Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Αναξιόπιστος προϋπολογισμός από μια αναξιόπιστη Κυβέρνηση…



Αναξιόπιστος προϋπολογισμός…Ομολογία βουλευτών ΠΑΣΟΚ…

Μείζον πολιτικό θέμα για την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης έθεσαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης, κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού του 2011, δικαιώνοντας με τις παρεμβάσεις τους στην Βουλή την κριτική που ασκεί η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς όταν ζητούν αλλαγή μείγματος πολιτικής.

Χαρακτηριστικές της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και ενδεικτικές για το τι θα συμβεί στα κρίσιμα νομοθετήματα της επόμενης ημέρας είναι οι ακόλουθες τοποθετήσεις μιας σειράς στελεχών του ΠΑΣΟΚ:

-Βάσω Παπανδρέου, βουλευτής Β΄ Αθήνας: «Υπερψηφίζω τον προϋπολογισμό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αξιόπιστος».

-Έκτωρ Νασιώκας, βουλευτής Λάρισας: «Ο λογαριασμός δύσκολα βγαίνει, γιατί έχουμε χαλαρή διοίκηση ακόμη και σε επίπεδο κυβέρνησης».

-Παντελής Οικονόμου, βουλευτής Α΄ Αθηνών: «Δεν είμαι συνένοχος με κανένα», αναφερόμενος στις δηλώσεις Πάγκαλου περί συνενοχής, ενώ πρότεινε η χώρα μας να βγει από τον μηχανισμό στήριξης πριν από το καλοκαίρι του 2011.

-Κώστας Καρτάλης, βουλευτής Μαγνησίας: «Εάν χάσουμε το κοινωνικό κράτος παραδίδουμε την ψυχή μας στοδιάβολο».

-Θωμάς Ρομπόπουλος, βουλευτής Α Θεσσαλονίκης: «Αναίτιες» οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, «τελευταία ευκαιρία» για την κυβέρνηση η υπερψήφιση του προϋπολογισμού. Παράλληλα ο βουλευτής εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για το ότι είναι αδύνατον να επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό.

-Δημήτρης Λιντζέρης, βουλευτής Β΄ Πειραιώς: «Δεν είναι διαρθρωτικές αλλαγές η οριζόντια μείωση των μισθών,και άδικες είναι και αναποτελεσματικές».

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε και η ομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Χάρη Καστανίδη, ο οποίος παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν μέτρα που δεν ταιριάζουν στην ιδεολογική και προγραμματική φυσιογνωμία του κόμματός μας».

Ενδεικτική της εκπεφρασμένης άποψης για την ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση είναι και η τοποθέτηση του βουλευτή Δωδεκανήσων Δημήτρη Κρεμαστινού, ο οποίος πρότεινε στην περίπτωση που θα συνεχιστούν οι κοινωνικές αντιδράσεις « να κυβερνήσει οικουμενική κυβέρνηση».

Τοποθετήσεις όπως αυτές της κ. Β Παπανδρέου και των κ.κ. Π. Οικονόμου, Κ. Καρτάλη, Έκτ. Νασιώκα, Θ. Ρομπόπουλου, Δ. Κρεμαστινού, οι οποίοι υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό αλλά αμφισβήτησαν την αξιοπιστία των προβλέψεων του υπουργού Οικονομικών και κάποιοι εξ αυτών διαφώνησαν ανοιχτά με την τακτική της ψήφισης νομοσχεδίων με την διαδικασία του κατ’ επείγοντος, αποδεικνύουν ότι η συναίνεση είναι καταρχάς ζητούμενο για το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Οι μύδροι που εξαπέλυσαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης κατά των κυβερνητικών μέτρων, καταδεικνύουν τα προβλήματα ως προς τη στόχευση και την εκτέλεση του προϋπολογισμού, που έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες να υποβάλλονται σε άδικες και χωρίς αντίκρισμα θυσίες.

Αυτό ακριβώς επισημαίνει τον τελευταίο χρόνο η Ν.Δ. και προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος στην ομιλία του στην Βουλή δεν περιορίστηκε σε στείρα κριτική, αλλά για μια ακόμη φορά κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις ανάκαμψης και ανάπτυξης. Δυστυχώς εις ώττα μη ακουόντων.

Στην ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε εκ νέου ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να γίνει συνένοχη στο δρόμο της χρεοκοπίας, ενώ επανέλαβε την ανάγκη αλλαγής πολιτικής, προκειμένου να ξεφύγει η χώρα από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και των ελλειμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου