιδιότυπο καθεστώς ανεξαρτησίας και αυτοδιάθεσης, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει υλοποιηθεί η πολυπόθητη ένωση με την Ρωσία για δύο κυρίως λόγους.
  1. Γεωγραφικά δεν συνορεύει με την Ρωσία.
  2. Μέχρι τώρα ο συσχετισμός δυνάμεων, δεν επέτρεπε κάτι τέτοιο.
Μετά τα τελευταία γεγονότα της Ουκρανίας , την αλλαγή των γεωγραφικών δεδομένων (ήδη το National geographic εκτύπωσε νέους χάρτες) όπου εντάσσει την Κριμαία στην Ρωσία.
 



Τα δεδομένα αλλάζουν και το μέγα ζητούμενο εάν η Ρωσία θα ενεργήσει άμεσα ή θα περιμένει τις κατάλληλες συνθήκες προσάρτησης της Υπερδνειστερίας.
Διεθνείς ανατροπές και ανησυχίες με φόντο  το Ουκρανικό φιάσκο της Δύσης.
  1. Το κοινοβούλιο της Κριμαίας ψήφισε την εθνικοποίηση των εταιρειών ενέργειας και μάλλον θα τις πουλήσουν στην Gazprom.
  2. Η SHELL διέκοψε τις διαπραγματεύσεις συνεργασίας με την κυβέρνηση της Ουκρανίας, σχετικά με την συνεκμετάλλευση ενός μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Κριμαία και μετά τα τελευταία γεγονότα, η εταιρεία δήλωσε ότι θα συζητήσει με την Ρωσία για το συγκεκριμένο θέμα. 

 





















  1. Η δύναμη της συγκεκριμένης εταιρείας υδρογονανθράκων (SHELL) είναι δεδομένη τόσο σε οικονομικό αλλά κα γεωπολιτικό επίπεδο.
  2. Η Ουγγαρία θέλει εδαφική αυτονομία για την ουγγρική μειονότητα της Ρουμανίας.
  3. Η Ρουμανία στηρίζει την Μολδαβία και ζητά από την Ρωσία, την μη προσάρτηση της Υπερδνειστερίας.
  4. Ο ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός, προειδοποιεί την Μολδαβία να μην προχωρήσει σε συμφωνία σύνδεση με την Ε.Ε καθόσον η Υπερδνειστερία δεν αποτελεί έδαφος της Μολδαβίας.
  5. Ρήγμα στην Ε.Ε. για τις κυρώσεις στη Ρωσία, η  Βουλγαρία  επισημαίνει ότι προέχουν τα εθνικά συμφέροντα (έχει πρόβλημα με την τουρκική μειωνότητα).
  6. Ο ΟΗΕ διαχώρισε την θέση του αδειάζοντας τις  ΗΠΑ- Γερμανία και όχι μόνο δεν  καταδίκασε την προσάρτηση της Κριμαίας, αλλά επεσήμανε ότι οι διαφορές λύνονται με διμερή τρόπο.
  7.  Η  Τουρκία απειλεί την Ρωσία με κλείσιμο των στενών του Βοσπόρου, ένεκα των Τατάρων της Κριμαίας και ο Πούτιν ανταπαντά με …..   casus belli
  8. Οι ρώσοι φυγάδευσαν ομόλογα αξίας 110 δις $ από την Αμερική.
  9. Η τουρκική προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα γεγονότα της Κριμαίας , δημιουργώντας κάτι ανάλογο με την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
  10. Η Ελλάδα ως προεδρεύουσα  της ΕΕ στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων και δεν έθεσε θέμα κατοχής ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο, ο δε κ. Βενιζέλος μόλις και μετά βίας συναντήθηκε με την ελληνική μειονότητα κατά την επίσκεψη του στην Κριμαία (21 λεπτά).

Συπεράσματα
  1. Η τσαρική Ρωσία του Πούτιν, προσαρτά τα απολεσθέντα τμήματα της Σοβιετικής Ένωσης και υλοποιεί την Ευρασιατική Ένωση
  2. Η Μόσχα είναι αποφασισμένη να διαφυλάξει τον ζωτικό της χώρο και δεν θα δεχθεί καμουφλαρισμένα κινήματα της Δύσης σε βάρος  της γεωστρατηγικής ισχύος της.
  3. Η Ρωσία αποδείχθηκε  αξιόπιστος εταίρος προς τους συμμάχους της, σε αντίθεση με την Δύση ( ΗΠΑ-Γερμανία), όπου εγκατέλειψαν στην πρώτη δυσκολία τόσο την Συρία αλλά και την Ουκρανία.
  4. Η Ιστορία επαναλαμβάνεται με το περιστατικό της  Γεωργίας το 2008, όταν η Ν. Οσετία και Αμπχαζία κήρυξαν την ανεξαρτησία τους από την Τιφλίδα, η Ρωσία στήριξε πολιτικά και στρατιωτικά τις συγκεκριμένες περιοχές.
  5. Η δύση δεν διδάσκεται από τα λάθη του παρελθόντος.
  6. Η Ρωσία γύρω από τα σύνορα της είναι πολλαπλασιαστή στρατηγικής ισχύος ανεφοδιασμού και ως εκ τούτου είναι υπολογίσιμη δύναμη και δύναται να κατοχυρώσει τα συμφέροντα της.
  7. Η  Frankfurter Allgemeine Zeitung και διευκρινίζει «Ο Πούτιν δεν είναι μόνο δεξιοτέχνης στο να αιφνιδιάζει αντιπάλους, ανταγωνιστές και πρώην στρατηγικούς εταίρους, τους οποίους κάνει να φαίνονται ως στρατηγικοί ηλίθιοι».
Προβλέψεις.
Οι δρώντες γεωπολιτικοί παίκτες είναι απρόβλεπτοι και τα συμφέροντα τεράστια. Η γεωπολιτική πλάστιγγα μέχρι να ισορροπήσει ένεκα της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης θα παρέλθει καιρός και θα έχουμε βίαιες διεθνείς ανακατατάξεις συσχετισμών.
Την μοναδική πρόβλεψη που δύναμαι να κάνω, είναι ότι το επόμενο πεδίο ανταγωνισμού θα είναι η Μεσόγειος, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ελληνισμό (Ελλάδα-Κύπρος).
Ελπίζω σε ένα από τα επόμενα άρθρα μου να αναπτύξω εκτενέστερα την συγκεκριμένη παράμετρο.
Νίκος Καρατουλιώτης
Υποστράτηγος ε.α – συγγραφέας


http://www.kozan.gr

ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - Το Βερολίνο τινάζει στον αέρα τον ελληνικό τουρισμό


-Ετοιμάζουν οδηγία για περιορισμό της βίζας στους Ρώσους τουρίστες. Αμήχανες κυβέρνηση και αντιπολίτευση. -1.300.000 Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν πέρυσι την Ελλάδα. Φέτος;

Οι επιπτώσεις στην κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ και γενικότερα με τη Δύση, φαίνεται ότι
θα έχουν μία και μοναδική παράπλευρη απώλεια: τον ελληνικό τουρισμό.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει, με νύχια και με δόντια, χαμηλά το θέμα και σε αυτό την διευκολύνει η χλιαρή έως ανύπαρκτη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την τελευταία, υπάρχουν δύο ερμηνείες:
Η πρώτη έχει σχέση με το άνοιγμα που έχει πραγματοποιήσει ο κ. Τσίπρας προς τις ΗΠΑ, θέλοντας να αντισταθμίσει το βαρύ κλίμα που επικρατεί για τον ίδιο στο Βερολίνο και στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζει ότι αν διαφοροποιηθεί στο θέμα των κυρώσεων στη Ρωσία, αυτό δεν θα αρέσει καθόλου στην Ουάσιγκτον.

Η δεύτερη σχετίζεται με τις ιδεοληψίες και τον δογματισμό που διακρίνουν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον τουρισμό και γενικότερα στην ελληνική τουριστική βιομηχανία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να μην θέλει να αντιληφθεί ποια είναι η πραγματικότητα αλλά και οι δομές της τουριστικής ανάπτυξης στη χώρα. Ως εκ τούτου είναι φυσιολογικό να μην αντιλαμβάνονται κάποιοι στην Κουμουνδούρου τι θα σημάνει για τον ελληνικό τουρισμό η κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία.

Οι απειλές του κ. Σόιμπλε και του Ολλανδού Πρωθυπουργού, χθες το βράδυ, προς τη Μόσχα, δείχνουν ότι η ΕΕ, με την ενεργό συμμετοχή και της Ουάσιγκτον, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε κλιμάκωση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Μία από αυτές θα αφορά τη χορήγηση βίζας, όπου θα τεθούν περιορισμοί που θα καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την μετάβαση ενός πολίτη της Ρωσικής Δημοκρατίας σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα θα τεθεί υπό τη μορφή οδηγίας, που δεν θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη της ΕΕ να παρεκκλίνουν από αυτήν και να διευκολύνουν τη χορήγηση βίζας. Η σχετική οδηγία προωθείται από το Βερολίνο που προτιμά αυτού του είδους τις κυρώσεις που δεν έχουν καμία σοβαρή επίπτωση στη Γερμανική οικονομία.

Ήδη μάλιστα πριν από τις εξελίξεις στην Κριμαία, εδώ και 6 μήνες, κάποιο αόρατο χέρι ''πάγωσε'' τις διαπραγματεύσεις που γίνονταν μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας για την απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης βίζας.

Αν για τις άλλες χώρες - μέλη της Ε.Ε αυτό δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα, για την Ελλάδα τα δύσκολα είναι μπροστά.

Η χώρα μας υποδέχθηκε πέρυσι 1.300.000 τουρίστες από τη Ρωσία, που θα ήταν πολλαπλάσιοι αν είχαν διευκολυνθεί και οι διαδικασίες χορήγησης βίζας, που αποδεδειγμένα ταλαιπωρούν και σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν και απαγορευτικά για τους Ρώσους, που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα.

Η Ρωσική αγορά εξελίσσεται σε Ελ Ντοράντο για τον ελληνικό τουρισμό τα τελευταία χρόνια και οι Ρώσοι τουρίστες αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία χρόνια.

Το προφίλ του Ρώσου τουρίστα είναι αυτό το οποίο αναζητά η ελληνική τουριστική βιομηχανία, καθώς έρχεται στη χώρα μας ξοδεύοντας ένα μεγάλο ποσό, συγκριτικά με Γερμανούς ή άλλους, για τη διαμονή του.

Η ανατίμηση του ευρώ απέναντι στο ρούβλι αναμένεται να επιτείνει το πρόβλημα, το οποίο όμως θα κορυφωθεί αν η Ε.Ε προχωρήσει σε κυρώσεις που θα αφορούν τη χορήγηση βίζας σε ότι αφορά τη διαδικασία αλλά και τον περιορισμό του αριθμού.

Σε μία τέτοια περίπτωση τον λογαριασμό θα τον πληρώσει η Ελλάδα.
Στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ιδιαίτερα θορυβημένοι απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο.

Από τη μία πλευρά αντιλαμβάνονται ότι η ζημιά στον ελληνικό τουρισμό θα είναι τεράστια και από την άλλη προσπαθούν να μην δυσαρεστήσουν το Βερολίνο, μετά και την ανάσα ζωής που τους έδωσε μεταθέτοντας τα μέτρα για μετά τις ευρωεκλογές.

Ο κ. Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις προκειμένου ,αν τεθεί τέτοιο ζήτημα, να ζητήσει αντισταθμιστικά οφέλη αλλά και ανταλλάγματα από την ΕΕ. Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Βενιζέλος όμως που διερεύνησε το ζήτημα, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι Βερολίνο και Βρυξέλλες δεν δέχονται να συζητήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μάλιστα έθεσαν επιτακτικά την συμμόρφωση της ελληνικής πλευράς σε ότι αποφασιστεί, σε επίπεδο Ε.Ε, για τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας. Ο κ. Στάιμάγιερ μάλιστα, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, ήταν ιδιαίτερα σαφής λέγοντας ότι κάθε κράτος μέλος της ΕΕ αλλά και του ΝΑΤΟ οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται σε μία οικονομική ένωση κρατών και σε μία συμμαχία.
Κάπως έτσι η Υπουργός Τουρισμού κ. Κεφαλογιάννη αναγκάστηκε να ακυρώσει την μετάβαση της στη Μόσχα για τη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού, που διοργανώθηκε και ολοκληρώθηκε χθες αφού η γραμμή της ΕΕ ήταν να υπάρχει χαμηλόβαθμη εκπροσώπηση από όλα τα κράτη-μέλη.
newsbomb

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Παρέλαση 25ης Μαρτίου: "Έκοψαν" τους S-300PMU1 με παρέμβαση ΗΠΑ λόγω Ουκρανίας


Σε κραυγαλέα απόδειξη ότι είμαστε χώρα μειωμένης κυριαρχίας με μία κυβέρνηση που κινείται μεταξύ φοβικής και μειοδοτικής συμπεριφοράς ακόμα και σε ότι αφορά την εθνική άμυνα, εξελίχθηκε η συμμετοχή των αντιαεροπορικών συστημάτων μακρού βεληνεκούς S-300PMU1 στην στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου.
Μια συμμετοχή που "κόπηκε" την τελευταία στιγμή με παρέμβαση "πέραν του Ατλαντικού" στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ενώ τα συστήματα είχαν μεταφερθεί από την Κρήτη (αλλά δεν είχαν συμμετάσχει στην δοκιμαστική παρέλαση που είχε γίνει στο Τατόϊ λέει η Πολεμική Αεροπορία, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν πληροφορίες για το αντίθετο).
Απογοητεύοντας αυτές τις δεκάδες πολιτών που "κρυφοκοιτούσαν" από απόσταση την prive κυβερνητική παρέλαση.
Ο λόγος: Η ουκρανική κρίση και η ανάγκη να μην προβληθεί μιας τέτοιας επιχειρησιακής αξίας οπλικό σύστημα από μια χώρα του ΝΑΤΟ στην δεδομένη χρονική συγκυρία!
"Η απόφαση ήταν καυθαρά πολιτική" μεταδίδεται από τα Επιτελεία και εδώ θα πρέπει να απαντήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ.Αβραμόπουλος.
Και βέβαια χάθηκε η ευκαιρία να σταλεί ένα μήνυμα ισχύος προς όλες τις κατευθύνσεις.
Το ερώτημα είναι "Υπάρχει απομείωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας ή της ελληνικής αεράμυνας γενικότερα επειδή δεν παρέλασε ένα οπλικό σύστημα;". Η απάντηση θα ήταν σαφώς "Οχι" αν δεν καταδείκνυε άλλα σημαντικά πράγματα μια τέτοια απόφαση.
Όπως η έλλειψη βούλησης και το επίπεδο παρέμβασης των υπερατλαντικών "συμμάχων" ακόμα και σε τέτοια ήσσονος σημασίας θέματα.
Φαντασθείτε τι γίνεται σε ζητήματα που αφορούν τον σκληρό πυρήνα της εθνικής άμυνας όταν δεχόμαστε και "σκύβουμε το κεφάλι" ακόμα και στο τι θα παρέλασει και αν θα "κακαρδιστούν" οι Αμερικανοί ή οι Βρετανοί επειδή η Μόσχα τους "πήρε τα σώβρακα" στην Ουκρανία.
Ας σκεφθούμε τι θα μπορούσε να συμβεί αν χρειαστεί να πατηθεί στην πραγματικότητα το κουμπί των S-300PMU1 όταν ακόμα και στην παρέλαση δεν τα αφήνουν να παραστούν.
Αλλά ποιο κουμπί; Τα συστήματα, όπως και τα Tor-M1  βρίσκονται στην ίδια αραχνιασμένη κατάσταση και μερικώς επιχειρησιακή που τα βρήκαν οι Ρώσοι τεχνικοί όταν είχαν έρθει πριν έξι μήνες για να τα "συμμαζέψουν" και να κάνουν την βολή αποδοχής.
Ενώ έχει εγκριθεί η FOS από το ΚΥΣΕΑ "άγνωστες δυνάμεις" μπλόκαραν πάλι την υπογραφή της.
Και όλα αυτά στην επέτειο της εθνικής Παλιγγενεσίας. Όπου το μήνυμα που στέλνεται είναι ότι απλά αλλάξαμε αφέντη. Από τους Τούρκους, βάλαμε τους Φράγκους..
Κατά τα λοιπά η παρέλαση είχε πολλά οπλικά συστήματα και αεροσκάφη, αλλά τι να το κάνεις από την στιγμή που απαγορεύεται η προσέλευση των πολιτών, γίνεται μόνο για μερικές δεκάδες κυβερνητικών στελεχών και για να το δείξουν οι κάμερες της τηλεόρασης.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης “τιμά” την εθνική επέτειο, αναγνωρίζοντας την ανθρωπιά των σουλτάνων.

Αδωνις – αποκαλυψη: Η Νεα Δημοκρατία μεταλλάχθηκε!




ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ σοκ απο τον Σπυρίδωνα – Άδωνι Γεωργιάδη, όταν ερωτήθηκε εαν ανακαλεί τις προσβλητικές δηλωσεις που ειχε κανει στο παρελθόν για τη ΝΔ και τον Αντωνη Σαμαρά.
“Η Νεα Δημοκρατία μεταλλάχθηκε” ηταν η τρομερή ομολογία του υπουργου! Κοινώς, “δεν παίρνω τιποτα πισω, αυτοί άλλαξαν”.
Πως άλλαξαν; Μα με Άδωνι, Βορίδη, Πλεύρη και Τζαβέλλα, δεν ειναι πλεον Νεα Δημοκρατία. Ειναι… ΛΑΟΣ – ΠΑΣΟΚ στην εξουσία!

Καλά δεν παίζεται ο Άδωνις, δεν παίζεται! χαχαχα! Πιστεύει ότι η χώρα πρέπει να πάει εκεί, όπου οι επιχειρήσεις, ανάμεσά τους και η δική του, θα χρεοκοπήσουν, αν δεν έχουν χρεοκοπήσει ήδη. Διπολική διαταραχή; Ψέματα;τελικα ειναι παραφρων

Καταλαβες ρε φιλε..σηκώθηκαν μια μερα ο Κολοκοτρωνης,ο Παπαφλέσσας,ο Καραϊσκάκης ,η Μπουμπουλίνα κτλ...εκαναν επανασταση ..για να ειναι σημερα υπουργός υγείας ο Αδωνις .......
Ενα απο τα δυο πρέπει να εχει γινει...η οι αγωνιστές του 21 ηταν μαλάκες και πολέμησαν για ενα λαο που δεν το άξιζε,η εμεις ειμαστε μαλακες που δεν πολεμάμε για να γίνουμε ολα οσα αξίζουμε!

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Άδωνις: «Πώς γίνεται να έχω συνθλίψει τη δημόσια υγεία αφού είμαι όλη μέρα στα κανάλια;»!


Τη δική του εξήγηση-απάντηση σε όσους τον κατηγορούν για τις συχνές τηλεοπτικές εμφανίσεις του, προσπάθησε να δώσει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας ότι… δεν γίνεται να έχει καταστρέψει την δημόσια υγεία αφού είναι όλη μέρα στα κανάλια!
 
Με μία λογική οξύμωρου αναμεμιγμένου με παραλογισμό, ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης έκανε την εξής δήλωση-σπαζοκεφαλιά:
 
«Από τη μία οι πολιτικοί μου αντίπαλοι με κατηγορούν ότι μέσα σε οκτώ μήνες έχει συνθλίψει τη δημόσια υγεία, άρα έχω κάνει πάρα πολλά πράγματα. Από την άλλη ακούω "μα πότε προλαβαίνει να ασχολείται αφού είναι όλη μέρα στα κανάλια;". Ή το ένα θα συμβεί ή το άλλο!», είπε ο κ. Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
 
Όταν, μάλιστα, άκουσε τη λέξη «πειράματα» στο χώρο της υγείας απάντησε: «Η μεταρρύθμιση έχει κάποια βήματα.
 
Να γιατί βγαίνω στα κανάλια, προσπαθώ να τα εξηγήσω αλλά δεν τα έχω καταφέρει. Ποτέ δεν είπε κανένας ότι θα έμενε ο ΕΟΠΥΥ για πάντα αγοραστής και πάροχος.
 
Από την πρώτη ημέρα ιδρύσεώς του ο στόχος ήταν να γίνει μόνο αγοραστής.
 
Το 5ευρω θα μπει όταν θα γίνει οργανική συνένωση των συστημάτων. Θα μπει ο οικογενειακός γιατρός, που θα σημαίνει ότι θα μπορείς να γράψεις τα φάρμακά σου στο σπίτι τσάμπα.
 
Θα δίνεις τα 5 ευρώ στα πολυϊατρεία όταν θα έχεις να κάνεις κάτι σοβαρότερο, όπως να σου βάλουν επίδεσμο. Άλλωστε το 5ευρω είναι και το μικρότερο που υπάρχει στην Ευρώπη, σε άλλες χώρες είναι 17-25 ευρώ», είπε.
 
ps. Kαι αυτο ψεματα , αφού στα περισσότερα κρατη είναι στο 1 ευρώ. 

H κατάφωρη γοητεία της «κεντροαριστεράς»

TOY ΧΡΗΣΤΟY ΓΙΑΝΝΑΡΑ
Απεγνωσμένες οι προσπάθειες, εν όψει εκλογών, να επανακτηθούν οι ψήφοι που για δεκαετίες προσφέρονταν στη «σοσιαλιστική» φενάκη. Nα επανακτηθούν από ποιους; Προφανώς από όσους χρησιμοποίησαν τη φενάκη για να νέμονται, δεκαετίες τώρα, την εξουσία. Kαι να επανακτηθούν πώς; Mε τη δημιουργία καινούργιου κομματικού σχήματος «κεντροαριστεράς», δηλαδή με επανάληψη της εξαπάτησης των ψηφοφόρων, ίσως από πιο επιδέξιους παραχαράκτες.

H λέξη «κεντροαριστερά» θα ήταν λογικό να σημαίνει για κάθε ελλαδίτη ψηφοφόρο με μνήμη, κρίση και αυτοσεβασμό, τα εξής εξόφθαλμα δεδομένα: Tο εν ψυχρώ κακούργημα εξωφρενικού υπερδανεισμού της χώρας, προκειμένου να τραφεί ο Mινώταυρος του πελατειακού κράτους. Tο κατάφωρο έγκλημα αχρήστευσης και διάλυσης της Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να εξαγοράζονται ψήφοι με αντάλλαγμα την «προστασία» της διαφθοράς και της ανικανότητας (την κατάργηση κάθε ελέγχου της ποιότητας - απόδοσης - εντιμότητας των υπαλλήλων, όπως και κάθε αξιοκρατικής ιεράρχησης ευθυνών). Tην ατιμωρησία, συγκάλυψη και μεθοδική «προαγωγή» της καταλήστευσης του κοινωνικού χρήματος από «διαπλεκόμενους» με την πολιτική ηγεσία εργολήπτες και προμηθευτές του Δημοσίου, «νταβατζήδες» του ιδιωτικού επιχειρηματικού χώρου, του ποδοσφαιρικού υποκόσμου, των εξαγορασμένων από κόμματα MME. H λέξη «κεντροαριστερά» στην Eλλάδα παραπέμπει ευθέως σε αυτό το όνειδος της διαπλοκής, της φαυλότητας, της λωποδυσίας – άμεση πείρα του δεδομένου έχει κάθε πολίτης.

Oχι ότι υπάρχει κάποια «δεξιά» ή «κεντροδεξιά» που τη γνωρίσαμε να διαφοροποιείται από την «κεντροαριστερή» λοιμική και ποταπότητα. Oύτε ότι υπάρχει κάποια αμιγής από «κεντρώες» αποκλίσεις «αριστερά», που ο πολιτικός της λόγος και τα πολιτικά της ενεργήματα εγγυώνται ρεαλιστική κοινωνιοκεντρική οπτική και σκοποθεσία. Tο απελπιστικά νοσηρό σύμπτωμα του συλλογικού μας βίου είναι η γοητεία που εξακολουθεί να ασκεί η λέξη «κεντροαριστερά» σε σημαντική μερίδα του ελλαδικού πληθυσμού – μια λέξη κενή από κάθε ρεαλιστικό πολιτικό περιεχόμενο και συνειρμικά φορτισμένη με τις πιο καταστροφικές εκφάνσεις αμοραλισμού, ανικανότητας και φαυλότητας.

Aπό το σύμπτωμα συνάγεται συνεπέστατα ότι το επίπεδο κριτικής σκέψης, ορθολογικών εκτιμήσεων και αντανακλαστικών αυτοάμυνας είναι στη χώρα μας πολύ χαμηλό. Πρέπει να ήταν υποβαθμισμένο και πριν από σαράντα χρόνια – ο Aνδρέας Παπανδρέου είχε σαφώς αντιληφθεί και στο έπακρο εκμεταλλευτεί τη γοητεία που ασκούσαν και τότε οι άδειες λέξεις, τα χωρίς παραμικρό αντίκρισμα πραγματικότητας συνθήματα.

Tο ΠAΣOK, ίσως η πλέον εντυπωσιακή καπηλεία της «κεντροαριστεράς» στην Eλλάδα, καταμετρείται σήμερα στις δημοσκοπήσεις πολιτικά τελειωμένο, ιστορικά νεκρό. Tο ΠAΣOK ναι, όχι όμως και η γοητεία της «κεντροαριστεράς». Oι απόπειρες να συγκροτηθεί καινούργιο κομματικό σχήμα κενολογίας κεντροαριστερής διαδέχονται η μία την άλλη: «Kοινωνικός Σύνδεσμος», «Kοινωνική Συμφωνία», «PIKΣΣY», «Eλιά», «Ποτάμι» – και επαπειλούνται πλείονα. Eίναι η πρόσφορη ώρα, διότι το «σύστημα» (η σύμπτωση συμφερόντων που υπαγορεύουν πολιτική στις ελλαδικές κυβερνήσεις) δείχνει απροκάλυπτα αυτό που θέλει: Nα συνεχίσει η χώρα να κυβερνάται οπωσδήποτε από τη N.Δ. με «κεντροαριστερό» συνεργό – και μαγειρεύουν τον συνεργό. H προβολή και διαφήμιση που προσφέρουν τα MME (ιδιωτικά και δημόσια) σε κάθε τέτοιον πιθανό συνεργό, κραυγάζει την εύνοια (και τις προθέσεις) του «συστήματος».

Oμως η λογική λέει ότι, ακόμα και αν κυβερνήσει τη χώρα ο ΣYPIZA ή και το KKE, πολιτική στους κυβερνώντες θα συνεχίσει να υπαγορεύει το «σύστημα»: Διότι οι μαρξιστές και το «σύστημα» έχουν κοινή βιοθεωρία, τον Iστορικό Yλισμό – την ίδια τη Σοβιετική Yπερδύναμη τη συνέτριψε η δυναμική της καταναλωτικής βουλιμίας. Oταν μοναδικό «νόημα» (αιτία και σκοπός) της επιβίωσης, αποκλειστική χαρά ζωής, είναι η καταναλωτική αυταξία, οποιαδήποτε ιδεολογική λεοντή κι αν ενδυθεί ο ιστορικο-υλιστικός μηδενισμός, το πολιτικό αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Στην αφομοίωσή τους από το «σύστημα» οι αντιστάσεις του «κεντροαριστερού» Tσοχατζόπουλου ήταν ισχυρότερες από αυτές του δεξιότατου Λιάπη;

Που σημαίνει: Aνάκαμψη, επανασυγκρότηση και ιστορική συνέχεια του ελλαδικού κρατιδίου είναι λογικά αδύνατη, με οποιοδήποτε από τα σημερινά κόμματα (ή τις τεχνητές αποφύσεις τους) στην εξουσία. Tα καίρια πολιτικά αιτήματα αυτής της ώρας δεν χωράνε στις γραφικές γλωσσικές φιοριτούρες της «κεντροαριστεράς» ή της «κεντροδεξιάς» φενάκης – ψηλαφήσαμε όλοι την απόλυτη εξομοίωση του πράσινου ΠAΣOK, του γαλάζιου ΠAΣOK και της κοκκινοπράσινης ΔHMAP στην κυβερνητική πράξη. Aριθμητικό (ανεξίτηλο) στίγμα της εξομοίωσης: η σχέση 4.2.1. στη μοιρασιά των ρουσφετιών. Στίγμα ες αεί.

Tα σημάδια του «καινούργιου» στην ελλαδική πολιτική, αν ποτέ προκύψει το «καινούργιο», θα είναι λίγα, σαφή, συγκεκριμένα. Πρώτη επιδίωξη: η συνεπής, συνεπέστατη κατάλυση του πελατειακού κράτους. Oχι ως εξαγγελία, αλλά ως ήδη συγκροτημένο, άκρως συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα. Θα προδιαγράφει τα ενεργήματα που απαιτούνται για τον θεσμικό αποκλεισμό των συντελεστών αυτής της σύμφυτης με την κρατική μας υπόσταση λοιμικής. Tόσο για την επιβολή αξιοκρατίας και καταξίωσης της αριστείας στη δημόσια διοίκηση όσο και για τον στεγανό αποκλεισμό της διαπλοκής «νταβατζήδων» με την εξουσία.

Σημάδι του «καινούργιου» θα είναι και το έτοιμο θεσμικό μόρφωμα για τη ριζική αλλαγή του σχολειού και του εκπαιδευτικού συστήματος. Nα συνδεθεί το σχολειό με την επιδίωξη της κοινωνικής συνοχής και την άνοδο της κατά κεφαλήν καλλιέργειας. Nα ετοιμάζει πολίτες και όχι οπαδούς, εραστές της ποιότητας και όχι της «φροντιστηριακής» χρησιμοθηρίας. Σημάδι του «καινούργιου», η προγραμματική φιλοδοξία να προσφέρει η Eλλάδα στην Eυρώπη τα καλύτερα δυνατά κλασικά λύκεια, τα πιο προηγμένα ερευνητικά κέντρα ανθρωπιστικών επιστημών. Συμβολική σηματοδότηση του «καινούργιου»: H γλώσσα ως λογική, τα μαθηματικά ως γλώσσα – Aρχαία Eλληνικά, σαν παιχνίδι, από το Δημοτικό.

Σημάδι του «καινούργιου»: Mε τους σημερινούς όρους ζωής, επιστροφή στη μικρή, αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα, στην πολιτική δυναμική της συνεπούς αποκέντρωσης, της κατά πρόσωπο λογοδοσίας.

Για να μη συγχέουμε το «καινούργιο» με αναμηρυκασμούς σαράντα χρόνων κουτόχορτου.

Σενάριο επιστροφής του Κώστα Καραμανλή;


KARAMANLHS BOYKOYREST

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στον πλανήτη και, ειδικότερα, στην περιοχή μας είναι ραγδαίες.

Ουκρανία, Τουρκία και Συρία «βράζουν».

Η Ανατολική Μεσόγειος, στο τρίγωνο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, είναι το επίκεντρο παγκοσμίων γεωοικονομικών παιγνίων, 

ενώ και η κατάσταση στη Βόρεια Αφρική κάθε άλλο παρά αισιοδοξία για ήρεμο μέλλον εμπνέει.

Και πιο πέρα, η Μέση Ανατολή και το Ιράν, αλλά και ο ευρωπαϊκός Νότος, 

με την απίστευτη κρίση χρέους του και την ουσιαστική φτωχοποίηση των λαών του...

Όλα αυτά φέρνουν την Ελλάδα αθέλητα στο επίκεντρο των εξελίξεων. Για λόγους γεωγραφίας, ιστορίας και πολιτισμού. 
Έχει λοιπόν τεράστια σημασία ποιος κυβερνά τον τόπο μας. ...
Φοβερά παιχνίδια παρασκηνίου παίχτηκαν και συνεχίζουν να παίζονται στην κορυφή της πολιτειακής ηγεσίας της χώρας. 
Όπως αυτό που παίχτηκε τη διετία 2007-2009, στη διάρκεια δηλ. της δεύτερης περιόδου διακυβέρνησης της Ελλάδας από τον Κώστα Καραμανλή. 
Μια περίοδος, η οποία έμεινε «κολοβή», εφόσον ο Καραμανλής αναγκάστηκε σε παραίτηση τον Σεπτέμβριο του 2009. 
Παραίτηση, πίσω από την οποία οι λόγοι ήταν βαθύτατα γεωπολιτικοί...
Η γεωπολιτική του Καραμανλή ήταν σαφώς προσανατολισμένη προς την Ανατολή. 
Ο πρωθυπουργός της περιόδου 2004-2009 συμμάχησε με τον Ευρασιατικό Άξονα. Με τη Ρωσία, μέσω του γιγαντιαίου σχεδίου του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, και με την Κίνα, μέσω της μετατροπής του Πειραιά σε «πύλη εισόδου» του Πεκίνου προς την Ευρώπη (υπόθεση Cosco). Αυτή του η επιλογή προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια δεδομένων συμφερόντων σε ΗΠΑ και ΕΕ. Η πρώτη απόπειρα πτώσης του, με τις φωτιές του 2007 (αμέσως με το που προκηρύχθηκαν οι εκλογές!), απέτυχε. Ακολούθησε το σχέδιο «Πυθία» για δολοφονία του. Η τρίτη προσπάθεια, το 2009, στέφτηκε με επιτυχία: ο Καραμανλής κατάλαβε, με το που άρχισαν οι νέες πυρκαγιές στην Αττική, ότι ήταν «τελειωμένος»...
Έπειτα ήρθε ο Γ.Α.Π. και το σοκ! 
Η διάλυση της Μεταπολίτευσης και η υπονόμευση της Ευρωζώνης. 
Ο δε διάδοχος του Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς, κατέστη το 2011 πειθήνιο όργανο του διεθνούς σιωνισμού, συμμαχόντας με το Ισραήλ-πειρατή και όχι με το Ισραήλ της συνύπαρξης με τους Παλαιστινίους. 
Είναι μαριονέτα στα χέρια του ηγέτη του παγκοσμίου σιωνισμού (επικεφαλής της AJC), του Ντέιβιντ Χάρις... Αυτό όμως αλλοιώνει την ίδια τη φυσιογνωμία της παράταξης της ΝΔ. 
Τι θα συμβεί λοιπόν; Θα προωθηθεί η εκ νέου άνοδος του Καραμανλή στην ηγεσία της παράταξης, αμέσως μετά τη συντριβή του Σαμαρά στις 25 Μαΐου 2014; 
Ο χρόνος θα δείξει. 
Πάντως ο Καραμανλής είναι ίσως ο μόνος που μπορεί να επανενώσει ΟΛΑ τα κομμάτια της θρυμματισμένης σήμερα Κεντροδεξιάς. 
Ο νοών νοείτω...


Ησαΐας Κωνσταντινίδης

Περί προσωπικών δεδομένων


Ο «ΠΡΩΤΟΣ ΘΕΜΟΣ» μετακόμισε στην Ελβετία. Γιατί άραγε; Σφίγγουν, μήπως, τα γάλατα, τώρα με τη συζήτηση για την τιμή του γάλακτος και τη διάρκειά του; 
Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης


[Εκατοστή εβδομηκοστή έκτη ημέρα από την υποβολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου της μήνυσης της ΧΑ για την τρύπα στα Ταμεία του ΠΑΣΟΚ (βλ. καιhttp://taxalia.blogspot.gr/2013/05/blog-post_7741.html), εκατοστή εξηκοστή όγδοη από τη δημοσιοποίηση της φήμης ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των βουλευτών της αντιπολίτευσης και εκατοστή δέκατη τρίτη από τη δημόσια καταγγελία της Λ. Κατσέλη αφ’ ενός ότι την «έφαγαν» οι τραπεζίτες, επειδή δεν τους εξυπηρετούσε ο «νόμος Κατσέλη», αφ’ ετέρου ότι αποτελεί έγκλημα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου. Κανένα παπαγαλάκι δεν με ενημέρωσε για το αν κινήθηκε κάποια διαδικασία διερεύνησης των καταγγελλομένων. Τί συνέβη; Δεν τηλεφωνούν πλέον οι παπαγάλοι στους Εισαγγελείς;].

Ο «ΠΡΩΤΟΣ ΘΕΜΟΣ» μετακόμισε στην Ελβετία. Γιατί άραγε; Σφίγγουν, μήπως, τα γάλατα, τώρα με τη συζήτηση για την τιμή του γάλακτος και τη διάρκειά του; Μας ενημέρωσε σχετικώς ο παλιός του καλός φίλος και συνεταιράκι «ZOUGLAS», με τον οποίο διαφήμιζαν το εκδοτικό τους εγχείρημα από τη μπανιέρα, όπου είχαν μπει «δυο-δυο» κατά το γνωστόν άσμα με πλούσιο αφρό συνοδεία καμπανίτη. Πάνε εκείνες οι ωραίες εποχές.

Αμέσως μόλις δημοσιοποιήθηκε το «κρησφύγετό» του, ο «ΠΡΩΤΟΣ ΘΕΜΟΣ» υπέβαλε αίτηση κατά του «ZOUGLA» ζητώντας από τη Δικαιοσύνη να διατάξει τον τελευταίο να παύσει ασχολείται με την μετοίκησή του, επειδή ο τόπος κατοικίας του αποτελεί προσωπικό δεδομένο. Η αίτηση για έκδοση προσωρινής διαταγής απερρίφθη από το δικαστήριο με το αιτιολογικό ότι τα δεδομένα αυτά είχε δημοσιοποιήσει προηγουμένως η σύζυγος του ίδιου του «ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΟΥ». «Κι’ αν δεν τα είχε δημοσιοποιήσει η σύζυγός του;» αναρωτήθηκα εγώ. Θα εξακολουθούσε η μετοίκηση και η κατοικία του να είναι προσωπικό δεδομένο; Από τη στιγμή που ο «ΠΡΩΤΟΣ ΘΕΜΟΣ» είναι δημόσιο πρόσωπο, δεν υπάρχουν γι’ αυτόν προσωπικά δεδομένα. Και τούτο, διότι, όπως έχει κρίνει επανειλημμένως το δικαστήριο του Στρασβούργου, το κοινό ενδιαφέρεται και πρέπει να γνωρίζει τα πάντα γύρω από τα δημόσια πρόσωπα, τα οποία μπορεί να είναι ινδάλματά του, μπορεί, όμως, και να διαμορφώνουν τη γνώμη του μέσα από τις φυλλάδες τους. Αυτά δε τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να ανέχονται την κριτική, ακόμη και δριμεία, και τη δημοσιοποίηση στοιχείων που τα αφορούν.

Μου φαίνεται πως έχουμε παρεξηγήσει πολύ τα προσωπικά δεδομένα. Το έχουμε παρακάνει. Προσφάτως έβλεπα και άκουγα ρεπορτάζ από τη δίκη των δολοφόνων ενός νεαρού που έχει εξαφανισθεί από προσώπου γης. Έλεγε, λοιπόν, ο ρεπόρτερ ότι ο μάρτυς κ. Π…… [εκεί έμπαινε μπιπ], ο μάρτυς κ. Χ…. [μπιπ] είπε το και το. Αφού η δίκη διεξάγεται δημόσια, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και μπορεί οιοσδήποτε να εισέλθει στην αίθουσα και να παρακολουθήσει τη δίκη, διερωτώμαι τί προστάτευε το κανάλι που έσβηνε τα ονόματα των μαρτύρων. Τα προσωπικά δεδομένα των μαρτύρων; Άσε που ο ρεπόρτερ έλεγε συνέχεια για τους κατηγορουμένους «οι φερόμενοι ως δράστες». Ούτε ότι πρόκειται για κατηγορούμενους για δολοφονία και όχι απλώς για φερόμενους ως δολοφόνους τολμούν να πουν.

Άλλο παράδειγμα: η εφημερίδα του «ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΟΥ» δημοσιοποιεί μηνύματα σεξουαλοπολιτικού περιεχομένου από το κινητό του προφυλακισμένου βουλευτή Λαγού, όπως αυτά έχουν καταχωρισθεί στη σχετική δικογραφία. Αυτά δεν είναι προσωπικά δεδομένα του Λαγού; Ή μήπως έχουν καταργηθεί τα προσωπικά δεδομένα των κατηγορουμένων και η ανάκριση έχει πάψει να είναι μυστική;

Άλλο παράδειγμα δύο μέτρων και δύο σταθμών είναι η δημοσιοποίηση από την εισαγγελία της ταυτότητος διάφορων κατηγορουμένων. Δημοσιοποιούνται, ορθώς, οι φωτογραφίες των συλλαμβανόμενων για παιδεραστεία, αλλά δεν δημοσιεύονται τα ονόματα και οι φωτογραφίες επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, κυρίως εφοριακών, που συλλαμβάνονται για εκβίαση φορολογουμένων.

Τελικά ο Σημίτης και η παρέα του έχουν προκαλέσει τεράστια ζημιά στη χώρα. Όχι μόνον ξαμόλησαν τα σκυλιά τους και μας ξέσκισαν στις μίζες, όχι μόνον τροποποίησαν το άρθρο 86 στο Σύνταγμα, ώστε να προστατεύει τους μιζαρισμένους, αλλά καθιέρωσαν και τα προσωπικά δεδομένα. Γνωρίζω π.χ. ότι ο κ. τάδε είναι λαμόγιο του κερατά, αλλά δεν μπορώ να το αποκαλύψω, διότι θα φάω μια ξεγυρισμένη ποινή που θα είναι όλη δική μου. Γνωρίζω ότι ο τάδε δικαστής έχει καταδικασθεί για ασέλγεια σε βάρος του γιου του, αλλά συνεχίζει να δικάζει, και δεν μπορώ να τον κράξω. Γιατί;

Ο μόνος λόγος, λοιπόν, που βλέπω εγώ για την αναγκαιότητα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων είναι να κρύβονται τα γουρούνια που τρώνε τις σάρκες μας και να μην μπορεί κανείς να αναδείξει τον βούρκο, στον οποίο κυλιούνται.

Σωτήριος Καλαμίτσης
Φίλος του γιατρού Γωγούση

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Πόση ξεφτίλα αντεχεις;;

20140323-151059.jpg
Όση ο πρωθυπουργευων στο Failed State σου.
Εμετός
Γελάει το μονοσυναπτικο. Γελάει με τον Ναζί. Αυτός σε κυβερνά.
Αυτός στηρίζει υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχης.
Αυτός που γέλα δίπλα στο Ναζι πιόνι και καθικι της Ουκρανίας.
Περηφάνε Έλληνα. Εμπρός στις καλτσες
μπρός στις καλτσες