Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

4,5 δις πρωτογενές πλεόνασμα άφησε ο Καραμανλής! Το απόλυτο πλιάτσικο από την συμμορία του μνημονίου!

Που πήγαν λοιπόν τα λεφτά;

Αξέχαστο βίντεο: ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΣΕ ΚΑΜΜΕΝΟ: “ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ ΠΟΙΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΩ! (με τα λεφτά του Ελληνικού λαου…)”

Το 2009 μας είπαν ότι είχαμε τεράστιο έλλειμμα και για αυτό μπήκαμε στο μνημόνιο.
ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΨΕΜΑΤΑ.
Η αλήθεια είναι ότι είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα 4,5 δισ! Πριν το μαγείρεμα.
Φέτος, μετά από 4 χρόνια εξοντωτικής λιτότητας, η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι πέτυχε πρωτογενές… πλεόνασμα, που το υπολογίζουν σε 1,45 δισ!

Όλα αυτά, σύμφωνα με την μεγάλη μελέτη που θα παρουσιάσει το Χωνί. Το συμπέρασμα δεν είναι δύσκολο να βγει. Με 4,5 δις πλεόνασμα, η εξυγίανση της οικονομίας μπορούσε να γίνει με ήπια προσαρμογή και κοινωνικά δίκαια μέτρα. Όπως το πάγωμα των υψηλών συντάξεων. Το χρέος βρισκόταν κάτω από το 110% και ήταν ομολογιακό. Μπορούσε δηλαδή η όποια κυβέρνηση να διαχειριστεί και τους δανειστές και τις διαρθρωτικές αλλαγές για πραγματική αναπτυξιακή πορεία. Όταν όμως μία συμμορία ντόπιων και ξένων νταβατζήδων επιβάλλει μία εγκληματική συμμορία για κυβέρνηση, όλα αυτά περιττεύουν. Στόχος εξ’ αρχής ήταν η ληστεία και η υποδούλωση της χώρας. Ο πλουτισμός των απατεώνων με την εσωτερική πληροφόρηση και η καταστροφή των τίμιων επενδυτών (μικροομολογιούχοι), των ασφαλιστικών ταμείων και κάθε κοινωνικού αποθέματος που εξασφάλιζε τον πολίτη.



Όταν ο Σόρος, ο γαμπρός της Κλίντον, ο Paulson κλπ πενταπλασιάζουν τα χρήματα τους την ώρα που οι ομολογιούχοι καταστρέφονται, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση: Ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα. Απομένει η τιμωρία.

ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΣΩΣΑΝ... Η Ελλάδα στο "βούρκο" των μνημονίων όταν Ισπανία-Πορτογαλία αποτινάσουν το ζυγό


Η Ελλάδα βουλιάζει στο βούρκο των μνημονίων όταν όλες οι υπόλοιπες χώρες που μπήκαν σε καθεστώς οικονομικής επιτήρησης βγαίνουν στο ξέφωτο. Η Ιρλανδία προηγήθηκε, η Ισπανία ακολούθησε και έρχεται εντός των επομένων μηνών η σειρά της Πορτογαλίας να διώξει την τρόικα.
Αυτό αποδεικνύει για μία ακόμη φορά πώς η Ελλάδα αποτέλεσε το πειραματόζωο για να διασωθεί φυσικά η Ευρωζώνη, όπως έχουν ομολογήσει Ε.Ε. και ΔΝΤ. Οι δανειστές εφάρμοσαν μία συνταγή αρχικά στη χώρα μας για να μην εξελιχθεί η γάγγραινα και εν συνεχεία τη βελτίωναν προκειμένου να σώσουν τα άλλα μέλη.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωση η Eurostat το ελληνικό δημόσιο χρέος αυξήθηκε και έφτασε στο αστρονομικό ποσό των 341,31 δις ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2013, από τα 317 δις ευρώ που ήταν το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτινάχθηκε στο 171,8% από το 168,8%.
Και ενώ όπως έλεγε η κυβέρνηση έρχεται η ανάπτυξη από τις αρχές του 2014, όχι μόνο αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, αλλά η τρόικα πιέζει να υπογραφεί νέο μνημόνιο για να μας χορηγηθεί νέο δάνειο. Με το αζημίωτο φυσικά και εγγυήσεις τα ασημικά της χώρας, τα οποία είναι υπερπολύτιμα.
Κυβέρνηση (αρχικά αυτή του Γ. Παπανδρέου και μετά των Α. Σαμαρά και Ε. Βενιζέλου) και δανειστές έδωσαν πακτωλό χρημάτων στις ελληνικές τράπεζες δήθεν γιατί ήταν ο βασικός πυλώνας της οικονομίας μας και έπρεπε να στηριχθεί.
Δεκάδες δισεκατομμύρια τα έκλεψαν από τις τσέπες των Ελλήνων για να τα δώσουν στους τραπεζίτες και τα συμφέροντα που εκφράζουν. Τα «κόκκινα» δάνεια των πολιτών δήθεν θα βύθιζαν την οικονομία. Τώρα αποκαλύπτεται όμως που πήγαν τα χρήματα των πολιτών από την ανακεφαλαιοποίηση. Στα σκάνδαλα της Proton, της FBB, του ΤΤ κ.α.
Ούτε ένα ευρώ δεν έπεσε στην αγορά που έχει στραγγίσει. Η έλλειψη ρευστότητας οδηγεί στο κλείσιμο ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, αυξάνει την ανεργία σε δραματικά επίπεδα, αυξάνει τη φορολογία, εξαντλεί τα νοικοκυριά και τροφοδοτεί ένα φαύλο κύκλο ύφεσης.
Αυτόν τον φαύλο κύκλο ύφεσης έσπασε η Ιρλανδία και αντί η κυβέρνηση να «μοιράσει» χρήματα στις τράπεζες απαίτησε να μειωθούν τα επιτόκια στο χαμηλότερο επιτρεπτά όρια. Εκεί σκέφτηκαν του πολίτες όχι τους τραπεζίτες.
Με άλλα λόγια, οδήγησαν τις ελεγχόμενες από το κράτος τράπεζες, σε μια πορεία ελεγχόμενων κα απομειούμενων ζημιών, δίνοντας προτεραιότητα στην πραγματική οικονομία, ενισχύοντας τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, και υποστηρίζοντας τις αξίες των περιουσιών.
Προτίμησαν μέσω της ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας να επιφέρουν την ανάκαμψη και των τραπεζών. Όχι το αντίθετο, όπως έγινε στην Ελλάδα. Αυτοί πέτυχαν. Βγήκαν από το μνημόνιο.
Από το μνημόνιο βγήκε και η Ισπανία. Στη Μαδρίτη είχε χορηγηθεί από την ευρωζώνη το 2012 δάνειο 100 δις ευρώ για να στηριχθούν οι τράπεζές της που βρίσκονταν σε κρίση. Τελικά δεν άντλησε παρά περίπου 41,3 δις ευρώ.
Τα χρήματα αυτά δόθηκαν με την εγγύηση του EFSF. Στην Ελλάδα ούτε αυτό δεν κατάφεραν να κάνουν και έβαλαν το Δημόσιο, του φορολογούμενους δηλαδή να πληρώσουν πολλάκις την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
«Το πρόγραμμα πέτυχε τον διττό στόχο του της ανάταξης και της αναμόρφωσης του ισπανικού χρηματοπιστωτικού τομέα», ανέφερε σε ανακοίνωση της Κομισιόν ο Όλι Ρεν, εκφράζοντας βέβαια κάποιες επιφυλάξεις.
Τώρα ετοιμάζεται να βγει από το μνημόνιο και η Πορτογαλία. Στις 20 Φεβρουαρίου η τρόικα θα μεταβεί στη Λισαβόνα για να ξεκινήσει την προτελευταία αξιολόγηση της χώρας για να της δώσει 2,6 δις ευρώ. Μετά από αυτή απομένει η τελευταία αξιολόγηση το Μάιο, όπου ολοκληρώνεται το σχέδιο διάσωσης συνολικού ύψους 78 δις ευρώ.
Όλα αυτά δείχνουν πώς με τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων στην Ελλάδα από το 2009 και μετά η χώρα κατέστη ένα πειραματόζωο και η συνταγή που του χορηγήθηκε το σκοτώνει καθημερινά.
Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος που θέλουν να το παίξουν γιατροί δεν τόλμησαν ούτε μία φορά να κάνουν αυτό που έπρεπε για να προστατεύουν τους πολίτες της χώρας. Χτύπησαν προσοχή στην τρόικα και εκτελούν τις εντολές τους που διασφαλίσουν τα εγχώρια και ξένα συμφέροντα και γκρεμίζουν το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων σε εποχή Κατοχής.

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΕΝΤΑΣΗ Η ουκρανική κυβέρνηση κατηγορεί το ΝΑΤΟ για την αιματοχυσία στο Κίεβο


Σε "ελεύθερο σκοπευτή" του ΝΑΤΟ οφείλεται ο θάνατος του διαδηλωτή Sergey Nigoyan  σύμφωνα με τον βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Εβγένι Μπαλίτσκι ο οποίος δήλωσε εκπροσωπώντας την κυβέρνηση πως "ένας από τους ακτιβιστές που έχασε τη ζωή του πιθανώς βλήθηκε από ελεύθερο σκοπευτή του ΝΑΤΟ, αποστολή που τού ανατέθηκε από κάποια ριζοσπαστική πτέρυγα της ουκρανικής αντιπολίτευσης."
Είναι η πρώτη κατηγορία από επίσημα χείλη, για τους ρόλους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ότι έχουν καταφύγει πλέον σε "αιματηρά" μέσα προκειμένου να πυροδοτήσουν περαιτέρω την κατάσταση, με την ελπίδα της πτώσης της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς.
Συνεχίζοντας μάλιστα ο βουλευτής προχώρησε σε νέες αποκαλύψεις για το "αυθόρμητο" των διαδηλώσεων.
«Κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης σε ένα συλλαλητήριο έξω από το γήπεδο Βαλερί Λομπανόβσκι, βρέθηκαν αρκετά κάνιστρα γεμάτα με υγρό νάτριο, που είναι εξαιρετικά εύφλεκτο. Αυτό αποκλείει τον ισχυρισμό ότι η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ήταν αυθόρμητη. Ήταν μια προσεκτικά σχεδιασμένη επιχείρηση που θα μπορούσε να έχει πραγματοποιηθεί από σαμποτέρ φορώντας πολιτικά ρούχα» ισχυρίστηκε ο Μπαλίτσκι.
Φυσικά πρόκειται για επανάληψη της "πορτοκαλί" επανάστασης του 2004 με την διαφορά ότι ο Β.Γιανούκοβιτς είναι πλέον προετοιμασμένος από ΄την εμπειρία της προηγούμενης πτώσης του. Τα κοινά με την "εξέγερση" του Δεκέμβρη του 2008 στην Ελλάδα που στην ουσία σήμανε το τέλος της κυβέρνησης Καραμανλή είναι εξίσου πολλά. Και στις δύο περιπτώσεις οι υπάρχουσες κυβερνήσεις ήταν ενοχλητικές για ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.
Τα συνεχόμενα επεισόδια υπό την μορφή "ειρηνικών διαδηλώσεων" που μετατρέπονται σε πολεμικές συγκρούσεις, είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να πέσει μη συμμορφούμενη με τα δυτικά πρότυπα κυβέρνηση. Ακόμα και εάν δεν επιτευχθεί άμεσα, κατά την διάρκεια του χρόνου,λόγω φθοράς και κόπωσης επιτυγχάνεται το ποθητό αποτέλεσμα.
Στο μεταξύ υπάρχουν ισχυρισμοί ότι οι νεκροί έχουν φτάσει τους πέντε από τις συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία, χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί επίσημα
«Προς το παρόν έχουμε καταμετρήσει πέντε νεκρούς, ενώ περίπου 300 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί», δήλωσε ο συντονιστής του ιατρικού κέντρου, Ολεγ Μούσγι, στον ραδιοφωνικό σταθμό της αντιπολίτευσης.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της, αρνείται την οποιαδήποτε ανάμειξη της στις δολοφονίες, με τον πρωθυπουργό της χώρας Αζάροφ, να κάνει λόγο για «τρομοκράτες» που έχουν αναμειχθεί με τους διαδηλωτές, ενώ χαρακτήρισε τους πρωτεργάτες των βίαιων επεισοδίων «εγκληματίες» που «πρέπει να λογοδοτήσουν, όπως θα γινόταν σε οποιοδήποτε άλλο κράτος».
Ο Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, είπε ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσουμε την αστυνομία. Αν χρειαστεί θα αντιμετωπίσουμε και τις σφαίρες».
Έτσι και αλλιώς δεν θα τις αντιμετωπίσει ο Β.Κλίτσκο (μεγάλος πυγμάχος, άφησε εποχή) αλλά όσοι θα τον ακούσουν, αυτός όμως την δουλειά για τους δυτικούς (άθελα ή ηθελημένα) την κάνει.
Ο πρόεδρος της ΕΕ, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ως αναμένονταν δήλωσε ότι "η ΕΕ έχει σοκαριστεί από τους θανάτους". Δεν αναφέρθηκε ωστόσο σε πιθανές κυρώσεις, λέγοντας ότι είναι «πρώιμο» να πει κανείς ποιες θα μπορούσαν να είναι οι δράσεις αυτές. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να επιβάλλει καμμιά κύρωση, καθώς λεφτά πήρανε από την Ρωσία, και δεν εξαρτώνται άμεσα από την ΕΕ.
Όσο για το "αυθόρμητο" των διαδηλώσεων, στις ευρωπαϊκές χώρες σχηματίζεται πλειοψηφικό ρεύμα κατά της ΕΕ (που θα αποτυπωθεί στις ευρωεκλογές), δηλαδή οι πολίτες θέλουν να φύγουν από την "μέγγενη" των Βρυξελών, και αυτοί προσπαθούν να μας πείσουν ότι η πλειοψηφία των Ουκρανών επιθυμεί να βάλει το κεφάλι στην "γκιλοτίνα" από μόνη της.

Κλείστε φυλακή τα λαμόγια της πράσινης απάτης.

20140123-175426.jpg

Το πρότζεκτ της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης που προωθούσε μετά μανίας η οικογένεια Παπανδρέου και ιδιαίτερα ο Αντρίκος μαζί με την Τίνα Μπιρμπίλη είχε αναλάβει εργολαβικά η εταιρεία του Κυριάκου Γριβέα.
Μέσα από πολυέξοδα συνέδρια ο Γιώργος Παπανδρέου από την περίοδο που ήταν ακόμα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλάσαρε επικοινωνιακά τη φούσκα της πράσινης ενέργειας που είχε ένα και μοναδικό στόχο: Να εγκλωβίσει τράπεζες και μικροεπιχειρηματίες να αγοράσουν σε εξωφρενικές τιμές διάφορες “μπαχατέλες” από τα γερμανικά εργοστάσια και στη συνέχεια να
πωλούν σε πολλαπλάσια τιμή το ρεύμα της ΔΕΗ. Επρόκειτο για ένα κόλπο γκρόσο που στήθηκε για να μην καταρρεύσει η βιομηχανία παραγωγής φωτοβολταϊκών στην Γερμανία. Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έγινε….
Πρωθυπουργός τότε όλη η οικογένεια μαζί με την Τίνα Μπιρμπίλη έπεσαν με τα μούτρα στην υλοποίηση του πρότζεκτ. Υποχρέωσαν μάλιστα τον Κλέωνα Παπαδόπουλο να συστήσει και θυγατρική εταιρεία με τον Γριβέα για να γεμίσουν την Ελλάδα φωτοβολταϊκά και να την κάνουν… Δανία του Νότου όπως έλεγε ο απερίγραπτος Πρωθυπουργός της χρεοκοπίας.
Ο Κυριάκος Γριβέας τον οποίο χρησιμοποίησαν στη κυριολεξία για να στήσουν το κόλπο αντιμετωπίζει σήμερα βαρύτατες κατηγορίες ενώ οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου με τη μπαρούφα της πράσινης ενέργειας έχουν εξασφαλίσει ιδιότυπη ασυλία.
Μάλιστα για επιβράβευση η Τίνα Μπιρμπίλη προσελήφθη από το Υπουργείο Εξωτερικών από το οποίο της δόθηκε άδεια διάρκειας δύο ετών για να μετακομίσει σε άλλη κρατικοδίαιτη θέση στον ΟΗΕ.
Ο άλλος στυλοβάτης της πράσινης ενέργειας ο Αντρίκος Παπανδρέου το παίζει πλέον αδιάφορος – δεν τον ξέρω δεν τον είδα τον Κυριάκο Γριβέα – και τη βγάζει καθαρή. Γι’ αυτό θα πρέπει ο ανακριτής να τους καλέσει όλους μαζί να δώσουν εξηγήσεις.
Γιατί το σκάνδαλο έχει πολιτικές προεκτάσεις και δεν αφορά μόνο ένα επιχειρηματικό δάνειο που δεν πληρώθηκε…

Πάνε για πόλεμο Ιαπωνία και Κίνα;

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, είπε πως ανησυχεί ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει μια σύγκρουση από κάτι αναπάντεχο.
Θα μπορούσε η Ιαπωνία και η Κίνα να πηγαίνουν σε στρατιωτική σύγκρουση; Πρόσφατα, δημιουργήθηκε ένας λεκτικός πόλεμος ανάμεσα στο Πεκίνο και το Τόκιο σχετικά με τις εδαφικές διαφορές, την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και μια επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε σε ένα αμφιλεγόμενο μνημείο του πολέμου, για τους νεκρούς της Ιαπωνίας. Αλλά ακόμη και αυτοί που συζητούν τα πιο τρομερά σενάρια, τείνουν να προσθέτουν, «Σίγουρα όχι …»
Σίγουρα, η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχουν πάρα πολλά να χάσουν από έναν πόλεμο, ακόμη και από μια μικρή αψιμαχία. Σίγουρα ο υπόλοιπος κόσμος (και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη δύναμη στον Ειρηνικό) θα συγκρατήσει τις δύο πλευρές προτού ξεκινήσουν έναν πραγματικό πόλεμο. Σίγουρα δύο σύγχρονα έθνη δεν θα επιτρέψουν στις ιστορικές διαφορές και τις θεωρούμενες προσβολές να τους οδηγήσουν σε πόλεμο. Σίγουρα όχι. Αλλά όταν ο Άμπε συναντήθηκε με τους δημοσιογράφους στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, προσπάθησε πολύ για να αποφύγει την έκφραση, «σίγουρα όχι».
Αντ ‘αυτού, ο Άμπε προειδοποίησε ότι κάτι εντελώς απροσδόκητο θα μπορούσε να γίνει το σημείο ανάφλεξης της πυρκαγιάς. «Μπορεί να υπάρξει κάποια σύγκρουση ή διαφορά που θα προκύψει ξαφνικά, σε επίπεδο ad hoc … ή λάθους», είπε. Δεν έδωσε παραδείγματα, αλλά σε διαφορετικό πλαίσιο τόνισε ότι το 2014 σηματοδοτεί την εκατονταετηρίδα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτή η συμφορά, όπως ήξεραν πολύ καλά οι συγκεντρωμένοι δημοσιογράφοι,  ξεκίνησε από ένα απρόσμενο συμβάν: μια δολοφονία στο Σεράγεβο .
Δεν βοήθησε το γεγονός ότι ο Άμπε δεν προσέφερε κανένα σχέδιο για να μετριάσει τις εντάσεις μεταξύ των ασιατικών γιγάντων. «Δυστυχώς, δεν έχουμε σαφή και ρητό οδικό χάρτη», είπε. Θα μπορούσε να βοηθήσει, πρότεινε χωρίς μεγάλη πεποίθηση, εάν το Πεκίνο και το Τόκιο καθιέρωναν ένα «κανάλι επικοινωνίας σε επίπεδο στρατιωτικών δυνάμεων». Και τι θα περίμενε να κάνουν οι ΗΠΑ εάν οι δύο χώρες άρχιζαν ένα πόλεμο; Ο Άμπε προσπέρασε το ερώτημα αν περίμενε από την Ουάσιγκτον να πάρει το μέρος της Ιαπωνίας, αλλά είπε ότι ήδη επιδιώκει στενότερους στρατιωτικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ.
Υπερασπίστηκε, ωστόσο, την επίσκεψή του στο αμφιλεγόμενο μνημείο Γιασουκούνι. Πολλές ασιατικές χώρες , συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας, υποστηρίζουν ότι κάποια θύματα του πολέμου που τιμούνται εκεί ήταν εγκληματίες πολέμου, υπεύθυνοι για φοβερές πράξεις κατά τη διάρκεια της κατοχής της Ιαπωνίας μεγάλου μέρους της Ανατολικής Ασίας. Ο Άμπε είπε ότι δεν ήταν ο πρώτος Ιάπωνας ηγέτης που επισκέπτεται το μνημείο και πως προκάτοχοί του ως πρωθυπουργοί το είχαν επισκεφθεί συνολικά 65 φορές. Οι επικριτές της επίσκεψης απλά παρεξήγησαν τις προθέσεις του, είπε. Η
Κίνα θα χάσει περισσότερα από έναν πόλεμο, είπε εμμέσως ο Άμπε, επισημαίνοντας ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη που χρειάζεται η κυβέρνηση του Πεκίνου για να διατηρήσει τη νομιμότητά της. Ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στο κόστος για την χώρα του, αλλά είπε ότι ένας σινο- ιαπωνικός πόλεμος θα διατάραζε την παγκόσμια οικονομία.

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ

ιμιαΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για εκείνη την μεγάλη βραδιά της κρίσης των Ιμίων, που είχε σαν τραγική συνέπεια τον θάνατο των τριών ελλήνων αξιωματικών όταν έπεσε το ελικόπτερο που επέβαιναν. Η υπόθεση αυτή τα ελικοπτέρου άφησε μέχρι σήμερα πολλά ερωτηματικά καθώς οι ίδιες οι ελληνικές αρχές έκαναν ότι μπορούσαν για να την «θάψουν» κάτω από μια επίσημη και πολύ αμφισβητουμένη εκδοχή για την απώλεια έλεγχου και ένεκα καιρικών συνθηκών, πτώση του ελικοπτέρου.

Εκείνο όμως που δεν απαντήθηκε και είναι κατά την άποψη μας πολύ σημαντικό που αν εξιχνιάζονταν θα έλυνε πολλά «μυστήρια» από την κρίση των Ιμίων, είναι η τύχη των Τούρκων κομάντος που είχαν αποβιβαστεί και είχαν καταλάβει την δεύτερη βραχονησίδα που είχε μείνει προδοτικά αφύλακτη από ελληνικής πλευράς. Τα μεγάλα και πολύ κρίσιμα ερωτήματα είναι δυο : 1) Γιατί η Τουρκία φρόντισε να «εξαφανίσει» όλους τους Τούρκους κομάντος που είχαν πάρει μέρος σε εκείνη την επιχείρηση, παρά του ότι τους είχε παρασημοφορήσει σαν ήρωες ; Ορισμένοι από αυτούς μάλιστα χαθήκαν με σκανδαλώδη τρόπο, (περίεργα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα και επέμβαση περιθωριακών που μαχαίρωσαν τον αρχηγό τον κομάντος στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης ). Βέβαια μετά οι Τούρκοι ισχυριστήκαν ότι οι κομάντος ζουν και παρουσίασαν κάποιους «αδέσποτους» που μάλιστα έγραψαν και βιβλίο για εκείνη την βραδιά. Μονό που οι νέοι κομάντος των Ιμίων που παρουσιαστήκαν ήταν κάθε φορά… άλλοι, με αποτέλεσμα να μπερδευτεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση και, το δεύτερο ερώτημα, 2) Γιατί κάθε χρόνο η Τουρκία την επέτειο εκείνης της βραδιάς που θεωρήθηκε τότε σαν μια από τις μεγαλύτερες στρατηγικές νίκες της Τουρκίας, δεν κάνει κανένα λόγο για την κρίση των Ιμίων και κανένα σχεδόν τουρκικό ΜΜΕ δεν κάνει καμία αφιέρωση για την κρίση πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως ο αείμνηστος πια πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Ινάν Μπατού, που ήταν και ο μόνος επίσημος που είπε κάποια λίγα για εκείνη την βραδιά σε μια εδική εκπομπή στο τουρκικό κανάλι, CNNTürk ; Οι κάποιες άλλες λίγες τουρκικές αναφορές, είναι το λιγότερο παραπλανητικές. Κατά τα αλλά, «μαύρη» σιωπή για τα γεγονότα από τουρκικής πλευράς  και για όσους παρακολουθούν τα τουρκικά πράγματα αυτό, συν τα προηγούμενα, είναι το λιγότερο ανεξήγητα.

Αλλά ας έρθουμε στην βραδιά της κρίσης. Η επιχείρηση απόβασης των Τούρκων στην δεύτερη βραχονησίδα ήταν από την αρχή μια καλά στημένη θεατρική επιχείρηση που στολίστηκε από κάποιες εντυπωσιακές δημοσιογραφικές «μαρτυρίες», οι οποίες όμως μάλλον συνεπικουρούν στην όλη θεατρικότητα της επιχείρησης. Η πιο εντυπωσιακή μαρτυρία είναι αυτή του πολύ γνωστού δημοσιογράφου της Sabah, Fatih Altaylı, ο οποίος σε μια διήμερη δημοσιογραφική του αναφορά του στην εφημερίδα στις 5-6 Φεβρουαρίου του 2006, «αποκαλύπτει» ένα επεισόδιο που υποτίθεται ότι έγινε εκείνη την βραδιά και ενώ ξημέρωνε. Ο δημοσιογράφος αυτός, αφού διηγείται πως ενώ είχε αρχίσει η μεγάλη κρίση αφού έφυγε άρων άρων από την Κωνσταντινούπολη περνώντας εντολή από την αρχισυντάκτη της εφημερίδας, Ertuğlul Özkök, έφτασε μετά από περιπέτειες στο Bodrum. Εκεί πρόλαβε την ομάδα των Τούρκων κομάντος που ετοιμάζονταν να φύγει για την «ιστορική» τουρκική απόβαση.  Ο Fatih Altaylı τους… παρακάλεσε να πάει και αυτός μαζί τους για να καλύψει δημοσιογραφικά την απόβαση αλλά εκείνοι, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, αρνήθηκαν με… ευγενικό τρόπο. Αυτός όμως απτόητος πήγε και βρήκε τον… μπακάλη που είχε ένα ταχύπλοο και του ζήτησε να το νοικιάσει για να πάει με τους φωτογράφους του στις βραχονησίδες όπου εκτυλίσσονταν η μεγάλη κρίση. Αυτός, στην αρχή αρνήθηκε, μπροστά όμως στην μεγάλη  επιμονή του δημοσιογράφου τότε του είπε με… ηρωικό ύφος ότι παρά τις πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες θα τους πηγαίνει εκεί ο ίδιος. Έτσι ο Τούρκος δημοσιογράφος, Fatih Altaylı, μαζί με τους δυο φωτορεπόρτερ και την σύζυγο του αποβιβάστηκαν με τον μπακάλη στο ταχύπλοο και κατευθύνθηκαν  προς τα Ίμια. Εκεί όμως υπήρχε το πρόβλημα ότι δεν γνώριζαν σε ποια βραχονησίδα βρίσκονταν οι Τούρκοι κομάντος. Τελικά, αφού έφτασαν  περνώντας (;;;),  μέσα από όλα τα πολεμικά που βρίσκονταν στην περιοχή, αποβιβάστηκαν σε μια βραχονησίδα και κατευθύνθηκαν προς το στρατιωτικό άγημα. Τότε ακουστήκαν φωνές σε μια γλώσσα που δεν καταλάβαιναν και αμέσως αντιλήφτηκαν ότι βρίσκονταν στην βραχονησίδα όπου ήταν οι Έλληνες κομάντος. Ο Τούρκος δημοσιογράφος αμέσως πήδηξε με τους άλλους στο ταχύπλοο και ανενόχλητοι αφού οι Έλληνες κομάντος δεν τους πείραξαν ούτε… μια τρίχα, πέρασαν στην άλλη βραχονησίδα. Εκεί οι Τούρκοι κομάντος ετοιμάζονταν να αποχωρήσουν γιατί ήδη είχε κλειστεί η συμφωνία αποχώρησης των δυο ομάδων από τις βραχονησίδες. Οι Τούρκοι μόλις τους είδαν τους είπαν ότι δεν μπορούσαν να αποβιβαστούν ενώ  προηγουμένως ανενόχλητοι σχεδόν είχαν αποβιβαστεί στην βραχονησίδα των Ελλήνων κομάντος. Έτσι γύρισαν πίσω. Σε λίγο έφτανε και η τουρκική άκατος με τους Τούρκους κομάντος και άρχισε η «παράσταση» επίδειξης των Τούρκων «ηρώων» που κατήγαγαν την μεγάλη νίκη στα Ίμια, μόνο που όπως εξελιχτήκαν στη συνέχεια τα γεγονότα, όλοι αυτοί οι Τούρκοι «ήρωες» ήταν ήδη μελλοθάνατοι. Αλήθεια, έγινε αυτή η απόβαση των Τούρκων δημοσιογράφων στην ελληνική βραχονησίδα εκείνο το ξημέρωμα ενώ ήταν σε εξέλιξη η κρίση ; Πάντως, όλα αυτά δίνουν άλλη μια εντυπωσιακή διάσταση στην βραδιά εκείνη, που σημάδεψε την ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Αλλά αυτό είναι το μικρότερο ερώτημα που παρέμεινε αναπάντητο. Το μεγάλο ερώτημα είναι πως έπεσε το ελληνικό ελικόπτερο που στοίχησε την ζωή στους τρεις Έλληνες αξιωματικούς. Στις 19 Ιουλίου του 2010, ο αρθρογράφος της Hürriyet, Ertuğrul Özkök, αποκάλυπτε, (αν  πιστέψουμε στην τουρκική εκδοχή), πως είχε εδώ και καιρό ένα μυστικό γράμμα από ένα ανώτερο Τούρκο αξιωματικό του ναυτικού. Στο γράμμα αυτό ο Τούρκος αξιωματικός του φανέρωνε πως εκείνη την βραδιά είχε υπηρεσία στην περιοχή της κρίσης και αποκάλυπτε πως ενώ είχαν «πιάσει» την ελληνική εντολή να απογειωθεί το ελικόπτερο καθώς είχε δοθεί με διεθνή συχνότητα, είχε επικοινωνήσει μετά την απογείωση με το πλήρωμα του ελληνικού ελικοπτέρου. Αντιλαμβανόμενος την δυσχέρεια που αντιμετώπιζαν το ελληνικό πλήρωμα ένεκα των καιρικών συνθηκών, τους πρότεινε να προσγειωθούν στο κατάστρωμα του τουρκικού πλοίου. Η απάντηση όμως , όπως αναφέρουν οι Τούρκοι, ήταν δυο φόρες, Negative Negative. Στη συνέχεια όπως όλοι γνωρίζουμε, το ελικόπτερο έπεσε παρασύροντας στον θάνατο τους ηρωικούς Έλληνες αξιωματικούς. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται και ένα άλλο ένα επεισόδιο. Ο διοικητής της φρεγάτας Yavuz, που επρόκειτο να καλύψει την ομάδα των Τούρκων κομάντος για να καταβάλουν την δεύτερη βραχονησίδα, ήταν ο Ahmet Erol. Επειδή όμως, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο ….μισθός του δεν ήταν για αυτόν επαρκής, είχε παραιτηθεί για οικογενειακούς λόγους. Εκείνη την βραδιά επρόκειτο να παραδώσει την διοίκηση της φρεγάτας στον νέο διοικητή, τον  Cem Orçun. (ένας από αυτούς έγραψε το «μυστικό» γράμμα αλλά δεν αποκαλύπτεται). Την ώρα όμως εκείνη της τελετής παράδοσης και παραλαβής, σήμανε συναγερμός και έτσι και οι δυο διοικητές, ο πρώην και ο νυν, αναγκάστηκαν να πλεύσουν προς τις βραχονησίδες. Ήταν αυτοί που   είχαν δώσει εντολή να ετοιμαστεί το κατάστρωμα για να προσγειωθεί το ελληνικό ελικόπτερο.

Αλλά εκτός από το ελικόπτερο και το πώς έπεσε υπάρχουν και άλλα πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματα. Μήπως οι πραγματικοί Τούρκοι κομάντος που αποβιβάστηκαν στην δεύτερη βραχονησίδα είχαν «χαθεί» από εκείνο το βραδύ και γι’ αυτό έπρεπε να εμφανιστούν άλλοι στα τουρκικά ΜΜΕ για να τους ηρωοποιήσει η Τουρκία ; Μήπως άλλοι ήταν οι κομάντος που αποβιβάστηκαν στα Ίμια, και άλλοι εμφανιστήκαν σαν «ήρωες» ;  Και μήπως οι υποτιθέμενοι «ήρωες¨επειδή ήξεραν το μυστικό έπρεπε να  παύσουν να υπάρχουν ; Είναι χαρακτηριστικό πως όταν τον Φεβρουάριο του 2003 στήθηκε στην περιοχή του Beykoz της Κωνσταντινούπολης, το μνημείο πεσόντων στα Ίμια, (KARDAK ŞEHİTLERİ PARKI), πολλοί Τούρκοι θεώρησαν ότι είναι το μνημείο πεσόντων Τούρκων κομάντος ακριβώς την βραδιά της κρίσης.

Όλα αυτά όμως τα ερωτήματα δεν μειώνουν με τίποτα το μέγεθος της ελληνικής  προδοσίας. Μιας προδοσίας  αυτών που παρέδωσαν για πρώτη φορά στην σύγχρονη ελληνική ιστορία χερσαίο έδαφος στην τουρκική βουλιμία. Έκτοτε, χάριν αυτών των προδοτών που ποτέ δεν τιμωρήθηκαν, χάθηκε η ελληνική κυριαρχία σε δυο ελληνικότατες βραχονησίδες που συμβόλιζαν την ελληνική ταυτότητα του από αιώνων ελληνικού Αιγαίου πελάγους.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ



Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Ο Γιώργος Παπανδρέου, τα CDS και το δημοψήφισμα.


ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΥΝΗΓΗΣΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Μετά και τις αποκαλύψεις του Μιχάλη Ιγνατίου, δεν θα έπρεπε να υπάρχει κάποια αμφιβολία για τον ρόλο του Παπανδρέου. Είναι όμως απαραίτητο, να κάνουμε μία σύντομη ανακεφαλαίωση ώστε να γίνει απόλυτα κατανοητό, πως το πογκρόμ του Ελληνισμού μεταφράσθηκε σε δισεκατομμύρια για τους “φίλους και συζητητές” του Γιώργου Παπανδρέου.

Δείτε με μεγάλη προσοχή το ρεπορτάζ του MEGA. Όχι του Ολυμπία, του MEGA. Αμέσως μετά το περιβόητο δημοψήφισμα. Δείτε σε ποιά ονόματα αναφέρεται ο αναλυτής και για τι νούμερα μιλάει.

Πάμε τώρα να τα δούμε αναλυτικά.

John Paulson. Έβγαλε δισεκατομμύρια από το “δημοψήφισμα”. Λες και το ήξερε. Ο John Paulson όμως είναι από τους πατέρες των CDS με ανοιχτή δικογραφία στις ΗΠΑ. Ήταν μάλιστα ένας εκ των τριών αλλοδαπών “τορναδόρων” που προέβλεπαν “έξοδο από το Ευρώ”. Δείτε εδώ τα ντοκουμέντα: Η συμμορία των CDS έρχεται ως “μεσσίας” για να αγοράσει τράπεζες… Ενώ η δικογραφία για τον Παπανδρέου είναι στα αζήτητα της βουλής.

George Soros. Προνομιακός συνομιλητής του Παπανδρέου. Ήταν αυτός που μαζί με τον Προβόπουλο, έδωσε το έναυσμα για “τιτανικό” αφού είχε ολοκληρωθεί η πώληση των CDS του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ο Σόρος έκανε τις δηλώσεις για κατάρρευση του Ευρώ, μετά από τις συναντήσεις του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, γεγονός που τους έδινε εξαιρετική βαρύτητα. Τι έκανε λοιπόν ο Σόρος το βράδυ του δημοψηφίσματος; Δείτε εδώ: ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο Σόρος, τα ομόλογα της MF Global και το δημοψήφισμα του Παπανδρέου. Ποιους πληρώνεις κύριε Στουρνάρα;

Nuriel Rubini. Προνομιακός συζητητής του Παπανδρέου. Οι δηλώσεις του για έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ μετά τις συναντήσεις του με τον “Έλληνα” πρωθυπουργό, έβαζαν φωτιά στα Spreads. Για να ολοκληρωθεί όμως η απάτη, τα ΜΜ”Ε” τον παρουσίαζαν ως “νομπελίστα”. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχε καν προταθεί για νόμπελ. Τέτοιος οχετός ψεύδους: ΑΠΑΤΗ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ: Τα καθεστωτικά ΜΜ”Ε” παρουσιάζουν τον Ρουμπινί ως “νομπελίστα”! Δεν είναι απλώς παραπληροφόρηση, είναι συνέργεια στην δολοφονία της Ελληνικής οικονομίας.

Όλοι οι ανωτέρω, μετά την “ομολογία” της Μέρκελ, θα έπρεπε ήδη να διώκονται από την Ελληνική δικαιοσύνη με βαρύτατες κατηγορίες, βασισμένες στις ήδη υπάρχουσες δικογραφίες διεθνώς που τους αφορούν.

Τα ονόματα που δεν αναφέρθηκαν, τα έχει αναφέρει το Ολυμπία. Επίσης άτομα που σχετίζονται με προνομιακούς συνομιλητές του Παπανδρέου: ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο ΓΑΜΠΡΟΣ ΤΗΣ ΧΙΛΑΡΥ ΘΗΣΑΥΡΙΣΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΚΥΡΙΕ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

Και εδώ οι υπόλοιποι: ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Η περιβόητη δόση, δεν πληρώνει μισθούς και συντάξεις αλλά τα κοράκια του ΔΝΤ! ΑΚΟΥΡΕΥΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ!

Αυτή η συμμορία όμως έδρασε με παρόμοιο τρόπο στην “κρίση” της Lehman Brothers. Ο George Soros σόρταρε εκατομμύρια δολλάρια σε λίγα εικοσιτετράωρα το 2008 στην φίρμα με αποτέλεσμα να την γκρεμίσει. Οι Ρεπουμπλικάνοι λίγες ημέρες πριν “ορκιζόντουσαν” ότι η οικονομία πηγαίνει περίφημα, ενώ η Κλίντον υποστήριζε ακριβώς το αντίθετο. Ο Σόρος την δικαίωσε. Ο Rubini (που έγινε διάσημος για τις “προβλέψεις” του στην Lehman) και ο Paulson το ίδιο.

Υπάρχει περίπτωση λοιπόν το μεγάλο κόλπο με τα CDS να ήταν στημένο εξ αρχής;

Την απάντηση την έχει δώσει εδώ και χρόνια το Ολυμπία. Εκεί κλείνει και ο κύκλος. Τα τελευταία γεγονότα με το ΤΤ, απλώς επιβεβαιώνουν την ύπαρξη εγκληματικής συμμορίας που οργάνωσε και κέρδισε πάνω στην πτώχευση της χώρας:

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: LEHMAN BROTHERS – ΕΛΛΗΝΙΚΑ CDS. Δεν υπάρχει τέλειο έγκλημα…

olympia.gr

ΦΩΤΟ: Τρέμετε αστούληδες, ο Χριστόδουλος Ξηρός βγήκε παγανιά...


Με τη στολή του:

Φωνή Λογικής @fwnhlogikhs

Γελάει ο κόσμος με το σούργελο που διάβαζε με την ανία δημοσίου υπαλλήλου τις παπαριές ΣΥΡΙΖΑίων καιΑΕροψεκασμένων ή ΧΑυγιτών για το μνημόνιο που δολοφονεί και τα μαγκάλια που σκοτώνουν
Αυτό ήταν το PLAN B για πλάτη του συντρόφου Ξηρού που δυστυχώς απέρριψε η οργανωτική επιτροπή


https://twitter.com/katalipsias

https://twitter.com/antiaristeros

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Ο Άδωνις παραδέχτηκε την παράδοση της ΠΦΥ στην Task Force

Ο Άδωνις παραδέχτηκε την παράδοση της ΠΦΥ στην Task Force
Ενώ ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, είχε παραδώσει ήδη τα κλειδιά του ΕΟΠΥΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους Γερμανούς της Task Force, με συμβόλαιο αξίας 4,5 εκατ. ευρώ, συνέχιζε να προσποιείται πως κάνει διάλογο με τους γιατρούς για να ενσωματώσει –υποτίθεται- τις προτάσεις τους για τις αλλαγές στον Οργανισμό.
Ο εμπαιγμός του υπουργού Υγείας προς τον ελληνικό λαό, τους γιατρούς και τους χιλιάδες εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ που θα μπουν στη διαθεσιμότητα-κινητικότητα κρατάει εδώ και μήνες.  Για τα μάτια του κόσμου, ο κ. Γεωργιάδης ανέθεσε τη σύνταξη μελέτης για τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ σε ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Κ. Σουλιώτη. Πόρισμα-πρόταση για τον ΕΟΠΥΥ παρέδωσε και ο πρόεδρος του Οργανισμού, Δημήτρης Κοντός. Παράλληλα ξεκίνησε ο προσχηματικός διάλογος με τους γιατρούς, που γρήγορα έφτασε σε αδιέξοδο, παρενέβη ο πρωθυπουργός και τώρα βρίσκεται ξανά σε τέλμα, με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να βρίσκονται ακόμα σε απεργία.
Όλα αυτά γίνονταν, ενώ ο υπουργός Υγείας είχε από καιρό παραδώσει μεγάλο μέρος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας βορά στους Γερμανούς της Task Force. Όταν το θέμα είχε αποκαλύψει πριν από μερικούς μήνες καθημερινή εφημερίδα, ο κ. Γεωργιάδης έβγαινε στα τηλεοπτικά κανάλια μοιράζοντας διαψεύσεις, ισχυριζόμενος ότι θα εξεταστούν όλες οι μελέτες-πορίσματα πριν αποφασιστεί το τελικό σχέδιο για την ΠΦΥ.
Και ενώ το περίφημο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ και τη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ πρόκειται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, οι γιατροί αποχώρησαν από το διάλογο καταγγέλλοντας την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «τερατούργημα».
eopyy
Σε μία από τις τελευταίες συναντήσεις του κ. Γεωργιάδη με αντιπροσωπεία των γιατρών, ο ίδιος ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε ωμά την αλήθεια σχετικά με την Task Force. «Εγώ το βρήκα έτοιμο το σχέδιο της Task Force και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και απλά το εφαρμόζω», είπε παραδεχόμενος έτσι ότι τόσο καιρό έκρυβε πως την πραγματικότητα, δημιουργώντας και φρούδες ελπίδες σε γιατρούς και εργαζόμενους στον Οργανισμός ότι κάτι μπορεί να αλλάξει.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, Θ. Αποστολόπουλος, δήλωσε σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι «Μας είπε ξεκάθαρα ότι όταν ο ίδιος παρέλαβε το υπουργείο ήδη υπήρχε έτοιμο το σχέδιο της Task Force και εκείνος απλά το ανέπτυξε. Το παραδέχτηκε ευθέως και εκ των υστέρων βέβαια ενώπιον όλων των εκπροσώπων του ιατρικού κλάδου στη συνάντησή μας». Σε πιο έντονο ύφος, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιάννης Χρονόπουλος, κατακεραυνώνει τον υπουργό Υγείας: «Ενώ εμάς μας καθησύχαζε ότι ο ρόλος της Task Force είναι συμβουλευτικός, εκείνος τα είχε ήδη συμφωνήσει. Και για ποιο λόγο άραγε ζητούσε όλα αυτά τα σχέδια και τα πορίσματα, ενώ ήταν ήδη αποφασισμένος ότι θα εφαρμόσει την Task Force;».
Αν τελικά το νομοσχέδιο, την απόσυρση του οποίου έχει ζητήσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και άλλες ιατρικές ενώσεις της χώρας, ψηφιστεί από τη βουλή, 8.500 εργαζόμενοι και γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα τεθούν σε διαθεσιμότητα την επόμενη ημέρα. Όσο περισσότεροι γιατροί  επιλέξουν το ιδιωτικό τους ιατρείο και έτσι απαλλαχτεί από το μισθολογικό τους βάρος το δημόσιο σύστημα υγείας, τόσο πιο ικανοποιημένοι θα είναι ο υπουργός Υγείας και οι Γερμανοί της Task Force. Ο κ. Γεωργιάδης θα αποδειχτεί ξανά ο καλύτερος διαχειριστής των απαιτήσεων της τρόικας, εκτελώντας αυτή τη φορά ένα συμβόλαιο 4,5 εκατ. ευρώ και παραδίδοντας τη δημόσια υγεία στα σχέδια των Γερμανών.


Read more: http://www.newsbomb.gr

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ!

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΡΡΗΤΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ!

Οταν ο κ. Γιώργος Παπανδρέου αρνήθηκε το «κούρεμα» στον Ντομινίκ Στρος Καν

PAPANDREOU-EGGRAFO-IMF01-19JANUARY2014

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προφανώς ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις του καταστροφέα της Ελλάδας, Όλι Ρεν και αισθάνθηκε την ανάγκη να δικαιολογήσει με ανακρίβειες και «σενάρια καταστροφής» την ανύπαρκτη διαπραγματευτική του τακτική τους κρίσιμους μήνες πριν την υπογραφή του Πρώτου Μνημονίου, αλλά και μετά, για το μείζον θέμα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Η τοποθέτησή του έγινε μέσω «πύρινης» ανακοίνωσης του στενού του συνεργάτη κ. Γιώργου Ελενόπουλου.
Την απόλυτη ευθύνη για το συγκεκριμένο θέμα, έχει μόνο ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, και ουδείς άλλος. Διότι την απόφαση για να μην ζητηθεί το «κούρεμα», όπως απαιτούσε ο τότε γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, την έλαβε ο κ. Παπανδρέου, που δεν άκουσε καν την επιχειρηματολογία των στενών συνεργατών του, οι οποίοι γνώριζαν καλύτερα τα θέματα της οικονομίας και είχαν ήδη κάνει συζητήσεις με αξιωματούχους των Βρυξελλών και του Ταμείου.
Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα και να δώσει αποδείξεις και στοιχεία. Γνωρίζω ότι εκείνες τις μέρες το ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο είχε πάρει …φωτιά –και τα e-mails είναι πλέον αποδεικτικά στοιχεία, που αποδέχονται και αναγνωρίζουν και τα δικαστήρια:
1). Ο πρώην πρωθυπουργός επιμένει ότι η κυβέρνησή του είχε θέσει από την αρχή το θέμα της αναδιάρθρωσης χρέους. Δεν λέει την αλήθεια…
- Στη σελίδα 49 της έκθεσης αξιολόγησης του ΔΝΤ που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2013 αναφέρεται ρητά ότι «η ίδια η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι ήταν αντίθετοι με την αναδιάρθρωση του χρέους λόγω ανησυχιών σχετικά με το πολιτικό κόστος στο εσωτερικό, επιπτώσεων στα συνταξιοδοτικά ταμεία και επιμολύνσεις…»
- Στη σελίδα 27 της ίδιας έκθεσης υπογραμμίζεται ότι «τις παραμονές του προγράμματος οι (ελληνικές) Αρχές απέκλεισαν την αναδιάρθρωση του χρέους ως μια κόκκινη γραμμή (red herring)».
- Στα απόρρητα πρακτικά του Δ.Σ. του ΔΝΤ ημερομηνίας 10 Μαίου 2010, αναφέρεται ότι:
- Κατά την διάρκεια της συζήτησης οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου, απαντώντας σε επικρίσεις μελών του Δ.Σ. για την τυχόν αποτυχία του προγράμματος αν δεν συνδυαστεί με «κούρεμα» του χρέους, δήλωσαν ότι «η αναδιάρθρωση του χρέους απορρίφθηκε από τις ίδιες τις Ελληνικές Αρχές». (Φωτοτυπία του σχετικού εγγράφου του ΔΝΤ δημοσιεύει σήμερα το «ΕτΚ»)*.
Με δηλώσεις τους στον Τύπο, τόσο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου (στην Ουάσιγκτον στις 25 Απριλίου 2010) όσο και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου (στις 28 Ιανουαρίου 2011) υπογράμμισαν ο μεν πρώτος ότι η Ελλάδα δεν έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους, ο δε πρώην πρωθυπουργός ότι αν η Ελλάδα επιθυμούσε κούρεμα του χρέους θα το είχε θέσει στο τραπέζι από την αρχή. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε με ακρίβεια τη θέση του τότε πρωθυπουργού, με τον οποίο συνομιλούσε συνέχεια (μέσω τηλεφώνου και e-mail) και λάμβανε εντολές.
Γνωρίζουμε ότι και μετά την υπογραφή του Μνημονίου ο Ντομινίκ Στρος Καν πίεζε τον κ. Γιώργο Παπανδρέου να ζητήσει το γρηγορότερο δυνατό την αναδιάρθρωση του χρέους ώστε αυτή να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο του 2010. Ο τότε πρωθυπουργός απέφυγε συστηματικά και με διάφορες έωλες δικαιολογίες να διεκδικήσει το δικαίωμά του αυτό. Οπως είμαι σε θέση να γνωρίζω, η τακτική του αυτή θύμωσε πολύ τον τότε ισχυρό άνδρα του ΔΝΤ.
Μέχρι τον Ιούλιο του 2011 -και πριν το πρώτο PSI- η ελληνική κυβέρνηση δήλωνε ότι δεν υπήρχε θέμα αναδιάρθρωσης χρέους (σ.σ. έκανε δηλώσεις και ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος με εντολή του κ. Παπανδρέου απάντησε on air στο δελτίο του Mega για να διαψεύσει πληροφορίες που μετέδωσα και αφορούσαν το κούρεμα). Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο τότε πρωθυπουργός είχε απαγορεύσει να γίνεται αναφορά στο θέμα αυτό στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.
2). Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να απαντήσει στο κρίσιμο σημείο των δηλώσεων του Όλι Ρεν ότι «στο ξεκίνημα της κρίσης την άνοιξη του 2010 και κάποιο διάστημα μετά, αν είχε άμεσα αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος, θα είχαμε αντιμετωπίσει δραματικές συνέπειες μετάδοσης τόσο σε άλλα κράτη μέλη όσο και μέσω του τραπεζικού διαύλου στην Ευρώπη. Άρα ήταν λογικό να αγοράσουμε χρόνο και να προσπαθήσουμε να το κάνουμε με κανονικό τρόπο»
Η δήλωση αυτή αποδεικνύει ότι οι κερδισμένοι από την καθυστέρηση αυτή ήταν, όπως υποστηρίζει στη σελίδα 18 της έκθεσής του και το ΔΝΤ (Ιούνιος 2013), οι ιδιώτες πιστωτές (κυρίως οι ξένες τράπεζες) που κατάφεραν να μειώσουν σημαντικά την έκθεση τους (σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου). Χαμένη ηταν η Ελλάδα, που αντί να δανειστεί 30 δισεκατομμύρια ευρώ, της προστέθηκαν 110 δις. ευρώ σε δανεικά.
3). Ο κ. Παπανδρέου ισχυρίζεται ότι το μονομερές κούρεμα εκ μέρους της Ελλάδας θα οδηγούσε σε χρεοκοπία της χώρας. Ομως, η κυρία Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2013 ότι «συζητήσαμε τότε (το 2010) αν η Ελλάδα έπρεπε να βγει από την Ευρωζώνη και πιστεύω ότι αν αυτό συνέβαινε θα έπρεπε όλοι να την εγκαταλείψουμε σε μια δεύτερη φάση» (Δημοσίευμα εφημερίδας Monde στις 23 Δεκεμβρίου 2013).
Δεν κατάλαβε άραγε τότε ο κ. Παπανδρέου αυτό το διαπραγματευτικό χαρτί που κρατούσε στα χέρια του; Προφανώς όχι…
Τέλος αναφέρω ότι για το θέμα του «κουρέματος» έγινε συζήτηση σε συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Ας δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά εάν βέβαια δεν έχουν καταστραφεί;
ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ Ο κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ο κ. Γιώργος Ελενόπουλος, συνεργάτης του κ. Γιώργου Παπανδρέου, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Ο Επίτροπος Όλι Ρεν, με την απάντησή του σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, επαναλαμβάνει το αυτονόητο, δηλαδή, τις επιπτώσεις που θα είχε το μονομερές “κούρεμα” του χρέους το 2010, μικρό δείγμα των οποίων βίωσε η Κύπρος πρόσφατα και μάλιστα, χωρίς μια ασύντακτη διαδικασία “κουρέματος”.
Ντόπιοι σχολιαστές, αλλά και κάποια πολιτικά στελέχη, αποκρύπτοντας αυτήν ακριβώς την παράμετρο, ζωτικής σημασίας για τη χώρα, συνάγουν συμπεράσματα τα οποία τους βολεύουν.
Έτσι όμως, δεν λένε απλώς τη μισή αλήθεια. Καταφεύγουν στο ψεύδος για να αποκρύψουν το καταστροφικό αδίεξοδο στο οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα η υιοθέτηση των δικών τους ανεδαφικών δήθεν λύσεων.
Δηλαδή, την χρεοκοπία της χώρας.
Ακόμη και η αυτονόητη αλήθεια, θυσία στην σκοπιμότητα.
Θυμίζουμε στους επιμηθείς της ιστορίας, ότι η αναδιάρθρωση του χρέους, την οποία είχε θέσει προς συζήτηση από την πρώτη στιγμή η τότε Ελληνική κυβέρνηση, απέρριπτε η ΕΕ και η ΕΚΤ. Ουσιαστικά, ήταν μια πρόταση που τότε, η συζήτησή της και μόνον δημοσίως, εκτόξευε τα επιτόκια στα ύψη!
Είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς με την άποψη του κ. Ρεν, η πραγματικότητα είναι πως επιβεβαίωσε ότι, ουδεμία συμφωνία υπήρχε από εταίρους ή ευρωπαϊκούς θεσμούς -όπως η ΕΚΤ- για “κούρεμα” του χρέους το 2010.
Γι’ αυτό, ό,τι και να λένε σήμερα, ουδεμία αξία έχει από τη στιγμή που δεν έχουν απαντήσει στην κρίσιμη ερώτηση: που θα έβρισκαν τα χρήματα που είχε άμεση ανάγκη η χώρα;»
* Το έγγραφο που δημοσιεύουμε σήμερα περιλαμβάνεται –μαζί με άλλα απόρρητα ντοκουμέντα του ΔΝΤ- στο υπό έκδοση βιβλίο του ανταποκριτή μας στην Ουάσιγκτον Μιχάλη Ιγνατίου. Το βιβλίο καταγράφει την πορεία της Ελλάδας προς τον μηχανισμό του ΔΝΤ και της Ε.Ε.
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Εθνος την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

http://mignatiou.com/?p=19603#ixzz2qsMTRhUZ

O ρεαλισμός της προσφυγής στην αριστεία


Του Χρήστου Γιανναρά
Στην κάθε παραμικρή πτυχή της ελλαδικής κοινωνίας σήμερα, σε κύκλους ανθρώπων πολυσπουδαγμένων και σε συντροφιές απλοϊκών, στα γήπεδα και στα σαλόνια, στα χωριά και στις πόλεις, μοιάζει να είναι ξεκάθαρη η βεβαιότητα: Mε το πολιτικό προσωπικό των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Kοινοβούλιο, είναι αδύνατο να προκύψει ανάκαμψη της χώρας.
Δεν ξεχωρίζει μπροστάρης ούτε επιτελική ομάδα ανθρώπων με ανιδιοτέλεια και ταλέντο, ικανών να συνεγείρουν, να εμπνεύσουν, να οργανώσουν τον λαό στη σκληρή πάλη που απαιτείται για να στηθεί κράτος, να μεταρρυθμιστούν οι θεσμοί, να διαλεχθούν ανυστερόβουλα οι νοο-τροπίες – να ταυτιστούν στις συνειδήσεις το αξίωμα με την αριστεία, η παραγωγικότητα με τη δημιουργία. Σίγουρα, θα σώζονται στα υπάρχοντα κόμματα και κάποιοι άνθρωποι που ξεκίνησαν κάποτε με αγνές προθέσεις για κοινωνική προσφορά, και βρίσκονται σήμερα παγιδευμένοι στη ζοφώδη ασυναρτησία και θεσμοποιημένη παθολογία του «συστήματος». Oμως η αγωνία αυτών των ελαχίστων δεν αρκεί για να εκθρονίσει από τις ηγεσίες τους ανατριχιαστικά ανίκανους ή και φαυλεπίφαυλους.
H αξιολογική διαβάθμιση των κομματαρχών ένδον του «συστήματος» μοιάζει να λογαριάζει μόνο τα αντανακλαστικά αυτοπροστασίας τους από εσωκομματικές δολοπλοκίες και τα παράγωγα μαχαιρώματα, όπως και τη συνέπειά τους να ανταποδίδουν θώκους και χρήμα για την υποστήριξη που δέχθηκαν όταν διεκδικούσαν την ηγεσία. Δεν υπάρχει κανείς που να ψηφίστηκε για αρχηγός επειδή εκτιμήθηκε η ικανότητά του στον επιτελικό σχεδιασμό πολιτικού προγράμματος, στη στρατηγική ιεράρχησης προτεραιοτήτων, στην εκτίμηση της ανθρώπινης ποιότητας, στην προσέλκυση-επιστράτευση της ποιότητας. Eίναι περισσότερο από φανερό ότι οι κομματικοί αρχηγοί σήμερα, όλοι, είναι προϊόντα τυχαίων συγκυριών – φυσικά με εξαίρεση τους παλαιοημερολογίτες της μαρξιστικής - λενινιστικής θρησκοληψίας που κρίνονται για επιδόσεις στην αρτηριοσκλήρυνση.
Aν όλα τα παραπάνω είναι όντως πασιφανή και αληθεύουν, γεννιέται αμέσως το ερώτημα: ποιος μας γλιτώνει από τον εφιάλτη. Eχουμε δεδομένη και ανυπόφορη την καταστροφή της ζωής μας και της κρατικής μας υπόστασης, ζούμε τον εξωφρενικό παραλογισμό: τα ίδια κόμματα, που εγκλημάτησαν με τον υπερδανεισμό της χώρας για να συντηρήσουν την πελατεία τους και να χαρίσουν αμύθητα πλούτη στους «νταβατζήδες» τους, τα ίδια αυτά κόμματα να διαχειρίζονται, υποτίθεται, και την εξυγίανση, την επανόρθωση, την αποκατάσταση των συνεπειών που είχαν τα εν ψυχρώ και εκ προμελέτης κακουργήματά τους. Πώς θα αποτινάξουμε τον φρικώδη ζυγό της κομματοκρατίας, πώς θα απαλλαγούμε από το μαρτύριο της υποτέλειας στην αναίδεια, στην απληστία, στη χυδαιότητα;
Eίναι αρκετές οι ενδείξεις ότι το κομματικό σύστημα βρίσκεται κιόλας σε προεκλογικό οργασμό εν όψει των αναμετρήσεων του Mαΐου. Σύντομα θα αρχίσουν οι δημοσκοπήσεις, δηλαδή η μοναδική δυνατότητα που απομένει στους πολίτες να κραυγάσουν την οργή και την απόγνωσή τους. Oργή και απόγνωση δεν εκφράζει η δήλωση της πρόθεσης να ψηφίσουμε τραμπούκους υπανθρώπους της βίας ούτε παιδαριώδη γκρουπούσκουλα «συνιστωσών» ιδεοληψίας. Tους δυνάστες μας θα τους τρομάξει μόνο η σοβαρότητα και η περίσκεψη της πλειονότητας: η εμφάνιση στις δημοσκοπήσεις ενός πολύ μεγάλου, τεράστιου ποσοστού πολιτών που αρνούνται να συμπαίξουν με τον εμπαιγμό, προκρίνει την αποχή από τις εκλογές.
Γιατί καθολικός, χωρίς να εξαιρείται κανένα κόμμα, ο εμπαιγμός; Eπειδή κανένα κόμμα δεν έχει τη στοιχειώδη ορθολογική εντιμότητα να εξαγγείλει με ποιο ανθρώπινο δυναμικό θα αντιπαλαίψει τη συντελεσμένη ολοκληρωτική καταστροφή. Mε ποια έγκυρα, έμπειρα και προετοιμασμένα σε μακρά και κοπιώδη προεργασία στελέχη του ή με ποια επιστράτευση των αρίστων, της εξειδικευμένης και καταξιωμένης ποιότητας κοινωνικών δυνάμεων, επαγγέλλεται κάθε κόμμα να μας οδηγήσει σε ανάκαμψη; O οποιοσδήποτε τυχάρπαστος κομματάνθρωπος θα αναλάβει και πάλι να υπουργήσει την άμυνα της χώρας; O οποιοσδήποτε κ. Δρούτσας θα επωμισθεί τον σχεδιασμό διορατικής διπλωματίας, την ενεργό παρουσία του Eλληνισμού στον διεθνή στίβο; Θα εμπιστευθούμε και πάλι σχολειά και πανεπιστήμια, αυτή την τραγωδία και ντροπή μας, στην οποιαδήποτε μετριότητα, που πρέπει να αμειφθεί για τη θητεία της στο πολιτικό γραφείο του κυβερνώντος κομματάρχη; Θα ανεχθούμε να συνεχίσουν να διαφεντεύουν την οικονομία αλαζονικά μειράκια, μόνο για να διεκπεραιώνουν προσταγές αλλοεθνών εντολέων;
Tο ποια κυβερνητική σύνθεση μας περιμένει, αν κληθούν να συνεχίσουν να νέμονται την εξουσία η N.Δ. ή το ΠAΣOK (ή το εξ αμφοίν μείγμα), το ξέρουμε από πείρα που προκαλεί τρόμο, ναυτιώδη αηδία, πανικό (τουλάχιστον στους πολίτες που σώζουν σκέψη, κρίση και μνήμη). Tην κυβερνητική σύνθεση που θα εμφανίσει ο ΣYPIZA την αγνοούμε, αλλά όταν σκεπτόμαστε ότι ενδέχεται να χρησιμοποιήσει πρόσωπα που τα γνωρίζουμε από την παρουσία τους στη Bουλή, στις επιτροπές της Bουλής ή στα κανάλια, ο τρόμος γίνεται παγωμένος ιδρώτας – οι ελάχιστες σοβαρές εξαιρέσεις δεν αρκούν για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Kαι όσο προχωράμε προς τα ξεφτίδια των μεγάλων κομμάτων, το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν εμβαλωματικά στον σχηματισμό κυβερνήσεων, με το πολιτικό προσωπικό που διαθέτουν, είναι στο όριο μεταξύ απειλής και κωμωδίας.
Δυνατότητα για τόλμημα έχει μόνο ο ΣYPIZA: Θα μπορούσε έγκαιρα να διακηρύξει: Aν ο λαός δώσει σε μάς την εντολή, θα ασκήσουμε τη δική μας πολιτική, αλλά τολμώντας κοινωνική επιστράτευση. Θα καλέσουμε να συστρατευθούν στο τιτάνιο έργο επανίδρυσης του κράτους και ανάπλασης κοινωνικών θεσμών και λειτουργημάτων οι επώνυμοι της αριστείας σε κάθε τομέα, οι κορυφαίοι της ανθρώπινης ποιότητας που διαθέτει η ελληνική κοινωνία. Tα υπουργεία δεν θα μοιραστούν σαν μπουναμάδες για να αμειφθούν υπηρεσίες που προσφέρθηκαν στο κόμμα, η κυβέρνηση θα είναι επιτελείο, συγκροτημένο από άκρως εξειδικευμένους στα θέματα του υπουργείου τους ανθρώπους, προσωπικότητες καταξιωμένες, δοκιμασμένες, με ετοιμότητα ανιδιοτελούς προσφοράς.
Aν ο ΣYPIZA τολμούσε ένα τέτοια άνοιγμα, είναι πολύ πιθανό ότι ο λαός θα τον κρατούσε στην εξουσία για τα επόμενα τριάντα χρόνια. Δεν θα είχε τίποτα να χάσει από το τόλμημα, μόνο να κερδίσει. Aλλά η ώς τώρα πορεία του δείχνει ότι δεν μπορεί την υπέρβαση, είναι με τις κότες, όχι με τους αετούς. Για τον κ. Σαμαρά και τον κ. Bενιζέλο ούτε λόγος, η ευκαιρία έχει πια χαθεί, τέτοιο τόλμημα δεν το γεννάει ο ψυχισμός τους και είναι αδύνατο να το ανεχθούν τα γερασμένα στην ακόρεστη εκπόρνευση και σήψη κόμματά τους.

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Οι αποκαλύψεις Ιγνατίου που ενόχλησαν τον Γιώργο

gpap
Ο Γιώργος Παπανδρέου, μέσω του εκπροσώπου του, Γιώργου Ελενόπουλο, θεώρησε σκόπιμο να σχολιάσει με σκληρό τρόπο στις αποκαλύψεις του δημοσιογράφου, Μιχάλη Ιγνατίου στο Έθνος της Κυριακής. Στη συνέχεια, ο κ. Ιγνατίου, απάντησε στον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά αξίζει να δούμε και ολόκληρο το δημοσίευμα, που ενόχλησε τον πρώην Πρωθυπουργό.
Αναλυτικά το κείμενο και οι αποκαλύψεις του έμπειρου δημοσιογράφου:
“Ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προφανώς ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις του καταστροφέα της Ελλάδας, Όλι Ρεν και αισθάνθηκε την ανάγκη να δικαιολογήσει με ανακρίβειες και «σενάρια καταστροφής» την ανύπαρκτη διαπραγματευτική του τακτική τους κρίσιμους μήνες πριν την υπογραφή του Πρώτου Μνημονίου, αλλά και μετά, για το μείζον θέμα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Η τοποθέτησή του έγινε μέσω «πύρινης» ανακοίνωσης του στενού του συνεργάτη κ. Γιώργου Ελενόπουλου.
Την απόλυτη ευθύνη για το συγκεκριμένο θέμα, έχει μόνο ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, και ουδείς άλλος. Διότι την απόφαση για να μην ζητηθεί το «κούρεμα», όπως απαιτούσε ο τότε γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, την έλαβε ο κ. Παπανδρέου, που δεν άκουσε καν την επιχειρηματολογία των στενών συνεργατών του, οι οποίοι γνώριζαν καλύτερα τα θέματα της οικονομίας και είχαν ήδη κάνει συζητήσεις με αξιωματούχους των Βρυξελλών και του Ταμείου.
Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα και να δώσει αποδείξεις και στοιχεία. Γνωρίζω ότι εκείνες τις μέρες το ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο είχε πάρει …φωτιά –και τα e-mails είναι πλέον αποδεικτικά στοιχεία, που αποδέχονται και αναγνωρίζουν και τα δικαστήρια:
1). Ο πρώην πρωθυπουργός επιμένει ότι η κυβέρνησή του είχε θέσει από την αρχή το θέμα της αναδιάρθρωσης χρέους. Δεν λέει την αλήθεια…
- Στη σελίδα 49 της έκθεσης αξιολόγησης του ΔΝΤ που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2013 αναφέρεται ρητά ότι «η ίδια η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι ήταν αντίθετοι με την αναδιάρθρωση του χρέους λόγω ανησυχιών σχετικά με το πολιτικό κόστος στο εσωτερικό, επιπτώσεων στα συνταξιοδοτικά ταμεία και επιμολύνσεις…»
- Στη σελίδα 27 της ίδιας έκθεσης υπογραμμίζεται ότι «τις παραμονές του προγράμματος οι (ελληνικές) Αρχές απέκλεισαν την αναδιάρθρωση του χρέους ως μια κόκκινη γραμμή (red herring)».
- Στα απόρρητα πρακτικά του Δ.Σ. του ΔΝΤ ημερομηνίας 10 Μαίου 2010, αναφέρεται ότι:
- Κατά την διάρκεια της συζήτησης οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου, απαντώντας σε επικρίσεις μελών του Δ.Σ. για την τυχόν αποτυχία του προγράμματος αν δεν συνδυαστεί με «κούρεμα» του χρέους, δήλωσαν ότι «η αναδιάρθρωση του χρέους απορρίφθηκε από τις ίδιες τις Ελληνικές Αρχές». (Φωτοτυπία του σχετικού εγγράφου του ΔΝΤ δημοσιεύει σήμερα το «ΕτΚ»)*.
Με δηλώσεις τους στον Τύπο, τόσο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου (στην Ουάσιγκτον στις 25 Απριλίου 2010) όσο και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου (στις 28 Ιανουαρίου 2011) υπογράμμισαν ο μεν πρώτος ότι η Ελλάδα δεν έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους, ο δε πρώην πρωθυπουργός ότι αν η Ελλάδα επιθυμούσε κούρεμα του χρέους θα το είχε θέσει στο τραπέζι από την αρχή. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε με ακρίβεια τη θέση του τότε πρωθυπουργού, με τον οποίο συνομιλούσε συνέχεια (μέσω τηλεφώνου και e-mail) και λάμβανε εντολές.
Γνωρίζουμε ότι και μετά την υπογραφή του Μνημονίου ο Ντομινίκ Στρος Καν πίεζε τον κ. Γιώργο Παπανδρέου να ζητήσει το γρηγορότερο δυνατό την αναδιάρθρωση του χρέους ώστε αυτή να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο του 2010. Ο τότε πρωθυπουργός απέφυγε συστηματικά και με διάφορες έωλες δικαιολογίες να διεκδικήσει το δικαίωμά του αυτό. Οπως είμαι σε θέση να γνωρίζω, η τακτική του αυτή θύμωσε πολύ τον τότε ισχυρό άνδρα του ΔΝΤ.
Μέχρι τον Ιούλιο του 2011 -και πριν το πρώτο PSI- η ελληνική κυβέρνηση δήλωνε ότι δεν υπήρχε θέμα αναδιάρθρωσης χρέους (σ.σ. έκανε δηλώσεις και ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος με εντολή του κ. Παπανδρέου απάντησε on air στο δελτίο του Mega για να διαψεύσει πληροφορίες που μετέδωσα και αφορούσαν το κούρεμα). Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο τότε πρωθυπουργός είχε απαγορεύσει να γίνεται αναφορά στο θέμα αυτό στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.
2). Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να απαντήσει στο κρίσιμο σημείο των δηλώσεων του Όλι Ρεν ότι «στο ξεκίνημα της κρίσης την άνοιξη του 2010 και κάποιο διάστημα μετά, αν είχε άμεσα αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος, θα είχαμε αντιμετωπίσει δραματικές συνέπειες μετάδοσης τόσο σε άλλα κράτη μέλη όσο και μέσω του τραπεζικού διαύλου στην Ευρώπη. Άρα ήταν λογικό να αγοράσουμε χρόνο και να προσπαθήσουμε να το κάνουμε με κανονικό τρόπο»
Η δήλωση αυτή αποδεικνύει ότι οι κερδισμένοι από την καθυστέρηση αυτή ήταν, όπως υποστηρίζει στη σελίδα 18 της έκθεσής του και το ΔΝΤ (Ιούνιος 2013), οι ιδιώτες πιστωτές (κυρίως οι ξένες τράπεζες) που κατάφεραν να μειώσουν σημαντικά την έκθεση τους (σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου). Χαμένη ηταν η Ελλάδα, που αντί να δανειστεί 30 δισεκατομμύρια ευρώ, της προστέθηκαν 110 δις. ευρώ σε δανεικά.
3). Ο κ. Παπανδρέου ισχυρίζεται ότι το μονομερές κούρεμα εκ μέρους της Ελλάδας θα οδηγούσε σε χρεοκοπία της χώρας. Ομως, η κυρία Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2013 ότι «συζητήσαμε τότε (το 2010) αν η Ελλάδα έπρεπε να βγει από την Ευρωζώνη και πιστεύω ότι αν αυτό συνέβαινε θα έπρεπε όλοι να την εγκαταλείψουμε σε μια δεύτερη φάση» (Δημοσίευμα εφημερίδας Monde στις 23 Δεκεμβρίου 2013).
Δεν κατάλαβε άραγε τότε ο κ. Παπανδρέου αυτό το διαπραγματευτικό χαρτί που κρατούσε στα χέρια του; Προφανώς όχι…
Τέλος αναφέρω ότι για το θέμα του «κουρέματος» έγινε συζήτηση σε συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Ας δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά εάν βέβαια δεν έχουν καταστραφεί;
ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ Ο κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ο κ. Γιώργος Ελενόπουλος, συνεργάτης του κ. Γιώργου Παπανδρέου, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Ο Επίτροπος Όλι Ρεν, με την απάντησή του σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, επαναλαμβάνει το αυτονόητο, δηλαδή, τις επιπτώσεις που θα είχε το μονομερές “κούρεμα” του χρέους το 2010, μικρό δείγμα των οποίων βίωσε η Κύπρος πρόσφατα και μάλιστα, χωρίς μια ασύντακτη διαδικασία “κουρέματος”.
Ντόπιοι σχολιαστές, αλλά και κάποια πολιτικά στελέχη, αποκρύπτοντας αυτήν ακριβώς την παράμετρο, ζωτικής σημασίας για τη χώρα, συνάγουν συμπεράσματα τα οποία τους βολεύουν.
Έτσι όμως, δεν λένε απλώς τη μισή αλήθεια. Καταφεύγουν στο ψεύδος για να αποκρύψουν το καταστροφικό αδίεξοδο στο οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα η υιοθέτηση των δικών τους ανεδαφικών δήθεν λύσεων.
Δηλαδή, την χρεοκοπία της χώρας.
Ακόμη και η αυτονόητη αλήθεια, θυσία στην σκοπιμότητα.
Θυμίζουμε στους επιμηθείς της ιστορίας, ότι η αναδιάρθρωση του χρέους, την οποία είχε θέσει προς συζήτηση από την πρώτη στιγμή η τότε Ελληνική κυβέρνηση, απέρριπτε η ΕΕ και η ΕΚΤ. Ουσιαστικά, ήταν μια πρόταση που τότε, η συζήτησή της και μόνον δημοσίως, εκτόξευε τα επιτόκια στα ύψη!
Είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς με την άποψη του κ. Ρεν, η πραγματικότητα είναι πως επιβεβαίωσε ότι, ουδεμία συμφωνία υπήρχε από εταίρους ή ευρωπαϊκούς θεσμούς -όπως η ΕΚΤ- για “κούρεμα” του χρέους το 2010.
Γι’ αυτό, ό,τι και να λένε σήμερα, ουδεμία αξία έχει από τη στιγμή που δεν έχουν απαντήσει στην κρίσιμη ερώτηση: που θα έβρισκαν τα χρήματα που είχε άμεση ανάγκη η χώρα;»
* Το έγγραφο που δημοσιεύουμε σήμερα περιλαμβάνεται –μαζί με άλλα απόρρητα ντοκουμέντα του ΔΝΤ- στο υπό έκδοση βιβλίο του ανταποκριτή μας στην Ουάσιγκτον Μιχάλη Ιγνατίου. Το βιβλίο καταγράφει την πορεία της Ελλάδας προς τον μηχανισμό του ΔΝΤ και της Ε.Ε.
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Εθνος την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014″