Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Ο Καραμανλής στη Ρόδο...




Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.parapolitika.gr

ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής

βρίσκεται οικογενειακώς στη Ρόδο

φιλοξενούμενος του πρώην Υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη. Απ’ότι φαίνεται ο Καραμανλής συνεχίζει τις θερινές του διακοπές αγνοώντας την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, όπου μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την εν λόγω κατάσταση φέρει ο ίδιος.

Ποιός ξέρει; Ίσως κάποια στιγμή να σπάσει και η σιωπή του αμνού…

Αν και για 5 χρόνια μιλούσε με λόγια και έργα ο τ. πρωθυπουργός και έκανε σοβαρή ζημιά στη χώρα και στην ηθική υπόσταση των ανθρώπων της. Όλη του η παρουσία ήταν μια θεατρική παράσταση. Από το σουβλατζίδικο του Μπαϊρακτάρη έδωσε το σύνθημα της μάχης κατά των «νταβατζήδων». Όσο κι αν ψάξει κανείς δεν θα βρει στην διακυβέρνηση της Ν.Δ. παρά σκάνδαλα, ρουσφέτια, αναξιοκρατία, αυταρχισμούς, λεηλασία και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, άρνηση κάθε θεσμικής προόδου. Κάποια δειλά και χωρίς όραμα ανοίγματα στην Τουρκία, εκείνο το κολοβό και αδύναμο σύμφωνο συμβίωσης, άλλο τίποτα καλό δεν μπορώ να βρω. Να μιλήσει λοιπόν ο κ. Καραμανλής για να πει τι; Να εκφωνήσει κάποιο κακογραμμένο θεατρικό ρόλο, να ψελλίσει κάποιες αόριστες δικαιολογίες, να κατηγορήσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ., να καλέσει σε εθνική εγρήγορση και σε ρεβάνς την ΟΝΝΕΔ; Χιλιοειπωμένοι δεκάρικοι της συμφοράς που μόνο Φαρισαίοι αντέχουν να ακούνε. Είναι οι ίδιοι που άκουσαν ευχαρίστως τη Ν.Δ. προχτές να διαμαρτύρεται για τις φωτιές στα δάση!!!

ΕΙΣΤΕ ΜΑΣΟΝΟΣ ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ;

Η απορία σχεδόν όλων των ελλήνων, εκφράζεται πλέον μέσα από μία φράση που απευθύνεται προς τον πρωθυπουργό της χώρας...



Ο Γιώργος Παπανδρέου οφείλει να σταθεί στο ύψος της θέσης του και των περιστάσεων και να απαντήσει ευθαρσώς σε όσους τον κατηγορούν για συμμετοχή του στην Μασονία και μάλιστα ως κατέχοντα μεγάλο βαθμό σε αυτήν.
Οι ίδιοι κατήγοροι, αναφέρονται στον έλληνα πρωθυπουργό ως άνθρωπο που εκτελεί "εντολές άνωθεν" και πως οδηγεί ενσυνείδητα την χώρα στην απαξίωση (αρχικά) και στην πλήρη ευτέλεια και "υποταγή" (στη συνέχεια) ξένων συμφερόντων που επιθυμούν την ισοπέδωση του ελληνισμού και την εγκαθίδρυση του πρώτου μασονικού κράτους στον τόπο που ιδρύθηκε η δημοκρατία (τελικά)...
Ο κύριος Παπανδρέου, ως πρωθυπουργός της χώρας, ηγείται του κόμματος που: - Παρέδωσε το μισό Αιγαίο στην Άγκυρα, για λόγους οικονομίας
- Αναγνωρίζει τα Σκόπια ως «Βόρεια Μακεδονία»
- Πούλησε τα Ιμια και πρόδωσε τον Οτσαλάν
- Έχει την κύρια ευθύνη της κομπίνας του Χρηματιστηρίου και της οικονομικής εξαθλίωσης (αλλά και σειράς αυτοκτονιών) ελλήνων πολιτών εξαιτίας αυτού
- Δεν ακούει την αγωνία των Πομάκων και παραδίδει συστηματικά τη Θράκη στα σχέδια της Άγκυρας που καραδοκεί
- Δημιούργησε και εγκαθίδρυσε περιπτώσεις με πλήρη ανθελληνική δράση όπως η Θάλεια Δραγώνα και οι διάφορες ΜΚΟ
- Ψευδολογώντας και παραπλανώντας ξεπουλά αδίστακτα την Εθνική ταυτότητα και προχωρά αδίστακτα στον εξισλαμισμό της χώρας
- Διαχειρίστηκε επί σειρά δεκαετιών την οικονομία και μετέχει με πολύ μεγάλο ποσοστό επί των ευθυνών της σημερινής κατάντιας, της ηθικής εξαθλίωσης της χώρας και της επικείμενης οικονομικής εξαθλίωσης των πολιτών της
- Αφήνει αφύλακτους και ανυπεράσπιστους τους πολίτες της χώρας, στις διαθέσεις και τις "ορέξεις" των νεο-ελλήνων εισαγόμενων λαθρομεταναστών, οι οποίοι σε καθημερινή βάση πλέον και με αυξανόμενους ρυθμούς (αριθμητικά και ποσοστιαία) εγκληματούν ατιμωρητί, σκορπώντας τον φόβο αλλά και διεγείροντας επικίνδυνα αισθήματα "ανταπόδοσης" της βιαιότητας. Μέσα από αυτά αλλά και τόσα άλλα (που αν καταγραφούν χρειάζονται εικοσιτετράωρα ανάγνωσης) η εντύπωση που αφήνει το κόμμα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός της χώρας, είναι πως εκτελεί εντεταλμένη εργασία εις βάρος της χώρας, των πολιτών και του ελληνισμού.


Η ερώτηση που υπάρχει πλέον στην ατμόσφαιρα είναι σαφής: Είναι μασόνος ο Γιώργος Παπανδρέου; Παραθέτοντας την ερώτηση γνωρίζουμε πως ίσως το ιστολόγιο αυτό κλείσει από τους "δημοκράτες" άρχοντες της χώρας, αλλά η απορία ενός πολύ μεγάλου πλήθους πολιτών (που αποτελούν και την τραγική πλειοψηφία πλέον) πρέπει να κατατεθεί. Και ο κύριος Παπανδρέου, οφείλει να απαντήσει σαφέστατα και χωρίς υπεκφυγές (σε περίπτωση που είναι Μασόνος, οι κανόνες του Μασονισμού επιβάλουν στους μετέχοντες-μέλη του, να αποδέχονται και να μην απαρνούνται την συμμετοχή τους στην Μασονία και σε συγκεντρώσεις της...).
Είστε Μασόνος κύριε Παπανδρέου; Αν όχι, για ποιούς λόγους επιτρέπετε την αποδόμηση και την εκποίηση οποιουδήποτε ελληνικού στοιχείου; Ποιοί λόγοι σας οδηγούν σε επιλογές με τις οποίες δεν συμφωνεί η πλειονότητα (και όχι η απλή πλειοψηφία) των ελλήνων πολιτών; Γιατί δεν τολμάτε να βάλετε μία σειρά ζητημάτων προς ψήφιση από τους έλληνες πολίτες και προτιμάτε να αμαυρώνετε το όνομά σας και να οδηγείτε την χώρα σε πιθανότατη απώλεια εθνικών της στοιχείων ή και κυριαρχικών της γεωγραφικών δικαιωμάτων;
Κύριε Παπανδρέου, οφείλετε να απαντήσετε, ειδάλλως η σιωπή σας θα ενισχύσει την αποδόμηση του λόγου και του ρόλου σας, αλλά κυρίως θα πριμοδοτήσει σειρά πολύ δυσάρεστων εξελίξεων-αντιδράσεων για την κυβέρνησή σας και όλους τους μετέχοντες σε αυτήν...

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΡΩΕΣ...

Νεκρός βρέθηκε ο τρίτος πιλότος του μονοθέσιου F-16 που συγκρούστηκε στον αέρα με ελληνικό μαχητικό. Στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση ο ένας από τους δύο πιλότους του διθέσιου F16. 

Τα αεροσκάφη ανήκαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης με έδρα τη Σούδα Κρήτης. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως οι δύο χειριστέςχρησιμοποίησαν το αυτόματο σύστημα εκτίναξης ενώ αργότερα ελικόπτερα και παραπλέοντα σκάφη τους εντόπισαν.
Ο ένας φέρει κατάγματα στα κάτω άκρα ενώ ο άλλος βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, με διάτρηση πνεύμονα και kατάγματα στο κεφάλι και το απόγευμα της ίδιας μέρας μπήκε στο χειρουργείο. 
Οι γιατροί του ΠΑΓΝΗ, στο οποίο και διεκομίσθη από την Ιεράπετρα ο πιλότος σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση και με ακατάσχετη αιμορραγία συνεχίζουν τις προσπάθειες τους για να ελέγξουν την αιμορραγία του πιλότου .

Στόχος των γιατρών είναι να ελεγχθεί η αιμορραγία την οποία ο χειρουργός, που τον συνόδευσε με το ελικόπτερο super puma από την Ιεράπετρα, χαρακτήρισε τρομακτική.

Όπως είπε ο ίδιος ο 36χρονος διεκομίσθη στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας έχοντας τις αισθήσεις του, καθώς στις ερωτήσεις των γιατρών κουνούσε το χέρι του, δείχνοντας ότι έχει επικοινωνία με το περιβάλλον.

Ο 36χρονος -είπε ο γιατρός - είναι παλικάρι αφού κατάφερε να ανανήψει και στις τρεις ανακοπές που υπέστη στο χειρουργείο, ανταποκρινόμενος στις αγωνιώδεις προσπάθειες μας.

Στο σημείο της τραγωδίας, σύμφωνα με πληροφορίες, έφτασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος. 
Για μαύρη μέρα στην Πολεμική Αεροπορία μίλησε ο υπουργός

"Χάσαμε ένα ακόμα παλικάρι" ανέφερε και πρόσθεσε :
" Η οδύνη μας είναι πολύ μεγάλη. Ένα ακόμα παλικάρι δίνει τη μάχη της ζωής. Οι γιατροί του ΠΑΓΝΗ, της Ιεράπετρας και της Αεροπορίας, είναι πάνω του. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να κερδίσει τη δύσκολη μάχη. Υπάρχει ένας ακόμα τραυματίας, αλλά είναι πολύ καλά στη υγεία του. Τον περιμένουμε και αυτόν τώρα στο ΠΑΓΝΗ. Όσο για τα ακριβή αίτια του συμβάντος έχουμε χρόνο να τα δούμε. Τώρα πρέπει να ξεπεράσουμε το δύσκολο κάβο. Η πολιτεία, η κυβέρνηση, όλη η ελληνική κοινωνία, νοιώθει τους ανθρώπους αυτούς ως δικούς της, είμαστε και εμείς μέλη των οικογενειών τους." Την βαθειά οδύνη του ιδίου και της κυβέρνησης για την τραγική απώλεια του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, την ώρα του καθήκοντος, εξέφρασε με δήλωση του ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. 

Ο πρωθυπουργός συμπληρώνει στη δήλωση του ότι οι σκέψεις μας αυτές τις δύσκολες ώρες είναι κοντά στην οικογένεια του αξιωματικού, που έχασε τη ζωή του, όπως και στους δύο χειριστές που νοσηλεύονται, μαζί με τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση.

Σε ανακοίνωση του, το ΛΑΟΣ κάνει λόγο για "μαύρη μέρα" για την πολεμική αεροπορία, ζητώντας να απαντηθούν όλα τα ερωτηματικά που προκαλεί αυτή η τραγωδία. 
Συλλυπητήριο μήνυμα του Κάρολου Παπούλια
«Ο τραγικός θάνατος του ιπταμένου της Πολεμικής Αεροπορίας μας συγκλόνισε και μας υπενθύμισε το σεβασμό που νιώθουμε για εκείνους που με έντονη αίσθηση ευθύνης έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος. Εκφράζω την οδύνη και τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους δικούς του, καθώς και τη συμπαράστασή μου σε όλους τους συναδέλφους του», αναφέρει το συλλυπητήριο μήνυμα του προέδρου της Δημοκρατίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Το τραγικό συμβάν και τη νέα θυσία των αδελφών μας, την τονίζουμε και θα την θυμίζουμε στο υπουργείο εθνικής άμυνας, μέλος του οποίου πρόσφατα σχετικά, είπε  ότι οι πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας είναι ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ.
Αυτοί που ξοδεύουν χρήματα για διορισμούς στο δημόσιο, να αγοράσουν τους απαιτούμενους εξοπλισμούς για τις ένοπλες δυνάμεις.
Τυφλά αεροπλάνα, και κουτσά άρματα μάχης ίσως μας οδηγήσουν σε δυσκολότερες καταστάσεις
.
Θυμηθείτε και τα παιδιά στο ελικόπτερο στα Ιμια που χαθήκανε τόσο άδοξα. Ο επικήδειος αυτών των ''δημόσιων υπαλλήλων'', ήταν απλά ένα ευχαριστώ...στους Αμερικανούς.

ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ ;;;

Μόνο σατανικός νους θα εκπονούσε σχέδιο για κατάργηση του Σταυρού από το αριστερό πάνω μέρος της Σημαίας μας. Δυστυχώς, ως φερόμενος σχεδιαστής και εισηγητής φέρεται ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. Ο εν λόγω Υπουργός θα πρέπει να απαντήσει θετικά στην ερ'ωτηση που του υπέβαλε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Κυριάκος Βελόπουλος. Διότι, αν όντως είναι αληθές, τότε, θα πρέπει ο αναπληρωτής Υπουργός να μας ξεκαθαρίσει ποιοι λόγοι τον ανάγκασαν να κάνει αυτή την ανίερη εισήγηση και να μας αξηγήσει τι εννοεί ότι με την κατάργηση του Σταυρού θα ανορθωθεί η εικόνα της χώρας διεθνώς και ειδικά στον Ευρωπαϊκό χώρο. Και φυσικά, να υποβάλλει την παραιτησή του. Αν είναι ψευδές, τότε έχει υποχρέωση και καθήκον να διαψεύσει και να υπερασπισθεί το προσωπικό του κύρος. Το ίδιο οφείλουν να πράξουν πρωτίστως ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών. Δεν είναι Δυνατόν να πουλάμε τα πρωτοτόκια έναντι πινακίου φακής, ούτε τα ιερά και τα όσια για μία χούφτα ευρώ.



Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό - όσο αδιανόητο κι αν φαίνεται - το υπουργείο Εξωτερικών καλά θα κάνει να το διαψεύσει άμεσα για να μην δημιουργούνται... παρεξηγήσεις.

Προς αυτή τη κατεύθυνση ο Κυριάκος Βελόπουλος απευθύνει δύο πολύ απλά ερωτήματα στον Γιώργο Παπανδρέου, με διπλή ιδιότητα του Πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών:

1. Ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα δημοσιευόμενα στοιχεία, για την αλλαγή του συμβόλου του Σταυρού από την Ελληνική σημαία; Και όλα αυτά, εν αγνοία των Ελλήνων Πολιτών;

2. Μπορεί το Υπουργείο να μας πληροφορήσει, ποια είναι ακριβώς η συλλογιστική και το γενικότερο σκεπτικό, αυτών των "ιδεών" και "μεθοδεύσεων" και τελικώς σε τι αποβλέπουν; Η αφαίρεση του Σταυρού από την Ελληνική σημαία, πως θα βοηθήσει "την ανόρθωση της εικόνος της χώρας μας, στην Ε.Ε.";

Οι τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι αποτελεσματικές, οικονομικές και εφικτές!



Το μέσο κτίριο στην Ελλάδα καλύπτει τις ανάγκες σε θέρμανση με κάποιο λέβητα πετρελαίου και τις υπόλοιπες ενεργειακές ανάγκες (συμπεριλαμβανομένης της ψύξης) με ηλεκτρισμό από το δίκτυο της ΔΕΗ. Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ένας στους δύο λέβητες δε συντηρείται καν σωστά και ότι το 90% περίπου του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα παράγεται από ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα όπως ο λιγνίτης και το πετρέλαιο, θα καταλάβει γιατί ο κτιριακός τομέας συμβάλλει τόσο πολύ στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Ανανεώσιμη ενέργεια είναι η ενέργεια που αντλείται από πηγές, οι οποίες δεν εξαντλούνται ή αντικαθίστανται, όπως η αιολική, η ηλιακή, η υδροηλεκτρική η γεωθερμική και η ενέργεια από βιομάζα.
Οι ανανεώσιμες πηγές δεν εξαντλούνται πρακτικά ποτέ και δε ρυπαίνουν.

Οι κύριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ανεξάντλητο δυναμικό

Ηλιακή είναι η ενέργεια που προέρχεται από την ακτινοβολία του ήλιου.

Πώς λειτουργεί η ηλιακή ενέργεια
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά συστήματα τα οποία επωφελούνται από την ενέργεια, η οποία παράγεται από τον ήλιο:

Φωτοβολταϊκά στην Πάρνηθα (c) WWF Greece/G. VellidisΤα φωτοβολταϊκά στοιχεία μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία απευθείας σε ηλεκτρική ενέργεια. Τέτοια στοιχεία συχνά ενσωματώνονται στις στέγες. Τα φωτοβολταϊκά προσφέρουν το πρόσθετο πλεονέκτημα να μπορούν να προμηθεύσουν ενέργεια σε αραιοκατοικημένες περιοχές, οι οποίες δεν καλύπτονται από τα δίκτυα ηλεκτροδότησης, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής και προωθώντας την αειφόρο ανάπτυξη.

Οι σταθμοί ηλιακής θερμικής ενέργειας αξιοποιούν τη θερμότητα του ηλίου, πρώτα συγκεντρώνοντας την ηλιακή ακτινοβολία (παραδείγματος χάρη με τη βοήθεια παραβολικών κατόπτρων) για να θερμάνουν νερό ή κάποιο άλλο μέσο και μετά μετατρέποντας τον ατμό σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω μιας γεννήτριας.. Η ηλιακή θερμική ενέργεια είναι πολλά υποσχόμενη για τις πόλεις, όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση τείνει να είναι μεγάλο πρόβλημα. Οι σταθμοί ηλιακής θερμικής ενέργειας ανοίγουν προοπτικές για μελλοντικές μεταφορές ενέργειας από θερμές αναπτυσσόμενες σε ψυχρές ανεπτυγμένες χώρες.

Μία σχετικά απλή μέθοδος είναι το να χρησιμοποιούμε την ηλιακή ενέργεια από τον ήλιο για να θερμαίνουμε το νερό. Οι ηλιακοί θερμικοί συλλέκτες χρησιμοποιούν την ηλιακή ακτινοβολία που πέφτει πάνω τους για να ζεστάνουν το νερό της βρύσης (και, σε μικρότερη έκταση, για να ζεστάνουν νερό για τη θέρμανση χώρων).

Άπειρο δυναμικό
 Θεωρητικά, η συνολική σημερινή κατανάλωση ενέργειας παγκοσμίως μπορεί να παραχθεί από μια περιοχή με επιφάνεια 700χλμ. x 700χλμ. καλυμμένη με φωτοβολταϊκά. Το οικονομικό είναι το κύριο εμπόδιο στην άντληση αυτού του δυναμικού. Σήμερα, η χρήση της άμεσης ηλιακής ενέργειας συνεισφέρει μόνο κατά ένα μικρό ποσοστό στις συνολικές απαιτήσεις σε ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση. Παρά την αυξανόμενη ανάπτυξή της τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό που της αναλογεί στην παγκόσμια παραγωγή ενέργειας είναι χαμηλότερο του 0,01%. Ο τομέας προβλέπεται να εξακολουθήσει να αναπτύσσεται δυναμικά στο μέλλον, αλλά δεν αναμένεται να συμβάλει πάνω από 1% στην συνολική παραγωγή ενέργειας πριν το έτος 2020.

Παρόλα αυτά, τόσο η ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά όσο και η ηλιακή θερμική ενέργεια έχουν μεγάλο αξιοποιήσιμο δυναμικό. Πρόκειται αναμφίβολα για τεχνολογίες του μέλλοντος, και θα πρέπει να παρακολουθούμε συστηματικά και την ανάπτυξή τους και το δυναμικό μείωσης του κόστους που προσφέρουν.

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ



Μεγάλη επιτυχία ή χίμαιρα;

Όλο και πιο δημοφιλής
Η βιομηχανία της αιολικής ενέργειας έχει παρουσιάσει ραγδαία άνθηση τα τελευταία χρόνια. Ενώ το παγκόσμιο εγκατεστημένο δυναμικό αιολικής ενέργειας ανερχόταν το 1998 σε λίγο περισσότερο από 10.000 MW συνολικά, το 2005 είχε ήδη φθάσει τα 60.000 MW. Το νούμερο αυτό αναμένεται να ανέβει στα 150.000 MW μέχρι το 2012.

Μόνο το 2003, εγκαταστάθηκαν παγκοσμίως νέες ανεμογεννήτριες με δυνατότητα παραγωγής αιολικής ενέργειας άνω των 8.300 MW. Το ένα τρίτο αυτών βρίσκονται στη Γερμανία, το ένα τρίτο στην υπόλοιπη Ευρώπη, και το άλλο στον υπόλοιπο κόσμο. Η Ευρώπη πρόκειται να παραμείνει η κινητήριος δύναμη στην παγκόσμια αγορά αιολικών για τα επόμενα 5 με 10 χρόνια.

 Η βασική αιτία αυτής της ραγδαίας ανάπτυξης είναι το σχετικά χαμηλό κόστος της αιολικής ενέργειας σε σχέση με τις άλλες ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Μάλιστα, το κόστος της σχετικής τεχνολογίας είναι πολύ κοντά σε εκείνο της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την εξάπλωση της αιολικής ενέργειας παγκοσμίως.

Χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας, το ειδικό κόστος παραγωγής αιολικής ενέργειας έχει ήδη πέσει στο ήμισυ από το 1990, και αναμένεται ότι η απόκλιση μεταξύ του κόστους παραγωγής αιολικής ενέργειας και του κόστους ενέργειας από ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσει να μειώνεται.

Τεράστιο δυναμικό
Το παγκόσμιο δυναμικό αιολικής ενέργειας είναι τεράστιο. Μόνο το θεωρητικό δυναμικό σε τοποθεσίες με μέση ταχύτητα ανέμου τουλάχιστον 5 m/s σε ύψος 10 μέτρων, ανέρχεται σε σύνολο τουλάχιστον 500.000 TWh/a ηλεκτρικής ενέργειας/έτος. Αυτό ισοδυναμεί σε 35 φορές περισσότερη ενέργεια από την παγκόσμια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα.

Αιολική ενέργεια και διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος
Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας ενός αιολικού πάρκου δεν εκπέμπεται διοξείδιο του άνθρακα ή άλλα αέρια που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα (μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου, καρκινογόνα μικροσωματίδια κ.α.), όπως συμβαίνει με τους συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Σε όλη τη διάρκεια της χρήσης της, μία και μόνο ανεμογεννήτρια 1,5 MW μπορεί να εξοικονομήσει περί τους 80.000 τόνους ορυκτού άνθρακα (brown coal). Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο δεν εντείνεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου (κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από αιολικά πάρκα συνεπάγεται την αποφυγή έκλυσης ενός κιλού CO
2 στην ατμόσφαιρα) αλλά δεν υπάρχουν και αρνητικές συνέπειες στη δημόσια υγεία από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ταυτόχρονα, πάνω από το 90% της έκτασης που φιλοξενεί ένα αιολικό πάρκο είναι διαθέσιμο για άλλες χρήσεις, οπότε και άλλες δραστηριότητες όπως για παράδειγμα οι αγροτικές μπορούν να συνυπάρχουν με την εγκατάσταση.

Ωστόσο, δεν υπάρχει ανθρώπινη κατασκευαστική δραστηριότητα που να μην έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η χωροθέτηση των αιολικών πάρκων πρέπει να είναι προσεκτική και να συνοδεύεται από τη αντίστοιχη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή ενσωμάτωσή τους στο τοπικό περιβάλλον και να ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις τους στην βιοποικιλότητα. Αν η χωροθέτηση των ανεμογεννητριών δεν σχεδιαστεί σωστά, είναι πιθανόν να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για τη βιοποικιλότητα όπως π.χ. προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν στα πουλιά αν οι ανεμογεννήτριες τοποθετηθούν σε σημαντικές μεταναστευτικές οδούς ή καταστροφή σημαντικών ενδιαιτημάτων εξαιτίας της διάνοιξης βοηθητικών δρόμων.


ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ο γαλάζιος χρυσός

Η υδροηλεκτρική ενέργεια περιλαμβάνει την ενέργεια από μικρές μονάδες υδροηλεκτρικής παραγωγής, την ενέργεια από τις παλίρροιες, και την ενέργεια από τα θαλάσσια κύματα.

Ενέργεια από υδροηλεκτρικές μονάδες
Παγκοσμίως, η υδροηλεκτρική ενέργεια συμβάλλει κατά 19% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι μονάδες παραγωγής αποτελούνται συνήθως από μια δεξαμενή κοντά σε κάποιο φράγμα, μέσα στην οποία συγκεντρώνεται μεγάλη ποσότητα νερού. Το νερό απελευθερώνεται ξαφνικά και διέρχεται με μεγάλη δύναμη μέσα από μια γεννήτρια, παράγοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ενέργεια.

Η παραγωγή ενέργειας από υδροηλεκτρικές μονάδες δεν προκαλεί ρύπανση (αν εξαιρέσει κανείς το γεγονός ότι ρηχές δεξαμενές στους τροπικούς κάποιες φορές εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου), αλλά τα υδροηλεκτρικά έργα, κυρίως οι μεγάλες μονάδες, συχνά προκαλούν άλλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η κατασκευή σταθμών παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να αποτελέσει τεράστια παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον και όχληση για τα είδη χλωρίδα και πανίδας που ζουν στη γύρω περιοχή, ενώ τα έργα αυτά ενέχουν επίσης σημαντικούς κοινωνικούς και οικονομικούς κινδύνους.

 Μία επιλογή θα ήταν να επιφέρουμε βελτιώσεις στους υπάρχοντες σταθμούς υδροηλεκτρικής ενέργειας ώστε να καταστήσουμε αυτούς τους σταθμούς πιο αποδοτικούς. Στην περίπτωση κατασκευής νέων φραγμάτων, η Παγκόσμια Επιτροπή για τα Φράγματα (World Commission on Dams - WCD) έχει διατυπώσει συστάσεις για την οικολογικά, κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμη εξάπλωση της υδροηλεκτρικής ενέργειας. Το WWF Ελλάς πιστεύει ότι αυτές οι προτάσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν παγκοσμίως.

Ενέργεια από τις παλίρροιες
Το σύστημα αυτό λειτουργεί εκμεταλλευόμενο τις άμπωτες και τις παλίρροιες στη θάλασσα, αλλά και στο χαμηλότερο τμήμα των ποταμών. Το εν λόγω σύστημα για την παραγωγή ενέργειας δεν είναι πολύ συνηθισμένο, ενώ οι γεννήτριες που χρειάζονται μπορεί να αποδειχθούν δαπανηρές ως προς την εγκατάσταση. Μακροπρόθεσμα, όμως, μπορούν να παράγουν φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Για παράδειγμα στον ποτεαμό Race, κοντά στο St.Malo της Γαλλίας, υπάρχει ένα μεγάλης κλίμακας έργο παραγωγής ενέργειας από παλιρροϊκά κύματα, το οποίο συμβάλλει στην παραγωγή μεγάλης ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας. Άλλα τέτοια έργα στη Ρωσία, στον Καναδά και την Κίνα έχουν επίσης αποδειχθεί πολύ παραγωγικά.
Φυσικά και για τις κατασκευές για την παραγωγή ενέργειας από τις παλίρροιες υπάρχει λόγος ανησυχίας για τυχόν περιβαλλοντικές συνέπειες όπως στρέβλωση της θαλάσσιας περιοχής όπου γίνεται η εγκατάσταση ή κίνδυνο για ρύπανσης των ποταμών.

Ενέργεια από τα θαλάσσια κύματα
Ο τρίτος τρόπος να αντλήσουμε ενέργεια από τους υδάτινους πόρους είναι με τη χρήση της ενέργειας που παράγουν τα θαλάσσια κύματα. Αυτή η μάζα κινητικής ενέργειας μπορεί να αποθηκευτεί πολύ αποτελεσματικά. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας από θαλάσσια κύματα, όπως η κατασκευή φραγμάτων ή αγωγών για την ώθηση του νερού προς τα πάνω. Όμως κάποιοι από αυτούς μπορεί να αποδειχθούν αρκετά δαπανηροί, αλλά και να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και σε άλλες βιομηχανίες, όπως η αλιεία.

ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η Γη μας ως ... θερμάστρα

«Γεωθερμικό» σημαίνει πολύ απλά αυτό που βασίζεται στη θερμότητα της Γης. Το κέντρο της Γης έχει, σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς, θερμοκρασία 5.500°C στον πυρήνα. Δηλαδή, είναι περίπου το ίδιο θερμό με την επιφάνεια του Ηλίου.

Ακόμα και τα ανώτερα 3 μέτρα της επιφάνειας της Γης παραμένουν σε σχεδόν σταθερή θερμοκρασία 10-16°C καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Κατά μέσο όρο, η θερμοκρασία κάτω από την επιφάνεια ανεβαίνει κατά 3°C κάθε 100 μέτρα βάθους.

Άντληση γεωθερμικής ενέργειας
Η τεχνολογία για την άντληση γεωθερμικής ενέργειας διαφοροποιείται σε ρηχή γεωθερμική σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, και σε βαθιά γεωθερμική στις υψηλότερες θερμοκρασίες.

• Η σχετικά σταθερή θερμοκρασία των ανώτερων 15 μέτρων της επιφάνειας της Γης (ή των υπογείων υδάτων), που τυπικά είναι γνωστή ως αβαθής γεωθερμική ενέργεια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θέρμανση ή ψύξη κτιρίων. Η αντλία θερμότητας χρησιμοποιεί μία σειρά από σωλήνες για να κυκλοφορεί υγρό μέσω του θερμού εδάφους. Το χειμώνα, που το έδαφος είναι θερμότερο από τα κτίρια στην επιφάνεια, το υγρό απορροφά αυτή τη θερμότητα η οποία εν συνεχεία συμπυκνώνεται μέσω γεωεναλλακτών ή συλλεκτών θερμότητας, και μεταφέρεται στα κτίρια. Το καλοκαίρι, που το έδαφος είναι δροσερότερο, γίνεται η αντίστροφη διαδικασία: η αντλία μεταφέρει θερμότητα από τα κτίρια στο έδαφος.

• Η άντληση της ενέργειας από τα βαθύτερα στρώματα της Γης, η λεγόμενη βαθειά γεωθερμική ενέργεια, απαιτεί τη διάνοιξη πηγαδιών σε μεγάλο βάθος. Εάν διαθέτουμε θερμά υπόγεια ύδατα, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε απευθείας σε σταθμούς υδροθερμικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας. Εάν δε διαθέτουμε, το νερό μπορεί να αντληθεί μεταξύ καυτών στρωμάτων βράχου και μετά να το επαναφέρουμε στην επιφάνεια σε υψηλή θερμοκρασία μέσω μιας δεύτερης διάνοιξης πηγαδιού.

Πλεονεκτήματα
Με τη χρήση γεωθερμικής ενέργειας, δεν απαιτείται καμία καύση ορυκτών καυσίμων. Οι σταθμοί παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας εκπέμπουν μόνο περίσσεια ατμού και πολύ λίγα ίχνη αερίων (1.000 με 2.000 φορές λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα), καταλαμβάνουν περιορισμένη επιφάνεια σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς σταθμούς ορυκτών καυσίμων, και οι προχωρημένες τεχνικές άντλησης ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις της διάνοιξης πηγαδιών. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια είναι επίσης πιο «διαθέσιμη», καθώς οι συμβατικοί σταθμοί παράγουν ηλεκτρική ενέργεια κατά το 65-75% του έτους, σε αντιδιαστολή με το 90% του έτους που την παράγουν οι σταθμοί παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας. Ενώ οι γεωθερμικοί πόροι δεν είναι διασπαρμένοι ομοιόμορφα, οι αντλίες γεωθερμικής ενέργειας μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν οπουδήποτε.

Δυναμικό
Όταν χρησιμοποιείται αντλία θερμότητας για την παροχή θέρμανσης σε οικία, η εξοικονόμηση χρημάτων για ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να υπερβεί το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας του συστήματος. Όπου χρησιμοποιείται γεωθερμική ενέργεια στη γεωργία (π.χ. σε θερμοκήπια), το κόστος θέρμανσης μπορεί να περικοπεί μέχρι και κατά 80%.

Χάρη στη διαθεσιμότητα και στην συνέχεια της γεωθερμικής ενέργειας, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμικές πηγές είναι μεγάλης σημασίας για μια βιομηχανία παραγωγής ενέργειας η οποία όλο και περισσότερο βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, η χρήση βαθειάς γεωθερμικής ενέργειας σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας παραμένει ακριβή. Εξαίρεση αποτελούν χώρες όπως οι ΗΠΑ, οι Φιλιππίνες, η Ισλανδία, η Ινδονησία, η Νέα Ζηλανδία, το Μεξικό και η Ιταλία, οι οποίες διαθέτουν ευνοϊκές γεωλογικές συνθήκες. Σε αυτές τις χώρες, η γεωθερμική ενέργεια είναι ήδη καθιερωμένη, δεδομένου ότι η εκμετάλλευσή της είναι αρκετά οικονομική. Απαιτείται, ωστόσο, περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη για να μειωθεί το κόστος και να βελτιστοποιηθεί η χρησιμοποιούμενη τεχνολογία.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΒΙΟΜΑΖΑ

Εξαιρετική πηγή ενέργειας

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά αν οι χώρες του ΟΟΣΑ χρησιμοποιούσαν βιομάζα αντί για άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (έκθεση του WWF και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Βιομάζα (European Biomass Association - AEBIOM).

Τι είναι η βιομάζα;
Βιομάζα ονομάζουμε οποιαδήποτε σχετικά νέα οργανική ύλη που προέρχεται από φυτά ως αποτέλεσμα της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης. Η ενέργεια από βιομάζα αντλείται από φυτικό και ζωικό υλικό, όπως ξύλο από τα δάση, υπολείμματα από γεωργικές και δασικές διαδικασίες, και βιομηχανικά, ανθρώπινα ή ζωικά απόβλητα. Αντιθέτως, βιομάζα δεν είναι τα ορυκτά οργανικά υλικά (όπως το πετρέλαιο, ο άνθρακας και το φυσικό αέριο) - η βιομάζα είναι φρέσκια οργανική ύλη.

Βιοενέργεια
Η χημική ενέργεια που αποθηκεύεται σε φυτά και ζώα (τα οποία τρέφονται με φυτά ή άλλα ζώα), ή στα απόβλητα που αυτά παράγουν, λέγεται βιοενέργεια. Κατά τη διάρκεια διαδικασιών μετατροπής όπως η καύση, η βιομάζα απελευθερώνει την ενέργειά της, υπό τη μορφή θερμότητας ενώ παράγεται διοξείδιο του άνθρακα που έρχεται να αντικαταστήσει το διοξείδιο του άνθρακα που απορροφούνταν όσο το φυτό αναπτυσσόταν. Σε γενικές γραμμές θα μπορούσε να αναφερθεί, ότι η χρήση της βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας είναι η αντιστροφή της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης.

Μια μορφή ανανεώσιμης ενέργειας
Η ενέργεια που αντλείται από τη βιομάζα είναι μια μορφή ανανεώσιμης ενέργειας. Η αξιοποίηση αυτής της ενέργειας ανακυκλώνει τον άνθρακα και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με διοξείδιο του άνθρακα, σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα. Από το σύνολο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η βιομάζα έχει μια μοναδική ιδιότητα, καθώς συνιστά ουσιαστικά μια μορφή αποθηκευμένης ηλιακής ενέργειας. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας της βιομάζας και η μετατροπή της σε στερεά, υγρά και αέρια καύσιμα.

Πόροι βιομάζας
Οι πόροι βιομάζας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παραγωγή ενέργειας καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα υλικών. Η βιομάζα μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες:
• Παραδοσιακή βιομάζα που γενικά περιορίζεται στις αναπτυσσόμενες χώρες και σε χρήσεις μικρής κλίμακας. Περιλαμβάνει τα καυσόξυλα και το κάρβουνο για οικιακή χρήση, την ήρα του ρυζιού, άλλα φυτικά υπολείμματα και την κοπριά ζώων.
• Σύγχρονη βιομάζα που συνήθως αφορά χρήσεις μεγάλης κλίμακας και σκοπό να υποκαταστήσει τις συμβατικές ενεργειακές πηγές των ορυκτών καυσίμων. Περιλαμβάνει ξερά κλαδιά από το δάσος και τα γεωργικά υπολείμματα, τα οικιακά απόβλητα, τα βιοαέρια και βιοκαύσιμα από ενεργειακές καλλιέργειες (όπως έλαια από φυτά ή/και φυτά που περιέχουν άμυλο και σάκχαρα).

Εφαρμογές βιοενέργειας
Οι εφαρμογές της βιοενέργειας είναι εξαιρετικά ποικίλες και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την παροχή θέρμανσης, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τα καύσιμα οχημάτων. Η βιομάζα μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα (π.χ. με την καύση ξύλων για θέρμανση και μαγείρεμα) ή έμμεσα, αν τη μετατρέψουμε σε υγρό ή αέριο καύσιμο (π.χ. αιθανόλη από καλλιέργειες ζαχαρότευτλων ή βιοαέριο από ζωικά απόβλητα).

Η παραδοσιακή βιομάζα που χρησιμοποιείται σε ανοιχτά τζάκια για μαγείρεμα και για θέρμανση εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντική στις αναπτυσσόμενες χώρες λόγω της έλλειψης εναλλακτικών λύσεων. Η καύση ξύλων σε μικρά συστήματα όπως οι ξυλόσομπες ή οι ανοιχτές καμινάδες για θέρμανση έχει μακρά παράδοση. Απόβλητα από επεξεργασία ξύλου σε μορφή συσσωματωμάτων βιομάζας (pellets) ή σε κομματάκια μαλακού ξύλου (chips) χρησιμοποιούνται πλέον σε καινοτόμα συστήματα θέρμανσης.

Η σύγχρονη βιομάζα χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας και θερμότητας σε εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας. Στερεή βιομάζα, όπως τα υπολείμματα ξύλου, τα απόβλητα από αυλές και το άχυρο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καύση σε ειδικά κατασκευασμένους σταθμούς παραγωγής ενέργειας, ή μαζί με άνθρακα σε υπάρχοντες σταθμούς που χρησιμοποιούν άνθρακα ως καύσιμο. Το βιοαέριο μπορεί να εξαχθεί σε ειδικές εγκαταστάσεις από αγροτικά λύματα, όπως π.χ. η αραιή λάσπη.

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις
Η βιομάζα σε όλες τις εφαρμογές της (παραγωγή ενέργειας, θέρμανση, καύσιμα) συμβάλλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων, ανεξάρτητα αν χρησιμοποιούνται απόβλητα ή ειδικές καλλιέργειες. Όμως, η παραγωγή βιοενέργειας πιθανώς να επιφέρει να ορισμένες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως η oξύνιση (acidification), ο ευτροφισμός των υδάτων και το νέφος. Η παραγωγή καλλιεργειών για ενέργεια μπορεί κι αυτή να έχει αρνητικές επιπτώσεις εξαιτίας των χρησιμοποιούμενων συμβατικών γεωργικών μεθόδων.

Ωστόσο, πρέπει να δούμε τις επιπτώσεις αυτές σε σχέση με τα οφέλη για το κλίμα και τους φυσικούς πόρους. Η χρήση βιοαερίου, δηλαδή αερίου από αναερόβιες διαδικασίες χώνευσης και αερίου από χωματερές για την παραγωγή ενέργειας παρουσιάζει ιδιαίτερα μεγάλα οφέλη, όχι μόνο για το κλίμα μας, αλλά και για τους αγρότες, οι οποίοι μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της λάσπης και να μειώσουν τις οσμές.

Πρόοδος και δυναμικό παγκοσμίως
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η βιομάζα χρησιμοποιείται πολύ για παραδοσιακή παραγωγή θερμότητας, συχνά με τρόπους μη αειφόρους. Η χρήση της για παραγωγή ενέργειας είναι συγκριτικά πάρα πολύ μικρότερη. Μόνο γύρω στα 18,4 γιγαβάτ εγκαταστάθηκαν παγκοσμίως σε χώρες του ΟΟΣΑ το 2000, που αντιπροσωπεύει περίπου το 1% των συνολικών δυνατοτήτων παραγωγής ενέργειας.

Το δυναμικό παραγωγής ενέργειας από βιομάζα είναι τεράστιο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η βιομάζα θα μπορούσε να αποδώσει 9% της παγκόσμιας πρωτογενούς ενέργειας και 24% των ενεργειακών αναγκών μέχρι το 2020. Η χρήση της βιομάζας σε συνδυασμένα συστήματα παραγωγής θερμότητας και ενέργειας είναι η πλέον αποδοτική λύση.


Παγκόσμια ενεργειακή κατανάλωση
Το 2000, η παγκόσμια ενεργειακή κατανάλωση έφτασε σε επίπεδο περίπου 410.000 PJ (1 petajoule = 278 εκατομμύρια kWh). Από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μόνο η υδροηλεκτρική συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας ζήτησης σε ενέργεια (6%) και της παγκόσμιας ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια (19%). Κατά προσέγγιση, το 88% της παγκόσμιας ζήτησης σε ενέργεια καλύπτεται με τη χρήση ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο: 44%, γαιάνθρακες: 24%, φυσικό αέριο: 23 %).

 Το δυναμικό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Από τεχνικής πλευράς, το δυναμικό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (δηλ. η ποσότητα ενέργειας που μπορεί να αντληθεί από την φυσική προσφορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με χρήση υπαρχουσών τεχνολογιών) είναι πολύ μεγαλύτερο από την παγκόσμια ενεργειακή κατανάλωση.

Η ηλιακή ακτινοβολία που δέχεται η Γη είναι σχεδόν 7.000 φορές περισσότερη από την τρέχουσα παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας. Θεωρητικά, η τρέχουσα παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας θα μπορούσε να καλυφθεί με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε συνολική περιοχή επιφάνειας 700χλμ. x 700χλμ. Ωστόσο, το δυναμικό από τεχνικής πλευράς δεν αντιστοιχεί στο πραγματικό διαθέσιμο δυναμικό από τη στιγμή που θα ληφθούν υπόψη οικονομικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Επίσης, απαιτείται χρόνος για να αναπτυχθούν οι κατάλληλες υποδομές και η τεχνογνωσία.

Διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος
Η εξάπλωση των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας θα συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που σχετίζονται με τη συμβατική ενεργειακή αλυσίδα και παράλληλα θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, που είναι η κύρια αιτία της αλλαγής του κλίματος.

Η κλιματική αλλαγή συνιστά καίρια απειλή για το φυσικό περιβάλλον με πολλαπλές επιπτώσεις, όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, οι υψηλότερες ακραίες θερμοκρασίες, οι ξηρασίες και οι πιο ραγδαίες και συχνές καταιγίδες. Η αλλαγή του κλίματος ενδέχεται επίσης να οδηγήσει στην εξαφάνιση του 15-37% των ειδών που ζουν πάνω στον πλανήτη μέχρι το 2050.

Εκτόνωση εντάσεων
Τη στιγμή που οι περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες εξαρτώνται σήμερα από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα (ας σκεφτούμε και την επίδραση που έχει η άνοδος της τιμής του πετρελαίου, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες), οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας αποτελούν μια ευκαιρία για αποκεντρωμένη προμήθεια ενέργειας.

Τέτοιου τύπου αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας τοπικά, και είναι πολύ λιγότερο επιρρεπής στη διαφθορά και στις κρίσεις. Οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας δεν ανοίγουν μόνο προοπτικές για την περιβαλλοντικά συμβατή αναδιάρθρωση της ενεργειακής μας αλυσίδας. Συμβάλλουν επίσης στην εκτόνωση εντάσεων στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, και κατ’ επέκταση σε πολιτική και οικονομική ασφάλεια.

Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρουσιάζουν καταπληκτικό δυναμικό ως προς την δημιουργία και διαφύλαξη θέσεων εργασίας. Μελέτη του WWF για τη Βιομάζα «Biomass Study» εντοπίζει ένα δυναμικό απασχόλησης της τάξεως των 170.000-290.000 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης στις χώρες του ΟΟΣΑ μόνο και μόνο από αυτή την συγκεκριμένη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Οι εν λόγω θέσεις εργασίας υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν κυρίως σε αγροτικές, αδύναμες από πλευράς υποδομών, περιοχές και θα είναι ως εκ τούτου εξαιρετικά σημαντικές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης προβλέπει ότι η σταθερή προμήθεια ανανεώσιμης ενέργειας θα έχει θετικές επιπτώσεις στην απασχόληση. Η Κομισιόν ορίζει μια Κοινοτική Στρατηγική και Σχέδιο Δράσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Λευκή Βίβλο με τίτλο "Ενέργεια για το Μέλλον: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας". Η Λευκή αυτή Βίβλος έγινε Κοινοτική Οδηγία για την προαγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές (οδηγία 77/2001/ΕΚ) με διπλό στόχο: 12,5% της ενεργειακής κατανάλωσης και 22,1% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2010. Σύμφωνα με την Κομισιόν, διπλασιάζοντας το ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές στην ΕΕ σε 22,1% μέχρι το 2010, θα δημιουργηθούν περίπου 500.000 νέες θέσεις εργασίας. Με την υιοθέτηση της Οδηγίας 77/2001/ΕΚ, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να παράγει το 20,1% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Δυστυχώς, η χώρα μας φαίνεται ότι δε θα επιτύχει αυτόν το στόχο.