Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Γερμανικές σκέψεις για έξωση Ελλάδος από ΕΕ σύμφωνα με Wikileaks


Μετά το σκοπιανό και το κυπριακό η 3η αναφορά που διέρρευσε από τη Wikileaks και αφορά την Ελλάδα είναι οι γερμανικές σκέψεις τον Φεβρουάριο του 2010 ακόμα και για αποβολή της Ελλάδος από την Ε.Ε.
Σε έγγραφο που διέρρευσε από το Wikileaks φαίνεται πως τον Φεβρουάριο του 2010, οι γερμανοί άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο αποβολής της Ελλάδας λόγω της οικονομικής κρίσης από τους κόλπους της ευρωζώνης και της ΕE.
Σε συζήτηση που είχε ο αμερικανός πρέσβης με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Horst Seehofer έγινε αναφορά στην οικονομική κρίση και ο Βαυαρός πρωθυπουργός είπε στον αμερικανό διπλωμάτη ότι “δεν είμαι σίγουρος αν η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση μπορεί να τακτοποιήσεσι την Ελλάδα”. Δηλαδή αποδεικνύεται ότι τη συγκεκριμένη περίοδο υπήρξαν όντως σκέψεις και σχέδια ακόμη κα ιγια την “αποβολή “  της Ελλάδας από την ΕΕ.
Ελληνική αναφορά και στην επιχείρηση "Βαριοπούλα"
Ελληνική αναφορά, υπάρχει και στην καταγραφή των προσπαθειών  των στρατιωτικών της Τουρκίας να κάνουν πραξικόπημα και να εμποδίσουν τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Ερντογάν.
Σε τηλεγράφημα από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα προς την Ουάσιγκτον με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου 2010 και η διαβάθμιση του είναι απλά "εμπιστευτικό", αναφέρεται ότι οι στρατιωτικοί γνωρίζουν ότι τα πραξικοπήματα δεν είναι πλέον αρεστά στη κοινή γνώμη και γι΄ αυτό έφτιαχναν σενάρια που θα δικαιολογούσαν την επέμβασή τους.
Ένα απ΄ αυτά το πιο ενδιαφέρον ήταν η "Βαριοπούλα". Στο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι οι στρατιωτικοί είχαν σχεδιάσει αυτή την επιχείρηση που προέβλεπε βομβιστικές επιθέσεις σε τζαμιά ώστε να προκληθεί ένταση που θα εξελισσόταν σε κρίση με την Ελλάδα κι έτσι να δικαιολογούσαν την ανάγκη επέμβασης του στρατού.
Το συγνώμη της Χίλαρυ σε Τουρκία
Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε την συγγνώμη της για τις διαρροές αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων σχετικά με την Τουρκία, τα οποία δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο WikiLeaks, ανακοίνωσε την Τρίτη (30/11), από την Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται για επίσκεψη ο Αχμέτ Νταβούτογλου.? ?
"Η κα Κλίντον ζήτησε συγγνώμη από την Τουρκία για το γεγονός πως αυτή αναφέρεται στις εμπιστευτικές αναφορές που δόθηκαν στη δημοσιότητα", είπε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, ο οποίος όπως αποκαλύφθηκε από το περιεχόμενο τηλεγραφημάτων χαρακτηρίζεται "εξαιρετικά επικίνδυνος" από αμερικανούς διπλωμάτες.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι οι αποκαλύψεις " δεν θέτουν σε κίνδυνο τις καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες". Τα τηλεγραφήματα που διοχετεύει η WikiLeaks καταδεικνύουν την αύξουσα καχυποψία των δυτικών απέναντι στην Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου