Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Παγκόσμια η σύγκρουση στην Συρία; - ΝΑΤΟ και Ρωσία "με το δάκτυλο στην σκανδάλη"

Image



Κλιμάκωση παρά αποκλιμάκωση των συγκρούσεων παρατηρείται στην Συρία με τον συριακό Στρατό πλέον να έχει αναλάβει καθαρά την πρωτοβυλία, αλλά και να επεκτείνει την δραστηριότητά του και στον γειτονικό Λίβανο: Βολές πυροβολικού και όλμων του Συριακού Στρατού έπληξαν καταφύγια Σύρων ανταρτών και ισλαμιστών μισθοφόρων στον Βόρειο Λίβανο. Οι περιοχές που επλήγησαν βρίσκονται πέντε με είκοσι χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Συρία. 

Στα τουρκοσυριακά σύνορα εκτελέστηκαν επιχειρήσεις κατά των ανταρτών και ανακαταλήφθηκε η περιοχή που βρίσκεται η βάση έγκαιρης προειδοποίησης της συαριακής αεράμυνας που είχε καταληφθεί πριν καταρριφθεί το τουρκικό μαχητικό/αναγνωριστικό RF-4Ε. Η Ρωσία κρατά στάση αναμονής μέχρι στιγμής και τα αποβαικά της δεμένα στο λιμάνι της Σεβαστούπολης γεμάτα όμως με πεζοναύτες. 
Στις επιχειρήσεις στην πόλη Χομς έχουν εμπλακεί και Ρώσοι σύμβουλοι, πιθανότατα από την GRU, οι οποίοι παρακολουθούν την εκκαθάριση θυλάκων ισλαμιστών ανταρτών από τον συριακό Στρατό. Λέγεται ότι οι Ρώσοι σύμβουλοι είναι υπεύθυνοι της αλλαγής της επιχειρησιακής γραμμής του συριακού Στρατού και ζήτησαν οι επιχειρήσει να υποστηρίζονται από αέρος από επιθετικά ή από οπλισμένα ελικόπτερα.
Κατ'αυτό τον τρόπο ανέβηκε κάθετα η απόδοση και τα εδαφικά κέρδη του συριακού Στρατού και έχουν πολλαπλασιαστεί οι απώλειες των ανταρτών.
Πάντως και ενώ ξεκινούν την Δευτέρα το ταξίδι προς τις ακτές της Συρίας τα δύο πυρηνοκίνητα δυτικά αεροπλανοφόρα, το αμερικανικό "Αϊζενχάουερ" (CVN69) και το γαλλικό "Ντε Γκολ" (R61), μαζί με μία αρμάδα 12 σκαφών επιφανείας και δύο υποβρυχίων, στο διπλαμωατικό πεδίο είναι σαφές ότι "ζεσταίνεται η μηχανή" για πολεμικές επιχειρήσεις που είναι άγνωστο τι κατάληξη θα έχουν καθώς οι αντίπαλοιένθεων κακείθεν είναι πανίσχυροι.
Πληροφορίες από την Μόσχα φέρουν να επισπεύδονται στις ρωσικές ένοπλες δυναμεις αντνιαεροπορικά συστήματα και μαχητικά αεροσκάφη, με τους τελικούς ελέγχους να γίνονται στις βάσεις που αναπτύσσονται εσπευσμένα και όχι στα εργοστάσια!.
Στο Παρίσι την άμεση υιοθέτηση μιας δεσμευτικής απόφασης, «βάσει του κεφαλαίου 7», που να υποστηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο του Κόφι Άναν και τη συμφωνία που επετεύχθη την προηγούμενη εβδομάδα στη Γενεύη για μια πολιτική μετάβαση ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι «Φίλοι της Συρίας» (συμμετείχε και η Ελλάδα που σύρεται στα σχέδια του ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι τα συμφέροντά της είναι 100% αντίθετα από αυτά των ΗΠΑ στην προκειμένη περίπτωση).
Σύμφωνα με το κείμενο των τελικών αποφάσεων, οι συμμετέχοντες ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας να «επιβάλει μέτρα» για να διασφαλίσει το σεβασμό αυτής της απόφασης. Το «κεφάλαιο 7» ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για νέες κυρώσεις ή ακόμη και για την προσφυγή στη βία εναντίον όσων δεν εφαρμόζουν την απόφαση.
Πάντως, την ώρα που θα ξεκινήσουν τα ρωσικά αποβατικά από την Σεβαστούπολη θα έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση, ίσως για το πρελούδιο μιας παγκόσμιας αναμέτρησης...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

«Έτσι καταστρέψαμε την Ελλάδα»


Συγκλονιστική ομολογία για τη «συνταγή» που οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή περιλαμβάνεται σε έκθεση-σοκ κορυφαίου εμπειρογνώμονα του ίδιου του ΟΟΣΑ, που είχε επισκεφθεί αρκετές φορές για τον σκοπό αυτό την Ελλάδα. Ο Ρεζά Λαχιτζί, οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ύστερα από συναντήσεις με Ελληνες αξιωματούχους, συνέταξε πριν από μερικούς μήνες την έκθεση υπό τον τίτλο «Ελλάδα: Επανεξέταση του κράτους». Πρόσφατα στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Ερευνας Ρυθμιστικών Πολιτικών αναρτήθηκε ένα σχετικό κείμενό του υπό τον εύγλωττο τίτλο «Τα λάθη που κάναμε στην Ελλάδα». Σε αυτό εξηγεί και αποδεικνύει, με βάση συγκεκριμένα οικονομικά μεγέθη, γιατί απέτυχε το Μνημόνιο.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, δόθηκε «λάθος φάρμακο στον λάθος ασθενή», με αποτέλεσμα η χώρα να βυθίζεται σε επικίνδυνη κοινωνική κρίση. «Το πρωτόγνωρης αυστηρότητας πρόγραμμα καταστρώθηκε με μια λογική τυχαίων μειώσεων για παράλογους στόχους» αποφαίνεται, ενώ για το δεύτερο Μνημόνιο με το πλάνο των 130 δισ. γράφει χαρακτηριστικά ότι «εκπονήθηκε και υπογράφηκε από μια εξαντλημένη κυβέρνηση». Ακόμη και για τους δημοσίους υπαλλήλους συμπεραίνει ότι «το Δημόσιο δεν έχει δυσανάλογα πολλούς υπαλλήλους, αντίθετα με την εντύπωση που επικρατεί».
Κατά τον κορυφαίο οικονομολόγο, «όλα αυτά δεν φαίνεται να έχουν προκαλέσει καμιά αμφιβολία στους υπευθύνους που καθορίζουν τον ρυθμό των αλλαγών. Είναι επείγον να αναγνωρίσουν σήμερα τα λάθη τους και να τροποποιήσουν αναλόγως τις πράξεις τους».
Σημειώνεται ότι η έκθεση κ. Λαχιτζί παραδόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση το 2011 και έκτοτε αποτελεί τον μπούσουλα για τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα σε συνεργασία με την ομάδα της «Task Force».
Ολόκληρο το κείμενο του Ρετζά Λαχιτζί, το οποίο δημοσιεύτηκε και σε μέσα μαζικής ενημέρωσης της Γαλλίας, έχει ως εξής:
«Οι βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου στην Ελλάδα είχαν ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ευνοϊκά διατεθειμένης για διάλογο με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, ανοίγοντας τον δρόμο για την επαναδιαπραγμάτευση μεταξύ των δύο μερών. Σ’ αυτό το στάδιο θα ήταν χρήσιμο να αναθεωρήσουμε τα δύο έτη διαχείρισης της κρίσης στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα), έτσι ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη λαθών του παρελθόντος, που οδήγησαν στο αδιέξοδο του καλοκαιριού.
Πρώτα απ’ όλα παρατηρείται ότι το πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής δημόσιας οικονομίας, του οποίου οι όροι τέθηκαν από την τρόικα, είναι αναποτελεσματικό, καθώς και ότι το εύρος του οικονομικού και του κοινωνικού κόστους, που αδίκως επιβλήθηκε στη χώρα, είναι πολύ μεγάλο. Σε αντάλλαγμα του πρώτου πακέτου οικονομικής στήριξης, ύψους 110 δισ. ευρώ, που δόθηκε στην Ελλάδα το 2010, η τρόικα επέβαλε στην κυβέρνηση ένα Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής (ΠΟΠ) πρωτόγνωρης αυστηρότητας: με αύξηση των εσόδων (φορολογικών και άλλων) ίση με 5,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) και με δραστικές μειώσεις μισθών και συντάξεων στο πλαίσιο του δημόσιου τομέα, η ελληνική κυβέρνηση μείωσε το 2010 το διαρθρωτικό δημόσιο έλλειμμα (1) περισσότερο από 9% του ΑΕΠ, πράγμα που αποτελεί μακράν τη μεγαλύτερη προσπάθεια προσαρμογής που πραγματοποιήθηκε σε ένα μόνο έτος από ανεπτυγμένη χώρα.
Η λογική των οικονομικών θα υπαγόρευε να αφεθεί η χώρα να συνέλθει από τον αντίκτυπο μιας τέτοιας εκκαθάρισης και να ξαναβρεί έναν ρυθμό δραστηριότητας ο οποίος από μόνος του θα επέτρεπε τη συνέχιση της μείωσης του ελλείμματος. Δυστυχώς, το πλαφόν που ορίζεται από το ΠΟΠ απαιτούσε την επιτάχυνση των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, με σκοπό την επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματοπιστωτικές αγορές από την άνοιξη του 2012.
Τον Ιούνιο 2011 ήταν προφανές ότι αυτοί οι στόχοι δεν θα επιτυγχάνονταν: ο ρυθμός καθοριζόταν από τα φορολογικά έσοδα, ενώ το δημόσιο χρέος, τροφοδοτούμενο από εξαιρετικά επαχθείς πληρωμές επιτοκίων, συνέχιζε να διογκώνεται. Ελλείψει νέας οικονομικής στήριξης, που θα κάλυπτε τις ανάγκες από το 2012 και πέρα, η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε πάλι την προοπτική ελλείμματος. Τον Σεπτέμβριο του 2011 εκπονήθηκε βιαστικά ένα δεύτερο πλάνο διάσωσης, ύψους 130 δισ. ευρώ, μαζί με ένα νέο Μνημόνιο Συνεργασίας, που οδήγησε σε μια σειρά συμπληρωματικών μέτρων και υπογράφηκε τελικά από μια εξαντλημένη ελληνική κυβέρνηση στις 11 Μαΐου 2012, πριν από την προκήρυξη των αναμενόμενων εκλογών.
Η διαδοχή των περιοριστικών μέτρων και η ανακοίνωση για ακόμα πιο δραστικές μειώσεις κράτησαν την οικονομία σε μια κατάσταση παρατεταμένης ύφεσης. Αντί να βρεθεί σε τροχιά ανάκαμψης από το 2011, όπως προέβλεπε η τρόικα στο αρχικό ΠΟΠ, η Ελλάδα βιώνει το 2012 την πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης, που σημαίνει μια αθροιστική πτώση του ΑΕΠ περίπου 20%, παρόμοια με τη Μεγάλη Υφεση της δεκαετίας του 1930 στις ΗΠΑ. Το ποσοστό της ανεργίας, που κόντευε το 23% το πρώτο τρίμηνο του 2012, έχει υπερτριπλασιαστεί μέσα σε τέσσερα χρόνια. Ξεπερνάει πλέον το 50% στα άτομα μεταξύ 15-24 ετών.
Είναι μεγάλος ο πειρασμός να αποδοθεί η ευθύνη γι’ αυτήν την καταστροφή σε αμέλεια των Ελλήνων και να αποσιωπηθεί η ευθύνη του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών. Ωστόσο πρέπει να αναγνωριστεί ότι το πρόγραμμα εξυγίανσης καταστρώθηκε με μια εξωφρενική λογική τυχαίων μειώσεων, που αντιπροσώπευαν παράλογους δημοσιονομικούς στόχους, χωρίς καμιά εκτίμηση των συνεπειών, της δυνατότητας εφαρμογής των προβλεπόμενων μέτρων από τη χώρα ή των αναγκών της χώρας.
Ακόμα χειρότερα, φτάσαμε να επιβάλλονται στην ελληνική κυβέρνηση δεσμεύσεις οι οποίες ήταν γνωστό ότι δεν μπορούσαν να τηρηθούν. Το νέο Μνημόνιο Συνεργασίας περιλαμβάνει έτσι την πρόβλεψη μείωσης των κοινωνικών δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ, εξαιρουμένων των δαπανών υγείας και των συντάξεων.
Αυτές οι δαπάνες, που αποτελούνται κυρίως από τις συντάξεις αναπηρίας, τις περισσότερες κύριες συντάξεις γήρατος και τα επιδόματα ανεργίας, αντιπροσωπεύουν το 4,5% του ΑΕΠ, που είναι αρκετά χαμηλό σε σχέση με τα ευρωπαϊκά στάνταρ. Ανεξάρτητα από τον μισθό που λάμβανε όταν εργαζόταν, ο Έλληνας άνεργος λαμβάνει μια σταθερή αποζημίωση ύψους 470 ευρώ τον μήνα για 12 μήνες, με τη λήξη των οποίων δεν καλύπτεται πλέον από την κοινωνική προστασία.
Το 2009 μόνο το 17% των ατόμων σε αναζήτηση εργασίας λάμβανε επίδομα ανεργίας, ενώ π.χ. στη Γαλλία το ποσοστό είναι 53%. Προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες αυτές κατά το ένα τρίτο, την ίδια στιγμή που ο αριθμός των ανέργων αυξάνεται αλματωδώς, θα πρέπει να μειωθούν δραστικά τα επιδόματα, πράγμα που θα φέρει ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού κάτω από τα όρια της φτώχειας. Καμιά κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να τηρήσει μια τέτοια δέσμευση, η οποία δεν έχει νόημα ούτε όσον αφορά την οικονομική αποτελεσματικότητα ούτε όσον αφορά την κοινωνική δικαιοσύνη.
Το δεύτερο σημαντικό δίδαγμα αυτών των δύο ετών είναι ότι η εξωτερική παρέμβαση, αν και δυναμική, δεν μπόρεσε να διορθώσει τα θεμελιώδη προβλήματα που βρίσκονται στη ρίζα της δημοσιονομικής κρίσης. Από τα προβλήματα αυτά ξεχωρίζει η δυσλειτουργία του κράτους. Μια πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ περιέχει μια χαρτογράφηση της ελληνικής κεντρικής διοίκησης, από όπου προκύπτει μια εντύπωση πλήρους παράλυσης, οφειλόμενης σε δεκαετίες άκαμπτης γραφειοκρατίας, πολλαπλασιασμού περιττών δομών και κατακερματισμένων ευθυνών (2).
Αντίθετα με τη διαδεδομένη εντύπωση, ο ελληνικός δημόσιος τομέας δεν έχει δυσανάλογα πολλούς υπαλλήλους, αν και υπάρχει μια αβεβαιότητα για το πραγματικό του μέγεθος. Ωστόσο, ένα υπουργείο αποτελείται κατά μέσο όρο από 302 υπηρεσίες σε κεντρικό επίπεδο (στις οποίες προστίθενται 137 αποκεντρωμένες υπηρεσίες), εκ των οποίων το 20% στελεχώνεται μόνο από έναν προϊστάμενο. Οι δομές συντονισμού είναι ανύπαρκτες ή καθαρά τυπικές. Η Δημόσια Διοίκηση ασχολείται μόνο με την προετοιμασία νόμων και κανόνων, των οποίων η πλειονότητα έχει ως αντικείμενο την ορθή λειτουργία της ίδιας της διοίκησης.
Κατά την τελευταία δεκαετία παράγονταν περίπου 12.000 τέτοιες νομοθετικές πράξεις τον χρόνο, χωρίς την παραμικρή δυνατότητα διασφάλισης και επαλήθευσης της εφαρμογής τους. Η απουσία ελέγχου του Προϋπολογισμού, ο πληθωρισμός των δαπανών και η αδυναμία είσπραξης μεγάλου μέρους των φορολογικών εσόδων δεν είναι, σε τελική ανάλυση, παρά συγκεκριμένες πλευρές της εκπληκτικής ανεπάρκειας του ελληνικού κράτους.
Το πιο σημαντικό σφάλμα της τρόικας ήταν ότι δεν κατάλαβε ότι οι προσπάθειές της έπρεπε πρώτα να στραφούν προς τη δημιουργία ενός σύγχρονου ελληνικού κράτους. Από τη στιγμή που είχε αποφασίσει να παρέμβει στη διεξαγωγή των υποθέσεων της χώρας, επιβαλόταν να περάσει από μια διαδικασία δραστικής εκλογίκευσης των διοικητικών δομών, των αλυσίδων αποφάσεων και του κανονιστικού μηχανισμού, να ενισχύσει τα όργανα και τις διαδικασίες ελέγχου, και ειδικότερα τον ρόλο επίβλεψης του Κοινοβουλίου, να αναπτύξει τη δυνατότητα συντονισμού από τον πρωθυπουργό, να επιβάλει σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς να τηρούν και να δημοσιεύουν λογαριασμούς, να ενθαρρύνει τη συλλογή δεδομένων και την αξιολόγηση των συνεπειών των δημόσιων αποφάσεων.
Μια τέτοια αναθεώρηση του δημόσιου τομέα θα επέτρεπε μια ευφυέστερη στόχευση των δημοσιονομικών περιορισμών και θα προήγαγε την ιδέα ότι παρήλθε ο καιρός της ανευθυνότητας, κυρίως της δημοσιονομικής, και της παράκαμψης των νόμων. Η αναθεώρηση αυτή θα έδινε τον λόγο στους Ελληνες πολίτες που δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους σ’ αυτό το σύστημα, κυρίως σε ικανούς υπαλλήλους που προσπαθούν για τη μεταρρύθμιση για πολύ περισσότερο χρόνο από την τρόικα. Θα είχε τη στήριξη του ελληνικού λαού και θα βελτίωνε άμεσα ορισμένες πτυχές των συνθηκών ζωής. Ωστόσο τίποτα δεν έγινε προς αυτή την κατεύθυνση ή μόνο με συμπτωματικό και περιθωριοποιημένο τρόπο.
Αντίθετα, η προσέγγιση που ακολουθήθηκε είχε ως στόχο να ορίσει τις λεγόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που δεν ανταποκρίνονται καθόλου στις ανάγκες της χώρας και να αφήσει την εφαρμογή τους στην κυβέρνηση (3). Φυσικά τα μέτρα που υιοθετήθηκαν κατά ένα μέρος δεν τέθηκαν σε εφαρμογή. Αυτό προκάλεσε τον εκνευρισμό των ξένων υπευθύνων, οι οποίοι, χωρίς να παραδεχθούν την αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης, κατήγγειλαν την απροθυμία της.
Ένα άλλο κομμάτι των μέτρων είχε μόνο επιφανειακά αποτελέσματα, των οποίων τα όρια θα φανούν με το πέρασμα του χρόνου. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι μια από τις κύριες διατάξεις για την αναμόρφωση των συντάξεων, που υιοθετήθηκε το 2010 και προέβλεπε τη συγκέντρωση των πολυάριθμων οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης που υπήρχαν στη χώρα μέχρι τότε σε 13 κύρια Ταμεία, με στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης, την απελευθέρωση πόρων και κυρίως την επιβολή διαφάνειας. Η συγκέντρωση των Ταμείων πραγματοποιήθηκε, όμως μόνο τυπικά, εφόσον οι αρχικοί οργανισμοί στην πραγματικότητα διατηρήθηκαν, συνεχίζοντας να έχουν μεγάλη αυτονομία, αλλά κάτω από την ομπρέλα των κύριων Ταμείων, σε ό,τι αφορά τη λογιστική τους, τους κανονισμούς και την οικονομική διαχείριση.
Τελικά ορισμένα μέτρα θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα τη χειροτέρευση των αδυναμιών του ελληνικού κράτους. Αυτό ισχύει για το ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που αφορούσε κυρίως υποδομές και βιομηχανίες δικτύου σε μια χώρα στην οποία οι δυνατότητες ελέγχου είναι γνωστό ότι είναι ανεπαρκείς. Ετσι είναι προφανές ότι το πρόγραμμα εξυγίανσης έχει μέχρι σήμερα έναν χαρακτήρα άνισο και μονόπλευρο σχετικά με τη δημόσια πολιτική στην Ελλάδα.
Αυτά τα σφάλματα αξιολόγησης μας οδηγούν να αναρωτηθούμε αν τα μέλη της τρόικας, και ειδικότερα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχαν, οποιαδήποτε στιγμή, μια καθαρή θεώρηση της τακτικής που έπρεπε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Είναι αλήθεια ότι τα όργανα που δομούν την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχουν καθόλου προσαρμοστεί στις ιδιαιτερότητες μιας χώρας όπως η Ελλάδα, της οποίας η περίπτωση θα μπορούσε άνετα να είναι μοναδική. Το μάννα των διαρθρωτικών ταμείων τής δόθηκε χωρίς σοβαρή αξιολόγηση και παρακολούθηση των αποτελεσμάτων. Αν και αναμφίβολα τα ταμεία ήταν στη βάση χρηματοδότησης σημαντικών έργων για τη χώρα, ευνόησαν ωστόσο την ανάπτυξη μιας παράλληλης διοίκησης, που ήταν επιφορτισμένη με τη διαχείρισή τους χωρίς να αποφευχθεί η παγίδα της διαφθοράς, καθώς και της διατήρησης μιας μακροοικονομικής εξάρτησης σε σχέση με τη μεταφορά κεφαλαίων από το εξωτερικό. Οσον αφορά το νομοθετικό πλάνο, δόθηκε έμφαση στην ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών χωρίς ενδιαφέρον για το τι θα συνέβαινε στην πράξη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναρωτήθηκε πραγματικά για το νόημα υιοθέτησης της Οδηγίας Seveso II, η οποία προβλέπει την οριοθέτηση ζωνών αποκλεισμού γύρω από τις χαρακτηρισμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε μια χώρα που δεν έχει ούτε κτηματολόγιο ούτε σοβαρό σχέδιο χρήσης γης; Αντιμέτωπη με την κρίση, η Επιτροπή και τα κράτη-μέλη που στηρίζουν τη δράση της φαίνεται ότι αντιστάθμισαν την έλλειψη κατανόησης των προβλημάτων και οραματισμού για τη δράση αντιμετώπισης με απλοϊκές ιδέες διαρθρωτικής προσαρμογής.
Αυτές οι ιδέες, που έχουν παρουσιαστεί εδώ και 20 χρόνια με το όνομα θεραπεία μέσω σοκ, είχαν τα γνωστά αποτελέσματα σε ορισμένες χώρες του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ και από τότε η οικονομική θεωρία τονίζει συνεχώς τη σημασία των θεσμών. Εν τω μεταξύ η Ελλάδα βυθίζεται σε μια επικίνδυνη κοινωνική κρίση και πολιτική αστάθεια. Ολα αυτά δεν φαίνεται να έχουν προκαλέσει καμιά αμφιβολία στους υπευθύνους που καθορίζουν τον ρυθμό των αλλαγών. Είναι επείγον να αναγνωρίσουν σήμερα τα λάθη τους και να τροποποιήσουν αναλόγως τις πράξεις τους.
Από την εφημερίδα “Δημοκρατία” 
Σημειώσεις: (1). Δηλαδή το έλλειμμα διορθωμένο από την επίδραση, ισχυρά αρνητική, του κύκλου της οικονομικής δραστηριότητας.
(2). OECD Public Governance Reviews: Greece – Review of the Central Administration. OECD, Paris, 2011.
(3). Με την εξαίρεση της δημοσιονομικής διαχείρισης και της διαχείρισης του Προϋπολογισμού, τις οποίες διαχειρίστηκε εξ ολοκλήρου η τρόικα.

Παραπληροφόρηση


Αυτή η φωτογραφία σχολιάστηκε με εκατοντάδες υβριστικά σχόλια στο διαδίκτυο από τάχα καθαρόαιμους "αριστερούς" με φράσεις όπως τα συνεταιράκια ,τα κυβερνητικά λαμόγια κ.α



Απέκρυψαν όμως ότι στην παλιοπαρέα προσετέθη και άλλο εκλεκτό μέλος του κοινοβουλίου και υπήρχε και άλλη φωτογραφία...


περαστικά ...


Συρία σκληρες εικονες … «Οι αντάρτες» της Αλ-Κάιντα σκοτώνουν υποστηρικτή του Άσαντ ρίχνοντας τον από παράθυρο του τρίτου ορόφου



Συρία: «Οι αντάρτες» της Αλ-Κάιντα σκοτώνουν υποστηρικτή του Άσαντ ρίχνοντας τον από παράθυρο του τρίτου ορόφου

From HEIL GAP ( or mind the GAP)

Agence Γαλλία-Presse 29 Ιούνη 2012 - 9:08 π.μ. ET

news.nationalpost

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube στην ιστοσελίδα LiveLeaks , δείχνει τους ισλαμιστές αντάρτες της Αλ-Κάιντα στη Συρία να σκοτώνουν έναν άνδρα, ρίχνοντας τον στο κενό από παράθυρο του τρίτου ορόφου.

Σύμφωνα με την αραβική ιστοσελίδα, ο κάμεραμαν λέει : “Αυτό είναι ό, τι θα συμβαίνει σε όλους τους προδότες που υποστηρίζουν την αστυνομία ή την Shabbiha “ [πολιτοφυλακή συριακής κυβέρνησης.]

Ο άνθρωπος, που προσδιορίζεται ως Abu Wael Ρασίντ , … καθώς τον εκπαραθυρώνουν …. κραυγάζει :

” Όχι! ….. Στο όνομα του Θεού , “


Το βίντεο τραβήχτηκε την περασμένη εβδομάδα σε μια πολυκατοικία στην Nabk, 80 χιλιομετρα βόρεια της Δαμασκού. Και οι δύο πλευρές, στη σύγκρουση της Συρίας, έχουν καταδικαστεί από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για καταχρήσεις , περιλαμβανομένων και των βασανιστηρίων

Οι υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ τρομοκράτες επαναστάτες δεν θα προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις μέχρι να πέσει ο Άσαντ !

youtube

Η Χίλαρι Κλίντον προειδοποιεί: Κίνδυνος Περιφερειακού πολέμου

Η Χίλαρι Κλίντον είναι ένα φίδι των Illuminati του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων .
Είναι βέβαια ένα ομιλούν φίδι …. αλλά με διπλή ομιλία , για να μας προειδοποιήσει για τον επερχόμενο σατανικό 3ο Παγκόσμιο Πολέμο, στην ευρύτερη Μέση Ανατολή .

Η πρόθεση των δυτικών Illuminati είναι να εκτελέσουν το σατανικό αυτό σχέδιο τους …. ενώ θαπροσποιούνται ότι είναι οι καλοί … οι σωτήρες του κόσμου! Χα, χα, χα

Albert Pike: Σχέδιο Σατανικου 3 Παγκοσμίου Πολέμου.

“Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος …. θα πρέπει να υποκινείται από τους ” Illuminati ” που θα εκμεταλλευτούν τις διαφορές που προκαλούνται μεταξύ της πολιτικής των Σιωνιστών και των ηγετών του ισλαμικού κόσμου. Ο πόλεμος …. θα πρέπει να διεξάγεται με τέτοιο τρόπο ώστε το Ισλάμ (ο μουσουλμανικός Αραβικός Κόσμος) και ο πολιτικός σιωνισμός (το κράτος του Ισραήλ) να καταστραφούναμοιβαία . 
Σε συνέντευξή της η Χίλαρι 
Κλίντον , ερωτηθείσα για τα συμπεράσματα της σχετικά με την συνεδρίαση της Ομάδας Δράσης για τη Συρία, στη Γενεύη , δήλωσε ότι αν αποτύχει το σχέδιο που συμφωνήθηκε στη συνάντηση στις 30 Ιουνίου , υπάρχει ο κίνδυνος ενός περιφερειακού πολέμου.
“Υπάρχουν τόσα πολλά φοβερά πράγματα σχετικά με τη βία, την απώλεια ανθρώπινων ζωών, την καταστροφή,” είπε η Κλίντον, και «κατέστησε σαφές ότι όλοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας, πρέπει να ανησυχούν για την εξάπλωση ….» . Πρόσθεσε δε ότι στις παρατηρήσεις της :

“Ήμουν σε θέση να επισημάνω οτι το Ιράκ… η Τουρκία , ο Λίβανος , η Ιορδανία , το Ισραήλ , δηλαδη οι χώρες της περιοχής , ήδη αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της βίας και της αστάθειας στη Συρία ….” «Όλοι γύρω από το τραπέζι ήξεραν ότι αν δεν είχαμε δράσει σήμερα, θα μπορούσε να αρχισει μέσα σε έξι μήνεςστην περιοχή ένας πόλεμος αποσταθεροποιώντας τη μια χώρα μετά την άλλη, αν αποτύχει ….» 

Χα, χα . Αυτό είναι λοιπον το πραγματικό σχέδιο ; )

Μια συνέντευξη με τον Δρ WebsterGriffinTarpley, συγγραφέα και ιστορικό από την Ουάσιγκτον

Το Press TV πραγματοποιήσε μια συνέντευξη με τον Dr. WebsterGriffinTarpley, έναν ιστορικό και συγγραφέα από την Ουάσιγκτον, για να συζητήσουν περαιτέρω το θέμα. Το παρακάτω είναι μια πρόχειρη μεταγραφή της συνέντευξης.

Press TV: Κοιτάζοντας το φάκελο των συμμετασχόντων της συνεδρίασης στη Γενεύη, ιδιαίτερα εκείνο των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι κάπως δύσκολο να πιστέψουμε ότι μόνο μέλημα τους είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μπορείτε να μας πείτε πώς μια αλλαγή καθεστώτος στη Συρία μπορεί να ωφελήσει τα συμμετέχοντα μέλη σε αυτή τη διάσκεψη;

Tarpley: Η σημερινή πολιτική των ΗΠΑ υπό τον Ομπάμα με την Χίλαρι Κλίντον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ως στόχο την καταστροφή όλων των κυρίαρχων κρατών σε αυτόν τον πλανήτη.

Είναι πραγματικά σαν να κυλούν την παγκόσμια κατάσταση πίσω στην εποχή πριν από τη Συνθήκη της Βεστφαλίας το 1648 που ιδρύθηκε το καθεστώς των σύγχρονων ανεξάρτητων κυρίαρχων κρατών.

Η απόγνωση των ΗΠΑ και της Βρετάνιας προέρχεται από την οικονομική χρεοκοπία τους, και αυτό που τους μένει να κάνουν είναι να αυξήσουν το ποσοστό εκμετάλλευσης και λεηλασίας και λεηλασία της παγκόσμιας οικονομίας.

Κατά την πορεία τους αυτή λοιπόν, θεωρούν ότι η κάθε εθνική κυβέρνηση είναι και ένα απαράδεκτη εμπόδιο.

Τις κυριεύουν με τον τρόπο τους. Δεν μπορούν να πουν όχι, όπως σε πολλές περιπτώσεις τους είπε όχι ο Μουμπάρακ και ο Καντάφι που … σχεδόν πάντα τους έλεγε όχι …. και έτσι αποφάσισαν να διαλύσουν αυτές τις δυο χώρες. 

Να σημειωθεί όμως ο στόχος τους δεν είναι μόνο η αλλαγή καθεστώτος: τώρα είναι τα « Μικροκράτη »“Ministates”, για να χρησιμοποιήσω τους όρους του Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι , “Διχοτόμηση”, ο αγαπημένος όρος του George Soros . Βαλκανιοποίηση , τα αποτυχημένα κράτη , τους πολέμαρχους που βλέπουμε για παράδειγμα στη Λιβύη.

Αυτός είναι ο στόχος, να έχουμε μια κατάσταση όπου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το ΝΑΤΟ κατά κανόνα «ΘΑ ΔΙΟΙΚΟΥΝ» τον κόσμο από ψηλά, και στη συνέχεια, με την αιτιολογία των μικροπολιτικών αντιπαραθέσεων θα δημιουργηθούν ανίσχυρες μικρές οντότητες που δεν θα μπορούν ποτέ να αντισταθούνστις Exxon Mobile ή JP Morgan Chase και Halliburton ή σε οτιδήποτε του είδους αυτού των εταιριών , κάτι που γινεται και πάλι σήμερα στη Λιβύη.

Εκεί αποσκοπούν .Να ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ τη Συρία και να αποσυνδέσουν από την χώρα αυτή τις περιοχές των Κούρδων, να αποσπαστούν τα μέρη που θα μπορούσαν να διεκδικηθούν από την Τουρκία, ίσως την έναρξη ενός νέου λιβανικού εμφυλίου πολέμου , ίσως να υπάρξει ένας ακατάπαυστος εμφύλιος πόλεμος στη Συρία , ίσως το Ισραήλ να αρχίσει να επωφελείται από τα διάφορα κομμάτια εδάφους, και ούτω καθεξής .

Έτσι ώστε εκεί φαίνεται να πηγαίνει το πράγμα .

Είναι πολύ σκοτεινό.


Press TV: Ρίχνοντας μια ματιά στην κατάσταση της περιοχή, για πόσο καιρό νομίζετε ότι η διοίκηση Άσαντ και ο Άσαντ εν γένει θα είναι σε θέση να απορροφήσουν μια τέτοια τεράστια πίεση και να παραμείνουν στην εξουσία;

Tarpley: Νομίζω ότι επ ‘αόριστον.

Νομίζω ότι ο έλεγχος του Άσυντ μπορεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα …. να αποδειχθεί μεγαλύτερος από την δύναμη του συνασπισμού, που είναι εναντίον του.

Αυτό βέβαια εξαρτάται από τη Ρωσία και την Κίνα και την διατήρηση της σημερινής εμπλοκής τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Χίλαρι Κλίντον, στο βίαιο ξέσπασμα της , μετά το υβρεολόγιο , την ακούσαμε και στο υστερικό της σχέδιο …. να της επιτρέψουμε να προσπαθήσει να πάρει και πάλι ένα ψήφισμα του κεφαλαίου 7 μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θα περιλαμβάνει δρακόντεια οικονομικές κυρώσεις και θα οδηγήσει τελικά σε μια ένοπλη επίθεση, μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων – βομβαρδισμούς, ανθρωπιστικούς διαδρόμους, ζώνες και ούτω καθεξής.

Αυτό θα συνεπάγεται μια μαζική επίθεση ενάντια στην Συρία.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία θα συμφωνήσει.

Ο Λαβρόφ, οδηγώντας τη διαδικασία σήμερα, είπε το σημαντικό πράγμα είναι ότι τίποτα δεν έχει επιβληθεί.

Από τη μία πλευρά, ο Άσαντ και η κυβέρνησή του έχουν πει ότι δεν θα δεχθούν μια λύση που υπαγορεύεται από τους ξένους .

Στη συνέχεια, έχουμε το Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας, που λέει ότι ποτέ δεν θα διαπραγματευτεί με Άσαντ Άσαντ επειδή έχει αίμα στα χέρια του. 
Καθώς όμως αποκαλύπτεται τώρα , χάρη στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine στη Γερμανία , μια μεγάλη συντηρητική εφημερίδα στη Φρανκφούρτη , αυτός που πραγματοποίησε την σφαγή στη Χούλα δεν ήταν ο Συριακός στρατός ….. αλλά ο Ελεύθερος στρατός της Συρίας ….. τα αιματηρές τάγματα θανάτου του ΝΑΤΟ που έχουν σταλεί εκεί και στηρίζονται και στηρίζονται από την HillaryClintonκαι τους 
Laurent Fabiusmeets William Hague αλλά και από τους υπόλοιπους εξ αυτών των ανθρώπων.

Πράγματι , ο υποκριτής Κόφι Ανάν ,δεν είναι ουσιαστικά τίποτα άλλο παρά ο αχυράνθρωπος αυτών των ταγμάτων του θανάτου. 

Press TV : Γίνεται λόγος για μια κυβέρνηση συνασπισμού, μπορείτε να μας πείτε εν συντομία, πόσο πιθανό είναι να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνασπισμού και κατά πόσο ο Άσαντ θα συμφωνούσε με αυτήν ;

Tarpley: Υπήρξαν εκλογές, αλλα αυτό είναι άλλο ένα … από τα Όργουελ-ικα χαρακτηριστικά σε αυτές τις διαδικασίες. 
Μόλις έγιναν οι εκλογές στη Συρία, στις οποίες συμμετειχαν περισσότεροι από το 50 τοις εκατό , δεν είμαι σίγουρος πόσοι ακριβώς , αλλά συμφωνα με όλες τις ενδείξεις ψήφισαν περισσότεροι από το ήμισυ των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ υπήρχαν φυσικα και οι αντιπολιτευόμενοι 

Ετσι ο καθένας που εκλέχθηκε σε αυτές τις εκλογές , δεν ήταν αναγκαστικά και από το κόμμα Μπάαθ !

Φυσικά, το Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας, η ομάδα των τυχοδιωκτών που τους αρέσει να ζουν σε ακριβά ξενοδοχεία και οι προφορές τους έρχονται από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, πάντα λένε ότι δεν θα διαπραγματευτούν .

Γιατί άλλωστε ; Ήδη ζουν τόσο καλά !
Νομίζω ότι ο Άσαντ μπορεί να κρατήσει για αρκετό διάστημα ….

HEIL GAP ( or mind the GAP)

Αιχμηρή απάντηση της Μόσχας σε Χ.Κλίντον για Συρία


Με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο ασυνήθιστο για τα διπλωματικά ειωθότα, αλλά αντίστοιχο με την πρόκληση της Χ.Κλίνοτν περί "συνεπειών και καταβολής τιμήματος από την Ρωσία και την Κίνα για την στάση τους στο συριακό" απάντησε η Ρωσία στις δηλώσεις της επικεφαλή της αμερικανικής διπλωματίας.
Οι δηλώσεις της χαρακτηρίστηκαν «απρεπείς», από τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γκενάντι Γκατίλοφ. Ο οποίος συμπλήρωσε λέγοντας ότι "Οι δηλώσεις Κλίντον δεν συνάδουν με το κλίμα και τις αποφάσεις της διάσκεψης της Γενεύης για τη Συρία".
Η μεγάλη σιγουριά με την οποία η Ρωσία αντιμετωπίζει το πρόβλημα της Συρίας πραγματικά εντυπωσιάζει και πολύ σύντομα ότι θα χρειαστεί να αποδειχθεί το που εδράζεται.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Έρχονται τα Μ1Α1 Abrams - Υπερσυγκέντρωση τουρκικών δυνάμεων στην Α.Θράκη


Image
Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η αποδοχή της αμερικανικής δωρεάς των 400 αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams, καθώς το κονδύλι (όπως έχει ήδη γράψει το defencenet.gr από τον Μάϊο) έχει βρεθεί και αυτή την στιγμή συζητώνται θέματα υποστήριξης και εργοστασιακής αξιοποίησης των αρμάτων, αλλά και οι λεπτομέρειες για την φόρτωσή τους. 
Ελπίζεται ότι ίσως και μέσα στο καλοκαίρι και πάντως σε οποιαδήποτε περίπτωση εντός του έτους, τα Μ1Α1 Abrams θα εξοπλίσουν τις ελληνικές Τ/Θ και Μ/Κ ταξιαρχίες και θα αντικαταστήσουν τα παρωχημένα LEO1A5, αλλά και τα εναπομείναντα Μ60Α3 στις μονάδες της πρώτης γραμμής.
Ένας από τους λόγους της επίσπευσης της προμήθειας είναι η κάθετη ενίσχυση της μαχητικής ισχύος της 1ης τουρκικής Στρατιάς στην Ανατολική Θράκη, η οποία σήμερα έχει φτάσει να επανδρώνεται σε προσωπικό όσο το σύνολο, σχεδόν, των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των τριών Κλάδων, με άνω των 100.000 προσωπικού!
Είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση στρατιωτικού προσωπικού αναλογικά με την περιοχή στην οποία είναι συγκεντρωμένοι σε ολόκληρη την Ευρώπη και μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου, ίσως με τα σύνορα Βορείου και Νοτίου Κορέας να συγκεντρώνουν σήμερα σε τέτοια έκταση ανάλογο προσωπικο.
Η αποδοχή της δωρεάς των Μ1Α1 δεν είχε κολλήσει τόσο στο θέμα των κονδυλίων όσο στον πόλεμο του γερμανικού λόμπι στις ΕΔ κατά της παραλαβής τους και ειδικότερα στην εν μέρει "γερμανοκρατούμενη" Διεύθυνση Τεθωρακισμένων του ΓΕΣ αλλά και αλλού: Έφτασαν μέχρι και "Δίκτυα Φαντάρων" και ΜΚΟ (!) να καταφερθούν κατά της παραλαβής τους, όπως και διάφοροι απίθανοι "δημοσιογράφοι", μέχρι και ... βουλευτές Αυστριακοί και άλλα τέτοια ωραία.
Όλα αυτά για να μην " το γερμανικό μονοπώλιο" στα άρματα μάχης, το οποίο εν πάση περιπτώσει δεν είχε να προσφέρει κάτι ανάλογο σε ότι αφορά μεταχειρισμένα άρματα LEO2A4.
Εν πάση περιπτώσει τα άρματα έρχονται (να σημειώσουμε την προσφορά του πρώην Α/ΓΕΣ και πρώην υπηρεσιακού υπουρογύ Άμυνας Φ.Φράγκου στην προσπάθεια) και θα εξισορροπήσουν εν μέρει το χάος στο ισοζύγιο ισχύος στην περιοχή του Έβρου.
Τα LEO1A5 θα μεταφερθούν στα νησιά για να αντικαταστήσουν τα Μ48Α5. Από τον αριθμό "48" γίνεται αντιληπτό πότε σχεδιάστηκαν: Τρία χρόνια μετά το τέλος του Β'ΠΠ...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΑΟΖ και πρωθυπουργική δέσμευση


Είχαμε βέβαια την προγραμματική σύγκλιση, όπου ήταν γραμμένη η συστηματική προετοιμασία για ανακήρυξη της ΑΟΖ, αλλά ο καθένας μας μπορούσε με επιφυλακτικότητα να θεωρήσει ότι ήταν απλώς μια διπλωματική έκφραση από την τρικομματική κυβέρνηση.
Τώρα όμως με τη δήλωση του Πρωθυπουργού στη Βουλή των Ελλήνων, έχουμε στην ουσία μια

πρωθυπουργική δέσμευση, η οποία δεν ήταν μόνο μια αναφορά στο γραπτό κείμενο, αλλά και μια επισήμανση δίχως διπλωματικό ύφος, διότι η επιλογή της λέξης σύντομα, που μάλιστα έγινε δύο φορές, δεν ήταν απαραίτητη.

Πιο συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός είπε: «Μπορεί να φαίνονται συνοπτικά, αλλά και τα τέσσερα αυτά σημεία ανοίγουν νέους δρόμους για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Χωρίς να αμφισβητούνται τα παραδοσιακά ερείσματα και οι συμμαχίες της Ελλάδας αναζητούνται νέες τοπικές συνεργασίες, δίνεται έμφαση στην ανακήρυξη της ΑΟΖ που πρέπει να γίνει πολύ σύντομα. Προσεχτικά, αλλά σύντομα».
Πριν από αυτή τη δήλωση δεν υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα ένας Πρωθυπουργός να πει κάτι το ανάλογο και μάλιστα δύο φορές η Ελλάδα δεν έκανε οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο, ακόμα και αν δύο Πρόεδροι της τελευταίας το πρότειναν. Μόνο στις τελευταίες εκλογές είχαμε μια επίσημη αναφορά από τα κόμματα της Ελλάδας.
Στη συνέχεια είχαμε την πρώτη γραπτή αναφορά της Κυβέρνησης στο θέμα της ΑΟΖ.
Τώρα με αυτήν την πρωθυπουργική δέσμευση δικαιώνονται άνθρωποι σαν τον Θ. Καρυώτη, τον Β. Μαρκεζίνη, τον Η. Κονοφάγο, τον Α. Φώσκολο και τον Σ. Κασσίνη που τόσα χρόνια παλεύουν για να δώσουν στην Ελλάδα το πλαίσιο της ΑΟΖ.
Πρέπει όμως τώρα να περάσουμε σε πρακτικό επίπεδο και να δούμε τις λεπτομέρειες για τη διατύπωση του κειμένου της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ, αλλά και να αναπτύξουμε τα στρατηγικά σχήματα που απαιτούν οι οριοθετήσεις της ΑΟΖ, έτσι ώστε να περάσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται στα επόμενα στάδια αυτού του ανοίγματος.
Ας καθοριστούν σύντομα οι αρμοδιότητες για να περάσουμε στην υλοποίηση. Διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα περνάει σε άλλη φάση. Αυτό το έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός, αλλά και οι στρατηγικές επενδύσεις που θα προσφέρουν νέες δυνατότητες στην πατρίδα μας.
Πρέπει λοιπόν να συνεχίσουμε το έργο μας, έτσι ώστε να μην υπάρξει καμιά επιπλέον καθυστέρηση λόγω της παραδοσιακής γραφειοκρατίας. Ο αγώνας της ΑΟΖ θα αποκτήσει το πρώτο του νόημα μόνο όταν το νομοσχέδιο της ΑΟΖ ψηφιστεί από την Βουλή των Ελλήνων. Η μαχητικότητα παραμένει μέχρι να έχουμε ένα απτό αποτέλεσμα.
Η πρωθυπουργική δέσμευση είναι σημαντική και πρέπει να υποστηριχθεί και από τα άλλα κόμματα ακόμα και αν δεν ανήκουν στην κυβέρνηση, διότι το θέμα της ΑΟΖ είναι υπερκομματικό και εθνικό. Το έχει ανάγκη η Ελλάδα, ήρθε η ώρα να γίνει δικαίωμά της.

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

ΘΑ ΕΡΘΕΙΣ ΣΑΝ ΑΣΤΡΑΠΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ



Αρχίζουν οι τίτλοι τέλους για το ΠΑΣΟΚ…

20120706-012930.jpgΣήμερα θα γίνει η πρώτη φάση διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο Βενιζέλος έχει όραμα να αλλάξει τη δημοκρατική παράταξη και να την κάνει νέο κόμμα, με νέο ΑΦΜ μπας και γλιτώσει κανένα χρέος.

Σημερα λοιπόν, ξεκινά η Εθνική Συνδιάσκεψη του Κινήματος στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με απόντα τον μεγάλο στοχαστή του κινήματος, ο οποίος θα παει στη Ρόδο να βραβευθεί (!) από διεθνές συνέδριο!
Πηγές της Ιπποκράτους αναφέρουν ότι πρόκειται για την έναρξη μιας πολύμηνης ενδοκομματικής διαδικασίας που θα οδηγήσει το φθινόπωρο, κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές Νοεμβρίου, σε Συντακτικό Συνέδριο, το οποίο θα αποφασίσει για τη μελλοντική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ.
Έχει να φύγει κόσμος…

Επειδή τα γραπτά μένουν...


Μέρες που είναι, ας θυμηθούμε τι έγραψε το παιδί του γνωστού συστήματος Καθημερινή-ΕΛΙΑΜΕΠ-Θάνου Βερέμη, Φίλιος Στάγκος, για τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο και για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό. Έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε, όταν ο σημερινός υπάλληλος του Μπουτάρη συνέκρινε με άρθρο του στην "Καθημερινή" τον Τάσσο Παπαδόπουλο με τον Νίκολα Γκρουέφσκι! Για διαβάστε το...

Ο φόβος μπροστά σε μια ιστορική απόφαση

Του Φιλιου Σταγκου


"Η είδηση κυκλοφόρησε από το απόγευμα του Σαββάτου αφήνοντας τους πάντες να αναρωτιούνται «πού το πάει ο Νίκολα Γκρούεφσκι;». Η δήλωσή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Σίτελ», 
δεν άφηνε περιθώριο παρερμηνείας: «Εφόσον η επίσημη πρόταση του διαμεσολαβητή κ. Μάθιου Νίμιτς για την ονομασία είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», για όλες τις χρήσεις διεθνώς, εγώ θα θέσω την πρόταση αυτή σε δημοψήφισμα. Αν σας ενδιαφέρει η προσωπική μου θέση, θα ψηφίσω κατά».

Η απόφαση του πρωθυπουργού της ΠΔΓΜ να απορρίψει την πιο ρεαλιστική πρόταση συμβιβασμού απ’ όσες έχουν δει το φως της ημέρας μέχρι σήμερα –και μαζί της να δυναμιτίσει ολόκληρη τη διαδικασία διαμεσολάβησης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ– στερείται κάθε λογικής. Ενδεχομένως ο κ. Γκρούεφσκι να ζήλεψε τη δόξα του τέως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος είχε διαπραγματευθεί με μισή καρδιά το Σχέδιο Ανάν και εν συνεχεία κάλεσε τους Ελληνοκυπρίους να το καταψηφίσουν. Με τη διαφορά, όμως, ότι τον Απρίλιο του 2004, η Κύπρος είχε ήδη εξασφαλίσει το εισιτήριο στην Ε.Ε., ενώ στην περίπτωση της ΠΓΔΜ η ένταξη στους ευρω-νατοϊκούς θεσμούς είναι το ζητούμενο.

«Ο Γκρούεφσκι πιο πολύ φοβάται να σηκώσει το ιστορικό βάρος της επίλυσης απ’ όσο επιθυμεί να οδηγήσει τη χώρα του στο μέλλον», ήταν το σχόλιο της Μπρέντα Πίρσον, Αμερικανίδας, άλλοτε συμβούλου πολλών κυβερνήσεων των Σκοπίων. Αν δεν αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, πρόσθεσε, «τότε οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν την υπομονή τους και να διερευνήσουν άλλα σενάρια που δεν θα περιλαμβάνουν την ένταξη της χώρας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ». Η κ. Πίρσον συμμετείχε σε μία άσκηση «προσομοίωσης» των διαπραγματεύσεων Αθήνας - Σκοπίων που έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο στην Aχρίδα με πρωτοβουλία του τηλεοπτικού σταθμού Α1.

Τη στιγμή που ο κ. Γκρούεφσκι έριχνε την ταφόπλακα στις ελπίδες επίλυσης του ζητήματος, η συζήτηση στην Οχρίδα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σήμερα ένα «παράθυρο ευκαιρίας» που άνοιξε χάρη στην ελληνική θετική διάθεση να βρεθεί συμβιβασμός, ότι τα οφέλη για τα Σκόπια είναι πιο χειροπιαστά από ποτέ και ότι Ε.Ε. και ΗΠΑ οφείλουν να ασκήσουν πίεση προς τον σκοπό αυτό.

Από ελληνικής πλευράς, στην εκδήλωση συμμετείχε και μία “dream team” ερευνητών του ΕΛΙΑΜΕΠ, αποτελούμενη από τους καθηγητές Θάνο Βερέμη και Ευάγγελο Κωφό (η «θεσμική μνήμη» της Ελλάδας στο Μακεδονικό ζήτημα) και τον διπλωμάτη που γνωρίζει όσο κανείς άλλος τα Νοτιοδυτικά Βαλκάνια, πρέσβη ε.τ. Αλέξανδρο Μαλλιά.

Από τα τοπικά ΜΜΕ η επίσκεψή τους αντιμετωπίστηκε σχεδόν ως επίσημη. Στην πραγματικότητα, επρόκειτο για την πρώτη προσπάθεια της ελληνικής κοινωνίας των πολιτών να μεταφέρει απευθείας το μήνυμα της γνήσιας και ειλικρινούς βούλησης της Αθήνας να καταλήξει σε μία συμφωνία. Οτι η Ελλάδα έχει μεν νόμιμα συμφέροντα, αλλά δεν επιθυμεί να καταστρέψει ούτε το κράτος ούτε την ταυτότητα των Σλαβομακεδόνων.

Τα όσα ειπώθηκαν από μη ελληνικά χείλη στο περιθώριο της συνάντησης της Οχρίδας, ίσως να αποτελέσουν την υποσημείωση ενός δράματος που δεν έχει ακόμα γραφτεί. Οτι η αλβανική κοινότητα της ΠΓΔΜ δεν θα ανεχτεί να μείνει στο περιθώριο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ εξαιτίας της αδιαλλαξίας του κ. Γκρούεφσκι, ότι ο Σλαβομακεδόνας πρωθυπουργός οδηγεί τη χώρα του στην απομόνωση και ότι πρόσφατη απόπειρά του να συσφίγξει τις σχέσεις του με το Βρετανικό κόμμα των Συντηρητικών, προσέκρουσε σε ένα τείχος αδιαφορίας.

Σίγουρα, όμως, η ιστορία θα συγκρατήσει την εμπρηστική δήλωση του απόλυτου κυρίαρχου του πολιτικού παιχνιδιού στα Σκόπια".

Περίεργη κυβερνητική σιωπή για το δημοσίευμα των Financial Times


(Η κυβέρνηση αυτή εκλέχτηκε για να επαναδιαπραγματευτεί)
Πολύ περίεργη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σιωπή που έχει καταλάβει τα κυβερνητικά στελέχη και ιδίως αυτά του οικονομικού επιτελείου. Και μιλάμε για τη σιωπή σχετικά με το δημοσίευμα των FT οι οποίοι αναφέρουν ότι η Ελλάδα εγκαταλείπει την επαναδιαπραγμάτευση. Μα κανένας δε βγήκε να διαψεύσει μια τόσο σοβαρή είδηση; Κανείς, πέρα από κάποιες διαρροές συνεργατών του κ. Στουρνούρα ή από το Μαξίμου, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να πει ότι όλα αυτά που γράφει η εφημερίδα δεν είναι αληθινά;
Να θυμίσουμε ότι η λέξη επαναδιαπραγμάτευση ήταν αυτή που σημάδεψε τις εκλογές και τις έκρινε εν πολλοίς. Ήταν το βασικό μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στο πολιτικό σύστημα. Τους έλεγαν ότι θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ αλλά όχι με τόσο επαχθείς όρους όπως αυτοί που προβλέπονται στο Μνημόνιο. Και ζητούσαν διάλογο για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, να ελαφρυνθούν οι ασθενείς οικονομικά ομάδες του πληθυσμού και να αποκατασταθούν οι αδικίες στην κοινωνία.
Κι όλα αυτά θα γίνονταν μόνο μέσα από τα παζάρια με την τρόικα, αμέσως μετά τις εκλογές. Όποιος λοιπόν θέτει θέμα αναβολής των συζητήσεων, συνέχισης της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία και μιας αδρής υπόσχεσης ότι στο μέλλον κάτι θα γίνει, πάει αντίθετα στη λαϊκή βούληση.
Γι’ αυτό λοιπόν ένα τέτοιο δημοσίευμα, και όσα παρόμοια θα ακολουθήσουν, πρέπει να διαψεύδονται, είτε με λόγια είτε με πράξεις. Θα μπορούσε π.χ. ο κ. Στουρνάρας, που έχει συνηθίσει να μιλάει ρεαλιστικά, να βγει και να πει ότι οι FT λένε μπούρδες, ότι είναι προβοκατόρικα δημοσιεύματα που δεν έχουν καμιά αλήθεια κι ότι αταλάντευτη θέση της κυβέρνησης είναι η αλλαγή της δηλητηριώδους συνταγής της τρόικας. Το ίδιο θα μπορούσε να βγει και να πει και το Μαξίμου διαψεύδοντας τέτοια δημοσιεύματα που δημιουργούν αρνητική εικόνα για την Ελλάδα και κυρίως για την κυβέρνηση.
Βεβαίως, η κατάσταση είναι δύσκολη για την Ελλάδα και έχει γίνει πολύ χειρότερη λόγω της παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας. Αυτό το γνωρίζουμε όλοι, όπως γνωρίζουμε ότι δεν έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις που έπρεπε εδώ και τρία χρόνια.
Και βεβαίως όλοι συμφωνούμε ότι αν δε δώσουμε κάτι στους δανειστές δε θα πάρουμε τίποτε. Πρέπει λοιπόν να γίνουν ορισμένες κινήσεις εξπρές οι οποίες θα δείξουν στους τροικανούς ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται αλλά κι ότι έχει το δικαίωμα να διεκδικεί καλύτερους όρους και δικαιότερα προγράμματα.
Σε ένα όμως πρέπει να μείνουν όλοι όσοι στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση. Ότι εκλέχθηκε για να επαναδιαπραγματευτεί. Αυτό κανείς δεν πρέπει να το ξεχνά ποτέ και για τίποτε.

Μετωπική των ΗΠΑ με Ρωσία-Κίνα για Συρία

 
Σε σκληρό τόνο η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον καλεί τις διεθνείς δυνάμεις να ενισχύσουν την πίεση προς τη Ρωσία και την Κίνα και να καταδείξουν πως «θα πληρώσουν τίμημα» για τη στήριξη που εξακολουθούν να παρέχουν στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Από το βήμα της διάσκεψης των Φίλων της Συρίας στο Παρίσι, η Χίλαρι Κλίντον ζήτησε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πολιτική μετάβαση στη Συρία με επίκληση του Κεφαλαίου 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ -το οποίο προβλέπει την προσφυγή στη χρήση βίας για να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του Οργανισμού, εξ ου και μπλοκάρεται σταθερά από τη Μόσχα και το Πεκίνο.

«Ειλικρινά δεν θα αρκούσε να έχουν έλθει [στη σύνοδο] των Φίλων του Συριακού Λαού διότι σας λέω πολύ ειλικρινά, δεν νομίζω ότι η Ρωσία και η Κίνα πιστεύουν πως αντιμετωπίζουν κάποια συνέπεια -οποιαδήποτε συνέπεια- για το γεγονός ότι υποστηρίζουν το καθεστώς Άσαντ» δήλωσε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει αυτό είναι κάθε χώρα που εκπροσωπείται εδώ να καταστήσει άμεσα σαφές ότι η Ρωσία και η Κίνα θα πληρώσουν ένα τίμημα διότι εμποδίζουν την πρόοδο και αυτό είναι πλέον ανεκτό» διεμήνυσε.

Η Χίλαρι Κλίντον ζήτησε να προωθηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας απόφαση που θα «απαιτεί να εφαρμοστεί το σχέδιο της Γενεύης, το οποίο η Ρωσία και η Κίνα έχουν προσυπογράψει», αξιώνοντας μια πολιτική μετάβαση. Η ίδια σημειώνει πως πρέπει να εγκριθεί «μια απόφαση που θα προσδιορίζει τις συνέπειες σε περίπτωση μη σεβασμού του σχεδίου, περιλαμβανομένης και της επίκλησης του Κεφαλαίου 7».

Βάσει του Κεφαλαίου 7 του Χάρτη του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να αποφασίσει πέραν κυρώσεων μέτρα που εμπεριέχουν τη χρήση βίας, τα μέτρα αυτά μπορούν να ληφθούν προκειμένου να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του, και μπορεί να καλέσει τα μέλη του ΟΗΕ να τα εφαρμόσουν.

Λίγο νωρίτερα η Κλίντον κατηγόρησε τη Μόσχα και το Πεκίνο ότι «εμποδίζουν την επίτευξη προόδου» στη Συρία. Κάλεσε όλες τις χώρες οι οποίες συμμετέχουν στη Σύνοδο των Φίλων του Συριακού Λαού να πιέσουν τις δύο χώρες ώστε να καμφθεί η στήριξή τους στον Άσαντ, ενώ επανέλαβε την έκκλησή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να τιμωρήσει την κυβέρνηση Άσαντ, επιβάλλοντας και κυρώσεις.

Από το βήμα της διεθνούς διάσκεψης ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ υποστήριξε ότι οι χώρες, οι οποίες δεν επιβάλλουν κυρώσεις στην κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, ουσιαστικά επιτρέπουν η σφαγή να συνεχίζεται.

«Δεν υπάρχει τρόπος να παραμείνεις στην άκρη σε ό,τι αφορά αυτό το ζήτημα. Αν δεν επιβάλλεις κυρώσεις και δεν τις εφαρμόσεις αυστηρά, ουσιαστικά επιτρέπεις τον ανεφοδιασμό του καθεστώτος Άσαντ με τα μέσα για να συνεχίσει να δολοφονεί το συριακό λαό» σημείωσε ο Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ανοίγοντας, νωρίτερα, τις εργασίες της διάσκεψης ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διεμήνυσε ότι η πτώση του συριακού καθεστώτος είναι αναπόφευκτη. Στέλνοντας μήνυμα στους απόντες, της διάσκεψης, Ρωσία και Κίνα, ο Ολάντ τόνισε πως «στο σημείο αυτό δεν τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση ότι η συριακή κρίση έχει μεταβληθεί σε απειλή για τη διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια».

Αυτό που δεν μας εξήγησε η Χ.Κλίντον είναι τι θα τους κάνουν των Ρώσων και των Κινέζων, θα τους "δείρουν";

NH90: Θέλουν να πουλήσουν αλλού τα ελικόπτερα αν και έχουν πληρωθεί!


Image
Bασιζόμενοι στην συνέντευξη του Olivier Michalon, διευθυντής πωλήσεων της Eurocopter και υπεύθυνου για τις σχέσεις με τους πελάτες.

Όπως αναφέρει απόλυτα αξιόπιστη πηγή της ΓΔΑΕΕ στο defencenet.gr "Όντως η ΝΗ Ιndustries πρότεινε την επιμήκυνση του προγράμματος παράδοσης των ελικοτέρων, παρά το γεγονός ότι έχει προεισπράξει πάνω από το 50% του συνολικού ποσού των 657.523.069 € και έχει παραδώσει μόνο 4 αντί για 10 ελικόπτερα (σ.σ.: συνολικά έχουν παραγγελθεί 20 ελικόπτερα). Μας πρότειναν να επιμηκυνθεί η παράδοση για να μας ... διευκολύνουν (σ.σ.: !) οικονομικά και τα ελικόπτερα που έχουν τώρα έτοιμα για να δώσουν στην Ελλάδα να τα δώσουν σε άλλο πελάτη τους"!

Δηλαδή δεν φτάνει που έχουν προεισπράξει με την σκανδαλώδη σύμβαση το 40% μετρητοίς με την παραγγελία και ένα επιπλέον ποσό περί το 10%, δηλαδή κάτι που σντιστοιχεί σε δέκα ελικόπτερα, έχουν το θράσος με την δικαιολογία της ... οικονομικής διευκόλυνσης να αναβάλουν και τις παραδόσεις των υποολοίπων! Φυσικά δεν ευθύνονται οι ίδιοι, ευθύνονται αυτοί που έφτιαξαν την σύμβαση τότε. Και βέβαια υπάρχει και το θέμα της ρήτρας που τους καίει".

Όπως ήδη γράψαμε τους έχει επιβληθεί και έχουν αποδεχθεί ρήτρα 111,69 εκατ. € στην υπογραφή της τρίτης  τροποποίησης της σύμβασης στις 5 Αυγούστου του 2010 εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στα ελικόπτερα με αποκλειστική ευθύνη της NH Industries και οδήγησαν στην έναρξη των παραλαβών με καθυστέρηση 4 ετών, ενώ πλέον η ολοκλήρωση των παραλαβών χάνεται κάπου στο 2016! Και θέλουν να την μεταθέσουν για το 2020-22!

Η ρήτρα λοιπόν, ουσιαστικά θα χαθεί από την επιμήκυνση των παραδόσεων κατά 4-6 χρόνια αφού θα υπάρξει ανάλογη οικονομική επιβάρυνση του δημοσίου!

Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι η πρόταση έχει κάποια λογική βάση λόγω των οικονομικών δυσχερειών της χώρας, τότε στην χειρότερη περίπτωση θα έπρεπε η κοινοπραξία να ολοκληρώσει την παράδοση των 10 ελικοπτέρων που αντιστοιχεί στο 50% του ποσού που έχει προκαταβληθεί και μετά ας συζητήσουμε για τα υπόλοιπα.
Αλλά όχι να έχει πάρει τα μισά λεφτά, να έχει παραδώσει μόνο το 20% των ελικοπτέρων, να θέλει να μοσχοπουλήσει σε ξένους πελάτες τα ελληνικά ελικόπτερα που προορίζονταν να κλείσουν κρίσιμα επιχειρησικά κενά και για τα οποία έχουν ήδη πληρωθεί και να "κλείσει" και την ρήτρα. Δηλαδή θέλουν να πουλήσουν τα ίδια ελικόπτερα, δύο φορές στην πλάτη ττων ελληνικών ΕΔΗ υπόθεση είναι πολύ σοβαρή και απαιτείται άμεση τοποθέτηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Και όλα αυτά όταν η Αεροπορία Στρατού έχει ελικόπτερα της δεκαετίας του Βιετνάμ για μέσες αερομεταφορές ελικοπτέρων και περιμένει "πως και πως" τα ελικόπτερα αυτά.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

"Μαύρες" προβλέψεις Phoenix Capital: "Η Γαλλία στον ΕΜΧ - Η Γερμανία εκτός ευρώ"!


Image
"Όλα εξαρτώνται από την Γερμανία στην ευρωζώνη και μάλλον στο τέλος θα αποχωρήσει αυτή από τη νομισματική ένωση"!
Τη διάγνωση την έχει επαναλάβει και στο παρελθόν ο έγκυρος αναλυτής του χρηματοπιστωτικού γίγαντα Phoenix Capital Research, Graham Summers, αλλά αυτή την φορά εμφανίζεται περισσότερο βέβαιος από ποτέ ότι "Η Γερμανία θα κοιτάξει να καλύψει τα νώτα της, παρά να σώσει το ευρώ"...

Και επικαλείται στην ανάλυσή του την απόφαση της Γερμανίδας καγκελαρίου η οποία επιλέγει κοινή έκδοση ομολόγων εντός της χώρας της για να ενισχύσει το γερμανικό ομοσπονδιακό της κράτος, απορρίπτοντας σθεναρά τα ευρωομόλογα.

"Η Γερμανία -όπως από καιρό εκτιμούσα- θα επικεντρωθεί στα εγχώρια ομόλογα της, επιλέγοντας να αφήσει το ευρώ στην τύχη του", τονίζει ο Summers, επισημαίνοντας ότι η ευρωπαϊκή δύναμη αρέσκεται να "εγγυάται" και όχι να "σώζει".

O Summers εκτιμά την ίδια στιγμή ότι η Γερμανία θα μπορούσε να εγκαταλείψει το ευρώ ανά πάσα στιγμή εφ'όσων η κρίση θα εξαπλωθεί και στη Γαλλία. Για το αν θα συμβεί αυτό εμφανίζεται βέβαιος: Από το φθινόπωρο και μετά και η Γαλλία εισέρχεται στην διακεκαυμένη ζώνη... "Στο σημείο αυτό οι κουβέντες περί διασώσεων δεν θα έχουν νόημα. Αν η Γαλλία χρειαστεί χρηματοδότηση -που θα χρειαστεί- το παιχνίδι τελείωσε. Ο ESM δεν θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος μιας too-big-to-fail χώρας"!

Στο μεταξύ, οι πλούσιοι Γάλλοι μεταφέρουν ρευστό και περιουσιακά στο Λονδίνο, γεγονός που υποδεικνύει την αναπόφευκτη πορεία της Γαλλίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel.

"Ο αντίκτυπος των κεφαλαιακών εκροών από τη Γαλλία θα πιέσει ακόμη υψηλότερα τα επίπεδα της απομόχλευσης των τραπεζών της, την στιγμή που η έκθεσή τους στις αδύναμες χώρες ξεπερνά το 30%", εκτιμά η ανάλυση του Summers για την Phoenix Capital.

"Η Γερμανία θα φύγει μακριά στο τέλος", καταλήγει ο Summers, συμβουλεύοντας τους επενδυτές να εκμεταλλευτούν ό,τι έχει απομείνει από το ράλι στης Συνόδου.
Σε άλλη ταυτόχρονη ανάλυση, με τίτλο "Ιδού οι τρεις λόγοι για τους οποίους εγγυημένα η Ευρώπη θα καταρρεύσει κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον", η Phoenix Capital αναφέρει:

1) Η μόχλευση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Η μόχλευση των ευρωπαϊκών τραπεζών αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια για την Ευρώπη. Η διαδικασία απομόχλευσης, στον αντίποδα, χαρακτηρίζεται μια μακρά και επίπονη διαδικασία. Δεν μπορεί στο σημείο αυτό να μη ληφθούν υπόψη και οι πρόσφατες προειδοποιήσεις του Μ. El Erian, επικεφαλής της Pimco, του μεγαλύτερου fund διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως, για τα αυξημένα επίπεδα μόχλευσης των γαλλικών τραπεζών. "Οι γαλλικές τράπεζες αποτελούν μια σοβαρή πηγή ανησυχίας" έχει επισημάνει ο El Erian.

2) Το ένα τέταρτο του ισολογισμού της ΕΚΤ αφορά σε κρατικά ομόλογα των PIIGS. Μέρος της προσπάθειας της ΕΚΤ να "σώσει το σύστημα" την οδήγησε οδήγησε τελικά στο να "φορτωθεί" μεγάλο μέρος του χρέους των χωρών της αδύναμης περιφέρειας. Η ΕΚΤ κατόρθωσε "με επιτυχία" να διαχειριστεί την αναδιάρθρωση του μικρού, συγκριτικά, ελληνικού χρέους. Αλλά, τι θα συμβεί με τα ομόλογα των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου; Να κάνει κάτι αντίστοιχο είναι αδύνατο και ανέφικτο.Μάλιστα δεν θα προσπαθήσει καν. Ο ισολογισμός της ΕΚΤ ξεπέρασε πρόσφατα τα επίπεδα ρεκόρ των 3 τρισ. ευρώ. Εάν οι τράπεζες που έχουν δανειστεί κεφάλαια από την ΕΚΤ δεν μπορέσουν να τα επιστρέψουν και τα collaterals τους χάσουν την αξία τους, τότε η κεντρική τράπεζα θα καταγράψε ζημίες, οι οποίες αυτόματα θα περάσουν στις εθνικές κεντρικές τράπεζες... 

3) H EKT είναι πολύ μικρή για να βάλει φρένο σε όλη αυτή την αναταραχή. O καθένας μπορεί να σκεφτεί το εξής... Η ΕΚΤ μπορεί απλά να τυπώσει χρήμα. Αυτό όμως δεν είναι ορθό. Γιατί; Γιατί υπάρχει και η Γερμανία, η οποία είναι εντελώς αντίθετη με αυτή τη λογική. "H Eυρώπη δεν μπορεί να διασωθεί. Είναι πολύ μεγάλη και εγκλωβισμένη στη μόχλευση. Η κατάρρευση θα έρθει και η ΕΚΤ θα είναι ανήμπορη να την αποτρέψει...", καταλήγει η Phoenix Capital.
Λέτε αντί για τον Τσίπρα, την έκπληξη να την κάνει η ... Μέρκελ;
Και ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα λέμε εμείς!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr